MITÄ SYKKEESI KERTOO?

Kerroin sunnuntaina uudesta aktiivisuusrannekkeesta, jonka mukana sain myös sykevyön ja näin ollen olen nyt mittaillut sykettä jo muutamilla eri tunneilla. Ajattelin testailla, mikä ohjaamistani tunneista on kovin, eli millä lähtee kovimmat maksimisykkeet ja korkein keskisyke. Mulla ei ole ollut aikoihin sykemittaria käytössä, joten en tiedä mitä kaikkia ominaisuuksia niissä nykyään on, mutta aiemmin ainakin omani näytti vain treenin korkeimman sykkeen ja keskisykkeen. Tässä ohjelmassa on kivaa se, että näkee koko sykeskaalan pitkin tuntia. Mulla oli eilen Bodyattack, spinning ja core, joiden käyrät näkyvät alemmassa kuvassa.

Näyttökuva 2014-12-14 kello 14_Fotor_Collage

Korkein syke lähti bodyattackin viimeisessä sykebiisissä, joka on muuten aika kova ysi! Sanoisin, että jopa yksi rankimmista ysibiiseistä ikinä. Spinningissä mulla oli uusi toinen työjakso, ja aika kivasti on sykkeet ollu 170 pinnassa koko työjakson ajan. Saan paljon erilaisia palautteita tunneista, mutta eilinen jäi kyllä mieleen. ”Tää sun tunti oli ihan puhdas itsemurha”. 😀 Spinningin kulutus on aika kova, jos mietitään että kyseessä on vain 45 minuutin pituinen suoritus, josta osa on lämmittelyä ja palauttelua.

Alimpana näkyy Core-tunnin käyrät ja luonnolisesti sykkeet rullaa alempana, kun pysytään paljon lattiatasossa. Illan kokonaiskulutus oli 1355 kaloria. Tänään testivuoroon pääsee Bodycombat ja RPV. Tuo combatin uusi ohjelma on kyllä tosi jees! Mulla oli viime viikolla niin kipeet lihakset yläselässä ettei mitään järkee. Combat on melkeinpä ainoa treeni jolla saan kunnon tuntumat selkään. Veikkaan myös, että RPV pääsee aika korkeelle tässä mun testissä, millä tunnilla lähtee korkeimmat sykkeet. Let’s see!

IDIMG_4673

Sykemittarista on siis paljon hyötyä treenatessa. Etenkin, jos harjoittelu on tavoitteellista, pystyy mittarin avulla kontrolloimaan mitä osa-aluetta treenataan. Jos esimerkiksi halutaan harjoittaa peruskuntoa, täytyy sykkeen pysyä tietyllä syke-alueella.

Jotta nämä sykerajat saadaan tietoon voi tehdä erilaisia testejä, tai käyttää netistä löytyviä laskureita, jotka eivät tietenkään ole yhtä tarkkoja kuin testaukset. Olen itse tehnyt tasotestin juosten personal trainer – koulutuksessa. Maksimisykkeeni on 185.

Jokaisella meistä on yksilöllinen maksimisyke, jonka vuoksi sykkeitä ei oikeastaan kannata vertailla toisten kanssa. Maksimisykkeen voi laskea erilaisilla kaavoilla, jolloin tulos on enemmänkin suuntaa antava. Yksi laskukaava on seuraavanlainen:

205 – 1/2 x ikä = laskennallinen maksimisykkeesi. Esim jos olet 20 -vuotias, niin 205 – 10 = 195.

Leposykkeen voi laskea laittamalla mittarin aamulla herättyään (voi tehdä myös muina vuorokauden aikoina) ja makaamalla hetken rauhassa, jolloin alin lukema on leposykkeesi.

Yleisesti erilaiset sykealueet ovat:

Peruskuntoharjoittelu (PK) kasvattaa sydämesi kokoa, lisää hiussuonten määrää lihaksissa ja totuttaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä pitkäkestoiseen rasitukseen.

