MITEN AINEENVAIHDUNTAA VOI OIKEASTI KIIHDYTTÄÄ?

Aineenvaihdunnasta puhutaan paljon, etenkin laihduttamisen yhteydessä pohditaan usein liian hidasta aineenvaihduntaa. Olet saattanut kuulla aineenvaihduntaa kiihdyttävistä ruuista tai mausteista, joilla on kuitenkin todellisuudessa hyvin pieni vaikutus koko prosessiin. Mitä aineenvaihdunta edes on ja voiko siihen vaikuttaa omalla toiminnallaan?

”Aineenvaihdunta, eli metabolia on biologinen prosessi, jossa ravintoaineita muokataan, jotta saataisiin energiaa ja rakennusaineita solun tai eliön käyttöön.” Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että kyseessä on prosessi jossa energiaa eli kaloreita kuluu käyttöön ja elintoimintoihin. Homma on siis kalorien kulutusta, joka tarkoittaa, että mitä enemmän kaloreita kuluu, sitä helpompi on pysyä kunnossa tai pudottaa painoa.

Kuten aiemmin mainitsin, aineenvaihduntaan liittyy paljon ns. epäolennaisia asioita, joiden merkitys on loppupeleissä hyvin vähäinen. Pienien juttujen sijaan kannattaakin keskittyä suurempiin kokonaisuuksiin ja tehdä tietyistä asioista jatkuvia tapoja, jolloin mm. painonpudotus ja painonhallinta on paljon helpompaa. On helppo laittaa asioita esimerkiksi iän piikkiin, kuin katsoa sinne peiliin ja todeta, että nyt pitäisi tehdä jotain. Toki iälläkin on vaikutusta, mutta edelleen uskallan väittää ettei se ole millään tavoin ratkaisevaa.

Lisäravinteet & ravinto:

Jotkut rasvanpolttovalmisteet nostavat kehon lämmöntuottoa ja näin ollen nostavat hieman kulutusta, etenkin treenin aikana. Itse en ole kokeillut kovin monia valmisteita, mutta EHB labsin Oxy Shred nosti ainakin kehon lämpötilaa huomattavasti, sen siis tunsi itsekin. En osaa sanoa, paljonko tällainen loppupeleissä nostaa kulutusta vs. ilman tuotetta, mutta uskon että kyseessä on loppupeleissä aika pieni määrä. Tällaisia konsteja kannattaakin käyttää vasta kun isommat kokonaisuudet ovat hallussa ja haluaa maksimoida kaikki mahdolliset keinot kulutusta lisäämään. Esimerkiksi vihreetä teetä tulisi juoda todella suuria määriä, jotta sen vaikutus aineenvaihduntaan olisi olennainen. Sama pätee tiettyihin mausteisiin, kuten vaikka chiliin.

Jos multa kysytään, magnesium on lisäravinteista tärkein, sillä se osallistuu energia-aineenvaihduntaan ja on keskeinen tekijä sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Lisäksi magnesiumin puutoksesta johtuvat oireet voivat vähentää esimerkiksi treenitehoja ja yleistä jaksamista, mikä taas osaltaan vaikuttaa aineenvaihduntaan ja kulutukseen. Myös ravinnetasapaino on tärkeää, että keho pystyy toimia optimaalisesti. Monipuolinen ravinto höystettynä laadukkailla vitamiini- ja mineraalilisillä toimii itselleni parhaiten. 

Syöminen myös kuluttaa kaloreita ja näin ollen kiihdyttää aineenvaihduntaa, joten säännöllinen ruokailu on järkevää silloin jos halutaan pitää kroppa ja aineenvaihdunta käynnissä. Ruoansulatuksessa proteiinien pilkkoutuminen vaatii enemmän energiaa kuin hiilihydraattien ja rasvan. Vähiten energiaa kuluu rasvan pilkkoutumiseen. Näin ollen päivän proteiininsaanti kannattaa jakaa tasaisesti niin että jokaisella aterilla on protskua. Proteiinin kanssa ei kannata vetää överiksi, sillä ihan kuten kaikki muukin ruoka, liikaa syötynä sekin muuttuu rasvaksi kehoon.  

