Kehityskäyrä

Harjoitus tekee mestarin on aika tuttu lause monille ja paikkaansahan tuo pitääkin. Lahjattomat reenaa on sitten se toinen sanonta, mutta enpä itse oikeen tohon samaistu. Tottakai voi olla lahjakas jossain asiassa ja lahjakkuudellakin pärjää tietylle tasolle asti, mutta ei huipulle saakka jos puhutaan vaikka huippu-urheilusta.

Mä aloin tänään miettimään omaa kehityskäyrää ohjaamisessa. Kukaan ei tietenkään ole huippu heti alussa, mutta muistaakseni mulla oli kyllä homma suhteellisen hanskassa jo alusta saakka. (Kuolisin varmaan häpeestä jos näkisin jotain ensimmäisiä ohjauksia nyt :D)
Tietenkin matkalla on ollut myös epäonnistuneita ohjauksia kuten esim. kerran tuurasin BOSU (sellainen sininen puolipallo) tuntia joskus vuonna kivi ja olin tietenkin suunnitellut koreon biiseihin steppi tyyliin. Biisit olikin sitten ”pikkusen” liian nopeatempoisia ja se meni vähän hankalaksi :D 
Kokeilemalla ja ohjaamalla paljon erilaisia tunteja oon oppinut paljon mikä toimii ja mikä ei. Voisin sanoa olevani aika pätevä ohjaaja tällä hetkellä ja mä en ikinä olisi tällä ”tasolla” jos olisin ohjannut pelkkiä LesMills-tunteja. Omien tuntien suunnitelut ja ohjaamiset ovat antaneet suurimman kokemuksen ja taidon. Oon ohjannut kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä. Tanssitunnit on ainoastaan jäänyt kokematta ja luultavasti jää tulevaisuudessakin (never say never..)
Mun ihan ekat tunnit oli (miettikää!) KEPPIJUMPPA maanantai aamuna klo 8.30 ja Vatsa-Selkä tunti torstai illassa :D Seuraavana tuli Spinning, sitten body/rpv/ tunnit ja viimeisenä oma steppi,pumppi,tbc+ lesmillsit . Alussa olin hieman epävarma ja olen myös aika ujo luonteeltani mikä korostui tolloin paremmin kuin nykyään :) En ”nauttinut” ohjaamisesta kovinkaan paljoa koska jännitin aika lailla ennen tunteja. Pakotin kuitenkin itseni sinne aina ja siitä se homma sitten lähti…
Otin kaikkia mahdollisia tunteja vastaan vaikka ne tuntuivatkin aluksi tosi haastavilta. Tuurasin todella paljon ja sitä kautta sain paljon uusia asiakkaita myös omille tunneille.  
Aika pohjalta on siis lähdetty :D Ei todellakaan saanut valita mitä tunteja ohjasi vaan sitä otettiin mitä annetiin eli toisinsanoen ne tunnit ja ajat mitä jäi.
Välillä tulee kausia jolloin tuntuu että junnaa vaan samalla tasolla ja fiiliksiä että ei tässä nyt enää voi edes oppia mitään uutta. Välillä taas tulee harppauksia eteenpäin että huomaa itsekin kehittyneensä jossain asiassa paremmaksi. Koskaan ei voi olla täysin valmis ohjaaja, aina on kehitettävää ja parannettavaa joissakin asioissa. Sen takia tämä työ onkin niin mahtavaa kun kokoajan oppii lisää :)
Blogin lukijat tietävätkin jo että rakastan jumppatouhuja ja panostan ohjauksiin paljon! Oon sellanen ihminen että jos tykkään jostain jutusta teen sitä 150% teholla ja jos en innostu jostain jutusta voin olla toooodella laiska samaan mitään aikaseksi. Joko Tai – tyyppi, se mä oon :D
Jos mainitaan muutamia omia vahvuuksiani ohjaamisessa niin ehdottomasti ykkösenä tulee ennakointi, olen aika selkeä ohjaaja näytän paljon käsillä ja vartalolla, olen myös itsevarma; tiedän mitä teen + se varmasti näkyy että oon ihan fiiliksissä aina :) 
Muutamia heikkouksia tai sanotaanko kehittämisen varaa olisi rauhallisten tuntien ohjaamisessa, (jotenkin joskus on epämukava olo jos pitää olla kauan paikalla), oikean volumetason (musiikki) säätelyssä :D sekä ruotsinkielen puhumisessa.
Oon kyllä oikee suomalaisen perikuva kun heti tuli sellanen fiilis että hyi ku kehun täällä itseeni :D Mutta ehkä sitä voi joskus sanoo itsestään jotain hyviä asioita ilman että on itserakas. 
Ohjaajat/ohjaajaksi haluavat mitkä on teidän vahvuuksia/heikkouksia?? :)
PS. löysin mun ekan keppijumpan CD:n ja biisilistalla oli Alice Cooper – Poison. WTF? :D Mummat varmaan digannu kympillä :D :D


