MAIDOTON ESIMERKKIRUOKAVALIO

Heippa! Pientä päivitystä kuukauden haasteeseen. Puolessa välissä ollaan ja olisi kiva kuulla, miten teillä on mennyt? Oletteko ehtineet jo huomata positiivisia vaikutuksia? Entä jotain negatiivista? Aika moni on kysellyt, jos voisin tehdä esimerkkipäivän maidottomaan ruokavalioon ja sellainen on nyt luvassa. Suurinta päänvaivaa aiheuttaa varmasti aamiainen, välipala ja iltapala, mutta kun hieman käyttää mielikuvitusta, näihinkin löytyy vaihtoehtoja. Kannattaa myös ajatella boxin ulkopuolelle. Välipalan ei aina tarvitse olla perinteinen välipalatyylinen juttu. Myös lämmintä ruokaa voi käyttää välipalana, tai iltapalana, mutta pienemmissä määrissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aamiaisella helppo ja nopea tapa on juoda smoothie. Smoothieen voi laittaa oikeastaan ihan mitä tahansa, kuten marjoja, hedelmiä, salaattia, avocadoa, proteiinijauhetta, pähkinöitä, erilaisia superfoodeja jne. Nesteeksi sopii manteli-,cashew-,kookos- tai kaurajuomat. Aamupalaksi sopii myös tuorepuuro tai perinteinen lämmin kaurapuuro, johon voi sekoittaa valkuaista, tai muutama pala ruisleipää/kauraleipää avocadolla ja leikkeleellä. Kaikki aamupalaruuat sopivat toki nautittavaksi muuhunkin vuorokauden aikaan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

viherjauhe ja MSM-jauhe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cocovin supermix

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fitnessgurun vaniljahera on mielestäni maunsa puolesta paras mahdollinen hera smoothien joukkoon

Lounaalla ja päivällisellä vaihtohtoja on rajattomasti! Tässä muutamia helppoja esimerkkejä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

jauhelihamureke ja bataattimuusi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bataattiranskalaisia, juureksia ja jauheliha-parsakaalipaistos

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

riisistä valmistettu fusilli, tomaattipohjainen jauhelihakastike parsakaalimuusilla, jossa on tomaattia! :D

DSC02981

Bataatti-kukkakaalimuusia ja lohta

DSC03082

tomaattipohjainen kalkkuna-sienikastike riisillä tai riisipastalla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

keitettyä bataattia ja porkkanaa menossa muusiksi ;)

Välipalalla ja iltapalalla voi valmistaa esimerkiksi kasvissosekeittoa tai herkullista tomaattikeittoa..

DSC00998

Tomattisoppa: 

kilo tuoreita tomaatteja (luomu)
1 porkkana
1 sipuli
4-5 valkosipulin kynttä
pari desiä mantelijuomaa
loraus oliiviöljyä
Kasvisliemi kuutio (luomu)
reippaasti mausteita (chili, suola, mustapippuri yms)
 
Kuutio tomaatit, sipuli, valkosipulin kynnet sekä porkkana ja keitä niitä niin että ovat pehmeitä. Laita kaikki aineet blenderiin ja soseuta keitoksi!
DSC01004
Välipalalla ja iltapalana voi myös syödä munakasta, johon sekoittaa paprikaa, sipulia, tomaattia jne. Jos proteiinin tarve on suurempi voi keittoihin ja munakkaisiin sekoittaa kinkkusuikaleita tai vaikka herkkusieniä. Yksi herkullinen kikka on lisätä kasvissosekeittoon herkkusieni-sipulipaistosta, nam!
Ananas

Yosa ananas

Jos kaipaa perinteisiä jugurtteja ja rahkoja, Yosalta löytyy valikoimistaan erilaisia kaurapohjaisia jugurtteja. Yllä näkyvä ananas on kuulemma hyvää. Itse en ole vielä päässyt maistamaan. Lisäksi nopeana välipalana toimii myös erilaiset proteiinijuomat (tarkista proteiinin lähde) hedelmän kera. Pähkinöitä ja avocadoa voi lisäillä ruokiin tuomaan hyviä rasvoja. Myös raakasuklaa toimii nopeana välipalana vaikka kahvin kera. :)
Monet murehtivat kovasti proteiinin saantia, mutta kannattaa muistaa, että proteiinin tarve ei ole mikään järisyttävän suuri ja tarve tulee yleensä täyteen syömällä melko normaalisti. Jos on huolissaan omasta proteiininsaannista, voi kokeilla lisätä vaikka yhden päivän syömiset kalorilaskuriin, jolloin laskuri laskee kaikki makrot puolestasi.
Kivaa uutta viikkoa! :)

