VIIKKORAPORTTI – JUHLAPYHÄT & DIEETTI

Moikka! Jälleen olisi aika summailla menoa ja meininkejä, kun hyvinvointihaastetta on jo neljä viikkoa takana. Samaan syssyyn ajattelin kirjoitella aiheeseen sopivasti diettaamisesta/terveellisistä elämäntavoista sekä juhlapyhistä. Kysyin mun IG-storissa viime viikolla mikä on haastavinta diettaamisessa ja sain aivan älyttömän suuren vastausryöpyn. Teen aiheesta kokonaan oman tekstin, jossa käyn näitä haasteita läpi, mutta nyt ajattelin pohtia yhtä haastetta, eli juhlapyhiä, sosiaalisia tilanteita ja diettaamista.

Myös PT:n työssä olen törmännyt siihen, että monien asiakkaiden suurin haaste pysyä elämäntapamuutoksissa on muiden ihmisten ongelma siitä mitä toinen syö. Eikö ole hullua?! Oletko miettinyt, miten itse reagoit jos joku kertoo olevansa dieetillä tai yrittävänsä muuttaa elämäntapoja parempaan? Suhtaudutko neutraalisti, kannustavasti vai vähättelevästi? Vähätteleminen ja yrityksen dissaaminen kertovat yleensä kateudesta ja viestivät siitä, että vähättelevä tyyppi pelkää, että toinen onnistuu asiassa johon itse ei pysty. Monesti tällainen tyyli verhoillaan vielä muotoon että oltaisiin muka huolissaan toisen hyvinvoinnista. :D

Mun neuvo on yksinkertaisesti seistä omien mielipiteiden ja toiveiden takana. Sillä ei loppupeleissä ole mitään merkitystä, mitä muut ovat mieltä sun elämäntavoista, jos itselle tulee siitä hyvä mieli. Kannustan myös aina rehellisesti kertomaan mitä on meneillään. Jos et halua syödä kahvipöydässä jotain, sanot vain että ei kiitos tällä kertaa ja sen pitäisi riittää. Aikuiset ihmiset ovat vapaita päättämään mitä syövät tai eivät syö. Jos joku alkaa sitä kyseenalaistamaan, on se hänen ongelmansa.

Täytyy mainita viel ätoisesta ääripäästä, sillä usein jos joku ihminen elää terveellisesti ja liikkuu, oletetaan automaattisesti että hän ei koskaan syö mitään epäterveellistä. Mun mielestä voisi vaan antaa ihmisten tehdä omat päätökset siellä ruoka- tai kahvipöydässä ja olla kyseenalaistamatta tai ihmetellä ääneen toisen valintoja. :D

Miten toimia juhlapyhinä jos on dieetillä? Henkilökohtainen mielipiteeni on, että dieetti ei kaadu yhteen tai kahteen päivään, mikäli hommaa toteutetaan pitkäjänteisesti. Mielestäni on hyvä oppia joustavuus, että kun on tilanne että täytyy syödä jotain ruokavalion ulkopuolelta, silloin pystyy tehdä niin ja sitten palata takaisin normaaliin ruokavalioon ja that’s it. Jos kyseessä on jokin lyhyempi rutistus, kuten kuukauden pikadieetti, on aika selvää että silloin ei siihen mahdu juuri mitään ylimääräistä ruokavalion ulkopuolelta. Ihmisillä tuntuu aina olevan kauhean kova kiire tavoitteeseensa, mikä tekeekin asioista helpommin mustavalkoisia, eli ensin ollaan tiukalla dieetillä ja sitten se loppuu ja homma leviää käsiin. Näissä asioissa on aina myös yksilöllisiä eroja, joita täytyy huomioida.

Yksi yleisimmistä kysymyksistä mitä olen saanut asiakkailtani on, että olemme menossa kylään, voinko syödä tarjottua ruokaa? Vastaukseni on aina, että syö ruoka, nauti siitä ja palaa sen jälkeen takaisin normaaliin. Jos haluaa pudottaa painoa, tällaista ei voi ihan joka päivä tai viikonloppu harrastaa, mutta edelleen: pitkällä tähtäimellä pienillä poikkeuksilla ei ole vaikutusta. Sama pätee toisinpäin, yksi ateria tai treeni ei tuo tuloksia, vaan tarvitaan pitkäjänteistä tekemistä.

