MILLAISET VAUNUT VAUVALLE?

Kaupallinen yhteistyö: Ozbaby.fi

Nyt mennään meikäläisen vahvimmalta osaamisalueelta aika pitkä harppaus poispäin! Ehkä kuukausi takaperin joku kyseli instagramissa, että minkälaiset vaunut aion vauvalle hommata ja siinä sitten tajusin, että eipä ole tullut moinen asia mieleenkään. Kyselinkin seuraajilta vinkkejä ja kokemuksia, joista sain paljon apua ja aloin myös itse tutkiskella tätä täysin uutta aihealuetta nimeltä vauvan hankinnat!

Hyvin nopeasti tuli selväksi, että järkevin vaihtoehto on hommata yhdistelmävaunut, jotka siis taittuvat myös rattaiksi kun vauva kasvaa ja kehittyy. Mitä tähän koko vauvakeissiin tulee, nykyajan markkinoilla on myös todella paljon elämää helpottavia asioita tarjolla ja koska olen aina ollut kiinnostunut uusista tuotteista ja keksinnöistä, olen jopa hieman innostunut kaikesta mitä markkinoilla tarjotaan helpottamaan vauva-arkea!

Vaunujen valinta oli kuitenkin listan ensimmäinen tehtävä ja onneksi sain siihen apua ammattilaisilta, eli Ozbaby.fi:n henkilökunnalta. Ensin täytyy tietysti selvittää, että millaiseen käyttötarkoitukseen vaunut tulevat. Liikutko paljon isossa kaupungissa ja julkisilla liikennevälineillä? Pitääkö sinun saada vaunut mahtumaan pieneen hissiin?
Vai suunnitteletko käyväsi pitkillä vaunulenkeillä? Mökkeiletkö viikonloppuisin?

Omalla kohdalla vaunuttelua tulee luultavasti tehtyä pääosin pitkillä kävelylenkeillä, kauppareissuilla ja kaupunkikäytössä. Aiemmin mainitut yhdistelmävaunut ovat nimensä mukaisesti yhdistelmä vaunuja ja rattaita. Yhdistelmävanut ovat järeät ja usein isommilla pyörillä varustetut kuin rattaat tai matkarattaat. Aluksi niitä käytetään vauvalle vaunuina ja
sen jälkeen rattaina taaperolla. Yhdistelmävaunujen lisäksi olen tutkaillut turvakaukaloa, joka sopii samaan settiin ja myös jalustaa, johon sopii myöhemmin myös turvaistuin.

Ozbaby.fi – sivustolla on listattu mitä kaikkia tärkeitä ominaisuuksia kannattaa ottaa huomioon. Itselleni nousi ensimmäisenä mieleen helppokäyttöisyys. Sen lisäksi että vaunut ovat kauniit, haluan että ne ovat laadukkaat, turvalliset ja kestävät ja tietysti niitä tulisi olla helppo käyttää ja liikkua erilaisissa maastoissa.

Eipä ole kyllä kokemusta vaunutteluista mutta uskon, että tulen liikkumaan paljon jalan ja viettämään aikaa vaunutellen. Ozbabyn sivulla onkin kätevä opas vaunujen ja rattaiden valintaa helpottamaan. Valinnassa kannattaa ottaa huomioon oma elämäntyyli, eli ..

 • Jos liikut ennemmin autolla kuin kävellen, valitse kevyet, pieneen tilaan kasautuvat vaunut tai rattaat.
 • Jos käyt kävellen kaupassa, tarvitsee vaunuissasi olla suuri tavaratila ostoksille.
 • Rattaiden työnnettävyys, pehmeä kulku, jousitus ja kääntyvyys ovat tärkeitä ominaisuuksia, kun kävelet rattailla paljon. Etenkin vaihtelevassa maastossa. Nämä ominaisuudet voivat toki olla etu myös kaupungissa ja keskustoissa.
 • Jos käytät julkisia paljon, ovat kevyesti liikkuvat ja helposti kasattavat rattaat tärkeät.
 • Valitessasi vaunuja, huomio asuinpaikkasi. Pitääkö vauva tai vaunut kantaa toiseen kerrokseen ja pitääkö vaunujen mahtua hissiin. Mieti myös miten säilytät vaunuja.
 • Sovita rattaita auton tavaratilaan. Mahtuuko vaunujen lisäksi ostoskassit kyytiin?
 • Jos hankit tuplarattaat, varmista, että ne mahtuvat ovesta sisään.
 • Jos vaunujen koko ja paino ovat tärkeitä, siirry kevyisiin rattaisiin heti kun vauva on tarpeeksi vanha.
 • Valitse kevyet alumiinirunkoiset rattaat.