26 Responses to “MAIDOTON ESIMERKKIRUOKAVALIO”

 1. Avatar emmu sanoo:

  Heraproteiini (a.k.a maitoproteiini) tehdään maidosta, eikä täten alkuperänsä vuoksi sovi maidottomaan marraskuuhun ;)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Jep se on tiedossa, mutta monille heraisolaatti ei aiheuta samoja ”oneglmia” kuin kaseiini, joten kirjoitin jo alussa että itse tulen käyttämään heraa kuukauden aikana. Toki maitoallergisille ei käy kumpikaan maidon proteiineista. :)

 2. Avatar Ines sanoo:

  Itse oon huomannut ainakin ihossa positiivisen vaikutuksen! Näyttää paljon hehkuvammalta ja muutenkin paremmassa kunnossa. :) Muutenkin yleisesti parempi olo ja heti kun söin tossa viikonloppuna yhden maitorahkapurkin niin mitäs muutakaan siitä tuli sitten kuin maha kipeeks kun ei oo vähään aikaan liiemmin maitotuotteita syönyt! Eipä tee kyllä pahemmin enää mielikään raejuustoja/maitorahkaa tms… :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Jees, mahtavaa! Ihossa huomaa kyllä parhaiten sen muutooksen. :)

 3. Avatar Sue sanoo:

  Motivaatio ongelmia meinaa olla.. vaikkakin olen huomannut positiivisia vaikutuksia turvotuksen ja ihon suhteen. Silti kaipaan niin raejuustoa ja rahkaa!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Ootko kokeillut noita kaurapohjaisia juguja korvaamaan rahkahimoa? =)

   • Avatar Sue sanoo:

    Olen kokeillut ja ne on kyll hyvii, mut niiss ei proteiinia. Taal pikkupitajassa ku ei sellasta sport versiota ko tuotteesta oo..;| mut nokka pystys viiaan hommaloppuun ku on kerta alotettu, ehk jatkossa pidan max rahkapurkki per paiva ja raejuustoa vain yhdella aterialla.. maustamatontajugurttia sillointalloin.. eli aika sama kuin tahankin asti. Mukava kuitenkin nain valilla haasta itsea!;)

 4. Avatar mia sanoo:

  Nam! On pitänyt jo aikasemminki kirjoittaa, miten noi sun sun ruoat näyttää niin hyviltä. Täytyis vaan iteki kokeilla rohkeesti uusia juttuja :) Hyvää alkanutta viikkoa! :)

 5. Avatar Heidi sanoo:

  Kysymys hieman aiheesta poiketen! Onko sulla kokemusta maca-jauheen käytöstä? Jos on, mihin sekoitat jauheena jotta maku peittyyy mukavasti? Itse aloitin käytön tänään, rahkaan ja omenahilloon sekoitettuna maku ei ollut mitenkään paras.. :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Juu onhan mulla. Käytän macaa yleensä raakasuklaan valmistuksessa, ja joskus jonkun smoothien seassa. Mulla on tuo Feelvividin maca joka ei maistu pahalle niin ongelmaa ei ole ollut. Ehkä maku peittyisi juurikin smoothieen missä on paljon muitakin makuja? :D

 6. Avatar Satu sanoo:

  Mulla on smoothiessa on nesteenä hiilihapotettua lähdevettä. Tulee aika mukavan raikasta :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Joo! Tein kans kesällä paljon vihersmoothieita samalla tavalla :)

 7. Avatar Sofia sanoo:

  Moikka!
  Kyselisin tosta bikinibody ruokavaliosta (kiristetty versio).. että voiko GoFatGo (fitfarmin) ruokavaliota käyttää tämän sijasta? Melko saman tyyppinen on. Olen 19vuotias, 174cm ja painan nyt n. 60kg ja tavoitteena olis vielä laihtua ja myös siis kiinteytyä. Oon tehnyt bikinibody treenejä nyt viikon (vähän soveltanut kun ovat niin rankkoja :D) ja käyttänyt molempia ruokavalioita. Mut ajattelin jos käyttäisin vaan toista, olis varmaan parempi niin.

  Eli seuraavasti menee..