Vauhtikestävyysharjoittelu (VK) puolestaan totuttaa kroppaasi kestämään maitohappoja sekä parantaa kykyäsi poistaa niitä lihaksistostasi suorituksen aikana. Vauhtikestävyys tarkoittaa prosentuaalisesti noin 70-85% harjoittelutehoa, eli käytännössä harjoittelu tapahtuu aerobisella alueella.

Maksimikestävyysharjoittelu (MK) tapahtuu anaerobisen sykkeen ja maksimisykkeen välimaastossa. Maksimikestävyysharjoittelu opettaa kehoasi sietämään maitohappoja ja tehostaa solujen hapenkäyttöä. Tällaisella harjoittelulla saadaan aikaan myös EPOC efekti joka tarkoittaa kehon jälkipolttotilaa (afterburning), jolloin elimistö polttaa energiaa vielä tunnin pari itse treenin jälkeen.

Sykemittari on siis kätevä treenikaveri, jonka avulla voi saada treenistä enemmän tehoja irti. Silti kannattaa opetella urheilemaan myös ilman kelloa ja oppia tunnistamaan omasta kropasta missä mennään. Tässä helppoja tunnistusmerkkejä treeneihin, ilman sykemittaria:

  • Kun pystyt puhumaan urheilusuorituksen aikana, olet peruskuntoalueella
  • Kun tunnet hengästyväsi ja puhuminen vaikeutuu, olet vauhtikestävyysalueella.
  • Kun puuskutat kovaa ja puhuminen on jo mahdotonta olet maksimikestävyysalueella.

Sykemittarit näyttävät myös urheilusuorituksen aikana saavutetun kalorinkulutuksen. Kannattaa muistaa, että myös nämä ovat suuntaa antavia lukuja. Kello laskee kulutuksen sykkeen mukaan ja ne, joilla on luonnostaan korkea syke saavat yleensä aika huimia lukuja, vaikka todellisuudessa kulutettu määrä olisi pienempi.

IMG_4662


11 Responses to “MITÄ SYKKEESI KERTOO?”

  1. Maija sanoo:

    Tämä oli mielenkiintoinen juttu nähdä nuo sykkeet ryhmäliikuntatuntien aikana, ois hauska nähdä myös vielä tuon combatin sykkeet 😀 Itellä on sykemittari, mutta en jaksa koskaan käyttää sitä, tuntuu jotenkin ahdistavalta se sykevyö, mutta kai siihenkin tottuis 😀

    Se uus combat-ohjelma on muuten aivan huippu, eilen vasta pääsin ite kokeilemaan ekaa kertaa, kyllä tuntuu jaloissa ja selässä! 😀

    P.S tuli vain mieleen tämmönen hassu juttu, että syökö teidän koirakin terveellisesti ja superfoodeja? 😀

    • ainorouhiainen sanoo:

      Ajattelin tehdä yhteenvedon kaikista tunneista ja noista sykkeistä, niin pääsee hieman vertailemaan.

      Meidän koira syö vielä ns.penturuokaa, eli sen ohjeen mukaan mikä saatiin kasvattajalta. Annan kyllä luomujauhelihaa myös koiralle 😀
      Luin myös, että koirille voisi antaa mm. MSM-jauhetta 😀 Olen miettinyt jos siirtyisin tuohon BARF-ruokavalioon myöhemmin. 🙂

  2. Maija sanoo:

    Muistan, että oisin lukenu jostain, että mitä matalampi leposyke on, sitä parempi. Miks näin? Ja vaikuttaako leposykkeeseen muutkin asiat kuin liikunta?

    Tuli myös mieleen kun mainitset usein, että otit torkut piikkimatolla. Mulla on sellanen kotona(syvällä kaapissa). Voisitko joskus kirjoittaa piikkimaton hyödyistä? Vois saada paremmin motivaatiota alkaa käyttää sitä. 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Yleensä mitä parempi kunto, sen matalampi leposyke. Sykkeet ovat kuitenkin myös aina yksilöllisiä, joillakin on luonnostaan matalampi syke. Myös se, miten nopeasti syke laskee esim. kovan suorituksen jälkeen, kertoo kuntotasosta. 🙂

      Jep, piikkimatolla saa kyllä parhaat päikkärit. Täytyy joskus raapustella enemmän sen hyödyistä =)

      • Emma sanoo:

        Hei, mä syötän hepallekin MSM-jauhetta ja merilevää sekä chian siemeniä! Itse en kyllä niitä syö 😀 Mutta parasta eläimille tietysti!

