KÄSILLÄSEISONNAN SALAT

Crossfitin ja erilaisien toiminnallisten harjoitusten ansiosta käsilläseisonnasta, kävelystä ja erilaisista temppuiluista on innostuttu ihan uudella tavalla. Voimistelu kuuluu ehkä enemmän lapsuuteen ja kouluaikojen liikuntatunneille, mutta nykyää myös ihan aikuiset ovat alkaneet harjoittelemaan erilaisia temppuja ja kehonhallintaa vaativia liikkeitä.

IMG_4734_Fotor_Collage

Innostuin itse käsilläseisonnasta ja käsilläkävelystä ihan pienenä. Isäni, joka on itse entinen telinevoimistelija, opetti mulle jo neljävuotiaana kuinka seistään käsillä. Sittemmin innostuin asiasta uudelleen ala-asteella ja harjoittelin kotona joka päivä paljon ja pitkiä aikoja. Tästä tulikin meitsin bravuuri ja parhaimmillaan kävelin todella pitkiä matkoja ja aikoja käsillä. Oli ihan normaalia arkea, että meikäläinen veti kotona kämppää ympäri pää alaspäin. :D

Ajattelinkin jakaa muutamia vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon käsilläseisonnassa ja kävelyssä ja näiden harjoittelussa. Olen aiemminkin jakanut tipsejä neljästä eri tasosta, miten harjoittelun voi aloittaa ja kehittyessään siirtyä seuraavaan kohtaan:

 1. Käsilläseisonta seinää vasten vatsa kohti seinää
 2. Käsilläseisonta seinää vasten selkä kohti seinää, ensin kädet lattiaan ja sitten ponnistus
 3. Käsilläseisonta seinää vasten selkä kohti seinää, ponnistus lähtee ylhäältä seisoma-asennosta
 4. Käseilläseisonta/kävely ilman tukea

Ennen kuin aloittaa harjoittelun, kannattaa muistaa pari tärkeää asiaa. Kun valmensin telinejumppareita, tapasimme tehdä aina ennen kässäreitä niin, että jumppari nostaa kädet ylös ja valmentaja painaa ylhäältä käsiä alaspäin ja kyynerpäät eivät saaneet “pettää” alta. Kädet tulee siis pitää suorana, eikä niitä saa koukistaa missään nimessä, muuten nenä kolahtaa lattiaan. Kannattaa myös huomioida, että käsien päällä seisominen vaatii hyvät hartiavoimat.

10526490_10152479561674774_593845607_o

Yleisin virhe, mitä itse olen huomannut on keskivartalon pettäminen. Eli kun noustaan käsille, keskivartalo ei pysy tiukkana ja selkä kaartuu notkolle, jolloin vartaloa on melkein mahdoton hallita ja homma päätyy yleensä kaatumiseen yli, tai sivulle. Tasapaino ja kaikki hallinta lähtee keskivartalosta, joten lihaksisto täytyy olla kunnossa ja se täytyy myös osata hallita. Käsilläseisonta on siis todella hyvä tapa kehittää vartalonhallintaa ja niitä keskivartalon ja ylävartalon lihaksia!

Käsien päälle nousetessa monilla niska kääntyy suoraksi, jolloin katse osoittaa”taaksepäin”. Tasapainon kannalta, on hyvin tärkeää pitää katse omien käsien väliin, hieman etuviistoon. Yllä näkyvässä kuvassa huomaa selkeästi minne mun katse osoittaa.

