VAATEKOOT – MITÄ ON TAPAHTUNUT?

Shoppailen melko harvoin niin sanottuja normaaleja vaatteita. Työn puolesta pukeudun aika sporttisesti ihan arkenakin ja harvemmin arki-iltaisin tulee mihinkään lähdettyä, mikä tarkoittaa sellaista kollarit/trikoot päällä suurimman osan ajasta. Viikonloppuisin ja vapaalla pukeudun toki ihan tavallisiin kuteisiin, mutta vähäisen käytön vuoksi, shoppailen hieman harvemmin. Ollaan lähdössä lomalle sunnuntaina, joten piti käydä läpi vaatevarastoa ja oon myös nettishopannut (koska kiire) itselleni hieman uusia vermeitä. Yksi asia minkä huomasin on, että vaatekoot ovat mielestäni suurentuneet entisestä?

11186238_10155416590205577_329895590_n_Fotor_Collage

Koen olevani normaalin kokoinen, mitä se nyt ikinä tarkoittaakaan. 😀 En siis ole iso enkä pieni, vaan keskikokoinen. Pituutta löytyy 168 cm ja lihasmassaakin on kertynyt jonkun verran. Mun vaatekoko on useimmiten ollut, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta S tai 34/36. Joistakin vaatemerkeistä XS on istunut paremmin. Tilasin läjän vaatteita nelly.comista, lähinnä S kokoa, mutta mitäs on tapahtunut? Suurin osa vaatteista oli liian suuria, jopa 34 farkkushortsit tuntuivat löysiltä päällä? Voin sanoa, että mulla kuitenkin löytyy massaa noista reiskoistakin, joten mitä ihmettä ne oikeasti pienikokoiset laittaa päälle? Joistakin merkeistä on olemassa xxs ja jopa xxxs kokoja, mutta ei kovin usein. Kokemuksesta tiedän, että lastenosaston vaatteet ovat mallilta usein hieman outoja, liian lyhyet hihat tms.

Onko niin, että lihovan kansan vuoksi, on lähdetty myös kasvattamaan vaatekokoja, jotta jengillä olisi päällepantavaa? Tavallaan mennään siihen suuntaan, että ylipainoon mukaudutaan enemmän ja enemmän. Ja ei, en tarkoita että ylipainoisia pitäisi syrjiä tai että heille ei saisi suunnitella vaatteita, mutta ns. ihmisen normaali, terve koko alkaa hämärtyä pikkuhiljaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuo nettitilaus ei tosiaan ollut ainoa, missä huomasin saman, sillä kävin pari viikkoa sitten ostamassa kevättakin ja tuttuun tapaan roudasin sovituskoppiin S koon takkeja, mutta suurin osa roikkui päällä, joten mukaan lähti XS koon farkkutakki, vaikka mulla hartiaosastokin on varmaan normaalia leveämpi. Treenivaatteissa ei mun mielestä näy tämä samoin kuin normaaleissa kuteissa, vaikka en nyt mikään himoshoppailija olekaan, tuli kuitenkin kiinnitettyä huomiota asiaan.

Kyseessä ei ole mikään järisyttävä ongelma, eikä tämä sinänsä mua haittaa, niin kauan kun kuteita löytyy, mutta siis ihan mielenkiinnosta kysyn, miten te pienikokoiset ostatte vaatteenne? 🙂


78 Responses to “VAATEKOOT – MITÄ ON TAPAHTUNUT?”

 1. a sanoo:

  Mä en ole kyseistä asiaa huomannut, ihan samalla tavalla menee edelleen s-koon vaatteet. Sähän olet puhunut kuinka susta on lähtenyt rasvaa ja sen muota tietysti rasvaprosentti on tippunut. Ettei nyt vaan olis käynyt niin, että sä itse oletkin pienentynyt eikä vaatekoot suurentuneet.

  • helmi sanoo:

   Täysin samat ajatukset pyöri minunkin päässä!

   • ainorouhiainen sanoo:

    Mulla on itseasiassa paino noussu pari kiloa että en usko et siitä olis kyse! 🙂

    • Elina T. sanoo:

     Ei niillä kiloilla niin väliä vaan jos vaikka olisit kutistunut senttejä? 🙂 Kirjaatko senttimittojasi koskaan ylös?

 2. Hmmm… Mun mielestä taas vaatekoot on pienentyneet? 😀 Esimerkiksi Nellystä tilatessa joudun ottamaan yleensä M- tai jopa L-koon tiettyjen merkkien kohdalla, vaikka ennen meni päälle se pienempi koko. Olen seuraillut omia mittojani ihan mittanauhalla raskaudesta palautumisen vuoksi ja itse asiassa imetys on vähän laihduttanut minua entisestä.

  Monessa liikkeessä käytän samaa kokoa, mitä olen käyttänyt vuosikaudet, mutta esim. Nelly ja Zara ovat paikkoja, joissa valitsen sen suuremman koon. Sitten esim. Vero Modan, Stockan kaikkien merkkien ja Henkkiksen valikoimissa on se sama mikä aina – alaosa M, yläosa S.

  <3 Hannele
  http://www.rakkaudellahannele.fi

 3. Petra sanoo:

  Olen miettinyt ihan samaa. Olen vielä sinua noin viisi senttiä pidempi, joten vaatteiden etsiminen on jo aika työlästä. Viimeksi tarvin uudet housut ja normaali kokoni 36 oli aivan liian iso! Housuihin olisi mahtunut puolitoista Petraa.. Koko 34 oli myös hieman iso, eikä 32 kokoa ollut. Mitä pienemmäksi mennään sen paremmin vaatteet istuu, mutta sitten ne on auttamatta liian lyhkäisiä hihoista ja nilkoista.