Myös lapsen tarpeet tulee tietysti huomioida:

 • Jos hankit vaunuja vastasyntyneelle, pitäisi rattaan selkänojan säätyä täysin makuuasentoon. Luultavasti haluat myös lapsen katsovat työntäjään päin, kun työnnät rattaita.
 • Mukavuus on erittäin tärkeä asia. Kiinnitä huomiota istuimen selkänojan säädettävyyteen, istuimen pehmusteisiin ja jalkatuen säätöön.
 • Yleisesti ottaen pienen vauvan ja taaperon tarpeet ovat erilaiset. Molempien on kuitenkin hyvä matkustaa mukavasti sekä pystyä ottamaan päiväunet tarvttaessa. Useimmat rattaat soveltuvat hyvin sekä vauvalle että taaperolle.

Sain seuraajiltani tosi paljon hyviä vinkkejä ja käyttökokemuksia. Kävin OzBabyn myyjän kanssa myös tarpeita läpi ja mulla on ollut muutamat vaihtoehdot tässä mielessä, tosin yksi on ollut alusta saakka aika vahva ykkönen! Esittelen top kolmosen ja kerron sitten vaunujen saapuessa, mihin lopulta päädyttiin! ;)

Cybex Priam yhdistelmävaunut Rose Gold rungolla

Nämä ovat mielettömän kauniit ja goolge antoi myös hurjan määrän positiivisia käyttökokemuksia ja hehkutuksia kyseisistä vaunuista. En oikeastaan keksinyt näistä mitään vikaa. Ozbabyn myyjä suositteli, että todella lumisella kelillä Cybexin runkoon sopivat talvirenkaat voisivat olla hyvä lisähankinta, mikäli vielä joskus saamme lunta. Lisäksi näihin saa myös lisäosana sukset!

Lux -vaunukoppa on tilava ja todella mukava pienen vauvan matkustaa. Meillehän on tulossa kesävauva ja tässä vaunukopassa on kaksi erillistä verkkoikkunaa, jotka päästävät ilman kiertämään vaunukopassa kuumilla ilmoilla. Ikkunoista on myös kätevä kurkistaa, miten vauva jakselee, tai vauva voi katsella vanhempien touhuja. Hengittävä, pehmeä patja varmistaa, että vauvalla on todellakin mukava matkustaa.

Travel System mahdollistaa turvakaukalon kiinnityksen Priamin runkoon. Rungon mukana tulee adapterit jolla voit kiinnittää Cybex turvakaukalon runkoon. Näin saat nostettua vauvan kaukalossa autosta, ja napsautettua kaukalon kiinni rattaiden runkoon. Kauppareissut ym. onnistuvat kätevästi, eikä kaukalossa nukkuvaa vauvaa tarvitse herättää nostamalla tätä pois kaukalosta.

Rattaat taittuvat todella pieneen, kevyeen pakettiin, joka on helppo nostaa vaikka autoon. Kangasosat eivät likaannu maassa, sillä rattaat pysyvät itse pystyssä.

Selkänoja säätyy täysin makuuasentoon, jolloin lapsi voi ottaa päiväunet ja lepohetken myös matkalla. Tämäkin säätö onnistuu vain yhtä kättä käyttäen, ja suuri kuomu antaa rauhaa lepäävälle lapselle sekä tietysti suojaa myös säältä. Käännettävä istuin antaa lapsellesi vapauden valita: pienempi lapsi voi haluta nähdä tutut kasvot, ja istua kasvot työntäjää kohti. Isompi, kohti seikkailuja janoava taapero luultavasti tykkää istua kasvot kohti menosuuntaa.

Puhkeamattomissa renkaissa on jousitus, joka takaa pehmeän ja sulavan kyydin lapselle, olipa maasto mikä hyvänsä. Eturenkaat pyörivät 360astetta, jolloin rattaat kulkevat todella näppärästi. Renkaat voit myös lukita eteenpäin asentoon.

Suureen tavarakoriin mahtuvat ostokset, lapsen hiekkalelut tai hoitokassi. Istuinosa on pöydän korkeudella, jolloin lapsi pystyy osallistumaan kahvilassa omissa rattaissaan istuen.

