PROVOSOINTI – (UUSI) TAPA MENESTYÄ

Julkisuuteen nousu on kai aina vaatinut jonkinlaisia shokeeraavia tekoja, jotain mikä erottaa massasta. Aiemmin tämä toistui enemmänkin lehdistössä ja tosi tv-ohjelmissa, mutta nykyään tuntuu, että myös yhä useammat blogit ovat lähteneet samalle linjalle. Muistan kuinka ensimmäiseen blogiportaaliin siirtyessä, jossain vaiheessa huomasin miten suuri merkitys tekstin otsikolla on. Tästä alkoikin hauska tapa keksiä mitä mielenkiintoisempia aiheita ja otsikoita. Blogin lukijamäärät lähtivät kasvuun ja samaan aikaan tämä ”kiinnostava otsikko” – asia sai entistä suuremmat mittasuhteet myös muissa treeniblogeissa.

_MG_8334

Jos ajatellaan vaikka muoti- tai lifestyleblogeja, en usko että heidän tekstien otsikoilla on kovin kummoinen merkitys. Kuvat ovat tärkeämpiä ja henkilöt tekstin takana kiinnostavat sen verran paljon, ettei tarvitse herättää huomiota radikaalein tavoin. Itselläkin meni tuo otsikointi villitys ohi ja mielestäni en koskaan lähtenyt ihan metsään sen kanssa. Haluan kuitenkin, että tekstin sisältö liittyy otsikkoon – tottakai! Tietysti mietin aina, miten saisin tiivistettyä pitkän tekstin mahdollismman lyhyesti ja myös kiinnostavasti, sillä asiatekstejä luetaan vain, jos jokin herättää mielenkiinnon.

Blogimaailmaa seuranneena en ole kuitenkaan voinut välttyä siltä, että tuntuu kuinka tästä olisi tullut jokin kilpailu, kuka keksii huomiota herättävimmän otsikon tai aiheen. Ikään kuin mielipidekirjoituksia ja juttuja keksittäisiin väkisin, jotta saisi niitä klikkauksia. Otsikoinnitkin on lähteneet ihan käsistä ja mitä shokeeraavampi nimi tekstillä on sitä parempi… Vai onko? Itseäni tämä on alkanut lähinnä arsyttää ja välillä skippaan kokonaan tekstit, joista aistii tämän huomionhakuisuuden.

_MG_8347

Homma on menossa lähinnä iltapäivälehtien suuntaan. Luin tässä eräänä päivänä iltalehden (vai sanomien?) nettisivulla otsikon tyyliin: ”Minttu Virtanen esitteli trimmattua vatsaansa varikolla” kun klikkasin juttuun, kävi ilmi että kyseisellä henkilöllä oli päällä asu, jossa oli pieni kolo navan kohdalla ja näin ollen napa oli ainoa joka näkyi. :D Toinen juttu osui silmiini Facebookissa, jossa joku oli vihaisena linkannut jutun seinälleen ja haukkui Sabina Särkän huomionhakuiseksi ties miksikä. Jutun otsikko meni jotenkin näin: Sabina Särkän bikinikroppa menee hukkaan koleassa säässä: ”Haaveilen kesästä”. Kun klikkasin juttuun, kävi ilmi että toimittaja oli käyttänyt kyseisen henkilön instagram-kuvaa lähteenä. Kuvassa hänellä oli päällään alusvaatteet joissa luki ”All day I dream about summer”, eikä mitään muuta osaa koko juttuun. Samantyylisiä juttuja voi valitettavasti lukea myös blogeista.

Lehdistössä ja tv:ssä halutaan näyttää sitä mitä yleisö tahtoo nähdä. Useat julkisuuden henkilöt ”myyvät itsensä” rahan takia. En usko, että Johanna Tukiainen on oikeasti niin tyhmä kuin antaa ymmärtää, mutta kun hän sekoilee videolla, jengi klikkaa juttuja ihan hulluna. Monet lehdissä kerrotut asiat ovat lavastettuja tai perättömiä juttuja. Esimerkiksi tämä uusi hottikset-sarja, mistä kaikki ovat ihan hiilenä. Koko tv-sarjan ideahan on, että nuo tyypit ovat juuri tuollaisia kuin videoissa ja haastiksissa kerrotaan. Heillä on ikään kuin roolit päällä. Toinen asia on sitten se, että kuinka järkevää on ylipäätään antaa itsestään tuollainen kuva, oli se sitten totta tai tarua.

