AAMU ALKAA PUNKULLA!

Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa uusi päivä, kuin lasillinen punaista ja kylkeen vielä piristävä shotti? Nyt en tosin puhu siitä perinteisestä punkusta, vaan itsepuristetusta punajuuri-porkkanamehusta. Punajuuri, tuo usein unohdettu supervihannes nimittäin puhdistaa sekä vahvistaa elimistöä.

Punajuurimehun sanotaan elvyttävän aineenvaihduntaa, edistävään kuona-aineiden ja myrkkyjen poistoa elimistöstä, lievittävän kipuja ja tulehduksia. Punajuurimehun pitäisi myös tehostaa munuaisten, sappirakon ja maksan toimintaa sekä estää munuaiskivien muodostumista. Punajuurimehu tunnetaan myös immuunipuolustuksen vahvistajana. Punajuurimehun terveysvaikutukset ovat todella laajat, mutta mainittakoon niistä erityisesti yksi! Sen nimittäin tiedetään parantavan urheilijan kestävyyttä, jolloin se sopii loistavasti meille treenityypeille tukemaan ja parantamaan treenien laatua. Punajuurimehu voi myös auttaa kuukautiskipuihin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Punajuuri-porkkanamehu (lasillinen)

 • 2 luomulaatuista punajuurta
 • 2-3 luomulaatuista porkkanaa
 • (halutessa voi lisätä vielä jäisiä mustikoita raikastamaan makua)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toinen aamuun sopiva juttu on inkivääri-sitruuna shotti. Ne, jotka ovat maistaneet inkivääriä, tietävät kuinka tujua tavaraa se on. Siihen kun laittaa vielä sitruunaa sekaan, on tuloksena aikamoinen pommi, kuitenkin hyvällä tavalla. Tuon kun imaisee kiduksiinsa, tuntee kuinka kroppa herää hetkessä uuteen päivään. Jos olette vedelleet shotteja, tiedätte, ettei niiden makua juurikaan jäädä maistelemaan kielen päällä. Sama juttu tässä. Ei muuta kuin kita auki ja juoma kurkusta alas! :D

Sitruuna sisältää tietysti runsaasti C-vitamiinia, jonka lisäksi se ehkäisee ja hoitaa tulehduksia, edistää ruoansulatusta ja tehoaa pahoinvointiin. Sitruuna on myös voimakkaasti elimistöä alkalisoiva aines. Alkalisoivat ruoka-aineet tasaavat kehon happamuutta, joka perustuu happo-emästasapainoon. Tämän teorian mukaan sairaudet eivät tule kehon ulkopuolelta, vaan oma elimistömme alkaa happamoituneena tuottaa bakteereja, hiivoja, homeita ja sieniä. Juokaamme siis sitruunaa!

Inkivääristä on tullut raapustettua jo muutamaan otteeseen, mutta kannattaa muistaa, että se on aivan loistava apu ruoansulatukselle ja se myös puhdistaa elimistöä. Inkivääriä käytetään sitruunan tavoin myös luonnollisena pahoinvointilääkkeenä. Se on voimakas antioksidantti, jolla on erilaisia elimistön tulehdustiloja hoitava ja ennaltaehkäisevä vaikutus. Inkivääri myös lämmittää mukavasti, mikä sopii mielestäni hyvin näihin kylmiin talviaamuihin.

Inkivääri-sitruuna shotti:

 • 1 luomulaatuinen sitruuna
 • iso pala inkivääriä
 • (halutessaan voi shottilasin pohjalle ripauttaa MSM-jauhetta ja sekoittaa juoman ennen nauttimista)

Mehun muodossa kaikki upeat ravinteet imeytyvät kehoon paremmin kuin pureskeltu ruoka! (Ja kuka edes pystyy pureskella tuollaisen määrän inkivääriä?!) :D


21 Responses to “AAMU ALKAA PUNKULLA!”

 1. Yvonne sanoo:

  Heh, ajattelin kun näin sen kuvan ”hyi, nyt se varmaan juo jotain punajuurimehua” :D

  …joka tosiaan on terveellistä, mutta niin pahaa… :D

  • ainorouhiainen sanoo:

   No enpä tiedä, ei se niin kamalaa ollut. Tosin mulla on ehkä hieman vinoutunut makuaisti :D

 2. Johanna sanoo:

  Vähän tyhmä kysymys, mutta siis kuoritko punajuuren/porkkanan? Mä en jaksa kuin pestä ja mietinkin, että saanko vielä jonkun ”multamyrkytyksen” :D

 3. Essi sanoo:

  Vähän kiva vinkki, pitää kokeilla joku aamu! :) Mutta kerrotko vielä kuinka nuo saa mehu muotoon? Keitetäänkö ensin ja sitten sekoitetaan veden kanssa vai kuinka itse olet tehnyt? :)

  • ainorouhiainen sanoo:

   Hups, en tainnutkaan mainita, mutta siis käytän mehustuslaitetta niemltä Juicepresso, joka mehustaa vihannekset ja hedelmät mehun muotoon. :)

 4. heidi sanoo:

  aikamoisia terveysväitteitä!

 5. Petri sanoo:

  Mielenkiintoinen aamujuoma. Kuten moni muukin, niin oletin otsikon mukaisesti jotain muuta :)

  Teetkö joskus jutun noista kuona-aineista, koska mua aina häiritsee niistä puhuminen yleisellä tasolla. En ole koskaan ymmärtänyt mistä niiden osalta tarkalleen puhutaan ja mihin niitä ihmiskehossa kerääntyy?