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä tulee nesteytys! Nestehukka kun hidastaa myös aineenvaihduntaa. Veden säännöllinen juominen pitkin päivää on paras tapa pitää hyvä nestetasapaino yllä. Liikaa ei kannata eikä tarvitse juoda, silloin hyöty kääntyy itseään vastaan. Keho ei pysty imeyttää hurjia määriä nestettä kerralla, joten on järkevämpää juoda pieniä annoksia vaikka 30-60 min välein.

Oma magnesium lemppari ollut jo pitkään Greath Earthin Super Magnesium, voin lämpimästi suositella! Kuvassa näkyvät tuotteet saatu LIFE – liikkestä.

Liikunta, lepo & Uni:

Liikunta tunnetusti kiihdyttää aineenvaihduntaa ja kaikenlainen liike ja liikkuminen on plussaa! Tässä kannattaa myös muistaa, että mitä enemmän lihasmassaa omaa, sitä enemmän energiaa kuluu myös liikunnan aikana. Kilo lisää lihasta kuluttaa kehon perustoiminnoissa arviolta n. 12-14 kcal vuorokaudessa, mikä ei kuulosta kovinkaan suurelta, mutta kun lasketaan liikunnan mukana tuoma kulutus, voi lihaksikkaampi olemus nostaa kulutusta usealla sadalla kalorilla, mikä itsessään jo helpottaa painonhallintaa huomattavasti!

Aineenvaihduntaa huomattavasti kiihdyttäviä lajeja ovat intervallit, hiitit ja voimaharjoittelu. Kyseisillä liikuntamuodoilla saadaan vaikutus, joka kestää myös liikuntasuorituksen jälkeen, tällöin aineenvaihdunta on kohonneessa tilassa tunteja treenin jälkeen. Tällaiset treenit ovat kuitenkin keholle myös rankempia ja vaativat enemmän aikaa palautua, joten joka päivä ei ole suositeltavaa tykittää kovia hiittejä.

Nestevajeen tavoin, myös univaje hidastaa aineenvaihduntaa. Huonosti nukuttu yö voi alentaa aineenvaihdunnan tehoa jopa 20 prosentilla seuraavana päivänä. Tähän voisi ottaa vertauksena esimerkiksi kahvin, chilin tai vihreän teen lisäävän vaikutuksen aineenvaihduntaan, joka on noin 3-5 %. Joten miksi ihmeessä haemme keinoja jostain näin vähäpätöisistä jutuista ja sitten usein sabotoimme kaikkein tärkeintä osa-aluetta?

Univajeessa elävä ihminen ei siis toimi kunnolla, on altistuneempi keskivartalolihavuudelle, eikä se treenikään juuri kehitä jos keho ei ole palautunut. Voisi siis sanoa, että tässä taitaa olla se tärkein palanen koko aineenvaihduntaan liittyvään palapeliin liittyen. Kun uni on kunnossa, on helpompi noudattaa myös muita osa-alueita eli liikkua ja syödä oikein. :)

Summasummarum:

  • Riittävästi laadukasta unta
  • Säännöllinen ruokailurytmi, proteiinia tasaisesti joka aterialla
  • Kaikki liikunta on plussaa! Tehokeinoja ovat voimaharjoittelu, intervallit & hiitit!
  • Lisäravinteista sellaiset tuotteet tasapainottamaan, joita ei välttämättä saa omasta ravinnosta riittävästi. Esimerkiksi paljon liikkuva tarvitsee usein magnesiumia vielä erillisenä lisänä. Se mitä tarvitaan ja paljonko, riippuu pitkälti omasta ruokavaliosta.

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


Kommentoi