_MG_8340

Jos palataan takaisin bloggaamiseen, on siis selvää, että provosoinnilla ja kohahduksilla saa huomiota ja toki kaikenlaisia huomiota herättäviä tekstejä on myös hauska lukea. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun hommasta tulee liian suunniteltua ja haetaan pelkästään klikkauksia, menee ainakin mulla maku. Tällaista tapaa noudattavan kannattaakin olla valmis myös ottamaan sitä paskaa niskaan. Kaikella on nimittäin hintansa.

Mitä mieltä te olette? Onko joku muu huomannut saman, tai ajatellut asiaa? Onko se raha niin iso juttu, että sen eteen tehdään nykyään kirjaimellisesti ihan mitä vaan?

kuvat: Anna Riska


8 Responses to “PROVOSOINTI – (UUSI) TAPA MENESTYÄ”

 1. katsku sanoo:

  Joo oon huomannut saman, tosi ärsyttävää.. Vaikka ymmärtäähän sen, että varsinkin päivätyökseen bloggaavat haluavat mahdollisimman paljon klikkauksia niin mun mielestä on tyhmää otsikoida teksti liian provosoivasti. Tätä näkyy myös paljon Youtubessa, että on laitettu tosi mielenkiintoinen otsikko tai jokin väite videoon liittyen ja videota katsellessa selviää, että tämä videon otsikon aihe vilahtaa ainoastaan yhdessä lauseessa.. Plaah. Hyvä teksti ja tosi ajankohtainen aihe!

 2. Tytti sanoo:

  Mielestäni tällaisesta blogitekstistä hyvänä esimerkkinä käy tämä Tuomas Enbusken laatima kirjoitus, joka solvaa ay-liikettä ja erityisesti Palvelualojen ammattiliittoa http://blogit.apu.fi/tuomaanevankeliumi/haluan-pyytaa-anteeksi/

  Itse olen palvelualalla töissä ja tuo PAM:n kampanja on ollut viihdyttävä, koska monet tilanteet ovat erittäinkin tuttuja. Tuossa Enbusken tekstissä vaan vedetään kukkahattutätimäisesti herne nokkaan ja selkeästi tahallaan ymmärretään asioita väärin. Ainakin toivon, ettei ko herra oikeasti ole noin tyhmä. Tekstissä hän väittää mm. että työntekijöitä vituttaa kun asiakkaat eivät viihdytä heitä kertomalla hyviä vitsejä (koska yhdessä meemissä huokailtiin sille kun asiakkaat sanovat ”en tarvii kuittia ei mene verotukseen”). Ja jotain myös siitä, että työntekijöitä vituttaa kun asiakkaat keskeyttävät heidän kahvittelunsa tulemalla vaatimaan palvelua, mitä aspat eivät halua antaa kun eivät ymmärrä sen olevan heidän työtään.

  Se on eri asia, mitä asiakaspalvelija tekee siinä tilanteessa, kun kuulee kymmenettä kertaa päivässä saman vitsin, kuin mitä hauskaksi tarkoitetussa meemissä annetaan ymmärtää.

 3. HenriikkaV sanoo:

  Oon huomannut saman ja itseäkin ärsyttää ton tyyliset postaukset/otsikoinnit…

  Esimerkkinä tältä kesältä erään bloggaajan otsikko oli about ”Ruisrock 2015” ja kun klikkaat tekstin auki, niin bloggaaja selittää flunssastaan ja siitä, miten ei päässyt ko festareille. Okei? Olin kyllä tulossa lukemaan niistä festareista, ei mua sun flunssa kiinnosta?!

  Ko bloggaaja harrastaa keltainenlehdistö-tyylistä otsikointia muutenkin ja sen myötä olen ruennut boikotoimaan ko blogia. Tottakai blogi pysyy ’suosittuna’, kun se saa paljon klikkauksia, mutta kuinka moni lukijoista jää pitemmän päälle seuraamaan ko bloggaajaa, kun huomaa ettei otsikoille saa katetta? Varmaan aika harva.