No Responses to “Kehityskäyrä”

 1. Avatar mea sanoo:

  Sun täytyy vielä joskus pitää keppijumppaa! Ehdottomasti päästävä kokeilemaan sitä, vaikkapa tuon biisin tahtiin :-D tohon listaan voi muuten lisätä vielä, että kankeat venyttelee…

 2. Avatar Janna sanoo:

  Hyvä kirjoitus taas Aino! Sulla on kyllä selkeä ohjaamistyyli ja ennakoit hyvin jonka vuoksi asiakkaiden on helppo olla sun tunnilla ja tästäkin syystä varmaan sun tunneilla käy paljon porukkaa :)Täältä tulee pitkä vastaus :DItsehän olen ohjaamisessa vielä ihan alkutaipaleella, ja tiedän että nykyiseen nähden tulen kehittymään. Koen kuitenkin kanssa, että lähtötaso oli aika hyvä ja jo ekalla ohjauskerrallani tuntui että palaset jotenkin loksahti kohdilleen. Luulen että ohjaajaksi on aika hankala ”oppia”, että se joko on tai sitten ei ole..Vahvuuteni? Laskisin tähän kanssa ennakoimisen, mutta tässä on myös kehitettävää koska joskus huomaan ennakoivani aivan liian ajoissa :D Olen myös aika selkeä, mutta joskus höpötän varmaan liikaa, joka toisaalta taas osoittaa ulospäinsuuntautuneisuutta. Osaan myös olla rauhallinen, ja esim venyttelyissä uskon saavani porukan rauhoittumaan kovan treenin jälkeen ja samaten venyttelytunneilla mun toinen ”vähemmän vaativa” ja enemmän rauhallinen puoleni ohjaajana tulee hyvin esiin :DOlen osittain varmasti aika räväkkä ohjaaja, ja se tulee varmasti ikuisesti olemaan mun vahvuus ja heikkous, koska osa tykkää ja osa ei. Oon kuitenkin hyväksynyt tämän faktan, ja mieluummin käytän tätä puoltani hyödykseni ja korostan sitä, jään sitten ihmisten mieleen niin hyvässä kuin pahassakin olemalla rehellinen itselleni :DHaluaisin ehdottomasti kehittää kontaktin ottamista asiakkaisiin. Samaten tuo ruotsinkieli ja hyvän tasapainon löytyminen musan ja mikin volyymitason välillä on välillä osoittautunut haastavaksi.. :D

  • Avatar Aino sanoo:

   Toihan on ihan totta että tuskin kukaan on koskaan sellanen että miellyttäis kaikkia asiakkaita, makuasioista ei voi kiistellä. Räväkkyys on vaan hyvä juttu, treenaamaanhan sinne on tultu ja sillon pitä olla vähä asennetta että pystyy piiskata jumpparit hyviin suorituksiin ;)

 3. Avatar Anonymous sanoo:

  Ihanasti kirjoitettu! Olet huippu! Voisin itse oppia ennakoimaan paremmin ja joskus mietin liikaa sitä että oliko nyt ihan varmasti hyvä ja toimikohan liike jne. Mutta toisaalta tiedän että porukat tykkää jumpistani koska olen saanut paljon positiivista palautetta suoraan tunnin jälkeen. Vahvuuteni on varmasti se että osaan luoda sen oikean tunnelman ja käytän ääntäni eritavoin ja olen täysin kaksikielinen. Saanko varastaa tuon biisin mun keppijumppaan? ;) T: seniori

  • Avatar Aino sanoo:

   Tunnelman luominenkin on tosi tärkeetä! Sellaisille tunneille joilla on ”se” hyvä tunnelma ja fiilis asiakkaat palaavat aina uudelleen ja uudelleen :)Voi älä ota tuota biisii se ei oikeesti sovi keppijumppaan yhtään :D :D haha

 4. Avatar Sannis sanoo:

  Ahhahaaa, toi oli huikee toi maanantai-aamun keppijumppa. Mä ohjasin sitä kans jonku kauden ja koska oon melki yhtä paljon aamuihminen kun sä niin lähteminen oli aina ihan hemmetin nihkeetä. Mulla ei ollu kyllä Alice Cooperia vaan yritin soittaa vähän iisimpää ja jotain iskelmääkin oli mukana kun vanhempia rouviahan siellä oli suurin osa..No, sit yks kaunis päivä pyydettiin pitämään Pumppi joskus sata vuotta sitten, tunnin varoajalla. En ollu koskaan pitäny sitä ja ainut levy mukana oli keppijumppa-levy. No se sit kehiin vaan ja palautelaatikossa oli sen jälkeen palaute yhdeltä puolitutulta tyyliin: ”SANNIS!! Mitä ihmeen pummpimusaa?” :D :D :D

  • Avatar Aino sanoo:

