LIIKUNTA TUPAKOINNIN LOPETTAMISEN TUKENA

Kuukausi takaperin kirjoittelin tupakoinnista ja mitä kaikkea positiivista tapahtuu, kun päättää tumpata tupakan lopullisesti. Mainitsin jo tuossa postauksessa, että hyvin pian lopettamisen jälkeen verenkiertoelinten ja keuhkojen toiminta sekä fyysinen suorituskyky paranevat. Treenamisesta tulee helpompaa ja lihakset saavat käyttöönsä riittävän määrän happea ja ravintoaineita, kun hapenpuute ei enää rajoita treenaamista. Myös yskä ja limaisuus vähenevät sekä vastustuskyky paranee.

Tänään paneudutaan hieman enemmän liikuntaan ja miten nikotiini vaikuttaa elimistöön treenatessa. Liikuntaa voi ja kannattaa myös käyttää lopettamisen tukena. Usein elämäntapamuutoksissa asiat tukevat toisiaan – terveellinen ravinto ja liikunnan harrastaminen voivat auttaa siinä, että laittaa myös muita osa-alueita kuntoon ja pyristelee eroon nikotiinin koukuttavasta tunteesta. Tupakanhimo, stressi ja masennusoireet ovat tavallisia reaktioita nikotiinituotteiden käytön lopettamisen jälkeen, kun taas liikunta kohottaa sekä mielialaa että itsetuntoa. Lisäksi se auttaa painonhallinnassa ja vaikuttaa myönteisesti uneen. Moni pelkää lopettamisen kylkiäisenä tulevaa lihomista ja painonnousua, johon liikunta on tehokas apukeino.

Nikotiini, hiilimonoksidi eli häkä, terva ja muut tupakan sisältämät kemialliset myrkyt rasittavat sydäntä ja ahtauttavat verisuonia, joka taas saattaa tehdä liikunnasta epämiellyttävää. Tupakoitsijan keuhkot ovat jatkuvassa ärsytystilassa ja rasituksessa, joten hengästyminen ei voi tuntua hyvältä. Nikotiini nostaa tilapäisesti verenpainetta ja sydämen sykintänopeutta. Sydän rasittuu tavallista enemmän ja pulssi nopeutuu, mikä tekee treenaamisesti luonnollisesti paljon rankempaa. Näistä huolimatta kannattaa muistaa, että lopettamisen jälkeen hyvin nopeasti keuhkot puhdistuvat ja suorituskyky paranee.

Tupakoinnin lopettamiseen on olemassa erilaisia keinoja, mutta monessa vieroitusvalmisteessa on sivuvaikutuksia ja usein ne sisältävät nikotiinia, joka on juuri näiden negatiivisten vaikutusten pääsyyllinen. Juurikin nikotiini on hermomyrkky, joka kuormittaa sydäntä.Vieroitusvalmisteilla voi päästä eroon tupakasta, mutta nikotiinin himo säilyy. 

Nyt kuitenkin Suomessa on kehitetty ja valmistettu, luonnollinen ja L-kysteiini- aminohappoon perustuva Acetium® imeskelytabletti, joka on siis täysin nikotiiniton valmiste. Tuotteen vaikutus perustuu asetaldehydin sitomiseen tupakoitsijan syljestä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Acetiumin käytön seurauksena tupakoinnista saatava mielihyvän tunne vähenee ja tupakoinnin tuottama makuaistimus muuttuu, mikä saa lopettamaan tupakoinnin. Haluan silti painottaa, että mikään lääke tai valmiste ei tee työtä täysin itsestään, vaan täytyy olla itse valmis lopettamaan ja sitoutunut käyttämään valmistetta säännöllisesti, jotta sen vaikutus toimii. 

Liikunta lopettamisen tukena:

Parantaa mielialaa ja nostaa vireystilaa.

Vähentää ahdistuneisuutta & vieroitusoireita

On vaihtoehtoista toimintaa tupakoinnille, vie ajatukset pois polttamisesta.

Vähentää  painonnoua & parantaa unenlaatua, joka vaikuttaa mm. kehonkoostumukseen.

Tuottaa mielihyvää nikotiinin sijaan. Lisää endorfiinien eritystä!

Tukee elämänmuutosta ja vaikuttaa positiivisesti muihinkin valintoihin jotka taas tukevat lopettamista.

Acetium-imeskelytabletti sisältää vain turvallisia ainesosia. Asetaldehydiä sitova imeskelytabletti sisältää myös pienen määrän ksylitolia, joka vähentää suun bakteerien asetaldehydituotantoa ja lisää suun terveyttä. Acetium sopii siis loistavasti tukemaan sekä liikunnan harrastamista että nikotiiniriippuvuuden katkaisemista. 

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


Kommentoi