 4. Myy sanoo:

  Eipä ole helppoa löytääkään vaatteita. Juhlavaatteita en saa kotikaupungistani juuri muualta kuin eräästä pikkuputiikista, joka tuo vaatteita mm. Ranskasta ja löytyy tosi pieniä kokojakin. Normivaatteita onkin sitten hyvin hankala löytää. Lastenosastolta olen oppinut myös ostamaan esim. ulkoiluvaatteita. Mulla on kokooni nähden kuitenkin selvästi vyötäröä leveämpi lantio ja myös harteita on jonkin verran. Nuo vähän rajoittaa lastenosaston hyödyntämistä.

 5. RIIKKA sanoo:

  Hassua, mutta itestä taas tuntuu, että vaatekoot on pienentyneet. Ja ihan samoista kaupoista tilailen. Ite varmaa sitte just tätä kasvavaa kansaa..

 6. Namuski sanoo:

  Heissan.

  En nyt vastaa kysymykseesi, koska olen sinua isompi, mutta kommentoin kuitenkin …. 🙂

  Kyllä minun silmissäni olet todella hoikka, vaikken ole sinua livenä nähnytkään. Ja pituuteesi nähden vaatekoko on myös tosi pieni. Olen saman mittainen, painan noin 70 kg, olen liikunnallinen ja syön terveellisesti, itseäni ja kokoani normaalina pitävä. Käytän vaatteissa kokoa 40/42/44 tai L/XL ihan vaatteesta, mallista ja materiaalista riippuen ja olen puolestani monta kertaa ajatellut että mistä ne isot ja lihavat ihmiset saavat vaatteita kun itsekin jo ostan sitä XL:ääkin.

 7. Tanja sanoo:

  olen huomannut saman asian! Ja miettinyt juurikin sitä että onko syynä juuri tuo mitä itsekin mietit. Hyvää kesänodotusta! 🙂

 8. Mea sanoo:

  Toi on totta kyllä! Ite pienikokosena (157cm) joudun usein lyhentämään housut, tai sitten ostan niitä nilkkapituisiksi tarkotettuja :D. Tavallisia t paitoja lastenosastolta ja tietyiltä merkeiltä (kuten JC) löytyy pieniä kokoja.

 9. Sanna sanoo:

  Suomalaisten naisten yleisin vaatekoko on 40-42. Eli on ihan ymmärrettävää että jos on useamman koon jommalla kummalla puolella niin se hankaloittaa vaatteiden löytämistä. Tuntuu vähän hassulta, että vaatefirmojen tulisi tehdä enemmän pieniä vaatteita, koska kaikkien pitäisi olla pienikokoisia. Luulisi että pääpointti olisi ettö kaikki koosta riippumatta saavat jotain kivaa päällepantavaa. Itse olen 177 cm pitkä salilla viihtyvä nainen, ja normaalipainoisenakaan en mahdu tuota keskikokoa pienempiin vaatteisiin. Sympatiani menevät kaikille meille pitkille tai vastaavasti lyhyille ihmisille, koska sille ei vaan voi mitään, ettei ole keskipituinen. Kehon muotoon kuitenkin voi tiettyihin rajoihin asti itse vaikuttaa, jos siihen tuntee tarvetta.

  • öö? sanoo:

   Minusta taas tuntuu hassulta, että vaatefirmojen pitäisi muuttaa kokoluokitus kokonaan, koska osa ihmisistä on pidempiä ja muutoinkin isokokoisempia. Eikö sitä kokoluokitusta vaan voi jatkaa niissä isommissa? Tyyliin xl, xxl, xxxl jne.

   Ei palvele ketään, että yhtäkkiä s koko vastaakin kokoa xs eikä xs kokoisille löydy vaatteita enää ollenkaan.

   En myöskään ymmärrä väitettäsi, että kaikkien pitäisi olla pienikokoisia. Nythän vaatteita koko ajan suurennetaan, pienikokoisille ei löydy enää mitään. Muutoinkin median kauneusihanne on mallipituisissa jne eikä meissä lyhkäisissä siroissa.

   • Sanna sanoo:

    En tarkoittanut pienikokoisella lyhyttä ihmistä, vaan siroa/hoikkaa.

    On varmasti ihan totta, että olisi parempi jatkaa noita mitoituksia vaikka muutaman koon vielä molempiin suuntiin, ettei koko olisi niin merkittävä juttu. Mutta ainakin omasta kokemuksesta (joka ei kovin luotettava lähde tietenkään ole) niin minun on hankalampi löytää sopivaa vaatetta kuin sirompien kavereideni, pituudesta riippumatta. Olen nuori nainen ja tuntuu että usein nuoremmille ihmisille tarkoitetut vaatteet ovat todella pieniä. Ja kuitenkin helpompi on vaikka lyhentää helmaa kuin tehdä siihen lisää mittaa.

   • Sohvi sanoo:

    M=medium, edustanee mediaania, eli keskiarvoa, kokoja kai suurennetaan sen mukaan.

    Itse olen Aino huomannut saman asian.

 10. Lyhykäinen sanoo:

  Tuttua on!

  Minulla on vanha vintagenahkatakki, jonka koko on 36. Nykymitoituksella tarvitsen takin, joka on kokoa 32. Riittävän pienien vaatteiden löytäminen ylipäätään tuntuu aivan mahdottomalle! Olen 152 cm pitkä, mutta minulla on kuitenkin siro tiimalasin muotoinen keho. Monesti pienimmät koot on vyötäröltä telttoja, muotolaskoksia ei ole tai ne on väärässä kohtaa jne. Hyvin usein siis pukeudun vain trikoohuituloihin, kun istuvia ja kauniisti leikattuja vaatteita ei yksinkertaisesti löydy.

