VAUVAN SÄÄNNÖLLINEN PÄIVÄRYTMI – MIKSI JA MITEN?

Hellurei lauantaihin! Kello on tällä hetkellä 6:25 ja meikäläinen ollut hereillä jo melkein kaksi tuntia. Menin nukkumaan jo 21 aikoihin eilen, joten ihan kiva määrä unta alla vaikka noin aikaisin heräsinkin. Vauva vetelee vielä sikeitä, joten oon jälleen herännyt, vaikka ei olisi pitänyt. Ärsyttävää, mutta minkäs teet. Vauva herää kello seitsemältä ja siitä päästäänkin itse aiheeseen, eli nelikuisen vauvan päivärytmiin ja miten olen säännöllistänyt sen niin, että joka päivä toistuu täysin samat päiväuniajat sekä päiväunien kestot.

Mainittakoon heti alkuun, että jos teet asioita eri tavalla, on se täysin ok. Tapoja, kuten vauvojakin on monia erilaisia. Itse olen saanut uniohjausta ammattilaiselta ja muutaman kokeilun jälkeen päätynyt tähän tyyliin. Meillä oli jo aiemmin suhteellisen säännöllinen rytmi, joka kuitenkin vaihteli hieman sen mukaan milloin herättiin aamuisin ja kauanko vauva nukkui päikkäreitä. Kahden tunnin päiväunisääntö mulla on ollut jo kuukauden verran käytössä – Siitä hetkestä kun Olivia herää, menee kaksi tuntia kun hän on seuraavan kerran unessa. Aiemmin tämä aika oli 90 minuuttia, mutta venyi pikku hiljaa kahteen tuntiin Olivian ollessa 15 viikon ikäinen.

Vastailin aiemmin Instagramissa kysymyksiin, joissa kysyttiin myös tätä rytmiasiaa. Tuolloin vastailin meidän yörytmin olevan 20-8 ja siitä kahden tunnin ”säännöllä” eteenpäin. Sittemmin muutin yörytmiä välille 19-7, koska vauvan yöunille meno alkoi vaikeutua ja sanotaan, että klo 19:00 vauvalla on hormonaalinen uni-ikkuna, jolloin nukahtaminen on helpompaa. Pakko myöntää, että muuten tuo 20-8 rytmi olisi ollut mielekkäämpi näin omalta kannalta katsottuna, mutta tällä mennään nyt.

Vuorokausirytmi:

yöunet 19:00-7:00 (vauva herää klo 1 ja klo 5 syömään)

päiväunet 9-10

päiväunet 12-14.30

päiväunet 16.30-17.00

Jos olisin itse lukenut tällaista postausta lapsettomana tai vauvan ollessa ihan pieni, olisin miettinyt että miten ihmeessä voi päättää milloin vauva nukkuu ja ennen kaikkea kauanko vauva nukkuu. Kerron tässä postauksessa, miten olen itse toiminut ja saanut nämä ajat lukittua pakoilleen. Vauvat rakastaa rutiineja ja on ollut jännä huomata, että kun rytmi on vakiintunut, hän herää myös yöllä syömään täysin samaan aikaan joka yö.

Mitä jos vauva herää esimerkiksi klo 6 aamulla eikä häntä saa enää nukahtamaan? Tällaisissa tilanteissa olen seitsemän aikaan nukuttanut hänet vartiksi, eli antanut hänelle ns. power napit, joiden avulla hän on jaksanut olla hereillä yhdeksään saakka, josta ollaan päästy takaisin rytmiin. Kun vauva alkaa tottua rutiiniin, alkaa hän automaattisesti herätä ja nukahtaa ”oikeisiin aikoihin”. Olenkin ollut aika tarkka sen suhteen, että ajat ovat toteutuneet lähes täydellisesti. Tietysti on myös poikkeuksia, eikä aina saa asioita toimimaan kuten haluaa, mutta pääosin hyvin on mennyt.

Aluksi vauvan herättäminen unilta tuntui hieman typerältä, mutta huomasin, että hän herää kuitenkin hyväntuulisena ja saa riittävästi unta kokonaisuudessaan, jolloin herättäminen on tuntunut järkevämmältä. Haluan huomauttaa, että nyt kyseessä ei ole enää täysin vastasyntynyt, jonka ikäistä ei muuten todellakaan kannata herätellä mihinkään rytmiin!

Entä jos vauva herää kesken päiväunien? Älä anna herätä! 😃 Eli tee kaikkesi, että unet jatkuu. Meillä vauva nukkuu päiväunet vaunuissa vaunuverhon takana (pimeys on ollut meillä avainsana hyviin päiväuniin), kohina päällä ja jos sattuu heräämään, heilutan vaunuja niin kauan, että on uudelleen unessa. Aiemmin heijasin hänet sylissä uudelleen uuneen, tai jos mikään muu ei auttanut, vauva tissille, kylkiasentoon sänkyyn makaamaan niin kauaksi että oli jälleen unessa. Mielestäni on hyvä että meillä on ollut ”keino” joka toimii lähes sataprosenttisesti nukutushommissa.

