Herkuttelusta

Hei! Muutamia viikkoja sitten päätin pitää pitkästä aikaa herkuttelu-viikonlopun. Söin siis mm. jätskiä, pizzaa ja taisin muutaman karkinkin vetästä. No.. sen seurauksena on tämä herkuttelu jatkunut jokaisena vloppuna sen jälkeen. Mä oon niin tapojeni orja! Huomaa että heti kun päästää lipsuman niin sitten se menee juurikin näin :)
Kun lopetin vloppu-mässäilyn siitä tuli ihan samalla tavalla tapa ja pystyin olla ihan helposti herkuttelematta edes sitä ajattelematta.

Kuten oon aikaisemmin useasti maininnut en ole koskaan syönyt viikolla mitään mässyjä, enkä sitä aio koskaan tehdäkään. Viikonloppuna vaan on ollut tapana irrottaa ote arjesta ja tehdä asioita hieman erilailla jotta pääkin saa vähän huilia. Kun kokeilin herkuttomuutta huomasin ettei se ollutkaan niin big deal olla ilman joka lauantaista sokerisäkkiä tai jäätelökuppia… Mä oon vaan sellainen että mulle ei onnistu sellaiset että mässäilen silloin tällöin, tai sillon kun mieli tekee. Sen täytyy näköjään olla joko-tai: joka vloppu tai ei ollenkaan :D

Mikähän pointti tässä tekstissä oli? Yritän varmaan itsekin pähkäillä sitä itselle parasta tapaa ja luultavasti palaan nollatoleranssiin kun palaan lomalta takaisin. Tai en. :D
Ja ei, tämä ei ole mikään pakkomielle jota pyörittelen päässäni päivät pitkät. Tuli vaan mieleen ottaa tällainen asia käsittelyyn kun se on nyt itselle ajankohtainen :)

Herkuttelun plussat:

* Syöminen on kivaa ja karkki hyvää!
* Herkkusäkki pötsin päällä rentoutuu huomattavasti helpommin leffaa katsellessa
* Jos herkkupäiviä on vain se 1 on aina jotain mitä odottaa! ;)

Herkuttelun miinukset:

* Liikaa energiaa kroppaan –> lihoo helpommin
* Hampaat kärsii
* Karkit ei sisällä ainoastaan sitä sokeria vaan myös paljon muuta turhaa extraa (lisäaineita ja e-koodeja)
* Sokeri on koukuttavaa
* Makean jälkeen tekee mieli suolaista ja sitten makeaa ja soppa onkin valmis
* Seuraavan päivän mahdollinen turvottava olo ei ole maailman paras olo
* Huono energia väsyttää ja tekee olosta laiskan ja löysän

Siinäpä muutamia…Kummasti tuohon alempaan listaan olisi keksinyt vaikka ja mitä :D

Onko teillä jotain hyviä plussia tai miinuksia mielessä??


No Responses to “Herkuttelusta”

 1. Avatar Suvi sanoo:

  Mulla ihan sama homma! Herkuton meni ku vettä vaan ja sen jälkeen ajattelin, että ostan nyt sit karkkia tästä lähtien vain ja ainoastaan silloin, kun tekee mieli..Jepjep, joka vkl on tullut vedettyä se sama irttarisäkki :D Eikä se tosiaan sen suuremmin mua haittaa, mutta ihan naurattaa, miten helposti sitä lipsuu niihin samoihin, vanhoihin tapoihin :D

 2. Avatar Eve sanoo:

  Mä en enää ala mihinkään herkkulakkoihin, koska sitten jos kiellän itseltäni jotain ihan täysin niin mietin sitä koko ajan. Nyt kun tiedän että viikonloppuna saa herkutella, niin sitä ei edes viikolla mieti mitään herkkuja vaan ne maistuu sitten viikonloppuna eri tavalla. Joskus vähän karkaa käsistä niinkun viime viikonloppuna :D Mutta eipä sitä nyt niin usein tapahdu, että pääsis mitään vahinkoa tapahtumaan. Mulla ei ainakaan oo vatsa noista viikonlopun herkuista kasvanut mihinkään suuntaan, enemmänkin oon saanut siitä vaan virtaa seuraaviin treeneihin, kun on vähän tankannu energiaa :) Ja onhan se karkki vaan hyvää!

