KAKSI ASIAA JOIDEN YMMÄRTÄMINEN HELPOTTAA ELÄMÄÄ

Seuraan aika tiiviisti ravinto/treeni/kehonmuokkaustrendejä, sosiaalista mediaa, mediaa ylipäätään ja myös tarjolla olevia valmennus- ja hyvinvointipalveluita. Olen puhunut näistä asioista paljon aikaisemminkin, mutta joskus toistaminen voi olla ihan hyvä juttu, etenkin näissä asioissa, joissa tapoja ja tyylejä näyttää olevan laidasta laitaan. Elämän helpottamisella viittaan tässä siis henkilöihin, joiden on vaikeaa löytää tasapainoa syömisten ja liikkumisten suhteen.

Laihduttaminen mielletään usein jopa negatiivisena asiana, mutta silti dieetit ja valmennukset myyvät edelleen kuin häkä. Useimmiten ihmiset ostavat erilaisia ruokavalioita ja treenisuunnitelmia siinä toivossa, että pääsisivät omaan tavoitteeseen. Hyvinvointi on nosteessa, mutta silti kehonmuokkaus on se joka myy. Usein etsitään jotain keinoa, jolla onnistua. Toivotaan että uusi ruokavalio tai uudet treeniliikkeet tuovat onnistumisen.

miinuskaloreilla kuukausi ja kroppa alkaa kuoriutua. Ei mitään sen kummempaa.

Todellisuudessa on vain yksi asia mikä ratkaisee painon suunnan muutokset. Kannattaa myös sisäistää, että laihtuminen, ”rasvanpoltto” ja ”kiinteytyminen” ovat kaikki loppupeleissä samoja asioita. Paino putoaa ja rasva palaa energiavajeella. Kun tämän ymmärtää ja sisäistää, on jo pitkällä.

Paleo, keto, vegaaninen ruokavalio tai pätkäpaasto toimivat myös energiavajeella. Samalla tavalla toimii sekaruokavalio, korkeahiilarinen ja vähärasvainen ruokavalio. Ainoa asia mikä aiheuttaa energiavajeen on kalorien pudottaminen miinuksille. Keho ei nollaa kulutusta tai syötyä energiamäärää joka päivä, vaan kehossa on ns. jatkuva tila sen mukaan miten syö ja kuluttaa pitkällä aikavälillä. Tämän vuoksi yksittäisiin päiviin ei todellakaan kannata juuttua liiaksi.

Jos joku mainostaa suurta painonpudotusta lyhyessä ajassa, se ei tarkoita mitään muuta kuin matalia kaloreita ja suurta kulutusta. Ei ole olemassa mitään ruokayhdistelmiä, joilla paino putoaisi nopeammin. Kun ylipainoa on runsaasti, se toki putoaakin helpommin ja nopeammin, mutta jos normaalipainoinen toivoo nopeaa pudotusta, täytyy olla valmis menemään todella matalilla kaloreilla tai vastavuoroisesti lisätä hurjasti kulutusta.

Mun mielestä kannattaakin lopettaa sen keinon jahtaaminen ja alkaa tarkastella mitä voisi muuttaa omassa nykyisessä ruokavaliossa, jotta muutosta alkaisi syntyä. Kalliiden valmennuksien sijaan voit vaikka ostaa kuukauden käyttöoikeuden Sulamon kalorilaskuriin (n. 5 €) ja alat kirjata sinne ylös syödyt ruuat. Aika nopeasti sitä oppii, että missä menee pieleen (mikä nostaa kalorimäärän niin että paino ei laske) ja mitä tulee muuttaa. Kun asian oppii ihan itse, jää opit käyttöön loppuelämäksi. On toki helppoa syödä vain niitä ruokia mitä joku on kirjannut ylös, mutta a) se ei opeta ymmärtämään ruokien kalorimääriä b) näistä jää helposti ruokarajoitteita käyttöön, kun kuvitellaan ettei voi syödä mitään muuta kuin niitä opittuja ”dieettiruokia” jotta tulokset säilyy.

Toinen tärkeä asia on ymmärtää kulutus. Treenaaminen kun ei ole ainoa asia, joka nostaa ihmisen kulutusta. Oikeastaan tärkeintä on se mitä tekee heräämisen ja nukkumaan menon välillä. Väittäisin, että todella moni helpottaisi painonhallintaa ja painon pudottamista lisäämällä aktiivisuutta. Kävelyä, liikettä ja olemalla yksinkertaisesti hieman aktiivisempi.

Toki treenin tavoite voi olla myös kulutuksen lisääminen, mutta mikäli treenillä on muita tavoitteita (esim suorituskyvyn lisääminen), sitä ei kannata liikaa sotkea ainoastaan kulutuksen lisäämiseen. Monesti ihmiset sekoittavat hirveästi juuri tätä kalorien kulutusta, hikoilua ja rääkkiä siihen, että ne tuovat halutut tavoitteet. Tässä asiassa ei ole yhtä oikeaa vastausta, sillä erilaiset tavoitteet vaativat erilaisia toimintatapoja.

Mitä asioita sinä koet haastavaksi omien tavoitteiden saavuttamisessa?

Lue myös: MITÄ TARKOITTAA TEHOKAS TREENI?

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


Kommentoi