HYVÄN FIILIKSEN RESEPTI

Harvoin tulee mietittyä, että oma olotila, mielialat ja tunteet ovat oikeastaan vain kemiallisia reaktioita. Hormonit ja esimerkiksi välittäjäaineet vaikuttavat siihen mitä tunnemme ja miten käyttäydymme. Yksi isossa roolissa oleva hermovälittäjäaine, eli serotoniini säätelee mm. unirytmiä, vireystasoa, ruokahalua, seksuaalisuutta ja mielialaa. Tutkimusten mukaan sillä on osuutensa myös tarkkaavaisuuden säilymisessä ja muistin toiminnassa. Serotoniini on hyvä esimerkki ravinnon ja aivojen yhteen toimimisesta, sillä omalla ruokavaliolla pystyy vaikuttaa tämän aineen tuotantoon. 

_mg_1214

Serotoniini muodostuu tryptofaani-aminohaposta. Tätä serotoniinin esiastetta saa erityisesti valkuaisista, lihasta, kalasta/meren antimista, juustosta ja kananmunista. Kasvisruokailija saa tryptofaania mm. kikherneistä, pavuista, kurpitsansiemenistä, taateleista, viikunoista, avokadosta, banaanista, bataatista ja parsasta. Myös pähkinät, erityisesti saksanpähkinä on oiva lisä kun halutaan buustata serotoniinin tuotantoa ravinnon avulla. Tryptofaania voi nauttia myös lisäravinteena. Päivittäinen tarve on noin 240 milligrammaa. Tryptofaani muuttuu siis ensin serotoniiniksi ja lopulta melatoniiniksi. Melatoniinilla on taas vaikutus nukahtamiseen ja unirytmiin, joten tämä on kokonaisuudessaan aika tärkeä paletti hyvinvoinnin kannalta.

Myös B-vitamiineilla on sormensa pelissä tässä asiassa, sillä suuri määrä niasiinia (B3-vitamiinia) säästää kehon tryptofaania, jolloin tryptofaania jää serotoniinin ja melatoniinin tuotantoon. B6-vitamiini puolestaan osallistuu mm. hermoston välittäjäaineiden, kuten aiemmin mainittujen serotoniinin, tryptofaanin ja rauhoittavan GABAn valmistukseen ja toimintaan. B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa hermostuneisuutta, väsymystä ja uniongelmia. Tätä vitamiinia on haastavaa saada riittävästi ravinnosta, joten sen ottaminen lisäravinteena voi olla hyvä idea jos kärsii esimerkiksi alakuloisesta mielialasta tai uniongelmista. Alkoholi kuluttaa tehokkaasti B12-varastoja, joten jos alkoa on kulunut runsaammin, kannattaa miettiä tätä asiaa. Myös folaatti on tärkeä mielialoihin vaikuttava vitamiini, sitä on esimerkiksi punajuuressa, pinaatissa, nokkosessa, linsseissä ja kaaleissa. Folaatti osallistuu serotoniinin ohella myös muiden välittäjäaineiden muodostukseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

punajuuripesto + siemennäkkäri

Serotoniini ei ole ainoa välittäjäaine, joka vaikuttaa mielialaan, sillä myös dopamiini ja oksitosiini vaikuttavat siihen miten tunteet ja olotilat toimivat. Ajattelin summailla näitä kahta tarkemmin omassa postauksessa. Kaikki tietävät kuitenkin sen, että liikunta lisää mielihyvää tuottavien hormonien tuotantoa. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että oli kuinka p*ska fiilis tahansa niin treenin jälkeen kaikki tuntuu aina hieman helpommalta. Liikunnan aikana elimistö tuottaa endorfiinia, joka aikaansaa jopa euforisen fiiliksen. Mielestäni tähän vaikuttaa voimakkaasti myös se, että tekee sellaista treeniä josta nauttii.

Aihe on kokonaisuudessaan melko laaja, mutta mielestäni on aika mielenkiintoista kuinka paljon omaan fiilikseen ja olotilaan pystyy todellisuudessa vaikuttaa. Sairaudet ovat tietysti aina eri asia, mutta näitä asioita kannattaa miettiä silloin kun treenin sijasta huvittais hautautua sohvan perukoille makaamaan. Toki sekin on hyvä vaihtoehto aina silloin tällöin, mutta pidemmän päälle liikkumattomuus vie motivaatiota vain alemmas.

_mg_1191

Olen itse aina ajatellut että positiivisella ajatustavalla pääsee kaikesta yli. Olen toki edelleen samaa mieltä, mutta omien kokemuksien kautta olen oppinut myös sen, että joskus on ihan ok olla huono fiilis. On tärkeetä myös käydä tunteet läpi, eikä vain sivuttaa huonoja asioita ja mennä eteenpäin. Tuntuu, että nykyään kaikkien pitäisi olla aina onnellisia, iloisia ja energisiä. Mielestäni nuokin ominaisuudet menettävät arvonsa, jos ei välillä käy pohjalla hakemassa vähän uutta nostetta. Näin oppii myös arvostamaan hyviä hetkiä. On siis täysin ok, että aina ei ole kaikki hyvin, mutta tällaisiin fiiliksiin ei kannata jäädä liian pitkäksi aikaa vellomaan. Keekkikin sanoo, että vaik tänään ois paha olla, koita jaksaa. <3

Nyt olisi mun aika lähteä hakemaan päivän endorfiinit jumppien parista! :)


One Response to “HYVÄN FIILIKSEN RESEPTI”

  1. Avatar Maija sanoo:

    Tosi hyvä postaus. Oon tässä jo pitkän aikaan keskittynyt nimenomaan hormonitasapainoon ja mietiskellyt usein mistä satunnaiset mielialan laskemiset voi johtua. Bileillan jälkeen huomaa heti alakuloisuuden mitä lisää tietenkin krapula. Tohon b12 vitamiinin ravinnossa täytyis keskittyä enemmän. Nyt kun vegaanihaastekin on käynnissä niin suositteletko ostamaan b12 purkin? Mitä merkkiä suosittelet?
    Mua harmittaa kun juoksen tosi paljon niin kulutan ihan hirveesti vitamiineja ym. Kehossa ja tuntuu ettei ruoka enää riitä. Joudun syömään suht säännöllisesti magnesiumia ja rautaa sekä tietty D-vitamiinia. Mutta toisaalta, eikai purkkivitamiineista haittaakaan oo terveellisen ruokavalion ja superfoodien ohella? :D

    Ja kiitos ihan mielettömän hyviä postauksia taas tiuhaan tahtiin tullut ja siellä taas sama Aino raapustelee. On todellakin ihan okei olla surullinen ja näyttää tunteet. Peitteleminen ja asioiden vähättely yleensä vaan pahentaa tilannetta. Toivottavasti voit hyvin <3

Kommentoi