 11. Emm sanoo:

  Mun mielestä ne on pienentyneet! 😮

 12. Marika sanoo:

  Sand ja Armani tekee pienellä mitoituksella vaatteita. Farkuista Liu jo tekee niukkaa kokoa. Villasta Icebreaker ja Devold. Mun kaikkien vaatteiden ei tarvitse nuolla ihoa, joten myös chill norway ja jotkut Bossit sopii. Myös Gantilla, Odd mollylla, Guessilla ja repeatilla on pientä. Istuvuuden lisäksi kiinnitän huomiota materiaaliin, ja pyrin ostamaan lähinnä villaa, silkkiä ja joskus myös puuvillaa. Pyrin ostamaan monikäyttöistä ja pitkäikäistä. Vaate voi maksaa kerralla paljon, mutta käytän sen loppuun. Hutiostoja tulee joskus, mutta aika vähän.

  Terkuin 156 senttiä ja nelkytjotain (ehkä 48?) kiloa. 🙂

 13. Satu sanoo:

  Niin totta! Itse olen pienikokoinen ja vaikka olen aina ollut himoshoppaaja niin viimeaikoinan shoppailua on väkisin vähentynyt, kun ei kaupasta löydy sopivia vaatteita! 😀 Netistä en enää oikeastaan ollenkaan muuta kuin kenkiä, koska esim. juuri Nellyllä koot ovat aina todella suuria. Xs vastaa enemmänkin suurta S jne. Varmaan tämä koko kansan lihominen on tuohon vaikuttanut, että kokoja on suurennettu, kun suurille kooille enemmän kysyntää. Joillain merkkituotteita myyvillä kaupoilla on joskus pieniä kokoja, mutta hinnat ovat siitten myös moninkertaiset verrattuna noihin perusvaatekuppojen hintoihin. :/

 14. Draci sanoo:

  Mä oon huomannu ihan saman! Oon ite 157cm/43kg eli aika pikkunen ja oon ollu suht samaa kokoo jo monta vuotta. Joskus 10 vuotta sitten, kun painoin vain onnettomat 36 kiloa niin kyllä kauppojen XS-kokoiset vaatteet olivat sopivia, eikä ees ihan hirveesti roikkunu 😀 Nykyään jonkin verran isompana kauppojen XS-kokoiset vaatteet tuntuu olevan isoja housut joutuu melkein ostamaan lastenosastolta. Dieselin skinzee-farkut tuumakoossa 24 on varmaan ainoat oikeesti hyvin istuvat ”aikuisten kokoa” olevat farkut :\
  Harmi vaan ettei lastenvaatteet oikein mallinsa puolesta istu mun X-kropalle 😀

 15. Anne sanoo:

  Itse en ole huomannut vaatekoossa yleistä muutosta, se riippuu valmistajasta/merkistä paljon. Netistä tilatessa riski liian pieneen tai suureen vaatteeseen on kyllä aika suuri.

  Itse kun olen lyhyt, 157-senttinen, niin usein housut ja jakut on liian pitkälahkeisia ja -hihaisia. Joistakin kaupoista löytyy lyhyitä housuja, esim. H&M ja KappAhl. Jakuissa ja puseroissa joutuu tyytymään tilanteeseen ja käärimään hihat, tai sitten ostaa vain hihoista vajaamittaisia paitoja/jakkuja. Ne ei kyllä talvella ole kovin kivoja 😀

 16. Mimmu sanoo:

  Mun mielestä on vähän kummallista sanoa, että koet olevasi keskikokoinen etkä erityisen pieni, vaikka rasvaprosenttisi on todella matala ja olet XS-kokoa. Mielestäni annat väärän viestin blogiasi seuraaville nuorille, jos annat heidän ymmärtää, että sinun kokoisesi todella hoikka, hyväkuntoinen ja treenattu ihminen olisi KESKIkokoinen.

  • Marsu sanoo:

   Olen samaa mieltä kanssasi.

   Minua on alkanut ärsyttää tapasi kertoa painostasi, rasvaprosentistasi ja nyt vielä että kuinka vaatteet on liian suuria… ja kaiken lisäksi koet olevasi KESKIKOKOINEN.

   Keskikokoisen rasvaprosentti/paino ei ole noin alhainen ja ei käytä noin pieniä vaatteita.

   Ettei vaan kehonkuvasi olisi hieman vääristynyt?

   • ainorouhiainen sanoo:

    Aikaisemmin kommentoit että olet kiinnostunut tietämään mun painon?? 😀 No, tarkoitin lähinnä että olen 168 cm pitkä ja aika normaalin kokoinen siihen nähden.