 

Yhdistelmävaunut Ora Unto

Nämä kauniit vaunut on suunniteltu juuri Suomen olosuhteisiin. Saatavana neljässä luonnonläheisessä värissä: keltainen Kantarelli, metsäisen vihreä Sammal, vaaleanharmaa Savi ja tummanharmaa Puuhiili. Tässä Untossa on kääntyvät etupyörät, jotka rullaavat sujuvasti ja näppärästi. Etupyörät saa myös lukittua. Mun mielestä tuo keltainen väri on tosi kiva!

Näissä oli myös huikeita ominaisuuksia, kuten tilava vaunukoppa, reilun kokoinen istuinosa, portaattomasti säädettävä selkänoja sekä säädettävä jalkatuki lisäävät lapsen istuvuus mukavuutta rattaissa. Ratasistuin sekä vaunukoppa kiinnittyvät runkoon helppokäyttöisellä liitososalla, joka mahdollistaa myös turvakaukalon kiinnittämisen. Näissä uusissa vaunuissa on kyllä huomioitu juuri helppo käytettävyys!

Vaunukopassa on monia käytännöllisiä yksityiskohtia, kuten integroitu aurinkolippa sekä peiton ja tuuletusikkunan suojuksen magneettikiinnitys. Mukana on myös jalkapeite sekä tilava avarakori  Työntöaisa on säädettävissä työntäjän pituuden mukaan.

BRITAX Smile III vaunut

Kaveri suositteli Britaxia ja nimenomaan näitä uusia Smile 3 yhdistelmävaunuja! Näille oli tarjolla myös starttipaketti, johon kuuluu turvakaukalo mukaan. Kätevää sinänsä, ei tarvitse sitten erikseen sitä miettiä ja ostaa.

Britax Smile III vaunut sopivat kuulemani mukaan monipuoliseen käyttöön. Vaunuja on helppo käyttää ahtaammissa tiloissa kuin vaikka mukulakivillä tai muussa epätasaisessa maastossa, sill rattaiden leveys on vain 57 cm, joten ostoskeskuksissa ja ruuhka-alueilla on helppo ja näppärä liikkua.  Näistä rattaista ei lopu tila kesken, sillä rattaiden selkänoja on erityisen pitkä. Painoraja on niin korkea (22 kg), että nämä menevät käytössä niin kauan kuin rattaita tarvitaan.

Helppo ja nopea kasaus helpottaa arkea ja liikkumista autolla. Runko on myös kevyt, jolloin rattaat on helppo nostaa autoon ja autosta pois.

Vaunukoppa taittuu kasaan – Smile III -vaunukoppa taittuu erittäin ohueksi, joten se sopii vaivatta mukaan auton tavaratilaan. Koppa on helppo irrottaa vaunukopasta vaikka lapsi nukkuisi kyydissä.

Sopii eri pituisille työntäjille – säädettävä comfort-työntöaisa on helppo säätää sopivaksi työntäjälle. Pehmustettu aisa on keinonahkaa ja antaa rattaille tyylikkään ulkonäön.

Todella tilava tavarakori, johon mahtuu ostokset, hoitolaukku, kerhoreppu ym. Tavarakori kestää jopa 7 kg painoa.

Travel System helpottaa autoilevan vauvaperheen arkea. Voit kiinnittää erikseen ostettavan Britax turvakaukalon suoraan runkoon.

 

Nämä kaikki vaihtoehdot ja monia muita löytyy OzBaby.fi – sivustolta, jossa on muuten tullut surffailtua viime aikoina melkoisen paljon. Enpä olisi ikinä uskonut, että innostun kaikista vauvan hankintatarvikkeistä näinkin paljon. Mä oon vielä sellainen, että kun jostain innostun niin sitten mennäänkin täysillä, heh!

Millaiset vaunut teillä on käytössä? Mitkä sä valitsisit näistä kolmesta?

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


8 Responses to “MILLAISET VAUNUT VAUVALLE?”

 1. Avatar Milla sanoo:

  Meillä on smile 2 ja ei voi kun kehua! Kolmoseen on ilmeisesti tehty vielä jotain parannuksia. Hyvät lenkillä maastossa kuin maastossa, ketterät ja mahtuu isotkin ruokaostokset. Näppärät käyttää ja mekanismit toimii moitteetta melkein kahden vuodenkin käytön jälkeen. Meillä oli myös turvakaukalo mikä kävi suoraan runkoon (britax baby safe i size) ja autossa telakkaan, oli tosi hyvä ja helppokäyttöinen.