  3. Petra sanoo:

    Mulla on sykemittari käytössä ja voin rehellisesti sanoa että olen siitä riippuvainen. Jos se on jokunen kerta unohtunut kotiin niin voi hyvänen aika kun on alaston olo. Kannattais varmasti välillä jättää tarkoituksella pois ja olen sitä miettinyt monta kertaa. Mutta tulen aina siihen tulokseen että otan sen kuitenkin.

  4. Pauliina sanoo:

    Mulle sykemittarista on tullut erittäin tärkeä kun salilla treenaan! 😀 Aina kun alotan loppuverryttelyn, ja mulla on siihen mennessä kulunut vaikka 500 kcal niin teen siihen asti, että kulutus on 600 kcal. Pakko aina loppuverkassa kuluttaa vielä vähintään 100 kcal. Ja varsinkin jos oon treenannut käsiä ja sillon kulutus ei ole niin suuri, niin sillon verryttelen loppuun niin kauan että olen tyytyväinen kulutukseen. Semmonen tsemppari siitä on tullut! 🙂

  5. Elina T. sanoo:

    Moi Aino!

    Suositteletko uintia painon pudotukseen? Olen aloittanut uintiharrastuksen 3x viikossa (45min- 1h kerralla) ja tähtään rasvan palamiseen ja kilojen pudottamiseen (ylipainoa n. 15kg). Uinnin lisäksi olen suunnitellut aloittavani 2x viikossa kuntosaliharjoittelua. Mitä muuta liikuntaa suosittelet painoa pudottavalle?

  6. Piia sanoo:

    Sitä oon tässä miettinyt, että mikä reaalisykkeen vaikutus on kulutukseen? Tarkoitan sitä että jos mulla on korkeampi maksimisyke ja näin ollen treenisykkeetkin on numeroina suuria (esimerkkinä vaikkapa sunnuntainen bodyjam (toki treenitauon jälkeen keskisykkeet olivat vähän koholla): http://www.movescount.com/fi/moves/move47712284), vaikka prossina ne on ihan normaaleja, niin kulutanko sitten jonkin verran enemmän energiaa? En ole tällaista sinällään ihmeesti havainnut rehellisesti sanottuna, mutta tulipa tässä mieleen. Pitäisi varmaan ergo käydä tekemässä, että saisi jonkun ajantasaisen maksimisykkeenkin, sillä on se varmasti tässä parin viimevuoden aikana putoillut, mutta eipä nuo 190 rikkovat suoritukset nyt siltikään kovin ponnisteluita vaadi sentään.

  7. Hanna-K sanoo:

    Ois kyllä ihan hyödyllistä omistaa sykemittari. Mutta en tiedä miksei mua ole oikein koskaan tuo sykkeen seuranta kiinnostanut. Yleensä treenaan omien tuntemusten mukaan. Sykemittari antaisi varmasti lisätehoa ja motivaatiota treeneihin. Onko näissä uusissa aktiivisuus rannekkeissa itsessään sykesensoria? Voiko käyttää ilman sykevyötä? 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Sykemittarissa on tosiaan hyvät ja sitten myös huonot puolet. Helposti ”jää koukkuun” sykkeen tai vaikka kalorien seurantaan ja siksi on hyvä osata treenata myös ilman mittaria, ihan omien tuntemusten mukaan. 🙂
      Nykyään on sellaisiakin rannkkeita missä ei tarvitse vyötä ollenkaan, mutta tässä mun omassa on erikseen sykevyö jota käytetään treenien aikana!

Kommentoi