Nonniin, pistetääs taas parit mutkat suoraksi ja ratkotaan ilmoilla leijuvia epämääräisiä faktoja, joihin allekirjoittanutkin on törmännyt viimeisen viikon aikana ihan jokaiseen.
Painoindeksi on hyödyllinen mittari – ..Niin, että sen vuoksi kun satunnaiset kokemukset ovat todistaneet ettei painoindeksi olisi pätevä mittari kertomaan suuremman väestön terveydestä niin se on sitten näin? Vai olisiko sittenkin jo vuosikymmeniä käytössä ollut ja tieteellisesti tutkittu metodi kuitenkin ihan hyvä mittaamaan pituuden ja painon suhdetta, ainakin suurimmalla osalla väestöä? Aika harva nimittäin on oikeasti niin lihaksikas, että indeksi paukkuu sen vuoksi yli. Sellaisiakin henkilöitä on, tiedän sen, mutta jos katsotaan taas vähän laajemmalla näkökulmalla, niin kyllä sillä BMI:llä oma paikkansa on. Paino on painoa tuli se mistä tahansa ja liikaa painoa pituuteen nähden rasittaa kehoa joka tapauksessa. Olen itsekin sitä mieltä, että painoindeksiä ei tulisi katsoa ainoana mittarina, sillä esim. vyötärön ympärys ja kehonkoostumus vaikuttavat toki tähän, mutta siltikään sitä ei tulisi lytätä kokonaan ja todeta, että jokainen ylipainoinen on harvinaisen lihaksikas yksilö. Suurimmalla osalla nimittäin painoindeksi toimii pätevänä mittarina kertomaan painon ja pituuden sopivasta suhteesta.
Vaaka kertoo totuuden – Vaakaa ja painon mittaamista on dissattu jo pitkään, mutta hieman edelliseen liittyen; kyllä se vaaka kertoo aika pitkälle mitä kehossa tapahtuu. Päivittäiset tai edes viikkotasolla tapahtuvat pienet muutokset painossa ovat yhdentekeviä, mutta jos tavoitteena on pudottaa painoa, eikä pidemmän aikakauden jälkeen vaa’an lukemassa näy muutosta, tarkoittaa se, että energiaa on tullut kulutukseen nähden liikaa. Tämähän on täysin tavoitteeseen liitännäistä, eli jos treenin tavoite on kasvattaa lihasta, silloin tulos näkyy siellä vaa’alla nousevana lukuna. Vaaka näyttää vain lukuja, eikä kerro ihmisarvosta, sitä ei tulisi ottaa liian vakavasti. Jos vaaka aiheuttaa ahdistusta, silloin se ei ehkä ole paras tapa mitata omaa hyvinvointia. Siltikään viiden tai kymmenen kilon painonnousuja ei voi selittää isoilla luilla tai hetkessä kasvaneilla lihaksilla.
Kehonkoostumusmittaukset ovat huuhaata – Faktahan on se, että todellisuudessa kehonkoostumusta on lähes mahdotonta mitata täydellisellä tarkkuudella. Myös luotettavimpien laitteiden tiedetään antavan hyvinkin poikkeavia tuloksia ajankohdasta ja päivästä riippuen. Useat kehonkoostumuslaitteet ovat täyttä höpönpöppöötä, osa laitteista voi sopia vertailuun, jos mittaustilanne on joka kerta täysin identtinen ajankohdan ja esim. naisilla kuukautiskierron kannalta. Tarkin tulos rasvan määrästä saadaan pihtimittauksella, kun pihdit ovat riittävän laadukkaat ja mittaaja koulutettu ammattilainen.
Infrapunasauna tmv. tuotteet eivät laihduta, eivätkä poista kuona-aineita – Infrapunasaunoja mainostetaan huikeilla terveyslupauksilla, läskit sulaa ja myrkyt poistuvat hikoilun myötä ja puolen tunnin saunomisen sanotaan polttavan 300–600 kilokaloria. Oi että, olispa helppoa! 😀 Harmi vaan, että näistä terveysvaikutuksista suuntaan tai toiseen ei vielä kunnolla tiedetä sekä useimmat viitatut teokset, joita infrapunasaunojen markkinoinnissa käytetään ovat enemmänkin mielipidekirjoituksia. Kuumalla ilmalla treenaaminen saattaa nostaa energiankulutusta noin 5-15%, mutta pelkkä lämpö ei tee ihmeitä, hikoilu kertoo lähinnä kropan tarpeesta poistaa lämpöä, itsessään se ei juurikaan kuluta energiaa.
