Mitä on HIIT-harjoittelu sekä esimerkkitreeni HIIT tyyliin

HIIT eli High Intensity Interval Training on nimensä mukaisesti kovatehoista interval harjoittelua. HIIT treeni kohottaa kuntoa ja polttaa rasvaa tehokkaasti. Treenit ovat yleensä lyhytkestoisia niiden tehokkuuden vuoksi. Treenin voi tehdä salilla tai ulkosalla, juosten, pyöräillen tai vaikkapa crosstraining/soutulaitteella. Hiitin ideana on pitää syke korkealla koko treenin ajan. 

HIIT-treeniin valitaan muutamia liikkeitä, joita tehdään noin 20-30 sekuntia kerrallaan kovalla teholla. Liikkeen jälkeen pidetään 10-15 sekunnin tauko, jonka jälkeen tehdään seuraavaa liikettä taas 20-30 sekuntia. HIIT-treeniin valittuja liikkeitä tehdään muutaman kierroksen ajan, niin kauan, että tavoiteltu treeniaika 10-20 minuuttia tulee täyteen.

Kaivoin internetin syöveristä helpon esimerkkitreenin, jonka voi tehdä juosten tai pyöräillen.

Lämmittele todella huolellisesti 10-15 min, ettet loukkaa itseäsi kovaa treenatessa. Lämmittelyn jälkeen aloitetaan HIIT, jonka kesto on alussa vain 4 minuuttia

  • hölkkää 30 sekuntia
  • juokse todella kovaa 30 sekuntia (n. 80-90% maksimitehoista).
  • Vaihtelet hölkkää ja juoksua puolen minuutin välein, kunnes neljä minuuttia on täynnä

Edellä mainitun harjoituksen voi tehdä kolmesti viikossa, mutta joka kolmannella kerralla lisätään yksi minuutti lisää treeniin. Viimeiset kerrat ovat kahdeksan viikon harjoittelun jälkeen siis 15 minuutin pituisia. Treenin Lähde: TÄÄLTÄ

Lyhyen ja tehokkaan treenin ideana on saada aikaiseksi ns. jälkipolttotila (afterburning), jolloin elimistö polttaa energiaa vielä tunnin pari itse treenin jälkeen. Tätä kutsutaan EPOC efektiksi.

Monien tutkimuksien mukaan HIIT harjoittelu on siis kaikista tehokkainta treeniä jos haluaa polttaa rasvaa kuluttamatta lihasmassaa, sekä kohottaa kuntoa nopeasti. Kovatehoisuuden vuoksi mielestäni 3 kertaa viikossa on maximi määrä tehdä tällaisia harjoituksia. Alussa 1-2 kertaa voi olla ihan sopiva määrä. 

LesMillsin uudet GRIT tunnit perustuvat juurikin tähän HIIT ideaan ja LesMills on tehnyt tutkimuksen, jossa kaksi ryhmää treenasivat eri tavoilla. Tässä tulos:

IMG_3652

Itse käytän HIIT periaatetta spinning tunneillani. 45 minuutin versiossa teemme 2 työosuutta, joista toisen kesto on hieman yli 15 minuuttia ja toisen reilu 12 min. = 27 minuuttia erittäin kovatehoista menoa. 30 minuutin spinnissä tehdään n. 20 minuuttia kovatehoista treeniä, jonka aikana syke ei laske lainkaan. Kerron aina asiakkaille mitä tullaan tekemään, miten ja miksi, jotta he tietävät miksi vaadin niin paljon ja miksi vedetään niin kovaa 😀 Meillä on onneksi monta erilaista ohjaajaa ja kaikilla erilaiset ja tehoiset tunnit, joten asiakkaat saavat valita millaista menoa haluavat polkea.


7 Responses to “Mitä on HIIT-harjoittelu sekä esimerkkitreeni HIIT tyyliin”

  1. henu sanoo:

    millainen on uuden bodystep ohjelman koreografia verrattuna vanhaan ohjelmaan? tai siis osaatko sanoa onko haastavampi/helpompi vai samantasoinen? 🙂

    • ainor sanoo:

      Hei! Oon ohjannut uutta vasta yhden kerran, mutta mielestäni aika samantasoinen koreografialta 🙂

  2. Moi Aino, tuli tuosta postauksestasi mieleen, että onko arvelluttavaa ottaa kuva koreovihkosta ja laittaa se julkisesti näkyviin? Mä en ainakaan ehkä uskaltaisi sellaista tehdä. Joskus olen ottanut kuvan vihosta mutta sellaisessa yhteydessä että teksti on sumeaa ja itse sisältö on ollut sivuseikkana.

    • ainor sanoo:

      Heip! Ai en yhtään edes ajatellut että niin ei vois tehdä..Kuvassahan on vaan grittiä harrastaneiden ja ei harrastaneiden tutkimustulokset. Luulisi että se olisi vaan positiivista mainosta 🙂 Pitääpä ottaa selvää.

  3. Johanna sanoo:

    Mä oon tehny the dailyhiit treenejä jostain viimevuoden helmikuusta. En tiiä onko nää ihan tota HIIT treeniä, mutta todella toimivia mun mielestä. Kiva polte treenien jälkeen eikä ne vie paljoa aikaa ja ne voi tehdä kotona eikä niihin tarvitse mitään erikoisia laitteita. Yleensä tarvitsee vain jotain painoksi. On pakko hehkuttaa ku tykkään näistä niin paljon. Sade päivän pelastus! Tässä osoite jos kinostaa 😀 http://www.dailyhiit.com näitä löytyy myös youtubesta lisää. Ainoa huonopuoli on että nää on melkein kaikki englanniksi eli jonkin sortin englanninkielen hallinta tarvitaan.

  4. Anitta Erenius sanoo:

    Onko totta, että soutu kiinteyttää kroppaa?

Kommentoi