  Oran Untoja harkitsin itsekin aikoinaan ja yksi miinus minkä takia jäi ostamatta; ne on tosi painavat. Kun lapsi kasvaa ja kyydissä on ruokaostokset, selässä ehkä reppu niin sitä painoa ei halua yhtään enempää työnnettäväksi. Tosin en ole varma oliko kyseessä eri malli vai onko noitakin upgreidattu kun muistaakseni ei ollut kääntyvät renkaat.

  • Avatar Elina sanoo:

   Meillä on Brio Smilet ja onhan ne hyvät, uudemmat mallit varmasti vaan parantuneet noista vanhoista. Lenkkirattaina vielä isopyöräisemmät Emmaljungat on ylivoimaiset, mutta kyllä noillaki hyvin rullaa. :D Untot näyttää tosi hyviltä, mutta niitä en oo ikinä päässyt testaamaan.

 2. Avatar Elina sanoo:

  Tämä on itsellekkin ajankohtainen aihe, meillä rakenneultra parin viikon päästä ja sen jälkeen alan tosissaan miettiä vaunuja.
  Tällä hetkellä nuo Cybexit miellyttää eniten itseä, mutta aion käydä vielä tutustumassa eri vaihtoehtoihin eri liikkeissä. Cybexeistä kuullut vain positiivista palautetta ja sen lisäksi toi ulkonäkö miellyttää omaa silmää. :D Haluan ainakin, että turvakaukalon saa makuuasentoon ja kiinni vaunujen runkoon.

 3. Avatar hh sanoo:

  Itse oon nyt n. 1,5vuotta seurannut aktiivisesti vaunuhulluissa (fb ryhmä) kokemuksia, suosituksia, plussia ja miinuksia, sekä torin markkinoita (jälkeenmyyntihinnat) näiden perusteella ehdottomasti Smilet on parhaat! Meillä Smile 2 eli noista aiempi versio ja ollut ihan täydelliset! Kulkee maastossa, kuin maastossa, i s o tavarakori, kääntyvät eturenkaat ja pienikoko ja näppäryys valttikortit 👌🏼

 4. Avatar Laura sanoo:

  Meillä on kolmannet Bugaboot menossa enkä voi kuin suositella! Ekalle lapselle reilu 7 vuotta sitten ostettiin Bugaboo Cameleon, joissa kyllä on liian pienet etupyörät. Toka kun syntyi ostettiin Donkey tuplarattaat. Nyt syksyllä syntynyt kuopus kulkee Bugaboo Buffaloissa, tosi hyvät! Kaikki kevyitä, ergonomisia (voi tarvittaessa vaihtaa kopasta istuimeen hyvinkin aikaisin) ja fiksusti suunniteltuja! Ja tosi hyvä jälleenmyyntiarvo!

 5. Avatar Laura sanoo:

  Unohdin vielä mainita että kävelen (ja oon aiemminkin kävellyt) päivittäin 6-10km vaunujen kanssa, sekä pyöräteillä, sorateillä, lumessa ja metsässä pururatoja pitkin. Olen myös juoksulenkkeillyt Bugaboo Donkey -rattaiden kanssa ja tuun varmasti tekemään sitä myös Buffaloiden kanssa :D

 6. Avatar Helena sanoo:

  Meidän 2-viikkoiselle vauvalle hankittiin Britaxin Smile III-vaunut, ja ollaan kyllä oltu tyytyväisiä. Runko on kevyt, ei tarvitse erillisiä adaptereita että tuvakaukalon saa kiinni runko-osaan ja vaunut ovat sen verran kompaktit, että mahtuvat meidän kerrostalon pieneen hissiin. Vaunukoppa ja turvakaukalo on helppo irroittaa rungosta. Nyt parina päivänä näitä on päästy testaamaan vaunulenkillä myös lumessa, ja hyvin toimii omasta mielestä.
  Nuo Cybexin Priam-vaunut on myös ihanat, mutta jonkin verran hintavammat kuin Britaxit joten jo hinnan takia päädyttiin noihin Smile III.
  Toivottavasti löydätte juuri teille sopivimmat vaunut!

 7. Avatar 4 lapsen mama sanoo:

  Ei oo Emmaljunga Super Vikingin voittanutta. 4 eri merkkiä tullut kokeiltua ja Super viikkarit ylivoimaiset! Smilejäkin kokeiltu, mutta en tykännyt.
  Ei muutakuin vaunuliikkeeseen testaamaan mikä tuntuu hyvälle.
  Onnea ja enkeleitä odotukseen 😍

Kommentoi