  • Avatar Anonymous sanoo:

   Itekki oon kuullu PTl;ltä että kerran viikossa herkuttelupäivä ei tee pahaa jos muuten syö terveellisesti. Samoin sano jutta superdieteeissä, se kuulemma kiihdyttää aineenvaihduntaa (ainakin itselläni kiihdyttää) ja ei tee mitään pahaa :-)

 3. Avatar Siiri sanoo:

  Mä oon vähän samanlainen… En vedä IKINÄ karkkia, jäätelöö, sipsiä. En oikeesti koskaan, ellei tilanne oo se, että pyörryn jos en saa verensokeria ylös ja ne on ihan ainoot mitä maailmassa sillä hetkellä on. Mutta herkuttelen päivittäin liikaa/syön liikaa mun mieleen olevia terveellisiä asioita: kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Tai ruisleipää. En vaan pysty lopettamaan! Ja sitten taas jos joku viikonloppu sallin itselleni esim. niitä jugurttihedelmiä/pähkinöitä, niin se lähtee ihan käsistä. Jättimäinen pussi häviää puolessa tunnissa ja sitten on maha niin kipee seuraavanakin päivänä… :D

 4. Avatar Anonymous sanoo:

  kerranhan täällä vaan eletään! sallin itselleni mieli hyvin viikonloppu herkuttelut!

 5. Avatar Anonymous sanoo:

  Mitä mieltä olet kumpi on pahempi, makean vai suolaisen herkuttelu? Itse en ole syönyt mitään makeaa 2kk mutta viikonloppusin syön jotain suolasta herkkua, esim pitsaa. Itselle ei kauheen iso asia olla ilman sokeria koska en ole makean ystävä.

 6. Avatar Anonymous sanoo:

  Itse olen pahemman luokan sokerihiiri! Tein uudenvuodenlupauksen vuodelle 2013, että syön herkkuja vain viikonloppuisin. Siitä ei tullut sitten yhtikäs mitään. Sanomani on siis se, että sokeri TODELLAKIN on koukuttavaa!!Urheilen melko paljon, 4-6 krt viikossa (attack, combat, rpv, salitreenit), ja uskon, että tämä sokeririippuvuus on yksi suurimpia syitä, miksei tulokset näy oletetun nopeasti. Itselläni vielä seuraa eräänlainen ”morkkiskierre” (syön karkkia -> morkkis tai urheilen eikä tuloksia tule -> karkkia -> morkkis) :DKylmä totuus on kuitenkin se, ettei sitä karkkia tuu syötyä jos sitä ei osta.. Joten peilikuvaan on katsomista :-) En vain ole löytänyt ”terveellisempää herkkua”, mikä täyttäisi suklaanhimon aukon :-D Vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita!

 7. Ite en juurikaan mässyä vedä…jädetkin teen ite yms…mulla taas on niin että jos joskus kiskon karsaa(yleensä toki myös jäätävän satsin) niin seuraavana päivänä energiaa on ihan mielettömästi! Samaan en vaan pääse millään selfmade herkku seteillä…ja se sokeri energia on viel sellasta tosi räjähtäväää:D miinukset onki sit se et saan yleensä heti jonku taudin tai tulehuksen siks ei usein viitti:)

 8. Avatar Anonymous sanoo:

  Olen hurahtanut kaloreiden laskentaan. Mikä raja itselläsi on? Paljonko syöt kaloreita päivässä jona liikut/et liiku? Olen säännöllistänyt ruokailut ja kannan omat eväät paikasta toiseen. Kalorajani on ollu n. 2kk 1200kcal eli vajeella sillä haluan kesäksi painoni olevan 55 KG. Nyt on 60 KG. Painoni on tullut alas jo 3 KG eli hyvin hitaasti ja toimivasti(toivottavasti) mennään. En ole juurikaan herkutellut, paitsi flunssaan sokerittomilla pastilleilla sekä lisäravinteilla(möller + ja muut päivittäisen vitamiinit) Liikun viikossa n-2-3kertaa salilla ja pyrin juoksemaan välipäivinä viikon aikana yhteensä 15 km :) toisinaan käyn pumpissa. Ja ulkoilen kavereideni kanssa kävelylenkillä. Ja ei alkoholia, ehkä juhannuksena seuraavaksi :) Haluan pysyvän muutoksen ja sen aioin pitää. Elämän tapani olen vaihtanut mätöistä pois ja syön vain terveellisiä ruokia. Ihanaa alkukesää sinne!