Itse olen ottanut tämän pääsiäisen ajan todella rennosti. Olin neljä viikkoa ilman herkkuja ja nyt olikin sitten taas ihanaa herkutella isommin ja nautiskella suklaamunia. :D Tänään palaan takaisin ruokavaliooni ja jatkan hommia entiseen tapaan. Energiavarastot ovat nyt todellakin täytetty, joten treenitehot pitäisi olla hyvällä mallilla tällä viikolla.

kuva 1: Anna Riska / Annmarias

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


5 Responses to “VIIKKORAPORTTI – JUHLAPYHÄT & DIEETTI”

 1. Avatar Leena Heiskanen sanoo:

  Hei. Kiitos hyvistä postauksista. Nää osuu niin naulan kantaan. 👍🙂

 2. Avatar Sonja sanoo:

  Hyvän tekstin oot kirjoittanut ja osaat muutenkin hyvin kirjoittaa tekstejä ravitsemukseen/dieettaamiseen liittyen :) Itselläni on tällä hetkellä pitkän tähtäimen painonpudotusprojekti käynnissä ja tarkoitus olisi tehdä tästä pysyvä elintapamuutos samalla.Koskien tekstiäsi huomaan itsekin, että jostain syystä juuri erilaiset juhlapyhät ja tietyt spessummat sosiaaliset tapahtumat ovat haaatavampia :D Itse en kyllä elä kieltolinjalla tai koe huonoa omatuntoa jos silloin tällöin herkuttelen, koska kuten sanoit niin se ei tuhoa heti kaikkia saavutuksia :D Itselläni ehkä haastavinta noissa poikkeustapauksissa on se, että herkuttelu saattaa venyä useampaan päivään ja voi olla haastavampaa taas palata rutiineihin, en tiedä johtuuko sitten siitä et on vähä tälläinen joko-tai -tyyppinen persoona et on sitten helpompi lähteä lipsumaan enemmän, mutta koko ajan opetellaan tätä tasapainoilua kaiken välillä :D Toki pystyn pitämään myös herkuttelut kohtuudessa ja myös kieltäytymään jos niin mieli tekee :D Kysyisin vielä tähän loppuun, että mitä mieltä olet alkoholista dieettaamisen yhteydessä jos nyt puhutaan pitemmän ajan projektista? Uskon, että moni painonpudottaja pohtii juuri tätä asiaa, että mikä on sitten sopiva määrä vai että pitäisikö olla mieluummin esim pari kuukautta täysin ilman alkoholia. Monestihan sitä ainakin PT:tä palkattaessakin suositellaan ettei joisi tai ainakin pitäisi sen pääosin minimissä. Tietenkään harvemmin tapahtuvat juhlimiset eivät kaada projektia :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Jos kyseessä on tosiaan pitkän tähtäimen projekti, silloin ei satunnaiset alkon käytöt haittaa, mutta eihän tuo alkoholi hyvääkään tee, etenkään usein nautiskeltuna. :D Mun suositus olisi tosiaan alkuun ottaa pidempi pätkä ilman alkoa ja muuten sitten vähän samalla mentaliteetilla kuin herkuttelukin, että jos tulee tilanteita kun haluaa alkoholia juoda niin juo, ja palaa takaisin rutiineihin sen jälkeen. :)

   • Avatar Sonja sanoo:

    Näinpä, kohtuus kaikessa ja jos miettii alkoholin sisältämiä kaloreita niin eihän se hyvää tee useimmin nautittuna :D Täytyy kyllä myös myöntää, että näin vanhempana, vaikka tässä nuori vielä onkin, niin ei tuo usein tapahtuva juhliminen kiinnostakaan :D Harvemmin kun menee niin on paljon spesiaalimpaa sit :) Mietinkin itse myös samaa, että varmaan aluksi olisi parasta olla pidemmän aikaa ilman ja muutenkin pääosin puhtaalla ruokavaliolla niin saa tulosta aikaan paremmin :) Uskon, että monille juuri kesäaikakin on haastavaa, kun tähän suomalaiseen kulttuuriin kuuluu tämä alko varsinkin siihen vuoden aikaan :D Toki tässäkin asiassa vaikuttaa se et mikä on sitten itse kullekin oikeasti tärkeää. Kyllähän se motivaatio on korkealla ja on valmis tekemään töitä omien tavoitteiden eteen jos se asia on itselle tarpeeksi tärkeää eikä siinä vaiheessa paina se mikä vuoden aika on kyseessä :D

Kommentoi