Kiinteytymisen ABC

Kiinteytyminen, tuo joka naisen huulilla ja mielessä liikkuva sana! Paljon puhutaan kiinteytymisestä, ilman että loppupeleissä edes ymmärretään mitä se tarkoittaa. Kuinkahan monesti olen kuullut lauseen ”Mä en halua laihtua, mut haluan kiinteytyä”. Ymmärän mitä henkilö tarkoittaa, mutta yleensä henkilö itse ei ymmärä mitä kiinteytyminen tarkoittaa. Kiinteä kroppa tarkoittaa yleensä vartaloa, jossa on hyvä lihaserottuvuus, eli lihasmassaa löytyy, mutta rasvaprosentti on sen verran matalalla, että lihakset erottuvat.

Eilen messuilla kulkiessa, kuulin kuinka erästä liikuntatuotetta mainostettiin kertomalla, että ”tämä liike kiinteyttää sisäreisiä”. Mikään yksittäinen liike ei voi tehdä mistään yksittäisestä ruumiinosasta kiinteää, vaan prosessi koostuu monesta eri asiasta, jotka jo aiemmin mainitsin. Edelleen reisien loitonnus- ja lähennyslaitteet kuuluvat monien suosikkeihin, juurikin tästä sisäreisikompleksista johtuen. Eikä siinä mitään, loitonnuslaite on kyllä mielestäni hyvä keino vahvistaa pakaran pientä- ja keskimmäistä lihasta. Käytän sitä itsekin, erityisesti supersarjoja tehdessä. Jos kuitenkin luullaan, että kännykän selaaminen ja ”pitkät sarjat pienillä painoilla” lähennyslaitteessa tuovat hoikat koivet, niin pieleen meni.

IMG_6505

Ihan selkeällä suomenkielellä tavattuna kiinteytyminen tarkoittaa siis sitä, että laihdutetaan rasvaa pois, jolloin lihakset tulevat esiin ja keho näyttää timmiltä. Rasvan ”polttaminen” on myös laihduttamista, joka vaatii miinuskalorit. Miinuskaloreilla eläminen taas tarkoittaa sitä, että syö vähemmän kuin kuluttaa. Keho tarvitsee energiaa toimiakseen, ja kun energiaa ei tule tarpeeksi suun kautta, joutuu keho ottaa energian muualta, eli omista rasvavarastoista, jolloin kroppa kutistuu. Jos lähtee pudottamaan kalorinsaannin liian alhaiseksi, keho alkaa syödä itseään sisältäpäin, jolloin myös lihaskudosta katoaa. Pieni, maltillinen vaje toimii siis parhaiten, kun tavoitteena on kiinteytyä. Yleensä laihduttaessa lähtee kuitenkin aina myös hieman lihasta mukana.

Kun on pääsyt tavoitteeseen, on helpompi säilyttää kroppa timminä, jos lihasmassaa on säästynyt mahdollisimman paljon diettaamisesta huolimatta. Lihaskudos kuluttaa enemmän energiaa, jolloin perusaineenvaihdunta on korkeampi kuin pienemmällä lihasmassalla. Tämän vuoksi kiinteytymistä tavoittelevien kannattaa suosia kuntosaliharjoittelua tai esimerkiksi plyometristä harjoittelutyyliä. Pitkät juoksulenkit tasaisella sykkeellä kuluttavat vain lihasmassaa, lisäävät ruokahalua ja vaikeuttavat tavoitteeseen pääsyä. Juoksussa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta sen lisänä kannattaa harrastaa muutakin ja tehdä myös intervallityyppistä harjoittelua tasasykkeisen lenkkeilyn lisänä.

IMG_5472

Ihan ensimmäisenä kannattaa unohtaa yksittäisten ruumiinosien kiinteyttämiset ja keskittyä kokonaisuuteen. Eristävät liikkeet ovat hyviä lisäkeinoja treenatessa, mutta isoja lihasryhmiä kuormittavat, kokonaisvaltaiset liikkeet toimivat paremmin tässä tavoitteessa. Eristävä liike tarkoittaa sitä kun liikkeessä kuormittuu lähinnä vain haluttu lihas. Eristävä liike sijoitetaan usein pää- ja apuliikkeiden jälkeen. Toisaalta eristävät liikkeet ovat oiva apu treenin lisäkeinona, sillä lihaksiin on helpompi saada voimakkaampi tuntuma ja ärsyke kuin moninivelliikkeisiin. Kun monta lihasta tai suuret lihakset työskentelevät, sydän joutuu pumppaamaan enemmän happea, jolloin syke nousee ja myös tehot nousevat. Jos treenaat salilla, tai jumpassa isoja lihasryhmiä kuten jalat, peppu, rinta tai selkä ja et hengästy lainkaan, lisää enemmän painoja tai tee pidempi sarja. Näillä ohjeilla viittaan erityisesti kiinteytymistä koskevaan tavoitteeseen.