    • Lennu sanoo:

     Mutta sepä se, olet kyllä keskimittainen (tai vähän sitä pidempi?) suomalaisnainen, mutta jos olet kokoa S tai jopa XS, et ole normaalikokoinen, vaan PIENI! S=small eli pieni, M=medium eli keskikokoinen. 😉 Eli kyllä itse olet äärimmäisen siro ja olen samaa mieltä Mimmun kanssa. Minusta ei rakenteeni vuoksi ikinä saisi noin siroa kuin sinä olet, mutta en silti koe olevani iso, vaan nimenomaan keskikokoinen. Ja jos sinä olet keskikokoa, niin minä olen varmaan sitten luokkaa virtahepo… 😀

 17. caroline sanoo:

  Itse oon aika pätkä (157cm) ja käytän yleensä XS kokoa kaikessa, ja nykyään ostan suuren osan vaatteista lastenosastolta tai tilaan netistä. Kiinalaiset koot ovat yleensä ihan OK mutta alaosat joudun ostaa espanjasta jossa malleissa on huomattu reisi/peppurunsaus ilman että vyötärö olisi liian iso 😀
  Mekot sun muut ovat taas joko tehty tasapaksuille, erittäin kurvikkaille (heipä hei olemattomat tissit) tai pitkille erittäin laihoille… ja ebaysta tilaaminen jotain erityisjuhlaa varten on aina russian roulettea kun ei tiedä että ehtiikö ajoissa postiin vai ei 😀

 18. Mina sanoo:

  Jännää, minusta ilmiö on ihan vastakohtainen! Ostan aina M/L-koon vaatteita. Mutta kun vuosi sitten olin 10kg isompi, niin ostin silloinkin M/L-kokoja! On se vähän pettymys kun ei vieläkään voi valita pienempiä kokoja, vaikka senttejä on karissut runsaasti 😀

 19. Mari sanoo:

  Saman oon huomannu muutamaan otteeseen Kappahlissa vaatteita ostaessani. Esimerksiksi paidan jouduin ostamaan koossa XS ja farkkulegginsit lastenosastolta, että löytyi sopivat ja en todellakaan ole mikään erityisen hoikka tai muuten pienikokoinen. Mietin samaa, että mistä ne oikeasti XS-kokoiset sitten löytää vaatteita? 😀

 20. ddea sanoo:

  Oi kyllä! Et tiedäkään kuinka suuria vaikeuksia on löytää sopivan kokoisia vaatteita kun pituutta on 153cm ja painoa se reilut 40kg. Pieninkin koko on mallia teltta etenkin noissa H&M:n kaltaisissa kaupoissa ja vähän kaikkialla muuallakin. Senpä takia inhoan shoppailua enkä osta vaatteita juuri koskaan, koska joka kerta se on työn ja tuskan takana jos haluaa löytää jotain oikeasti sopivaa tai vähän kirempää päälle pantavaa. Siihen kun vielä lisää sen, että mun kengänkokokin on 35 :DD Jes jes, vaatteita eikä kenkiä löydä juuri mistään.

 21. aava sanoo:

  Mun mielestä S- tai varsinkaan XS-koko ei ole se NORMAALI, se on hoikan ihmisen koko. Normaali on mun mielestä M-koko. Mulla ei esimerkiksi ruumiinrakenteen vuoksi olisi mahdollisuutta ikinä mahtua S-kokoon vaikka olisin kuinka ”hoikka, terve ja normaalipainoinen”, enkä tarkoita mitään ”mulla on isot luut” vaan mulla on levät hartiat, pitkät kädet ja isohkot rinnat.

 22. Sirpale sanoo:

  Vaatekoot ovat todellakin suurentuneet. Omat 10 vuotta vanhat xs-vaatteet ovat oikeasti pieniä ja nykyään koko xs on lähinnä kokoa s.

 23. Myy sanoo:

  Nykyään myös hoikkia nimitetään helposti liian laihoiksi ja anorektisiksi, kun on totuttu näkemään ylipainoisia. Nämä ns. nykysin normaalivartaloisiksi luokitellut on kyllä mun mielestä aika löysiä ja pyöreitä. Pitäis herätä tähän kasvaneeseen ylipaino-ongelmaan.

 24. Teea sanoo:

  Koothan on myös maakohtaisia ainakin välillä. Mulla on monia vaatteita, joissa on kokoluokitus tyyliin US 32 – D 34 – FR 36. Jos on vielä globaalimmille markkinoille tehty vaate, niin jenkkien S on usein Aasian L. Onneksi verkkokaupoissa tulee ainakin yleensä arvattua oikein…

  Siitä olen kyllä parin muun kommentoijan kanssa vahvasti samaa mieltä, että et oo Aino keskikokoinen. Ehdottomasti pieni, vaikkakin ”atleettinen pieni”. Toivottavasti blogia seuraavat nuoret tosiaan tiedostaa tämän ja suhteuttaa oman kehonkuvansa siihen — ja on joka tapauksessa itseensä tyytyväisiä, olipa koko mikä vain 🙂

 25. kake sanoo:

  nellyllä on aina liian isoja vaatteita… tilasin ittelleni mekon koossa xs vaikka yleensä käytän s tai m kokoisia vaatteita ja oli just sopiva!

 26. Anna sanoo:

  En lukenut noita kaikkia kommentteja, joten ehkä joku on jo maininnutkin tämän:
  Myös eri merkit tekevät erikokoisia vaatteita jollain S on ”oikean” kokoinen, toisella isompi ja kolmannella pienempi.. Myös valmistusmaa vaikuttaa; Conversen tennarit esimerkiksi. Vietnamissa valmistettu 9 koon kenkä on erikokoinen kuin jossain muualla valmistettu..

 27. J sanoo:

  Ite oon 165cm/52kg ja kylläkin hoikka, mutta ehdottomasti myös atleettinen. Enkä ole edes sieltä ihan pienimmästä päästä mm. jalkojen suhteen, joten välillä kun noita ihan tikkujalkasia näkee niin kyllä miettii, että mistä ne löytää esimerkiksi kireitä farkkuja. Xs:sää käytän, eikä puhettakaan, että S vois ostaa, ne ihan valtavia päällä. Ärsyttävää on se kun, noita pieniä kokoja on aina vaan muutama kappale, jos menee liikkeestä ostamaan. Ja kyllä näistä kommenteistakin sen huomaa, ettei nykypäivänä ”normaali kokoinen” ole sama asia, kuin mitä se oli joskus. Naurettavaa on myös se, että nykyään toiset oikein kauhistelee, jos sattuu olemaan hoikka.