Meillä jokaisella on oma jätteenpuhdistuslaitos, eli maksa. Kaikki elimistön veri kulkee maksan läpi. Maksalla on kyky poistaa kuona-aineita, vanhoja hormoneja, kemikaaleja ja muita myrkkyjä. Se myös muuntaa rasvasoluista puretun rasvan käytettäväksi energiaksi ja aktivoi rasvanpolttoon vaikuttavia hormoneja, lisäksi se säätelee proteiinien, hiilareiden ja rasvojen aineenvaihduntaa, varastoi tiettyjä vitamiineja ja mineraaleja ja valmistaa kolesterolia. Ihmisen ei tarvitse erikseen tehdä detox-kuureja tai muita toimenpiteitä.
Infrapunasauna ja tavallinen sauna on ihana rentoutusväline, mutta muiden lupauksien osalta kannattaa olla skeptinen.
Rasva kertyy tiettyihin paikkoihin, koska syöt liikaa – Luin artikkelin, jossa todettiin rasvan juuttuvan vartalon eri kohtiin, koska näissä kohdissa on huono verenkierto ja sen vuoksi rasvanpolttoa varten tulisi saada näille ongelma-alueille lisää veren virtausta. Jospa unohdettaisiin tällainen hyvin epäolennainen ja jopa merkityksetön yksityiskohta ja keskityttäisiin mielummin ruokavalion ja liikunnan yhdistämiseen. Kalorivajeella rasva palaa tasaisesti koko kehosta, myös niiltä ongelma-alueilta. Tekosyitä ja ongelmia on todella helppo keksiä ja näin ollen lykätä oikean työn tekemistä.
instagram: ainorouhiainen
Moikka,
Arvostan kovasti rohkeuttasi sanoa suoraan mielipiteitä ja herättää keskustelua! Tuon BMI:n osalta suosittelen perehtymään Oxfordin yliopiston matematiikan professorin Nick Trefethen laskelmiin ja ajatuksiin siitä, kuinka BMI:n perinteinen laskukaava on lyhyiden näkökulmasta edullisempi kuin pitkien (tämä johtuu siis siitä, että pituus jakaa lyhyillä painoa ”liikaa” ja pitkillä toisin päin). En siis sano, että BMI perinteisellä kaavalla olisi aivan surkea mittari, mutta haluan vain tuoda esiin, että keskimääräisestä toimivuudestaan huolimatta tuo mittari on yksilötasolla monestakin syystä aika epätarkka. Niin ja BMI on kehitetty jo 1840-luvulla, jolloin laskentakaavojen oli oltava laskinten puutteessa yksinkertaisia. Tästä syystä BMI on kaksiulotteinen vaikka me ihmiset olemme kolmiulotteisia.
Moro! Kiitos! Itse asiassa luin tuosta Nick trefethen jutusta ennen kuin kirjoitin tekstin. Pyrin aina tutkimaan asioita monelta kantilta ennen kuin niistä kirjoitan. 🙂 Kokeilin muuten laskea hänen kehittämällä uudella kaavalla oman indeksini ja se heitti normaalin kaavan tuloksesta o,1.
Olen aivan samaa mieltä ettei BMI ole aina oikea tapa mitata tervettä painoa ja usein ”lievästi ylipainoinen” voi olla täysin normaali ja terve. Katson kuitenkin suurempaa kuvaa ja olen sitä mieltä että väestötasolla tuo on aivan sopiva tapa mitata terveellistä painoa ihmisillä. Mittaajan tulisi tietysti olla sen verran ammattilainen, että osaa huomioida mm. vyötärön ympäryksen ja sen jos tyyppi on oikeasti lihaksikas.
Nykyään erilaiset kehonkoostumusmittaukset ovat pop ja tuntuu että etenkin ylipainoa selitetään paljon lihaksikkuudella. Jos esimerkiksi minä, joka olen urheillut koko elämäni, olisin BMI:n mukaan ylipainoinen niin mulla pitäisi olla 15-20 kg enemmän lihasmassaa, mikä tuntuu jo aika erikoiselta.:D
Mielenkiintoinen aihe todellakin ja en väitä, että asia olisi mustavalkoinen – Otin vaan kantaa asiaan, koska olen törmännyt aiheeseen aika usein. Usein neuvotaan heittämään vaaka roskiin ja unohtamaan koko BMI. Asia ei ole siihenkään suuntaan ihan noin simppeli!