Oman kehon painolla voi myös treenata todella monipuolisesti, esimerkiksi bikinibootcampin circuitit koostuvat liikkeissä, joissa treenataan monipuolisesti koko vartaloa, samalla kun hapenottokyky kehittyy ja kulutus pysyy korkealla. Jos salilla käyntiin on aikaa vain muutama kerta viikossa, kannattaa käyttää ne isojen lihasryhmien treenaamiseen ja jättää hauiskäännöt jumppatunneille. Esim. selkää treenatessa, hauis on myös mukana ja rintaa treenatessa ojentajat osallistuvat työhön.

Kiinteytyjän pahimmat viholliset ovat jojoilu, pussikeittopikadieetit ja alkoholi! Kitudieeteillä käy yleensä niin, että lihasmassaa katoaa paljon ja rasvavarastot jäävät, sillä keho luulee olevansa hädässä ja rasva on parasta energiaa selviytymiseen, siksi siitä ei kannata luopua. Yleensä nämä dieetit loppuvat siihen, ettei enää jakseta elää liian pienillä energioilla, jolloin ”ahmitaan” liikaa energiaa ja rasvaa muodostuu taas enemmän. Lopputulos on siis se, että lihakset lähtevät ja rasvaa tulee lisää, jolloin peruaineenvaihdunta on taas hidastunut ja lihomisen riski on taas entistä suurempi. Tällaisesta oravanpyörästä on todella vaikeaa päästä pois, joten kannattaa miettiä tarkkaan, ennen kuin lähtee toteuttamaan jotain tämän tyylistä pikaratkaisua kohti parempaa vartaloa. Pikaratkaisuja ei ole olemassa ja piste. Alkoholista olen kirjoittanut ihan oman tekstin, voit lukea 5 syytä miksi kannattaa välttää alkoholia.

DSC02314_Fotor_Collage

Kiinteytymisen ABC:

  • Syö vähemmän kuin kulutat. Helppo tapa on lyödä syödyt ruuat esim. kalorilaskuriin, joka laskee vajeen automaattisesti ja näyttää myös makrojen suhteen kokonaisenergiasta. Tätä tavoitetta tukien, tarkista, että saat riittävästi proteiinia. Yleensä proteiinin saanti on aika helppo saada täyteen myös ilman erillisiä proteiinilisiä. Myös hiilareilla ja rasvoilla on oma osuutensa, joten kaikkien näiden suhde toisiinsa on tärkeintä. Jos syö liikaa proteiinia, se karsii yleensä jommasta kummasta muusta energianlähteestä.
  • Treenaa monipuolisesti! Voimaharjoittelu tukee tavoitetta erityisen hyvin, mutta myös esim. plyometrisellä circuit-treenillä saa tuloksia. Intervalltreenit toimivat loistavasti voimaharjoittelun tukena.
  • Jos aloittaessa lihasmassan määrä on olematon, voi pitää ensin ”massakauden”, eli punttailla perusvoimatyyppistä treeniä ja syödä plussalla, jonka jälkeen aloittaa kiristelykauden ja tiristää rasvat lihaksien päältä. Massakaudella syödään myös siististi, hyvistä energianlähteistä, eikä kalorimäärää kannata, eikä tarvitse vetää överiksi.
  • Anna tuloksille aikaa! Pysyviä tuloksia ei saa parissa viikossa, eikä vielä kuukaudessakaan, riippuen tietysti lähtöpisteestä. Yleensä on aina kamala kiire päästä tavoitteeseen, mutta kannattaa osata nauttia myös matkasta ja niistä pienistä tuloksista, joita saa kun tavoittelee suurempaa kokonaisuutta.