 28. Laura sanoo:

  Oon miettinyt ihan samaa. Myönnän kyllä että oon itse pienikokoinen (155 cm/50kg), mutta silti ihmettelen ettei normaaleista vaatekaupoista tunnu löytyvän sopivia vaatteita. Ongelma on kaikkein pahin takeissa, xs kokokin on lähes aina liian iso.. Oon kyllä tottunut lyhentämään housujen lahkeita kun ne on liian pitkiä, mutta nykyään tuntuu ettei muutenkaan löydy sopivankokoisia vaatteita vaan kaikkia pitäisi pienentää itse!

 29. Heidi sanoo:

  Netistä tilatessa kannattaa aina ensin katsoa sivustolla käytettävä koko taulukko, jossa voi olla monien senttien heittoja vaikka joidenkin muiden sivujen S kokoon. Omasta mielestä koot ovat aina olleet epämääräisiä riippuen niin paljon merkistä ja tuotteen materiaalista ja mallista. Viimeksi kun ostin housut, sovitin kahta eri mallia. Toisesta mallista kokoa 40 ja toisesta 38 ja ylläri isompien housujen vetskari ei mennyt kiinni…

  • Heidi sanoo:

   Niin ja siis se piti sanoa että 38 housut olivatkin sitten sopivat. 😀

 30. joda sanoo:

  hei! kommentoin ensimmäistä kertaa tähän blogiin, mutta oli nyt pakko kommentoida asiaa. eli olen siis ihmetellyt samaa, eli vaatekokojen ”kasvua”. itse olen todella pitkä (176cm) ja bmi hipoo jo ylipainon rajaa. silti olen viimeaikoina huomannut, että kaupasta täytyy ostaa S kokoisia leggingsejä, koska jopa M:t liukuu päältä. samoin olen ostanut lastenpuolelta 170 kokoisia housuja ja hyvin mahtuu päälle. toisaalta farkkujen koot vaihtelee siinä 38/42. niin sitäkin pohdin, että miksi farkkujen välillä on niin paljon eroa! toiset kiristää lanteilta, vaikka olisi kokoa 40 ja jotkut 38 on ihan passelit.

  hirveän hankalaa löytää vaatteita, tai siis kun sovituskoppiin pitää raahata samasta tuotteesta 3 eri kokoa… päätin tässä taannoin, että en osta enää uusia vaatteita, ellei ole todellinen tarve XD

  • ... sanoo:

   hipooko bmi sulla ylärajaa siksi että on ihan oikeasti ylipainoa vai siksi että sulla on sen verran lihasta? bmi:hän ei ota ko. asiaa huomioon….

 31. Elina sanoo:

  Itselleni vaatteiden löytäminen on hieman työlästä, koska olen 185cm/63kg ja vaikka vaate sopisi muuten, niin joudun välillä ottaa montakin kokoa suuremman vaatteen koska hihat ja lahkeet omassa koossa auttamattomasti liian lyhyet. 😀 ja kun ottaa vielä kirsikkana kakun päälle mun kengänkoon (44) niin välillä shoppailu on tuskaa. 😀

 32. KikiGabriella sanoo:

  Mielenkiintoinen aihe, joten päätinpä kommentoida itsekin. :’D

  Käytän ihan samoja kokoja kuin sinä: yleensä S, välillä menee XS. Tää on sinänsä hauskaa, koska oon sua 5 cm lyhyempi ja kuviesi perusteella uskoisin että oot mua isokokoisempi. Mulla kun ei ole paljon lihasta. 😀 Oon ainakin omasta mielestäni sellainen normaalipainoinen. Vaatteiden kanssa mulla on lähinnä se ongelma, etten löydä sopivia yläosia kun en ole kovin rintava. Mekot ja topit joudun ostamaan yleensä koossa XS ja silloinkin ne saattaa olla liian isoja (mutta lastenvaatteet on jo liian pieniä). Housut on lähes aina liian pitkiä mulle (käytän niissäkin yleensä kokoa 36).

  En ole itse huomannut, että vaatekoot olisivat muuttuneet. Ehkä olet tosiaan kutistunut itse? Tai ehkä olet vaan sattunut kokeilemaan vaatteita, jotka ovat vähän isompia. Koothan saattavat vähän vaihdella eri merkkien välillä.

 33. Maija sanoo:

  Samaa olen mäkin miettinyt! Oon myös 168 cm pitkä ja oon ollu koko ikäni melko samankokoinen ja painoinen. Oon viimeset 6 vuotta ostanut S-koon vaatteita mutta nyt oon alkanut ostaa xs-kokoja. On ne vaatteet vaan suurentuneet kun ihmisetkin suurenee! 😀

  Huvittavaa kun ihmiset suuttuu siitä, että joku s-koon ihminen sanoo itseään normaalikokoiseksi. Se pitäis nimenomaan olla niin, että s-koko on se terve, normaali koko ihmisellä.

  • Anni sanoo:

   No ei mun mielestä M-kokoiset ihmiset vielä ole mitenkään lihavia ja epäterveitä, että eiköhän se medium-luokitus ihan pidä paikkansa, ja S on small eli keskivertoa pienempi. 🙂 Kaikille ei ole mitenkään mahdollista edes mahtua s-kokoon pituuden tai ruumiinrakenteen vuoksi. Ja olen itse s-kokoinen, eli en nyt yritä perustella mitään.

