LÄÄKKEESTÄ RIIPPUVAINEN

Tämä aihe menee ehkä hieman blogin aihepiirin ulkopuolelle, mutta tuli sellainen fiilis, että ehkä joku muuki voi hyötyä tästä jotain. Silmiini osui mielenkiintoinen artikkeli (tekstin lainaukset artikkelista), joka kolahti aika kovasti ja aihetta googlaillessa huomasin, etten todellakaan ole ainoa tästä ogelmasta kärsivä. Kyseessä on siis nenäsuihkeriippuvuus, joka kuulostaa noin ääneen sanottuna aika hölmöltä. Oma taustani on siis sellainen, että oon käyttänyt nenäsuihketta useita vuosia, välillä pitkiäkin aikoja päivittäin ja välillä on ollut aikoja kun en ole suihkutellut lainkaan. Oon kuitenkin huomannut, että kun suihketta alkaa käyttää, on lopettaminen vaikeaa, eli päälle iskee lääkenuha, joka tarkoittaa siis sitä että nenäsuihke tavallaan tekee nenästä vain tukkoisemman, jolloin sitä on pakko suihkuttaa lisää, joka taas johtaa siihen että nenä on entistä tukkoisempi ja kuivempi hetken kuluttua.

”Flunssa loppui ja pysyi poissa lähes viikon, kunnes se tuli uudestaan. Nenäsuihke auttoi taas hetkeksi, mutta pian tukkoisuus palasi. Ei kun uutta pulloa ostamaan.”

Nyt kun tätä kirjoittaa, kuulostan pahemman luokan lääkeaddiktilta. :D Kuten mainittua, olen kuitenkin ollut myös pidempiä aikoja suihkuttelematta, mutta tunnistan hyvin tuon lääkenuhan, sillä silloin on ikäänkuin krooninen flunssafiilis jatkuvasti, eikä sitä välttämättä tajua mistä se voi johtua.

”Jatkuva nuha alkoi vaikuttaa myös yleisvointiin. Alle 30-vuotias nainen ei jaksanut touhuta töissä lasten kanssa normaaliin tapaan eikä käydä uimassa ja kuntosalilla.

– Se masensi ja olin välillä ihan epätoivoinen, kun en jaksanut treenata. Kävin monta kertaa lääkärissäkin, mutta he totesivat aina, että se on vain tavallinen flunssa. Sain kehotuksen käyttää nenäsumutetta ja juoda hunajateetä.”

Mullekin on monesti sanottu, ettei kannata käyttää noin paljon nenäsuihketta, mutta oon vaan sivuttanut tuon ja ajatellut ettei tässä nyt sen kummempaa kuin se, että nenän limakalvot kuivuu. En edes tajunnut että noinkin pieni asia voi vaikuttaa myös muihin asioihin. Kuten yllä lainattu osa kertoo, saattaa lääkenuha vaikuttaa myös ihan yleisvointiin.

”Apteekkarilehden viime keväänä tekemän selvityksen mukaan tukkoisuutta avaavat nenäsuihkeet ovat tavallisimpia itsehoitolääkkeitä, joiden väärinkäyttöön apteekkien henkilökunta joutuu puuttumaan.”

Mulla on ollut tässä pidempi kausi nenäsuihkeen parissa ja artikkelin luettuani pistin sille lopullisen stopin reilu viikko sitten. Syy miksi näitä käyttää jatkuvasti on siis se, että nenä vetää aivan tukkoon ensimmäisinä päivinä, jolloin esimerkiksi nukkuminen on melkein mahdotonta. Kaivoin kaapista mun vanhan nenäkannun ja aloitin sen avulla nenän huuhtelut ja nyt ollaan jo siinä mallilla että en tarvitse kannuakaan enää. Koko pää tuntuu kevyemmältä, hengittäminen on helpompaa ja olo on muutenkin parempi. Tässä vaiheessa voin sanoa, etten kyllä käytä suihkeita enää ikinä, ellei ole aivan pakko. Siinäkin tapauksessa noudatan ohjetta ja en käytä sitä yhtäjaksoisesti yli viikkoa. Haluan siis myös painottaa, että itse en ole noudattanut ohjeita, vaan jatkanut käyttöä. Mielestäni näissä on kuitenkin se ongelma, että ne saavat riippuvaiseksi juuri siksi koska ne eivät poista ongelmaa, vaan siirtävät ja jopa pahentavat sitä.

”Avaavien suihkeiden pitkäaikaiskäytön ongelma on, että ne voivat pilata nenän limakalvon. Jos suihketta käyttää pidempään, nuhaoireet ja limakalvon turvotus voivat ilmaantua hoidon lopettamisen yhteydessä uudelleen. Suihkeiden vaikuttava aine on ksylometatsoliini, ja ohjeistuksen mukaan sitä saisi käyttää korkeintaan kymmenen päivää kerrallaan.

Tukkoisuutta avaavat nenäsuihkeet toimivat supistamalla nenän verisuonia. Kun verenkierto puristetaan kiinni, nenän limakalvo kuihtuu ja tukkoinen nenä aukeaa. Pitkittyneessä käytössä suihke alkaa kuitenkin toimia itseään vastaan. Oireet eivät lopettamisen jälkeen poistukaan vaan palaavat entistä voimakkaampina. Limakalvo kuivuu, menee rikki ja turpoaa enemmän umpeen.”

