TEHOKAS INTERVALLITREENI (HIIT)

Starttasin lomaviikon erittäin hyvällä intervallitreenillä. Tai sanotaanko, että jälkeenpäin tuntui hyvältä, vaikka treenin aikana tulikin hieman taisteltua omia ajatuksia vastaan. Treeniä varten tarvitaan siis ainoastaan tarpeeksi pitkä ja jyrkkä ylämäki. Mäkivetotreenejä voi suorittaa eri tavoin, riippuen mitä osa-aluetta tahtoo kehittää. Mäkivetotreeneillä voi kehittää niin hapenottokykyä, räjähtävyyttä kuin myös nopeutta.

Tämä harjoitus meni lopulta enemmän HII-treenin, eli high intensityn puolelle, sillä sykemittarin mukaan paukutin jokaisen vedon lähellä maksimisykettä. Myös se, että treeni oli erilainen kuin olen hetkeen tehnyt, vaikutti tehoihin. Mittasin ensimmäisen vedon keston ja se oli 30 sekunttia. Juoksin siis hyvin jyrkkää mäkeä ylös 30 sekunttia niin kovaa kuin lähti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koko treeni meni seuraavalla tavalla:

  • Alkuverryttely: 15 minuuttia juosten treenipaikalla.
  • Treenipaikalla juoksin 15 x 30-40 sekunttia jyrkkään ylämäkeen ja kävelin melko rauhallisesti alas. Kävelyn aikana syke tippui joka kerta 120 paikkeille ja pääsin lähtemään saman tien uuteen vetoon. Palautuminen riippuu kuntotasosta, mitä nopeammin syke tulee alas, sitä parempi kunto yleensä on. Toki tässäkin löytyy yksilöllisiä eroja.
  • Loppuverryttely hölkötellen 10 minuuttia

Treenin kesto: 55 min

Suoritustapa: maksimaalinen veto lyhyen ajan, jonka jälkeen riittävä palautuminen ennen seuraavaa.

Itse treenin meni vain 30 minuuttia. Tarkoituksena on siis pitää tehot samassa jokaisen vedon aikana. Laskin, että juoksin aina 5 vetoa 10 minuuttiin.

Tällaisissa harjoituksissa tarvitaan tsemppiä ja sitä, ettei ala keventämään tehoja väsymyksen mukana. Viimeiset vedot olivat todella hapokkaita, mutta olipa hyvä fiilis kun olin saanut homman pakettiin. Mulla ei ollut sattuneesta syystä edes musiikkia mukana, joten oman hengityksen kuuntelu paahtavassa auringossa ei ollut mikään maailman motivoivin juttu. 😀

Mäkivedot tehoaa hyvin myös alakroppaan ja oikealla juoksutekniikalla pakarat ovat aktiivisesti työssä jokaisen vedon aikana!

 


6 Responses to “TEHOKAS INTERVALLITREENI (HIIT)”

  1. Henna sanoo:

    Mukava kesätreeni varmasti, pitääpä mennä testailemaan 🙂

  2. caroline sanoo:

    Mul on viha/rakkaussuhde mäkivetoihin. Toisin mä rakastan juosta nopeaa lyhyitä matkoja koska oon siinä hyvä , mut voi viiiiiddd se maitohappojen määrä… harvemmin teen enemmän kun 5-7 kovaa lähtöä koska en kerta kaikkiaan pysty sen jälkeen juosta niin nopeasti koska koko keho on niin hapoilla, että tuntuu sormiin asti miten veri kiertää xD

    • ainorouhiainen sanoo:

      Mulla on vähä sama juttu, eihän tää mitään kivaa oo 😀 Mietin kans jokaisen vedon aikana että ”ei helvetti, vielä niin ja niin monta jäljellä” 😀

  3. Anni sanoo:

    Oo kuulostaa kyllä hyvältä, pakko mennä testailemaan joku päivä! Ei oo nimittäin itellä tullu vielä mäkitreenejä tehtyä.

  4. Essi sanoo:

    Missäpäin sä teet nuo mäkivedot? Asun samalla suunnalla Vaasassa ja oon ettinyt sopivaa paikkaa!

Kommentoi