17 x MINÄ RYHMÄLIIKUNTAOHJAAJANA

Moikkamoi! Tänään on hyvä päivä heittää väliin pieni kierros faktoja ja aihepiirinä pyörii tietysti yksi rakkaista duuneistani, eli ryhmäliikunta ja sen ohjaaminen. Mennääs pidemittä puheitta asiaan…

Olen nopea oppimaan ja suunnittelemaan uusia tunteja, mutta haastavinta mulle on oppia ja muistaa venyttelykappaleet! Esimerkiksi Les Mills ohjelmia opetellessa venyttely tuottaa eniten päänvaivaa ja usein myös sekoitan eri ohjelmien venyttelykoreot toisiinsa. Luulisi tuon olevan se helppo osa, mutta ei…

Kun opettelen tai suunnittelen uusia tunteja, mun on pakko tehdä se samana päivänä kun ohjaus on. En tiedä mistä tämä tulee, mutta en ole tainnut koskaan opetella ohjelmia etukäteen, ellei ohjaus ole ollut heti aamulla aikaisin. Tämä saattaa joskus tuottaa pientä painetta ajankäytön suhteen, sillä monesti siinä päivän aikana pitää ehtiä muutakin kuin opetella tai suunnitella jumppia!

Olen suunnitellut niin paljon koreografioita biiseihin, että kuullessani uuden kappaleen pystyn ennustamaan sen rakenteen jo valmiiksi. Biisin kuullessani mulle tulee kappaleesta sellainen kokonaiskuva päässä ja näen siihen sopivan koreografian mielessäni. 😀 Juuri tämän vuoksi mun on helppo myös oppia valmiita koreografioita, sillä kun tajuan biisin sisällön, näen kappaleen koreon tavallaan päässäni ja mun ei tarvitse päntätä ulkoa mitään.

Olen ohjannut jumppia jo 12 vuoden ajan, joista 10 vuoden ajan noin 10-15 tuntia viikossa joka viikko kesälomaa lukuunottamatta. Siihen päälle omat treenit ja still going strong, haha!

Mua pyydettiin ohjaajaksi jo liittyessäni ensimmäistä kertaa salille jäseneksi vuonna 2002, mutta kieltäydyn ja muistan ajatelleeni mielessäni että en kyllä ikinä haluaisi ohjaajaksi!

Alussa olin todella kova jännittämään ohjauksia. Muistan ikuisesti ensimmäisen step-tunnin (itse suunniteltu step-tunti) ohjauksen. Jännitin niin paljon etten pystynyt syödä tai tehdä mitään koko päivänä.

Olen kiitollinen silloiselle esimiehelleni joka jopa väkipakolla pisti mut ohjaamaan erilaisia tunteja alkuaikoina. Tästä syystä olen oppinut monipuoliseksi ohjaajaksi ja pystyn heittää melkein minkä tahansa tunnin ilmoille tuosta vain.

Saan eniten positiivista palautetta laadukkaasta ohjauksesta, ennakoinnista ja tehokkaista tunneista.

Sanomista taas saan eniten musiikin tasosta, eli musa on liian kovalla. Tätä ei kyllä tapahdu enää yhtä paljon kuin aiemmin.

Mulla on todella laaja asiakaskunta vakiokävijöitä. Tarkoittaa siis ihmisryhmää, jotka käyvät joka viikko jumpassa. Kiitollinen tästä!!

Kaikkien aikojen suosituin tuntini on spinning, johon on joskus väkeä jopa jonoksi saakka. Muistan ikuisesti kun yhtenä lauantaina kävelin töihin ja ihmettelin mikä jono meidän salilta ulottuu ulos saakka. Kyseessä oli spinning-tunnille tulijoista koostuva jono. 😀 

Suhteessa vähiten kävijöitä taas on käynyt bodycombatissa, jota en tällä hetkellä ohjaa lainkaan.

Tanssitunnit ovat ainoa laji, jota en ole koskaan ohjannut. Muuten olen ohjannut laidasta laitaan niin pilatesta kuin bodypumppiakin.

Olen kehittänyt neljä täysin omaa ryhmäliikuntatuntia. Total Explosion oli mun ja ystäväni Jennin kehittämä bodyattackia muistuttava tunti. Ohjailtiin tätä ennen kuin meidän salille tuli attack ohjelmistoon. Move it oli liikkuva tunti, jossa rakennettiin pitkää askellussarjaa 45 minuutin ajan, Bikini Body Bootcamp, oli kovatehoinen circuit-harjoitus. Tämä taitaa edelleen olla yksi kovimpia treenejä mitä on jumppasalissa tullut vedettyä. Viimeisimpänä nytkin ohjelmistossa oleva Booty Workout, joka on alavartaloon keskittyvä monipuolinen treeni.

Tämän työn ansiosta olen tutustutunut uusiin ihmisiin ja saanut hyviä ystäviä  jumppa-asiakkaista sekä ohjaajista. Itse asiassa moni parhaista ystävistäni on ollut alkujaan jumppa-asiakkaani.

Moni ohjaaja tuskailee, että inspiraatio loppuu tuntien suunnittelun suhteen jossain vaiheessa, mutta vielä tähänkään päivään mennessä mulle ei ole tullut fiilistä, että en keksisi sisältöä tai löytäisi musiikkia tunneille.

Vaikka oon luonteeltani introvertti, niin jostain syystä ohjaustilanteessa tuo piirre katoaa ihan täysin. Ehkä siksi tykkäänkin niin paljon ohjaamisesta koska olo on jotenkin vapautunut ja varma.

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


One Response to “17 x MINÄ RYHMÄLIIKUNTAOHJAAJANA”

  1. Eeva sanoo:

    Moimoi! Minulla oli ihan sama tuon venyttelyn kanssa. Joskus en meinannut millään muistaa, miten se nyt meni, etenkin LesMills. Ehkä panostin siihen / ajattelin sitä vähiten, kun oli kyseessä kokonaisen tunnin koreografin oppiminen jne. Mutta venyttely-tunnin muistin aina hyvin.:)

Kommentoi