Googlailin hieman ksylometatsoliinin (sumutteissa käytettävä lääkeaine) harvinaisempia haittavaikutuksia ja sieltä paljastui mm. unettomuus, päänsärky, sydämen tykytys, sydämen tiheälyöntisyys, epämiellyttävä olo ja uupumus. 

Tässä on hassua se, että oon muuten aika lääkevastainen ja en käytä miellään lääkkeitä, vaan pyrin mielummin hoitamaan ongelman kuin siirtämään sen lääkkeillä esim. pääsärky tms. mutta kaikkea sitä oppii kun vanhaksi elää. Piti sitten tällainenkin kokea. :D

Onko muita nenäsuihkeriippuvaisia?

Lainaukset ovat siis tästä artikkelista.

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


7 Responses to “LÄÄKKEESTÄ RIIPPUVAINEN”

 1. Avatar Proviisori sanoo:

  Hei! Kiitos kun toit asian esille, sillä tähän tosiaan törmää apteekissa valitettavan usein meidän ammattilaisten varoitteluista huolimatta. Kyseinen Nenäsuihke on hyvä nopea apu tukkoiseen nenään ja ohjeiden mukaisessa käytössä hyvinkin turvallinen. Sen käyttöä ei siis kannata pelätä, kunhan noudattaa ohjeita. Yleensähän flunssa menee ohi viikossa (jos ei niin lääkäriin), jolloin nenäsuihkeen käyttö lopetetaan eikä ongelmia pitäisi tulla. Kannattaa myös muistaa lääkkeetön (tuki)hoito, kuten mainitsemasi nenäkannu sekä kostuttavat nenäsuihkeet (löytyy öljy- ja vesipohjaisia), jotka hoitavat nenän limakalvoja ja nopeuttavat niiden paranemista. Monesti tukkoiselta tuntuva nenä onkin vain kuiva. On myös pidempiaikaisempaan käyttöön soveltuvia kortisonisuihkeita esim. allergikoille, jotka eivät aiheuta samanlaista riippuvuutta. Nämäkin tosin voivat kuivattaa. Etenkin nyt flunssakaudella kannattaa huolehtia nenän limakalvojen terveydestä, sillä taudinaiheuttajat pääsevät rikkinäisen limakalvon läpi huomattavasti helpommin :)

  Sana ”lääkevastainen” särähtää aina korvaan. On ihan hyvä suhtautua lääkkeisiin kriittisesti ja pohtia onko esim. elämäntavoissa parantamisen varaa, mutta etenkin lyhytaikaisista ohimenevistä oireista kärsiminen on mielestäni turhaa, kun apu on olemassa. Haluaisin vielä yleisesti muistuttaa, että itsehoitolääkkeiden annosohjeet ovat täysin syystä semmoiset kuin ovat ja farmaseuttinen henkilökunta on apteekeissa auttamista varten. Emme me kiusallamme puutu asiakkaiden ostoksiin tai kysele asioista. Pääasiallinen tehtävämme on kuitenkin edistää ihmisten terveyttä ja tarjota siihen liittyvää tietoa, ei myydä lääkkeitä, vaikka nämä monesti liittyvätkin toisiinsa. Meiltä saa myös täysin lääkkeettömiäkin neuvoja, vaikka hassua kyllä, niitä ei aina haluta uskoa.

  Sori pitkä kommentti, oli pakko kommentoida kun asiasta tiedän. Toivottavasti tästä olisi jollekin hyötyä.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos kattavasta kommentista. Tarkoitin lääkevastaisella juurikin sellaista turhaa lääkkeiden käyttöä. Itseähän tässä saa syyttää kun on tuota suihkuttelua jatkanut eikä välittänyt annosohjeesta. :)

  • Avatar Lääkäri sanoo:

   Proviisorille pieni korjaus tähän ”yleensähän flunssa menee ohi viikossa (jos ei niin lääkäriin)” kommenttiin. Flunssa voi hyvinkin kestää pari viikkoa olematta edelleenkään mitään muuta kuin flunssa. Jos yleisvointi on hyvä eikä ole merkkejä esimerkiksi korvatulehduksesta tai bakteriellista poskiontelotulehduksesta niin viikon kestoinen flunssa ei tarvitse lääkärikäyntiä, koska erillistä hoitoa ei ole.

 2. Avatar Hanna sanoo:

  Täällä! Yhdessä vaiheessa käytin suihketta vuoden päivät. Itseäni on auttanut nenäkannu! Sen avulla olen päässyt irti riippuvuudesta :)

 3. Avatar Saara sanoo:

  Kyllä olen ollut ja pahassa koukussa. Mutta pääsin siitä eroon kun erikoislääkäri määräsi jotain lääkettä(en enää muista nimeä)jotta vieroituin siitä. En uskaltais tikullakaan koskea nenäsuihkeisiin ;). Mutta että ei niistä turhaan varoiteta. Oli se kurjaa aikaa, aina pullo mukana joka paikassa. Hätä tuli jos uhkas loppumaan. Jemmapullo piti aina olla :).

 4. Avatar Lupi sanoo:

  Auts. Nyt kolahti. Olen vuosikaudet käyttänyt, mutta vain yöksi. Eipä huvittaisi vierottautua kun se luultavasti tarkoittaisi unettomia öitä alkuun…

  • Avatar Lupi sanoo:

   Aloitinpa vierottautumisen kuitenkin toinen sierain kerrallaan täytyyhän tästä päästä eroon.

Kommentoi