  • Avatar Anonymous sanoo:

   Moi,pakko vastata tähän väliin, Aino saa sitten lisätä kommenttejaan :)Voisit ehkä syödä vähän enemmän kaloreissa! Jos painosi on tippunut 2kk aikana 1200kcal määrällä 3kg, ja kuitenkin urheilet, niin uskoisin että syöt hiukan liian vähän kulutukseen nähden. Sinuna ainakin koittaisin nostaa kaloreita korkeammalle, ja vaikka sitten hiukan lisätä liikunnan tehoa (esim. oikein rankka salitreeni tai intervallitreeni mukaan kuvioihin). Itse syön noin 2500 kcal päivässä (painoa 65kg pituutta 175, rasvat noin 20%) ja liikun tehokkaasti. Nämä ovat minulle ylläpitokalorit. Rankkojen treenipäivien kalorit nousevat 3000-3500 jopa. Eli siis kehottaisin pudottamaan painoa hieman suuremmilla kaloreilla, pysyy aineenvaihdunta paremmin toiminnassa ja olen lähes varma, että paino putoaa jopa paremmin. Ainahan voit koittaa tuota lisäystä, ja jos vaaka alkaa heilua ylöspäin, niin pudotat vaan kalorit taas matalalle. :)Niin, ja piti vielä sanoa, että ethän ole karsinut rasvoja tästä dieetistäsi liian alas?

  • Avatar Anonymous sanoo:

   Haluan kuitenkin syödä sellaisia sopivan kokoisia annoksia. Esimerkki päivän syömiseni: (n.1200Kcal)Aamupala (Aamuisin nälkä ja sen mukaan vaihtelee sitten grammatkin)- Nalletäysjyvä muromysli 30g- Ananasta 100g- Maitorahka 200g- Vihreää teetä- möllerin tuplat + vitamiiniporeLounas- Tonnikalaa 100g- Riisiä täysjyvä 40g- Wokkia 200g- Ruisleipä puolikas (30g) + paljon jääsalaattia, tomaattisiivuja, kurkkuaVälipala- Omena (keskikokoinen)- Raejuusto 100g- Kanelia ;)Päivällinen- Kaalilaatikkoa 250g (puuroriisiä, kaalia, jauhelihaa, siirappia + mausteet)- Ruisleipä puolikas, tuorejuustoa 5%valio viipale tai ohuen ohut 2x siivu + salaatitIltapala- Maitorahkaa 200g- Marjoja 50-100g- Funlightia loraus- Hedelmämysliä 15gVettä menee hiukan vajaa 3 litraa, sekä vihreää teetä ja hermesetasta. Aineenvaihdunta pelaa. Ja Kun olen salilla/juoksulenkillä käynyt otan palautusjuoman leader whey mansikkaa taikka fastin jotain minttusuklaata.. Sitten paistaessa laitan ihan flooraa :) Mietin tässä että täytyy kyllä lisäillä jotain mutta en halua ostella mitään superfoodeja/kalliita eteerisiä öljyjä. Jotain normia ruokakaupan antimia olis kiva, tarviin siis nyt esimerkkejä ruokarytmiini kiitos.. :) -ps.älkää heti tyrmätkö ja ruokani vaihtelevat ainakin 3 kertaa viikossa(kuka nyt samaa pystyy syömään montaa päivää, sekä kaurapuuroa tulee syötyä leivän sijasta)

  • Avatar Anonymous sanoo:

   ^^ ja vielä lisäyksenä edelliseen ensin pudotan painoa/laihdutan/poistan nesteet ja sitten alan kehittämään itseäni hitusen rankemmin kuin nykyisin sekä ruokavaliolla ja liikunnalla. Tavoitteena olisi kiinteä, hyvännäköinen timmi, mutta ei mikään fitness – mimmi. Ymmärrän itsekkin että ko ruokavaliollani en saa lihasta ainakaan kovinkaan kasvatettua, mutta hyötyliikunta ja aerobinen on iskussa nyt sekä tulevaisuudessa nostan penkistä jotain muutakin kuin oman takamukseni sekä saan painoni pysymään sopulukemissa.

 9. Avatar Anonymous sanoo:

  En oikein jaksa ymmärtää joko tai -ihmisiä. Minä olen sellainen että ehdottomuus ärsyttää. Saatan hyvällä omatunnolla syödä vaikka kaksi palaa suklaata joka päivä ja silti siitä ei tule viikossa sitä mitä muut syövät muutamassa tunnissa lauantai-illalla… En myöskään tykkää karkista tai jätskistä oikein, joten nykyisellään syön muutaman palan suklaata/jotain herkkujälkkäriä/kourallinen sipsua/palan pizzaa/pari keksiä 3-4 kertaa viikossa.Terkuin pupu

  • Avatar Anonymous sanoo:

   Mutta nyt onkin kyse kesäkunnosta eikä normi arjesta! :D Jos tykkää itsestään niin varmaan voikin syödä hyvällä omalla tunnolla ja jokapäivä ihan mitä lystää. Toisten elämäntapaan se ei kuulu ja toisten kuuluu. Itse olet silloin joko tai- eli ihan sama syötkö sitä namia vai et :D kyse ei oo treeniblogissa nyt mässäilystä vaan superfoodeista ja hyvinvoinnista.