   Eri maissa sitten on eri koot siksi, että niiden maiden keskiverto eli M-koko on eri kuin meillä, vrt. meidän S on Kiinassa joku L, kuten joku muukin tuossa aiemmin sanoi, koska kiinalaiset ovat keskimäärin pienempiä kuin me. Vaikka myönnän, että suomalaistenkin keskimääräinen koko saisi olla pienempi, koska kansan liikalihavuusongelma jne, ja se tässä kommentissasi taisikin olla pointtina, mutta halusin tarttua tuohon ”s-koko on ainoa terve koko” -mainintaan. 🙂

   • Maija sanoo:

    En sanonut ’ainoa’ terve koko vaan se pitäisi olla normaali koko eikä ’normaalia pienempi’. Ja mulla on moni kaveri sanonut että kesällä käyttää s-kokoa, mutta talvella usein kun tulee ’talvikiloja’ niin käyttää m-kokoa. Eli usein on pientä ylipainoa silloin. Mutta oikeessa oot, pitkillä ihmisillä ei tämä päde.

 34. Eeva sanoo:

  Tähän kokoasiaan on vaikea sanoa juuta tai jaata… Nykyisin näkee tosin enemmän näitä generous- tms mallistoja kuin aikaisemmin. Toisaalta muistan lukeneeni että esim Zara pienentää kokojaan ihan tarkoituksella, jotta saa tietynlaisen imagon. Itse koen ongelmaksi vaatteiden istuvuuden treenatulle vartalolle. S kinnaa hartioista, mutta M onkin jo sitten teltta vyötäröltä… Esim jakkuja on tosi vaikea löytää.

 35. Maija sanoo:

  Oon huomannut kans saman! Varsinkin takeissa, mulla nimittäin on vielä tallella joskus vuosia sitten ostettu xs kokoinen takki, joka on mulle hieman liian pieni ja tiukka nykyään, mutta nyt keväällä ostin ihan samaa merkkiä olevan takin ja myös xs kokoisen, tämä uusi takki on paljon isompi, kokeilin ensin s-kokoa mutta se oli ihan liian iso.. eli on ne vaatteet varmaankin suurentuneet, koska minä en ainakaan ole pienentynyt 😀 😀

 36. sale sanoo:

  Mun oli nyt ihan pakko tarttua tähän, kun alkoi vähän mietityttämään. Tossa muutama muukin jo aiemmin kommentoi samasta asiasta, mustakin on vähän hassua että jotenkin painottelet tässä olevasi normaalikokoinen. Sun kertomilla mitoilla olet käsittääkseni melkoisen pieni – ihan normaalin rajoissa, mutta todellakin sieltä pienestä päästä. Sinänsä toki tuo ”normaalikoko” on melko laaja käsite, itse koen olevani samanmittaisena ja 70-kiloisena myöskin normaalikokoinen.

  Mutta joo, vaatteiden koon muuttumisesta mulla ei oo havaintoa, musta se riippuu niin vaatteesta, että mikä koko on sopiva.

 37. Dada sanoo:

  Oikeassa olet, vaatekoot Suomessa ja maailmalla todella ovat kasvaneet. Ne ovat kasvaneet samaa tahtia elintason ja turhamaisuuden kanssa. Joku ketjussa aiemmin kommentoikin, että 36-kokoinen vintagetakki vastaisi nykymitoitusten mukaan kokoa 32. Minultakin löytyy mummoni vanha kellohame jonka kokolapussa lukee 40, mutta onnellisesti olen 36-(nyky)kokoisena hametta käyttänyt.

  Aiheesta löytyy mielenkiintoinen artikkeli Time-lehden nettisivuilta:
  http://time.com/3532014/women-clothing-sizes-history/
  Siinä todetaan muun muassa, että ”…We went from size 16 being a model in the ’40s to 12 in the ’60s. Marilyn Monroe was a 12 in the ’60s, which would now be a size 6.”

  • Maija M sanoo:

   Mä oon töiden puolesta ollut erään suuren urheiluvaatemerkin koulutuksessa. siellä brändin Suomen edustajat kertoivat, että vaatteiden kokoa on todella suurennettu. Perustelivat sillä, että nyt kun vaatekokoa on suurennettu (esim entinen S nykyään XS) niin asiakkaat löytävät nopeammin oman kokonsa kuin ennen.

   Eli johtuu varmaan siitä, että pienuus on niin haluttua, että ihmiset haluavat olla pienempiä kuin ovat ja mahtua ”pienempiin” vaatteisiin kuin oikeastaan mahtuvat.

 38. rrrr sanoo:

  Aika hassua, että miellät itsesi ”keskikokoiseksi”. Tästä tekstistä nyt tuli väkisinkin sellainen mieleen, että osaatkohan tarkastella itseäsi ihan oikein.

  • ainorouhiainen sanoo:

   Vastaan tähän nyt samalla kaikille jotka mietti tätä samaa asiaa 🙂 Eli tässä nyt poiketaan hieman aiheesta, sillä tarkoitus ei ollut arvioida minkä kokoinen olen – olenko keskikokoinen vai pieni, sillä sehän on myös aika vaikeeta sanoa, että mikä on keskikoko, mikä suuri jne. Jos olisin kirjoittanut että olen pieni, olisi joku varmasti tarttunut siihenkin, en varmaan ole pieni jos vertaa 150 cm / 40 kg 😀 Tiedän kyllä että olen hoikka, siitä ei ole kyse. Joskus kirjoittaessa joku pieni sanavalinta voi saada ihmiset ajattelemaan niin eri tavoin.

