MITÄ KEHITYS VAATII?

Kehitystä toivottaessa unohdetaan liian usein se kaikista tärkein palanen. Paljon puhutaan ja paasataan (minä myös) ravinnosta ja treenin intensiteetistä, jotka toki ovat tärkeässä asemassa kehitystä haettaessa. Ilman riittävää rasitusta ei tuloksia synny,eikä ilman riittävää ravintoa palauduta rasituksesta. Monilla nämä ovat kunnossa, mutta silti jotain puuttuu..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun kehoa on rasitettu ja sen jälkeen ravittu, tarvitaan lepoa korjaamaan rasituksen aiheuttamat vauriot. Palautumiseen tarvitaan lepopäiviä, mutta myös riittävästi laadukasta unta. Harmillisesti uni on se josta usein nipistetään kun on kiire, eikä aika riitä kaikkeen. Moni ei muista myöskään sitä, että keho ei tosiaan tiedä oletko salilla nostamassa painoja vai teetkö pihatöitä ulkona. Ihmisen keho on toki luotu liikkumaan ja itse suosin aktiivista elämäntapaa. Jos kuitenkin treenaa runsaasti ja rankasti, on myös hyvä osata pysähtyä ja ottaa oikeasti iisisti. Treeni ei ole ainoa kehoa kuluttava asia, vaan kiireinen elämäntapa, työ, koulu, stressi ja muut aktiviteetit kuluttavat energiaa ja voimavaroja.

Meillä oli tänään salilla BioSignature-mittausta ja päivä olikin sen osalta todella onnistunut. Kaikki ajat menivät kaupaksi ja pohdittiinkin jälkeenpäin, kuinka mittaustuloksissa näkyy, missä mittauksia tehdään. Meidän asiakkaat ovat aktiivisia, osaavat treenata ja syödä, mutta usein se kolmas palikka on jäänyt hieman vähemmälle huomiolle. Monen kohdalla unipiste oli noussut yhdeksi korkeimmista pisteistä ja unen puute taas vaikuttaa mm. insuliiniin ja kortisoliin, jotka keräännyttävät keskivartalon rasvavarastoja. Asiat harvoin ovat täysin yksiselitteisiä, sillä moni asia ja ongelma juontaa juurensa jostain toisesta puutteesta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mielestäni hyvinvoinnin tärkein perusta on perusasiat. Ensimmäisenä riittävä uni ja psyykkinen hyvinvointi, sen jälkeen ravitseva sekä riittävä ravinto ja kolmantena liikunta. Myönnän, että itselläkin järjestys saattaa mennä välillä väärinpäin. Sitä priorisoi vain treeniin ja pitää huolta määristä muiden asioiden kustannuksella, vaikka järkevämpää olisi levätä. Olen kuitenkin itse löytänyt aika hyvän tasapainon tähän kaikkeen. Yksi suuri juttu oli vähentää työtaakkaa, jonka ansiosta palautumiseen ja ihan vain oleiluun jää riittävästi aikaa. Olen elänyt aikaa kun juoksin pää kolmantena jalkana paikasta toiseen, enkä mielellään palaa siihen enää.

Tällaista pohdintaa tänään. Muistakaa nauttia myös vapaa-ajasta ja päästää irti niistä velvotteista ja pakoista! Oliko joku mittauksessa tänään ja herättikö tulokset ajattelemaan uudella tavalla? :)


5 Responses to “MITÄ KEHITYS VAATII?”

 1. Avatar Maija sanoo:

  Upeita kuvia! Oot mimmi niin huippu tikissä! :D

  Just samoja asioita oon pohdiskellut. Mulla on ollu herätyskello soimassa kohta puolen vuoden ajan joka arkiaamu klo 5.30. Se on ollut tosi raskasta ja oon kärsinyt unen puutteesta jo kauan aikaa. Tuntuu että nimenomaan keskivartalo on kerännyt rasvaa ympärilleen. Enkä osaa mennä ajoissa nukkumaan, jotta 8h unta tulisi täyteen. Oon ollu paljon paremmassa kunnossa ennen tätä. Unen puutteen takia kärsii liikunta ja alkaa syömään epäterveellistä sapuskaa. Onneksi oon tajunnut tän ja siirryn nyt pelkästään työvuoroihin jotka alkaa joko klo 8.30 tai 11.00. Toivottavasti en kadu päätöstäni! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos Maija! <3 :)

   Uni on kyllä tosi isossa roolissa ja jos vaan mahdollisuus niin todellakin kannattaa siirtyä myöhempiin vuoroihin. Tietysti jos pääsee ja pystyy mennä aikasin nukkumaan niin aikaset herätyset toimii sillon.

 2. Avatar Nona sanoo:

  Mitä mieltä olet melatoniinin käytöstä? Mulla on ongelmia juurikin tuolla nukahtamisalueella, ollut jo jonkin aikaa ja se aiheuttaa välillä aika isoakin väsymystä. Ongelma ei ole siinä ettenkö menisi riittävän aikaisin nukkumaan, mutta vaikka kuinka väsynyt olisin, on tosi usein todella vaikea nukahtaa. Olen pitkään pohtinut olisiko melatoniinista apua tähän ongelmaan ja onko sitä kehon hormonitasapainon näkökulmasta järkevää käyttää?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hei. Melatoniinia voi käyttää kyllä mutta en suosittelisi jatkuvaan käyttöön. Tuli mieleen että ootko kokeillut magnesiumia sitraatti tai kelaattimuodossa? Myös inositol-niminen vitamiinia voi auttaa juuri tuohon ongelmaan. :)

 3. Avatar Veera sanoo:

  Moikka Aino! ekaks pitää sanoa että rakastan sun blogia, oot niin aito ja kova mimmi, eli ei voi olla tykkäämättä. Sitten oikeeseen asiaan, ajattelinettä experttiin voisi luottaa näissä hommissa. Mä treenaan paljon, siis työn ja opiskelujen ohella niin sanotaan että käyn salilla 5 kertaa viikossa, siihen aina tähtään (näistä joku kerta voi olla juoksulenkkimyös) ja treenaan 1-1,5h kerralla. Käyn jumpissa (lempparit attack ja step) mutta about kerran viikossa vain salilla, ja sillon ehkä vähän hukassa että mitä pitäs tehdä kun käyn paljon jumpissa jossa joku ohjaa. Yleensä keskitän salit aina yläkroppaan kun noissa jumpissa hypitään yms että jalat ainakin saa niissä hyvää reeniä. Oon 174cm pitkä ja painan 72-74kg, riippuu päivästä :D haluaisin päästä alle 70kg. en koe itseäni läskiksi missään nimessä mutta mulla kertyy kaikki melkein tohbon vatsan alueella ja sitä haluaisin työstää, ja siitä pienentyä. Mä en tiedä oikein mitä teen väärin…syön tuorepuuroa aamulla lounaaksi salaattia ja kasviskeittoa ja jotain proteiinia välipalan ennen salia (jos aamuvuoro) ja treenin jälkeen ruokaa missä hiilareita. Välillä mulla menee herkkutelu iiiihan överiks koska koen että no jos kerran syödään ni syödään kunnolla. Mulla tule uein aivan älyttömän huono olo mun kehostaja lyttään itseäni siitä miltä näytän…en tiiä mitä apua kaipaan…ehkä jotain vaan sanoj tai yms että saisin tukea tähän parin kilon painon pudotukseen..(kiva pitkä romaani)…haha.

Kommentoi