  Aamiainen
  45g kaurahiutale
  100g raejuusto, rasvaton
  150g mehukeitto, sokeroimaton / 100g pakastemarjoja
  (+Fast Omega3 2kpl)

  Lounas
  100g kana / 100g naudanliha max 10% / 100g kala
  50g kananmunanvalkuainen / 25g raejuusto, rasvaton
  200g vihanneksia vapaavalinnaisesti
  10g oliiviöljy

  Välipala
  250g maitorahka
  100g pakastemarjoja
  (TAI 1kpl Pro-Fx lo-carp bar / 40g Fast Dietmix)

  Päivällinen
  100g kana / 100g naudanliha max 10% / 100g kala
  40g riisi / 40g pasta / 170g peruna
  200g vihanneksia vapaavalinnaisesti

  Iltapala
  250g maitorahka / 150g raejuusto, rasvaton
  150g (1dl) mehukeitto, sokeroimaton / 100g pakastemarjoja
  10g vehnälese
  (+Fast Omega3 2kpl)

  Toivottavasti ehdit vastata pian!! Kiitos!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Treeneihin voi kyllä soveltaa myös omia ruokavaliota. En osaa sanoa miten ne toimii, koska en ole testaillut. Tää GFG on aika vähäkalorinen, mutta jos jaksat hyvin sen avulla niin why not. :)

 8. Avatar Tiia sanoo:

  Hei, miten tuo bataattimuusi on tehty? riittäkö vaan että survoo, laittaa vähän vettä ja suolaa? :D :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   juurikin niin, paitsi vettä en käytä vaan mantelijuomaa tms. mausteilla on myös aika iso rooli, ainakin mun muusissa :D

 9. Avatar venla sanoo:

  Mulla loppui motivaatio maidottomuuteen, sillä tunsin itseni kokoajan nälkäiseksi.:D Parin lipsahduksen jälkeen tuntui samalta jättää koko homma kesken. En varmaan osannut lisätä ruokavaliooni mitään poisjättämäni maidon tilalle ja energian saanti jäi liian pieneksi tai mistä lie nälkä sitten johtuikaan. Maitotuotteita, kun en aiemminkaan juuri käyttänyt.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hei! Yleensä jos jättää jonkun ruoka-aineen pois, pitäisi myös korvata se jollain ettei noin pääse käymään. :) Suunnittelu on kaiken a ja o. :)

 10. Avatar Katri sanoo:

  Maidoton marraskuu on itselläni alkanut todella hyvin, korvaavat tuotteet on löytänyt tosi helposti. Näpyt ihossa ovat vähentyneet mutta saattaa olla seurausta myös muun ruokavalion parannuksesta, katsotaan kuinka käy jos otan maitotuotteet takaisin samassa laajuudessa kuin ennen. Isänpäivän ruokailu aiheutti mahakipuja maitotuotteiden vuoksi mikä oli hyvä huomata. Mun osalta maidon lipittäminen kuitenkin taisi loppua tähän

 11. Avatar ad sanoo:

  Kiitos Aino tästä! Kysyisin sulta vinkkejä … Mulla on maidottoman lisäksi kokeilussa myös viljaton. On mennyt tosi hyvin jo alkusyksystä, mutta pientä päänvaivaa aiheuttaa erityisesti aamiainen. Olen ”enne” syönyt aamiaiseksi työpäivinä rahkaa ja viikonloppuisin nautiskellut kaurapuurolla. Nyt molemmat ovat pannassa ja munien paistaminen ei kovin helposti onnistu aamun rutiineihin (usein syön vasta päästyäni työpöydän ääreen). Blenderiäkään en viitsisi hurisuttaa, kun teinit herää:-). Toki voisin tehdä jonkun juoman edellisenä iltana.
  Nyt olen juonut sheikkerillisen protskujuomaa (jep, heraa kylläkin), koska yleensä myös treenaan aamuseiskalta. Syön myös avocadon ja banaania/omenan.

  Ja toinen kysymys koskee viherjauhetta ja psylliumjauhetta sekä msm-jauhetta. Aloitin näiden käytön myös n kuukausi sitten tarkoituksena puhdistaa elimistö sisään jääneestä moskasta, mutta vatsa oli koko ajan ERITTÄIN turvoksisssa (näytin siltä, että olen puolivälissä raskautta) eikä siinä vielä kaikki, mutta ne hajuhaitat…en pystynyt edes (crossitreeniryhmässä) treenaamaan. If you know what I mean:-(.
  Onko sulla apuja/kokeumuksia.
  Nyt lopetin viikonloppuna kun tilanne oli niin haiseva, ja nyt olo on hyvä ja kevyt niinkuin pitääkin.
  Kiitos Aino. Hyvä blogi. Luen päivittäin vaikka olenkin tällainen (treenihirmu) täti-ihminen.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Kiitoksia paljon. :)

   Voisko nuo oireet johtua kaikkien jauheiden yhteiskäytöstä? Jos olisit kokeillut ottaa ne yksikerralla käyttöön ja pienissä määrin, muuten en oikeen osaa sanoa mikä mättää :/ MSM voi ainakin alussa pistää vatsaan liikettä, joten sitä alkuun hyvin pienissä määrin ja lisäillä vähän kerralla.