 10. Avatar Anonymous sanoo:

  Mä oon kokeillut ihan nollatoleranssia herkuttelujen suhteen ja se ei musta ollut hyvä. Nykyään herkuttelen sopivasti, ja vaikka aina ei tekisi mieli, niin tiedän, että karkki ja jätski on hyvää ja niiden syöminen tuottaa mielihyvää niin haluan niitä syödä. Ja monesti herkutteluun liittykin jotain hauskaa kaverien seurassa esimerkiksi. Ja koska muuten syön terveellisesti ja liikun paljon, tiedän ettei herkuttelu vaikuta terveyteeni ja painooni huonolla tavalla. Kun päätin alkaa hölläämään ruoan suhteen niin olo on paljon normaalimpi ja rennompi :)

 11. Avatar Jennipenni sanoo:

  Oon pahemman luokan sokerihiiri ja herkuttelusta on tullut ongelma. Joulu-tammikuussa tuli varmaan JOKA PÄIVÄ vedettyä suklaata ja vaikkei paino noussutkaan, nii näkyyhän se olossa eikä sellanen tosiaan oo terveellistä. Suklaa on mulla just se suurin ongelma… Ei onnistu mikään ”pari palaa tummaa suklaata päivässä”. Voin vetästä sellasen pienehkön levyn kahvin kanssa. Sit jos yrittää korvata herkkuja hedelmillä, kuivatuilla hedelmillä tai pähkinöillä niin sekin lähtee helposti lapasesta…. Tottakai hedelmäöverit on parempi vaihtoehto kuin suklaa/karkkiöverit mutta ärsyttää silti olla ”koukussa” makeaan :DOon niin tapasyöjä ja viikonloppuna sitä kaipaa jotain pientä makeaa. Mutta toisaalta, kaipaan sitä arkenakin. Ajattelee että mitäs sitä kahvin kanssa. :D

 12. Avatar Marika sanoo:

  Ää mäkin ! Mä olin kans ilman karkkia ja herkkuja jonkun aikaa, kunnes sit sallin itselleni, yhen päivän viikossa ja sitten lauantaina söi hyvällä omalla tunnolla, mutta hups.. Söin vähän sunnuntainakin ja hups seuraavalla viikollaki vähä ja viikonloppuna. Argh. Tää ottaa mua niin hermoon, yritän päästä sokerikoukusta taas eroon. :/ Tää ei vaan oo helppoo.

 13. Avatar Meira sanoo:

  Mä syön herkkuja, mutta yritän löytää kultaisen keskitien sen suhteen. Pitsaa syön, mut teenkin karppipitsaa. Suolaista kun tekee mieli niin teen perusdipin mutta sipsien tilalta dippailen kasviksia. Kermaa, voita yms. käytän kyllä paljon ilman mitään mietteitä. En tiedä pitäisikö sitä hiukan vähentää. Suklaahimon iskiessä oon kokeillut proteiinipatukoita ja kyllä sekin kelpaa. Makeanhimoa pidän kurissa syömällä tiheästi ja nauttimalla terveitä välipaloja (marjarahkapirtelöitä, marjat pitää verensokerin tasaisena pidempään). Mut joskus tulee toki hetkiä, että pakko saada herkkuja ja paljon, mutta kai sitä nyt elämästä saa nauttiakin :) Eri asia sit jos toi herkuttelu on jokapäiväistä ja ne herkut ovat epäterveellisiä.

 14. Avatar Anonymous sanoo:

  Mutta ajatelkaapa herkuttelusta(karkit,sipsit, kermadipit/rasvat) että siitä ei ole kehityksen kannalta mitään hyötyä. Onko tuo hetken syöminen sen arvoista, jos oikeasti haluaa kropalleen tapahtuvan kiinteytystä sekä painon putoavan? No onhan pakkotoiston sivuilla tehty vaikka mitä laskuja että saisi treeniin alkoholinkin laskettua mukaan mutt huh huh. Herkuttelijan ei saisi silloin valittaa tai haukkua itseään ja läskeillä on aina tekosyyt. Suklaassa on ihan järkyttävä määrä kaloreita :D yhdessä palassa jopa tummaa suklaata on 50-70kcal(painaa n.7g) Sitä aina ajattelee kun vähän otan että ei siitä mitään haittaa tuu,, just juu.. Itse suosin himon yllättäessä, maitorahkaan: funlightia, kaakaojauhetta, ananasta, marjoja,(mehukeitto todella kevyt ja pilaa rahkasta kiisselin). Kokeiltaa mehutiivisteitä(sokerittomia) raakana n 2 rkl maitorahkaan, saat täydellisen rahkan ilman että täytyy laittaa sokeria tai kermavaahtoa! Parasta huijausta makean nälkään.

Kommentoi