Loppuun vielä ihan aiheesta poiketen! Ilokseni huomasin, että blogini on Indiedays Blog Awardsien TOP 5 inspiroivimman hyvinvointiblogin joukossa. Tänään on viimeinen äänestyspäivä ja jos olet sitä mieltä, että kuulun kärkikastiin näissä karkeloissa, voit äänestää täältä. 🙂 Kiitos jo kaikille äänestäneille, en olisi koskaan uskonut pääseväni edes näin pitkälle. Kiitollinen, siunattu ja onnellinen tästä kunniasta. 🙂

Ps. Pidän tänään sunnuntaina TBC-tunnin Ladylla kl 17:30, tervetuloa sunnuntaijumpalle!! 🙂


27 Responses to “Kiinteytymisen ABC”

  1. Anu sanoo:

    Täytyy kyllä myöntää että tämä postaus avasi silmäni!
    Miten tiettyjen ruokien ja ruokavalion noudattaminen onnistuisi lapsi iässä (15 v.)? Lopetin juuri kilpaurheilu harrastuksen mutta haluaisin pysyä nykyisessä melko timmissä kunnossa. Mitä suosittelet?

    • Rig sanoo:

      Hei Aino!

      Itse koitan tässä kiinteyttää löllömäistä vartaloa (painoindeksi normi, mutta jotenkin tavaraa vaan roikkuu) Syön Leaderin Oh so low carb-patukoita joskus yhden patukan kerrallaan välipalaksi. Niissä on kuitenkin suht vähän sokeria n.5g /100g. Ei jaksa aina syödä välipalaksi hedelmiä, leipää yms höttöä koitan välttää. Salainen sokerihiireni kuitenkin kaipaa aika-ajoin jotain suklaapatukan muistutusta. En syö näitä siis kuitenkaan joka päivä, silloin tällöin vain.

      Mitä sä oot mieltä tämmösistä proteiinipatukoista? Onko niitä mitään järkeä syödä?

      • ainorouhiainen sanoo:

        Tällaisissa tavotteissa kokonaisuudella on paljon suurempi merkitys kuin esim. proteiinipatukalla, jos syöt muuten hyvin ja tavoitteen mukaisesti, ei yhdellä patukalla, silloin tällöin syötynä ole kovin suurta merkitystä. Nuo leaderin patukat, joissa on vain vähän sokeria ovat ihan kelpoja välipaloja muutenkin. 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moi. Kiva jos postaus herätteli 🙂 Kilpaurheilun lopettamisen jälkeen kannattaa keksiä uusia harrastuksia liikunnan parissa ja syödä edelleen terveellisesti ja monipuolisesti!

  2. jutta sanoo:

    Heippa! Minkälaista terveellistä ruokavaliota suosittelisit 15-vuotiaalle tytölle? Tavoitteena mulla on kiinteytyä ja saada lihasta. Lounas on hieman vaikea koska koulussa on tarjolla mitä nyt onkaan ja päivällinen mitä vanhemmat tekevät. Osaatko auttaa minua?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! suosittelisin monipuolista ruokavaliota ja säännölistä ruokarytmiä, jonka lisäksi myös liikuntaa sopva määrä. Valitse lautaselle aina runsaasti kasviksia ja salaattia tavallisen ruuan lisänä. Turhat karkit, pullat ja herkut kannattaa jättää pois ruokavaliosta 🙂

  3. Leena sanoo:

    Kiitos mahtavasta postauksesta, se oli todellakin silmiä aukaiseva ja ajateltavaa antava postaus! 😀
    Teetkö sinä räätälöityjä ruokavalioita ihmisille, jotka haluavat laihduttaa ja löytää terveellisen elämäntavan?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos paljon! =) Teen kyllä ohjelmia, mutta en tällä hetkellä, sillä olen hieman ylityöllisestty parhaillaan. Ilmoittelen aina blogin puolella kun pystyn ottaa taas lisää asiakkaita. 🙂

  4. CARO sanoo:

    Hyviä pointteja olet nostanut esille kiinteytymiseen liittyen: tuo on aika tyypillistä, etteivät ihmiset oikeastaan ymmärrä, mitä kiinteytyminen oikeastaan tarkoittaa, vaikka juuri haluavat kiinteytyä. Monille voi koitua ongelmaksi myös se, ettei halua liikkua tai ruokavalio muutokset voivat tuntua haastavia: tällaisille ihmisille tsemppiä itsekurin kanssa!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos! Juuri sen vuoksi kirjoitin tekstin että kokonaisuus ymmärrettäisiin hieman paremmin. Niin usein kuulee näitä ”teen 100 vatsarutistusta illassa, koska haluan kiinteän vatsan” jne.. 🙂
      Ruokavalio on tosiaan yleensä se haastavin ja myös tärkein juttu, siihenhän se projekti monilla kaatuukin.

