PALJONKO RYHMÄLIIKUNNAN OHJAAMISELLA VOI TIENATA?

Huippu-urheilijat ja ammatikseen kilpailevat saavat toki elantonsa usein urheilusta, mutta voisiko ammatikseen liikkua päivittäin jotenkin muulla tavoin? No voihan toki. Ryhmäliikunnan ohjaus on ala, jossa saa liikuttaa ihmisiä, mutta pääsee myös itse liikkumaan niin paljon kuin jaksaa!

Mun mielestä tämän ammatin parhaita puolia on juuri se, että saan töiden lomassa treenata itsekin. Usein sanotaan, että ohjaaja ei ole tekemässä omaa treeniä vaan treenauttamassa asiakkaita, mutta mä oon tästä ehkä vähän eri mieltä. Toki ohjaaja on ensisijaisesti ohjaamassa treeniä asiakkaille, mutta mä oon kyllä aina ajatellut, että me treenataan yhdessä, minä ja asiakkaat. Kun suunnittelen tuntia ja sen sisältöä, mietin aina, että saanko itse siitä hyvän treenin ja onko kyseisen tunti riittävän tehokas omalle kuntotasolleni. Jos treeni läpäisee oman seulan, toimii se usein myös muillekkin!

Kun ohjataan suurta ihmisjoukkoa, on toki tärkeää, että treenin intensiteettiä ja vaikeusastetta voi säätää moneen eri kuntotasoon sopivaksi. Itse kuitenkin koen, että vahvuuteni on nimenomaan se, että mun treenissä ei (toivottavasti) jää koskaan fiilis, että treeni ei ollut riittävän tehokas, oli kuntotaso mikä tahansa! Vaikka oon ohjaamassa asiakkaita varten, koen tärkeäksi, että teen myös itse sen mitä heiltä vaadin.

Ryhmäliikunnan ohjaaja voi siis sanoa elättävänsä itsensä urheilemalla olematta kuitenkaan jonkun lajin huippu-urheilija! Miinuspuolena on se, että pitää hyväksyä myös se, että usein pitää jaksaa treenata myös niinä päivinä kun ei ole palautunut tai ohjata joskus päivän aikana monta tuntia/samoja tunteja esimerkiksi tuuratessa. Sama ”ongelma” on tosin kaikissa ammateissa, kaikki ei ole aina kivaa saati järkevää!

Itse suosittelen, että ohjaamisen sivussa olisi myös toinen tulonlähde, esimerkiksi pt:n työt tai kurssien ohjausta, jotta tulot eivät ole pelkistä ohjauksista kiinni. Mikäli haluaa tienata kaikki tulonsa ohjaamalla, täytyy pystyä ohjata määrällisesti paljon tunteja ja usein siirtyä salilta toiseen, jolloin koko päivä voi mennä siirtymiin ja siihen, että odottaa seuraavan ohjauksen alkamista.

Itse oon aina ohjannut oikeastaan pelkkiä kovatehoisia jumppia ja pystyisin nostamaan ohjausmäärää lisäämällä mukaan kehonhuoltotunteja ja kevyempiä juttuja, joissa kroppa pääsee vähän helpommalla. Oon aikoinaan ohjannut Fitness Pilatesta ja venyttelyä, mutta silloin en ainakaan kokenut sen olevan mun juttu, enkä halua mennä ohjaamaan tunteja, joiden ohjaaminen tuntuu väkinäiselle. Mulla on myös muita tulonlähteitä, joten voin rajata ohjaukset siihen mitä haluan ohjata. 

Tämän alan haaste ja ongelmat ovat siinä, että selkeitä sääntöjä ei oikeastaan ole/ niitä noudatetaan melko huonosti. On paljon saleja, joissa palkkaa maksetaan ihan ala-arvoisia summia tai esimerkiksi yllä olevassa kuvassa näkyvät kohdat eivät toteudu. Palkkauksesta kysellään paljon ja kuten mainittua, se voi vaihdella todella paljon.

Tässä yksityisten liikunta-alojen vähimmäispalkkasuositukset (lähde:https://www.erto.fi/palvelut/palkkasuositukset)

 • Luokka 1 – kiertoharjoittelu, circuit, patteriharjoitteet, laiteopastukset, kuntosaliohjaus Fyysinen vaativuus.
 • Luokka 2 – koreografinen ryhmäliikunta, kuten ohjaajan itse rakentamat koreografiset tunnit, lisenssilajit kuten Les Mills -lajit ja Zumba, sisäpyöräily.
 • Luokka 3 – erityistä osaamista vaativa ohjaus kuten tanssin opettaminen (ryhmäliikunnasta poikkeuksena Les Mills BodyJam), pilates, jooga, Tension Releasing Exercises TRE, kilpaurheiluvalmennus, Crossfit, vaativa yksilövalmennus, kamppailulajien ohjaaminen.

Minä laittaisin kyllä nuo itse rakennetut tunnit luokkaan 3, sillä ne vievät paljon enemmän aikaa ja osaamista kuin esimerkiksi Les Mills-tuntien harjoittelu ja ohjaaminen. Toki itse rakennettuja tunteja on laidasta laitaan ja siinä ratkaisee pitkälti ohjaajan oma panostus, mutta omalla kohdallani aikaa ja vaivaa menee ihan todella paljon enemmän juuri omiin tunteihin.