Itse koen, että käsilläkävely on helpompaa kuin paikalla seisominen, sillä kävelyllä pystyy korjaamaan mahdollista horjumista. Loukkaannuin 14-vuotiaana sen verran pahasti, ettei mun oikee kyynerpää suoristu enää kunnolla, joten sen vuoksi paikalla seisominen on nykyään aika haasteellista. Videosta pystyy nähdä tuon ”klinkkaamisen”. Käännän kämmentä sivulle, jonka avulla pystyn hieman korjaamaan balanssia. Mutta siis, jos minä pystyn kävellä vammaisella kädellä, kuka tahansa voi oppia seisonnan ja kävelyn kahdella yhtä pitkällä kädellä. ;)

Mainitsin aiemmin, että harjoittelin pienempänä paljon ja se onkin se suurin ja tärkein juttu. Harjoittelun ansiosta kroppa alkaa hahmottamaan uutta näkökulmaa. Myös tasapaino kehittyy harjoittelemalla, aivan kuten kaikki muutkin taito-ominaisuudet. Kun tasapaino alkaa pettää voit yrittää kävellä käsillä siihen suuntaan mihin kaadut, jotta tasapaino säilyisi parhaiten.

DSC02476_Fotor_Collage1

Päälläseisonta onkin sitten jo huomattavasti helpompi nakki. Ei muuta kuin otsa maahan ja jalat kohti taivasta :)

Onko joku teistä innostunut opettelemaan uusia temppuja vielä vanhemmalla iällä?

 


11 Responses to “KÄSILLÄSEISONNAN SALAT”

 1. Avatar PauliinaM sanoo:

  Jes! Mahtavaa että kirjoitit just käsilläseisonnasta. :) tein uudenvuodenlupauksen että ens kesänä tuo onnistuu! Viime syksynä intissä kokelas vanhana voimistelijana näytti ja kehoitti opettelemaan. Katotaan miten käy! :)

 2. Avatar R sanoo:

  Kärrynpyörä ja käsillä seisonta/kävely on sellasia mitä en ikinä koulussa oppinu. Nyt on tullut kauhea hinku oppia tuo pää alaspäin olo! :D kotona on vaan niin rajatusti tilaa että vaikeuttaa vähän tota harjottelua kun ei oikeestaan oo sellasta seinänpätkää jonka edessä mahtus heilumaan, pitäis siis vaan saada aikaseksi mennä salille opettelemaan.. :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Nykyäänhän järjestetään kaikenlaisia aikuisille suunnattuja telinevoimisteluryhmiä! ei muuta kuin mukaan sellaiseen. :)

 3. Avatar Piia sanoo:

  Harrastin skidinä telinejumppaa, osasin silloin seisoa käsillä tosi hyvin. Sitten unohdin kaikki, lukiossa telinevoimisteleva kaveri opetti kun tuntui etten koulun jumppakurssilla opi sitä millään. Isoin juttu oli se että aasinpotkusta en ole koskaan päässyt seisomaan, vaan opettelin suoraan seisaaltaan aloituksen ja heti loksahti! Ärsyttää että tuli itkettyä ja murehdittua etten osaa, mutta onneksi kaveri pelasti! Nyt olen mukana facessa pyörivässä tammikuun kässärihaasteessa että sais tekniikan ja hartiavoimat takaisin! Instassa #GBnewyear :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Täytyypi tsekata tuo haaste! Yleensä jos on oppinut jotain pienenä, se on helpompi osata/oppia vanhempanakin. :) Vanhempana sitä on vaan varovaisempi ja pelkää enenmmän. :D

   • Avatar Marika sanoo:

    Niin on kannattaa mennä mukaan oon käynyt tutustumassa mutta oli ihan kiva?
    ajatelkaa Jo’s meneisin sinne vanhana mummona?

 4. Avatar HockeyMom sanoo:

  ikää tuli joulukuun alussa 42 vuotta ja viikko ennen joulua opin vihdoin ja viimein seisomaan käsilläni seinää vasten :) tälle vuodelle onkin tavoitteena käsilläseisonta ja päälläseisonta ilman tukea, tietty myös käsillä kävely. On vaan niin mahtava tunne kun vanhalla iällä oppii jotain uutta…

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Se on toki haastavampaa opetella vanhana uusia temppuja mutta harjoitus tekee mestarin! Tsemppiä harjoitteluun =)

 5. Avatar Juutas sanoo:

  Jostain vai juolahti mieleen et ens kesänä kävellään käsillä.Treenaamaan olen jo alkanut seisomalla käsillä seinää vasten.Kesä väärinpäin jahuu :DD

Kommentoi