   • Kii sanoo:

    Ensin haluan kiitää sinua Aino ihanasta ja inspiroivasta blogista :)Olen 150cm pitkä ja painan tasan 40kg jalan koko on 34, yksinkertaisesti luustuni on pieni. Olen huomannut saman nuorempana käytin 34/xs nykyään jotun käyttämään 32/xxs jos sekään edes sopii.

 39. treenari sanoo:

  Moi! Kumpi on parempi tapa treenata: keskittyy vain yhteen kehon alueeseen ja treenaa sitä aluetta suurimaksi osaksi pari päivää vai että tekee kaikki mitä nyt yleensäkkin treeniin kuuluu niin ne kaikki samana päivänä?
  Toivottavasti ymmärsit mitä haen! 🙂

 40. Huppista sanoo:

  Olen huomannut saman. Minulla on yläasteajoilta vieläkin käytössä pari ihan perustoppia (olen nykyään 21v) ja ne ovat kokoa 38. Nykyään ostan käytännössä aina kaikki vaatteeni kokoa 34 tai 36. 38 kokoinen on poikkeuksetta liian iso. Ja tarkennuksena vielä, että painoni on 15v asti ollut aina ollut viiden kilon sisällä sama.

 41. Sanna sanoo:

  Ihan samaa olen miettinyt täällä! Tuntuu kuin vaatekoot olisivat isompia kuin ennen.

  Oon aika pienikokoinen (163 cm/47 kg), lihastakin on, joten massani on aika kompaktissa tilassa. Treenivaatteita on erittäin helppo löytää esim. Nikeltä. Muiden vaatteiden osalta tilanne on joskus hankalampi. Ostan ne kaupoista, jotka suuntaavat valikoimaansa myös teineille (JC, H&M, Vero Moda jne.), mutta varsinkin viime aikoina on tullut eteen tilanteita, joissa XS-kokokin on ollut liian reilu…

 42. menninkäinen sanoo:

  Kommentoin ensimmäistä kertaa blogiisi.kirjoitat hyvin ja tykkään blogistasi.mielestäni vaatekoot vaihtelevat paljon esim.s-koko voi olla xs tai m.riippuu paljon vaatemerkistä.silti en usko 34 koon olevan sinulle iso tuntuu et haet huomioo.nimimerkillä:173/55kg.

 43. Linda sanoo:

  Pakko kommentoida 🙂 Mä en ajattele, että koot olisivat välttämättä edes niin massiivisesti muuttuneet, vaan vartalomalli, johon koot suhteutetaan. Siron mallisena itselleni on usein vaikea löytää yläosasta istuvia tai vyötäröltä tarpeeksi napakkaa vaatetta. Sen sijaan peppu ja reidet kyllä tarvitsee tilaa. Omasta kaapistani löytyy 34-38 vaatteita. Esim zarasta käytän 34 housuja, jossakin pohjoismaisessa ketjussa tappelen 36 jalkaan mahtumisen kanssa. Zarasta mulla kyllä löytyy muutamat 38 pökätkin, mutta lähtökohtaisesti sieltä löytyy esim istuvampaa vaatetta. Itse osaan netistä ostaen aika hyvin vaatteen mallista jo päätellä otanko normikokoni S vai pienempää tai isompaa. Ainoa minkä kokoluokituksesta en pääse yli on alusvaatteet ja bikinit 😀 ostin viime viikolla koon 40 bikinialaosan. Kyllä se 36 meni ihan jees myös ja mallissa on sivuilla narut joilla säädellä, mutta kangasta oli kyllä aika säästeliäästi käytetty muuten ja otin sitten vähän ”lörpön” kokoisen 40 koon, jotta edes toinen pakara peittyisi 😀
  Moni vaate samassa koossa menee monelle eri kokoiselle ihmiselle ja on iso ja pieni eri kohdista aina kroppatyypistä riippuen. Tänne ruudun toiselle puolelle näytät ainakin mun silmään siltä että s on helpostikin toisinaan iso, vaikka sulla lihasta onkin! 🙂

 44. Moi sanoo:

  Mietin joskus samaa asiaa, Aino! Mulla on tallella vaatteita, joita olen ostanut 15-vuotiaana ja ne on kokoa 38/M. Oon tällä hetkellä 21-vuotiaana samoissa mitoissa kun teininä (160/52) ja nykyään ostan samoja merkkejä mutta kokoa tai paria pienenpänä.

  Mun mielestä sä oot kokoa small vaikka tää nyt ei varsinaisesti aiheeseen liittyny. Sun kropasta näkyy että urheiley monta tuntia päivässä, johon ”tavallisella” (olkoon tavalline nyt se M) ei oo välttis aikaa. Ymmärsin kyl pointin 🙂 missä ne petite kokoset shoppailee tai vaikka aasialaiset jotka on lähes poikkeuksetta alle 160cm? Ulkomailla jotkut vaatekaupat on ruennu laajentamaan kokovalikoimaa xxxs/xxxl asti mikä on musta ainaki parempi, kun että mukauduttaisiin suurenevaan kansaan.