 12. Avatar Vilhelmiina sanoo:

  Heippa Aino!

  Olen jo vuosi kärsinyt vatsavaivoista, jotka toisinaan ovat haitanneet arkea suurestikin ja rajoittaneet myös treenaamista (kipeällä vatsalla ei ole aina voinut lähteä lenkille / jumppaamaan). Ruokavalioni on jo vuosia ollut terveellinen: syön säännöllisesti, teen aina ruuat itse enkä käytä eineksiä / valmisruokia. Leivän syöntiä (vehnää) olen myös vähentänyt. Näillä muutoksilla vatsani on ollut parempi, mutta edelleenkin olen kärsinyt vatsavaivoista useamman kerran viikossa. Luin kirjoituksesi maidottomasta marraskuusta, ja lopen uupuneena vatsaongelmiin, päätin kokeilla ruokavaliota, jossa ei juurikaan käytetä maitotuotteita. Viimeiset 2-3 viikkoa ovat olleet täysin vatsavaivattomat! Ihan uskomatonta! :) Aiemmin söin useita maitorahkoja päivässä, lisäksi join vähintään 2 lasia maitoa, lisäksi jogurttia yms. meni melko runsaastikin! Nyt olen korvannut lehmänmaidon mantelimaidolla ja kauramaidolla, toisinaan saatan käyttää kahvin joukossa luomu kevytmaitoa. Syön myös aitoa kreikkalaista jogurttia sekä turkkilaista jogurttia toisinaan. Oloni on kohentunut niin paljon, ettei menneeseen ole enää paluuta! :) Minulla ei ole mitään maitoa vastaan sinänsä, mutta maitotuotteiden prosessointi saa kyseenalaistamaan maidon ”terveysvaikutukset”…Esim. ulkomailla en ole kärsinyt vatsavaivoista, vaikka olenkin nauttinut maitotuotteita. Iso kiitos, kun herättelit pohtimaan asiaa! En olisi ikinä uskonut, että maitotuotteet voisivat olla syynä vatsaongelmiini. Nyt fiilis on upea, kun jaksaa arkea, treenejä yms. ilman mahakipuja! Minulle maidoton ruokavalio on tullut jäädäkseen! :)

 13. Avatar Mari sanoo:

  Hei :).

  Iso KIITOS Maidoton Marraskuu haasteesta :)..maidoton elämäntapa on omalla kohdallani jatkunut näihin päiviin asti, vaikka alussa olikin vähän haasteita siinä millä maidon puutteen ruokavaliossani korvaisin. Tutustuttuani soijavalmisteisiin tämä ongelma katosi.

  Minulla on jo vuosia ollut ongelmia ihoni kanssa ja suuri ongelma kasvojen turvotuksen kanssa. Ei välttämättä kuulosta ongelmalta, mutta kasvoissa oleva turvotus saa näyttämään ihan eri ihmiselta ja sen läheiset ihmiset ovat usein huomautelleet minun lihoneen vain kasvojen turvotuksen takia.

  Aloittaessani maidottaman marraskuun on itsetuntoni kohentunut todella paljon, koska ihoni on kauniimpi kuin pitkiin aikoihin ja turvotus on tiessään. Huomasin eron hyvin, kun hairahdin takaisin maitotuotteisiin, kun en vielä osannut korvata kyseisiä tuotteita :D. Siitä myös tiesin, että muutos todella johtui maitotuotteiden jättämisestä.

  Joten vielä kerran kiitos tästä!! En ikinä olisi uskonut tai sitä itse keksinyt, että ongelmani johtui maidosta :).

 14. Avatar MiiaAlexandra sanoo:

  Hei olisiko mahdollista saada noitten kastikkeiden reseptejä? esim kalkkunasienikastike? entä mitä kaikkea on tuossa jauhelihaparsakaalimuhennoksessa ? Meillä yksi 10v maitoallerginen tyttö ja ollaan siirrytty koko perhe maidottomaksi ruokien, leipien, leivonnaista ja muun suhteen. Olo on kyllä selvästi kohentunut :) Ihana sivu, kiitos siitä!

Kommentoi