  5. Sanna sanoo:

    Tosi hyvä postaus ajankohtaisesta aiheesta! Monella on vielä harhaluuloja laihduttamisesta ja kiinteyttämisestä (eli rasvan vähenemisestä) ja turvaudutaan ihme dietteihin. Oikeastihan perus hyvässä kunnossa pysymiseen ei tarvita mitään rakettitiedettä vaan monipuolinen, terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta. Ja hyvä, että otit esiin tuon, että ei voi yhtä lihasta treenamalla poistaa rasvaa juuri siitä kohdasta! Itsekkin törmään välillä näihin jotka tekevät vatsoja kuin viimeistä päivää jotta saisivät vatsan litteäksi. Hienoa, että jaat täällä tietoa selkeästi ja ymmärrettävästi!

  6. Hetaca sanoo:

    Minkälaista aamiaista suosittelisit kiinteyttävälle nuorelle naiselle, joka ei voi kilpirauhaslääkkeen vuoksi käyttää aamuisin maitotuotteita? Selvästi näkyvät vatsalihakset on jo saavutettu, mutta miten ne saa pidettyä yllä etten tuhoa saavutustani ruokavaliolla? Todella hyvää tekstiä saat aikaiseksi, pelastat varmasti monen naisen itsetunnon ja vartalon siinä samalla!:)

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moi! Kiitos! Itse syön, tai oikeastaan juon aamiaisella smoothien, nesteenä voi käyttää esim. manteli- tai kookosjuomia. Myös kaurapuuro johon on lisätty valkuaisita täyttää kivasti ja antaa hyvää energiaa! 🙂

  7. Satu sanoo:

    Mua kiinnostaa seuraava asia: ruokavalio kun sairastat.
    Ilmeisesti et juuri sairastele, mutta jos flunssa kaataa vaakatasoon, ja liikkumaan ei pääse välttämättä pariin viikkoon, niin miten olisi fiksua syödä ja miten syöt silloin itse? Itsellä on mennyt koko syksy niin että jatkuvasti jotain lentsua, ja silloin ei tee mieli kuin juoda cola zeroa ja syödä jotain mikä nostaa verensokeria, kuten suklaata 😉 Hedelmiä myös kuluu. Parannuttua on taas iso duuni edessä että saa kertyneet kalorit kulutettua 🙁

    • ainorouhiainen sanoo:

      Toivottavasti eilinen postaus vastasi tähän kysymykseen. 🙂

  8. Draci sanoo:

    Moikka!
    Osaatko antaa jotain suuntaa antavaa kalorimäärää, kuinka paljon 45kg painavan (oon tosi lyhyt :D) kannattais syödä kiinteytyäkseen niin, ettei tulis liian suurta kalorivajetta ja aineenvaihdunnan hidastumista? 🙂

  9. sini sanoo:

    Moikka Aino!
    Tykkään sun blogista ihan hirveesti ja tää on ollu pitkään mun lemppareissa. Musta on mukava kun kirjotat niin useesti ja oikeesti mielenkiintoisita aiheista!
    Yks juttu vaan ärsyttää.. Nimittäin et nää samat kuvat postauksissa on näkyny täällä ainakin jo kerran ennen ja yleensä monissa postauksissa on samoja kuvia. Toivoisin siis tuoreempia kuvia enemmän ja semmosia mitä ei olla vielä nähty! 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Heipparallaa! Kiitos paljon, kiva kuulla! 🙂
      Tuo kuva-asia on sellainen kinkkinen juttu, kun kirjoittaa joka päivä, on tosi haastavaa että on aina 1-3 uutta kuvaa käytössä. Kuvia kun ei ihan tuosta noin vaan napsi, ellei käytä kännykkäkuvia ja selfieitä. Yritän suurimmaksi osaksi käyttää uusia, mutta joskus kuvat on vaan loppu ja sitten käytän vanhoja. Yritän myös käyttää aiheeseen ”sopivia” kuvia ja silloin joskus käytän vanhaa materiaalia jos sellaista löytyy aiheeseen liittyen.