Toisaalta niiden ohjaus on kaikista palkitsevinta ja hyvin tehty näkyy usein myös kävijämäärissä, mutta jos on tilanne ettei kävijämäärät esimerkiksi vaikuta palkkaukseen, on varmasti helpompi mennä sieltä mistä aita on matalampi. Palkkaus voi siis perustua provisiotuloon, kiinteään tuloon tai yrittäjän laskuttamaan tuntitaksaan. Jos olet yrittäjä, voit itse määritellä tuntihintasi, joka voi olla esimerkiksi noista ylläolevista vähimmäisuosituksista paljon korkeampi.

Jos ohjaajalla on ”nimeä” ja hän vetää paljon asiakkaita tunneille, on hänen helpompi laskuttaa enemmän. Toinen puoli on sitten se, että jos salilla on vaihtoehtona ottaa ohjaaja joka laskuttaa 35€/tunti tai ohjaaja joka laskuttaa 90€/tunti, niin vaaka saattaa kääntyä edullisemman ohjaajan suuntaan. Useilla saleilla on ohjaajia sekä tuntipalkalla sekä itsenäisinä yrittäjinä.

Uskon, että tuo vähimmäispalkkaus ei valitettavasti toteudu suurimmalla osalla ohjaajista ja usein jos kyseessä on uusi ohjaaja, joka vain haluaa päästä ohjaamaan tunteja, hän voi suostua melkein mihin tahansa palkkaan ihan vain, koska ei tee työtä rahan takia. Toivon että myös tälle alalle tulisi selkeämmät säännöt ja myös ohjaajan osaaminen sekä kouluttautuminen näkyisi jotenkin myös palkkauksessa. Muutokset vievät aina aikaa ja uskon kuitenkin, että ollaan menossa parempaan suuntaan.

Esimerkkinä yrittäjä, joka laskuttaa 60 € per ohjaus ja ohjaa 15 viikkotuntia viikossa, tekee kuukaudessa 3600 € tilin ennen veroja ja vähennyksiä.

(Aloitteleva) ohjaaja joka ottaa kaikki vapaat tunnit ja tuuraukset sekä tekee 15 € tuntipalkalla 10 ohjausta viikkoon ja tienaa 600 € kuukaudessa ennen veroja ja vähennyksiä.

Täytyy huomioida, että yrittäjällä ei ole usein samoja oikeuksia (esim. sairaslomapalkkaus yms.) kuin palkallisella ja hän maksaa tuloistaan enemmän vähennyksiä.

Nyt haluaisinkin kysyä teiltä hyvä ohjaajakolleegat, täyttyykö vastuullisen liikkujan tarkistuslistan kohdat sinun salillasi? Koetko saavasi työstäsi riittävän korvauksen, vaikka tekisitkin pääosin hommia rakkaudesta lajiin?

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


4 Responses to “PALJONKO RYHMÄLIIKUNNAN OHJAAMISELLA VOI TIENATA?”

 1. Avatar Rakkaudestalajiin sanoo:

  Oon ohjannut useamman vuoden LM-tunteja 22e palkalla. Hain pitkällä saatekirjeellä viime vuonna palkankorotusta (kun sain eliten suoritettua ja muutenkin osaaminen kehittynyt kokemuksen myötä).

  Nykyisin saan 24e tunnilta.

  … Naurettavaa. Siis oikeasti. Mutta minkäs teet. Ohjaajat ei keskenään keskustele palkoista, ei ole juurikin sopimuksia, ei liittoja eikä sellaista yhteisövoimaa niin kuin arki työni suhteen liitot ajaa, niin tyydyttävä siihen mitä saa. Kai.

  • No toi ei kyllä kovin paljon ole siihen työmäärään mitä LM-tunnitkin vaatii! Tuo tilanne on niin vaikea kun sit jos ei suostu hintaan niin ei välttämättä saa enää tunteja, koska yleensä aina löytyy joku joka tekee halvalla, etenkin jos tunnit ovat tiukassa ja työntekijöitä paljon. Toivotaan että tähän tulisi pikkuhiljaa muutosta. Ehkä voisit ottaa esiin nuo ERTOn suositukset omalla salillasi.

 2. Avatar Katri sanoo:

  Työskentelen Sveitsissä isossa liikuntakeskuksessa ja meillä toteutuu kyllä kaikki edellämainitut. Palkkataso on hyvä ja palkankorotuksetkin tulevat automaattisesti ohjattujen tuntien/ työvuosien määrän mukaan. Järjestelmä on tosi avoin ja selkeä ja kaikille sama. Tuntuu että ongelma on useilla saleilla juuri tuo, että jokainen ohjaaja neuvottelee palkkansa itse, eikä käytössä ole mitään selkeää järjestelmää.

  • Kuulostaa hyvältä sun tilanne! Omakin tilanne on aivan hyvä, mutta juuri tuo että monilla on jämähtänyt sama palkka jolla on aloittanut 10 vuotta sitten ja koska ohjataan pari tuntia viikossa, ei ole ollut niin väliä mikä se palkka on. Uskon myös että niin kauan kun suostutaan tekemään alihinnalla töitä niin niitä työntekijöitä myös käytetään kalliimpien sijaan.

Kommentoi