   Sama! Olin aina ihan koomassa kun piti herätä noin aikasin ja vielä maanantaina! Sit sielä kävin ehkä samat 5 vanhempaa leidiä + junnu-minä. Pia taisikin hienovaraisesti mainita sillon että aino toi biisi ei ehkä oo ihan paras mahdollinen tolle tunnille :D …En voi tajuta mitä mä oon oikeen kelannu.Oon pitäny kans omaa pumppia joskus ihan lukkarissakin, aikalailla LM kopiointia vissiin oli omiin biisehin vaan :DTuo keppijumppa-pumppi on ollu varmaan aika huikee setti :D

 5. Avatar Eve sanoo:

  Kiva kuulla sunkin alkuajoista :) ja että säkin oot ollu kova jännittään, ehkä se sit itelläki helpottaa joskus. Sun vahvuus on kyllä ehdottomasti tuo ennakointi ja itsevarmuus, ikinä ei oo jääny olo ettei tiedä mitä tehdä koska ois huonosti selitetty. Vaikeisiinkin liikkeisiin pääsee nopeasti mukaan kun selität selkeästi :)Mun vahvuuksia on varmaan hyvä rytmitaju ja mielikuvitus, keksin paljon eri juttu mitä vois tehdä ja luulen ainakin, että oon osannut suunnitella aika kivan tunnin koreografisesta ja kokonaisuutena. Ideoita olis paljonkin, mutta parempi alkuun varmaan pysyä aika perusjutuissa :) ennakoinnissa on vielä haasteita ja siinä haluankin eniten nyt kehittyä, että olen 100% varma mitä seuraavaksi tapahtuu ja muutkin sen tietäisivät, on turhauttavaa jos ei asiakkaana pysty jatkamaan uuteen liikkeseen koska ohjaaja ei osaa ennakoida tarpeeksi ajoissa. Mutta eiköhän siinäkin kehity harjoittelemalla :) periksiantamattomuus on kans mun vahvuus ja halu kehittyä koko ajan.

  • Avatar Aino sanoo:

   Joo mä oon ollut aika kova jännittelijä mutta nykyään ei enää kyllä hirveesti ”tunnu missään”, tottakai aina on sellanen pieni kipinä joka pitää skarppina :)Oot ihan oikeessa että kannattaa aloittaa perusjutuista, eik siis kannata tehdä asioita itselle liian vaikeeksi. Siihenkin oon sortunut joskus ja siitä oppinut :)Kaikkee voi harjoitella ja kehittää :)

 6. Avatar Anonymous sanoo:

  Hyvä postaus!Itse ohjailen BodyPumppia, BodyCombattia, spinningiä ja omaa body-tuntia, useita vuosia ohjausta takana jo. Täytyy kyllä sanoa, että mikä on eniten kehittynyt alkuajoista, on juuri itsevarmuus ja ennakointi. Kyllä ohjaamisessakin se vaan menee (yleensä) niin, että kokemus tuo mukanaan sitä jotain! Nyt pystyy jo luottamaan itseensä ja se näkyy sekä tunnin rakenteessa, että tunnelmassa. Katselin kauhulla mun ekoja omien body- ja spinningtuntien ohjelmia ja mitä kaikkee säätämistä siellä tunneilla onkaan! Lyhyitä kappaleita joku miljoona ja kaikissa tehään eri juttuja :D no, spinningissä nyt ei tietenkään voi säätää niin paljoa, mutta silti…ja mitkä musat mullakin ollu hahahaha

  • Avatar Aino sanoo:

   Kiitos!Todellakin kokemus tuo sen varmuuden myös sen fitnessmagicin/tunnelman! alussa kuitenkin suurin energia menee ohjaamiseen ja siihen että asiakkaat pysyy mukana :)Jep noita vanhoja CD levyjä on hauska katsoo ja miettii että mitä ihmettä oon kelannut tolloin :D :D

 7. Avatar Krista sanoo:

  Moikka Aino!Oon jo pitkään haaveillut ohjaajaksi kouluttautumisesta ja nyt sitten sain meidän salin kautta mahdollisuuden lähteä Bodystep-koulutukseen. Vaikkei alla nyt ole tosiaan mitään perus liikunnanohjauskurssia, päätin ehdottomasti tarttua mahdollisuuteen ja tarjottiin. Oliskos sulla antaa jtn viime hetken vinkkejä ja neuvoja? :) Tarkkaan kyllä tulee aina sun postaukset luettua ja vanhempia koulutuksiin liittyviä tekstejä oon useaan otteeseen kalunnut läpi, mut kysäsenpä vielä ;)

  • Moi! Onpas kivaa että pääset koulutukseen :)En osaa sanoa sen kummempia vinkkejä kun että valmistaudu treenaamaan paljon vlopun aikana :) Kannattaa käydä paljon stepissä ennen koulutusta jotta ohjelma on jo valmiiksi hyvin selkärangassa…Seuraa myös miten toiset ohjaajat ennakoivat ja näyttävät liikkeitä. Tsemppiä kovasti!!

Kommentoi