  Jos itse pyrkisin ns ammattimaiseen bloggaamiseen, niin ainakin itse haluaisin jäädä ihmisten mieleen hyvillä postauksilla ja kirjoitustyylillä, en sen perusteella miten repäiseviä otsikoita keksin teksteilleni.

 4. Laura sanoo:

  Mä oon samaa mieltä sun kanssa Aino. Mun mielestä joistain blogeista on vähän kadonnut se persoonallisuus, kun tuntuu, että aiheita keksimällä keksitään ja juurikin niitä otsikoita mietitään suurten klikkausmäärien kiilto silmissä. Toki provosoivat tekstit on joskus myös ihan hyvää luettavaa ja herättävät ajatuksia, mutta mun mielestä sellaisten kirjoittaminen pitää syntyä ihan puhtaasti omasta halusta ja ”tarpeesta” jakaa se asia, eikä siksi, että saisi blogiinsa paljon kävijöitä. Mutta tapansa kullakin – itse en niin ole ymmärtänyt tuon kovan otsikkojen miettimisen päälle.:D

 5. Petra sanoo:

  Iltapäivä -lehdet kerää provosoivilla otsikoilla klikkauksia joista saavat rahaa mainostajia. Ja niinhän se taitaa blogeissakin toimia.

  Mä en edes jaksa lukea iltapäivä -lehtiä kun ne on epäjohdonmukaisia ja otsikoita revitään joka asiasta. Minttu Virtanen laittaa ihan minkälaisen kuvan tahansa Instagramiin niin johan siitä on otsikko. Vaikka Minttua voi seurata Instagramista jos hän on kiinnostava.

  Provosointi ja ihmisten ärsytys on melko toimiva markkinoinnin ja mainostaminen keino. Toki omilla valinnoilla voi vaan karsia ne ärsyttävät mainokset pois ostoskorista tai lukemistosta :D

 6. Jenspa sanoo:

  Tällaista ilmiötä näkyy etenkin lehdissä. Joskus joutuu pettymään, kun juttu ei ole yhtä mielenkiintoinen kuin otsikko.

  Huomionhakuisuutta olen huomannut jopa tv-sarjoissa: esim. Game of Thrones on muuttunut pelkäksi shokkiohjelmaksi eikä mielenkiintoiseksi juonikuviosokkeloksi. Tekijät kai kuvittelevat, että ihmiset seuraavat sarjaa pelkkien inhottavuuksien takia. Sääli :(

 7. Siiri sanoo:

  Joo, olen huomannut ja minuakin ne kyllä ärsyttävät. Etenkin tämä tietysti näkyy iltapäivälehdissä ja ne olenkin laittanut boikottiin jo aikoja sitten. Ärsyttää niin sunnattomasti, että yritetään vääntää asiasta kuin asiasta mahdollisimman shokeeraava otsikko, jotta ihmiset ostavat lehden/klikkaavat sitä. Ja loppujen lopuksi juttu oli ihan tuulesta tempaistu, epämääräisistä lähteistä tai kuulopuheen perusteella tehty täysin perätön juttu tai siinä ei muuten ole ollut mitään järkeä. Se pistää melkein vihaksi, sillä kaikilla ei ole vielä riittävää medialukutaitoa eikä osata suhtautua kriittisesti kaikkeen lukemaansa. Ja noissa tositv ohjelmissakin oikeen yrittämällä yritetään saadaa mahdollisimman shokeeravaa tavaraa aikaiseksi ja ne leikataankin usein niin, että ulosanti olisi mahdollisimman draamakasta. Blogeissakin olen huomannut vähän samaa. Otsikko antaa olettaa jotain suurta ja dramaattista ja loppujen lopuksi teksti itsessään tuntuu väkisin väännetyltä eikä yhtään kirjoittajan omalta. Siksi musta onkin kiva lukea tällaisia blogeja niinkuin tämä :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Voi kiitoksia!
   Juuri tuo, että suurin osa ei ymmärä monien otsikkojen ja juttujen olevan vain keksittyä/lavastettua juttua ja tuomistevat sitten muita sen perusteella. Parasta viihdettä on lukea juuri iltalehden juttujen alle päätyneitä kommentteja. Suomalaiset ovat todellakin aika negatiivista kansaa (Ainakin sen perusteella :D)

Kommentoi