      Kiitos kuitenkin palautteesta, täytyykin tästä buukata seuraava kuvauskeikka lähitulevaisuuteen 😉

  10. Iida sanoo:

    Moikka! Sun blogi on tullut lyhyessä ajassa (heti kun sen siis löysin) ihan ykkös suosikkiblogien joukkoon ja on ihanaa kun kirjoitat asioista niin että ne on helppo ymmärtää:) Mä oon kanssa tuota kiinteytymistä yrittänyt ja käynyt salilla n.4 kertaa viikossa (jalat/ rinta ojenentaja / selkä hauis / olkapää keskivartalo) ja sen lisäksi jumpissa lähinnä kahvakuulassa sekä cxworxissä, joskus shbam tanssissa. Nyt oon lukenut kuitenkin niin paljon juttua että tällainen salilla lihasten kasvattaminen ja timmistyminen eli laihtuminen ei mitenkään ole samanaikaisesti mahdollista ja pohdinkin kumpaan mä nyt alkaisin keskittymään kun jos niitä lihaksia treenaa hikihatussa ja ne kasvais, niin mun ajatustenkulun mukaan uskoisin myös läskiä palavan? Kun eikö se niinkin ole että mitä enemmän lihaksia sitä enemmän koko ajan kuluttaa? Mutta sitten mietin että jos se ei kerta kuitenkaan ole mahdollista se timmistyminen siinä samalla, niin olisko järkevää nyt tehdä aerobista, ja keskittyä siihen hyppimiseen ja pomppimiseen vaikkapa kuukauden ja sitten jos sinä aikana ajattelis olevan vähän jotain rasvaa palanut(?) niin palais takaisin kuntosali harjoitteluun ja siellä sitten alkais ihan oikeesti tekemään tavoitteellista treeniä? (tarkoitan että olis vaikkapa vihko jossa olis aina millä painoilla on tehnyt mitäkin ja että alkais järjestelmällisesti niitä painoja kans nostelemaan. Mulla kun on vähän paha ongelma siinä kun en välttämättä ole aina muistanut jonkun liikkeen painoja ja jos muistankin, niin en välttämättä niitä siltikään ole nostanut, vaan viikkoja putkeen jatkanut samoilla. Ja kyllähän sen järkikin tietty sanoo että ei siinä sitten kehity.) Mutta siis pääpointtina mulla oli tuo että oliskohan tossa mitään järkeä nyt vaan pomppia ja hyppiä kuukautta hieman alikaloreilla eläen ja sitten palata kuntosalille lihasten pariin? Tai sitten tällä pomppukaudella käydä silloin tällöin siellä salilla tietty jotain tekemässä mutta ei niinkään että tänään kunnon jalkapäivä jne? Aivan huippua jos tähän jaksat vastailla ja jos ylipäätään tästä tekstistä jotain selvää sait – tais meinaan tulla sellanen sekametelisoppa:D Ja ihanaa myös jos korjailet mun vääriä ajatuksia!

    • sue sanoo:

      Heips! Kyllähän sä toki voit kiinteytyä ja rasvaa polttaa salilla käyden ja pysyypähän jo saavutettu lihasmassa paremmin jos jatkat punttaamista…. mutta RUOKAVALIO on tässä se joka ratkasee jos syöt miinuksella niin rasvaa lähtee, mut lihakset ei reenamisesta huolimatta välttis kasva (toki näyttävät isommilta kun rasva lähtee) toki airobisesta liikunnasta esim punttitreenin jälkeen on varmasti myös hyötyä kiinteytyniseesi… liikunnan kanssa monipuolisuus ja jos ruokavalio on kunnossa niin hyvä tulee. Tämä siis vain minun mielipide ja itselläni toiminut!:)

  11. Tiia sanoo:

    Hei! Sun blogisi on aivan loistava! Tekstit on kannustavia ja motivoivia ilman turhanpäiväistä paasaamista. Toivottavasti jatkat kirjoittelua pitkään. 🙂

  12. Anitta sanoo:

    Hei Aino! Nyt minun tavoitteeni on kiinteyttäminen!

  13. Anitta Erenius sanoo:

    Kilot kuriin keho kiinteäksi.

Kommentoi