Huomasin muuten, että neljän kuukauden ikään tullessa, vauva on nukkunut pidempiä päiväunia. Aiemmin jouduin auttaa häntä paljon enemmän unisyklistä toiseen, mutta ilmeisesti harjoitus ja duuni oli sen arvoista, sillä nykyään hän herää vain harvoin kesken päiväunien.

Mitä hyvää säännöllisestä rytmistä on? Mielestäni on paljon helpompaa sopia menoja, sillä tiedän nyt jo että ensi viikon torstaina vauva on unilla klo 12-14.30. Itse kun käyn ohjaamassa jumppia, on myös huomattavasti kivempaa kun tiedän päivän alussa miten rytmi tulee menemään. Olivia ei huoli tuttipulloa, joten minä olen ainoa joka häntä voi ruokkia ja näin ollen menemiset vaatii edelleen suunnittelua ja ajoittamista. Minä olen näin ollen myös ainoa, joka voi hänen kanssaan herätä öisin (syöttämään), jonka vuoksi halusin helpottaa tätä kaikkea ja säännöllistää rutiinit.

Jos tämä postaus antaa ymmärtää, että meillä kaikki sujuu aina leikiten, ei sekään pidä paikkaansa. Olen lyönyt päätä seinään ja välillä on ollut päiviä kun tuntuu, ettei mikään onnistu. Pääosin kuitenkin arki rullaa aika kivasti tällä hetkellä. Seuraavana agendana on opettaa Olivia nukahtamaan itsekseen yöunille ja välillä on kyllä toivoton olo tämän suhteen, mutta kyllä tämäkin tästä. Vaihe vaiheelta! 😅

LullaMe:n keinuttava patja <3

Mitä yöuniin ja yösyöttöihin tulee, liputan edelleen kapaloinnin puolesta. Pelkästään jo kapalointi on ollut meidän hyvien öiden the juttu, sillä vauva nukkuu niin paljon paremmin tarrakapalossa kuin ilman. Luulin jo muutama viikko sitten, että kapalointivaihe olisi ohi ja erehdyin nukuttamaan ilman sitä, mikä johti lukuisiin yöheräilyihin. Vaikka Olivia aluksi vastustelee kapaloa sen laiton jälkeen, rauhoittuu hän hetken kuluttua ja nukkuu niin paljon rauhallisemmin, etenkin nyt hulina-vaiheessa.

Olen tehnyt myös niin, että jos vauva herää yöllä vaikka tunti syötön jälkeen, yritän heijata hänet uneen, enkä syötä heti uudelleen, jotta ei totu siihen että aina ”pääsee” tissille kun alkaa itkeä. Pakko myöntää, että joskus oon vaan niin väsynyt että otan viereen ja meen helpoimman kautta, mutta pääosin myös nuo syötöt ovat vakiintuneet kello 1 ja kello 5. Vielä kun itse saisi uudelleen unta tuon viiden jälkeen. 😅

Tällaisia höpinöitä tällä kertaa! Pitäs varmaan vaihtaa blogin nimeksi ”Ainon tarinoita vauva-arjesta” 😄. Heh, on mulla muutama ihan treeni- ja ravintoaiheinen postausideakin odottamassa, vielä kun olisi niin paljon aikaa kun tarvisi kaiken pyörittämiseen.

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


2 Responses to “VAUVAN SÄÄNNÖLLINEN PÄIVÄRYTMI – MIKSI JA MITEN?”

  1. Aino sanoo:

    Moi! Kiitos tsemppaavista kirjoituksista vauva-arkeen liittyen. Meillä seitsemän viikkoinen pienokainen jolla unirytmi vielä luonnollisestikin vähän vaihteleva mutta jonkilaista kehitystä rytmin suhteen jo löytynyt. Täytyy ehdottomasti jatkossakin perehtyä tähän vauvan unirytmi asiaan enemmän jotta sais itsekin paremmat unet😄 Kapalointi on toiminut meilläkin tosi hyvin! Ainoa ongelma on vaan ollut kapaloiden löystyminen ja siitä seuraava hermostuminen kun toinen käsi pääsee vispaamaan. Minkä merkkinen tuo kapalo on joka on postauksen kuvassa? Etsinnässä olisi helppo ja hyvä tarrakapalo. Nykyisestä saa kädet jotenkin venkuloitua ulos yön mittaa😑😄

  2. Jenni sanoo:

    Moikka, ihana Olivia🥰 hienosti olette päässeet rytmiin. Meillä on 3kuukautinen poika ja hän ei myöskään syö tuttia tai tuttipulloa. Paitsi kun hän on isän kanssa kahdestaan niin hän suostuu juomaan pullosta ja jopa imuttelee tuttia tyytyväisenä. Tutti tipahtaa suusta samantien kun minä astun näkyviin😃 Naurattaa välillä nämä vauvelit kun tuntuu että ne vedättää meitä äitejä ihan täysillä😃

Kommentoi