  • ainorouhiainen sanoo:

   Heheh. No se oli ehkä hieman otsikon tarkoituskin ;)

   Noistahan voisi raapustella kyllä ihan oman tekstinkin. Ajatukset kehon puhdistuksesta jakautuvat usein ainakin kahteen eri koulukuntaan. Toinen näistä on sitä mieltä, että detoxit sun muut ovat puuta heinää ja kroppa on suunniteltu puhdistamaan itse itsensä.
   Toinen näkemys taas on, että nykyisin keho tarvitsee ehdottomasti apua tässä puhdistusprosesissa, sillä esim. ruuan lisäaineet, kemikaalit ja lääkkeet varastoituvat kehoon.

 6. Maija sanoo:

  Punajuuri kuulostaa eksoottiselta mehussa, pakko kokeilla joskus! Mutta ootko keittänyt sen ensin mehua tehdessä?

  Kokeiltiin kaverin kanssa Jungle barin inkivääri-sitruuna shottia ja kylläpäs olo siinä virkisty! Makukaan ei ollut paha. :)

  • ainorouhiainen sanoo:

   En oo keittänyt, ihan raakana mehustin punajuuret! :) Nuo on yllättävänkin hyviä settejä, vaikka saattaa kuulostaa oudolta!

 7. iida sanoo:

  Moikka, starttaako beach body 2015 helmikuun alkaessa? Jaatko ohjeet vähän ennen haasteen alkamista?

  On muuten ihan huippujuttu, että jaksat suunnitella meille lukijoille näitä, kiitos jo etukäteen, sillä itse ainakin haluan osallistua tähän 110%:sesti!!:DD

  • ainorouhiainen sanoo:

   Moro!! Juu, viikonloppuna tulee ohjeita ja helmikuun alussa starttaa itse haaste! :)

 8. Tiina sanoo:

  Hei Aino,

  Voisitko avata tätä pH-tasapainoasiaa. Tästä on kovasti puhuttu terveysblogeissa, mutta itse olen ainakin siinä käsityksessä, että terveellä ihmisellä ruokien ja juomien happamuus tai emäksisyys ei vaikuta mitään veren tai solujen pH-arvoon, sillä munuaiset ja hengityselimistö säätelevät happamuutta tehokkaasti. Alkaloosi voi aiheutua esimerkiksi hyperventilaatiosta, mutta pH-tasapaino palautuu hengityksen tasaannuttua. Asidoosiin taas tarvitaan yleensä joku aineenvaihduntasairaus. Mihin tämä happo-emästasapainoon vaikuttaminen ruoka-aineilla terveellä ihmisellä siis perustuu?

  • ainorouhiainen sanoo:

   Heippa!

   Tästä tosiaan puhutaan melko paljon ja uskon, että tässäkin asiassa on eriäviä mielipiteitä.

   Ihmisen elimistö tosiaan säätelee itsessään happamuutta, mutta myös ruokavaliolla, etenkin länsimaille tyypillinen ruokavalio aiheuttaa lievää asidoosia, eli happamuutta. Myös ikääntyessä munuaisten teho heikkenee, minkä lisää elimistön happamoitumista. Lukemani mukaan, eläinproteiini, erityisesti lihan ja juuston muodossa, sekä valkoinen vilja suurentavat elimistön happokuormaa. Loppupeleissä täytyy kuitenkin muistaa, että ravinnon vaikutus happo-emästasapainoon on todella pieni, tämä on ehkä enemmän sellaista pientä hifistelyä, jota ei tarvitse ottaa liian vakavasti =)

 9. Suski sanoo:

  Varsinkin smoothieta juodessa kannattaisi muistaa myös hieman pureskella sitä suussa. :) vaikka siis varsinaista pureskeltavaa ei olisikaan. Silloin suun ruuansulatus entsyymit aktivoituu ja ruoka sulaa paremmin.

 10. Varvana sanoo:

  Punajuuri on sen verran hyvää, että niitä kannattaa syödä ihan nautinnonkin vuoksi! Juuri toissapäivän lounaseväinä oli uunissa tehtyjä punajuuria maustettuna vuohenjuustolla ja broilerinfileitä. Isoin riesa punajuurissa on kuoriminen – kädet menevät aika kamalan näköisiksi.

  Ylipäätään itse tykkään syödä kasvikset ihan sellaisenaan raakana, tai sitten uunikasviksina kunnon mausteilla ja lämpimän ruoan päätähtenä. Jotenkin menee monet hyvät veget hukkaan, kun ne pitää surrutella epämääräiseksi mössöksi.

  • ainorouhiainen sanoo:

   No tää on kyllä totta! Ajattelin testailla juurikin uunissa tehtyjä punajuuria kun niitä kerta ostin. Joskus on vaan helpompaa saada runsaasti kasviksia nesteen muodossa. Syön niitä kyllä runsaasti ihan sellaisenaankin. Uunikasvikset kunnon mausteilla on parasta :P

 11. Riikka sanoo:

  Moikka!

  Päädyin googlailemaan eri inkiväärishottien reseptejä ja päädyin tähän sun kirjoitukseen! Osaatko yhtään sanoa, että jos shotin inkiväärin laittaa tuoreen inkiväärin sijasta jauheena, paljon sitä kannattaisi laittaa? :) Iso kiitos jo etukäteen!

  • ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Hmm, riippuu varmaan aika paljon valmisteesta? Mulla on esim Feelvividin vahva inkiväärijauhe jota laitetaan ihan vaan teelusikallinen, toisia voi laittaa enemmänkin. :)

Kommentoi