 45. HennaK. sanoo:

  Mielenkiintoinen keskustelu jossa ollaan sopivasti erimieltä. Aihetta on aiemmin käsitelty muotiblogeissa ja silloin törmäsin suomalaiseen koko taulukkoon http://www.finatex.fi/toimiala/tuotemerkinnat/muut-merkinnat/kokomerkinnat.html#.VUGVj5M_zd4 . Sitä lukiessa huomasin kuinka ongelmallinen S-M-L koko merkintä on, kun ihmisiä on niin eri mittaisia ja mallisia. Kannattaa käydä tutkimassa mitä kokoa itse oikeasti olisi. Se onkin sitten eri asia käyttääkö yksikään vaatemerkki tässä maassa tuon tapaisiakaan kokomerkintöjä.

 46. viktoria sanoo:

  Henkilökohtaisesti en usko, että kokoja oon suurennettu. On tietty kauppoja esim. Bikbok ,jotka ovat poistaneet kaupoistaan xxs ja xxxs- koot , koska eivät halua kenenkään olevan niin pieni. Minä en yhtään ihmettele, että sulla xxs ja 32 ovat sopivampia sillä olet todella timmi etkä myöskään mikään kovin pitkä. Itse olen hoikka ja 177cm pitkä ja käytän s kokoa, jossain paidoissa xs.

  Hyvää vappua!

 47. minävainn sanoo:

  Mulla ainakin riippuu aivan täysin vaatemerkistä minkä koon ostan. 😀 Housuissa menee pieceksellä xxs ja joiltain taas 34 ja joiltain xs yms. Paidoissa saattaa olla xs-m vaihtelua riippuen mallista. Mutta sellanen asia, että en tiedä haluatko kuulla vahvistusta väitteelle että olet todella laiha vai mitä mutta siis mielestäni ja monien muidenkin mielestä olet erittäin laiha! Joistakin kuvista päätellen ainakin. Esim. noissa tän postauksen ekoissa kuvissa näytät aivan todella todella laihalta. 😀

  Joissakin videioilla taas näytät paljon isommalta ja lihaksikkaammalta, tiedä sitten mikä on totuus! 😀 Ja ei tarvikkaan tietää. 😀 Ite miellän itteni ainakin suht pieni kokoiseksi 162 cm ja n.51 kg. Vähempää en haluaisikaan painaa! En pääse muuten luovuttamaan verta. 😉 Raja 50 kg. Mutta se jos miellät itsesi keskikokoiseksi etkä tajua olevasi tosi laiha, niin on vähän ehkä jopa huolestuttavaa. Mieti ihan rauhassa asiaa, että onko todella ajatuksesi ihan normaaleja ja jos on niin eihän sitte oo mtn ongelmaa! 😀 Sit ostat niitä vaatteita mitkä päälle sopii! 😀

 48. Tiina sanoo:

  Moikka!

  Sama ongelma havaittu myös täällä! Olen yläasteelta asti (eli n. 10 vuotta) pysynyt samoissa mitoissa: 164 cm pitkä ja paino 52 kg. Olen dumpannut mökille ison kasan vanhoja vaatteita, jotka sopivat hyvin mökillä pidettäviksi, ja niissä koot ovat pääsääntöisesti S tai XS. Nykyään kaapista ei löyty ainuttakaan S-koon vaatetta, vaan kaikki ovat XS-kokoa. Viimeisen parin vuoden aikana on ollut yhtä tuskaa käydä vaatekaupoilla, sillä varsinkin yläosat tuntuvat olevan päälläni aivan järkyttäviä säkkejä, olipa koko sitten kuinka pieni tahansa. Nykyään on lähes mahdotonta löytää esimerkiksi neulepaitoja, sillä kaikki ovat a) lyhyitä tai b) leveitä tai c) näitä kumpaakin ja näyttävät näin ollen tällaisen pitkäselkäisen laudan päällä aivan karmeilta, yksinkertaisesti säkeiltä. Vika ei ehk mielestäni ole niinkään siinä, että koot olisivat suurentuneet, vaan muoti on pikemminkin muuttunut. Nykyään arvostetaan rentoutta, väljyyttä, vaatteita, jotka tuntuvat mukavilta päällä. Jostain käsittämättömästä syystä ihmiset tuntuvat haluavan verhota itsensä säkkeihin, jotka näyttävät kyllä ihan hyviltä tietyn kroppaisten päällä – siis sellaisten, joilla on tissit ja muita muotoja – mutta joita minun kropallani on turha edes sovittaa päälleen. Välillä tuntuu, että ihan perus pikkumustaakaan ei tahdo enää löytyä, paitsi tietysti arvokkaammilta merkeiltä, joihin tällä hetkellä ei ole varaa. Hyvähän se toki on, että muodin suunta ei aina ole ”less is more”, mutta rajansa kaikella. Siispä muodin normalisoitumista odotellessa…

  • mersu sanoo:

   Ai, minä kun olin juuri ajatellut, että ne löysät paidat näyttää nimenomaan hyvältä hoikkien päällä 😀 Ainakin meikän tisseillä ne löysät paidat saa mut näyttämään sairaan lihavalta :’D

 49. mersu sanoo:

  Minä en ole kiinnittänyt huomiota vaatekokojen muuttumiseen suuntaan taikka toiseen, mutta en yhtään ihmettelisi jos koot olisivatkin suurentuneet. Täytyy varmaan kaivaa esiin jostain vanhoja vaatteita ja vertailla 🙂

  Sen sijaan mua harmittaa kun ei tahdo löytyä mun vartalomallille nätisti istuvia vaatteita. Oon melko rintava ja harteikas, mutta sitten mulla on tosi kapea vyötärö. Kaikki paidat on joko tosi tiukkoja rintojen kohdalta ja hartioista, tai sitten ne on vatsan kohdalta telttoja. Olis kiva löytää vaikka joku kaunis tyköistuva kauluspaita tai pusero, mutta en ole sellaista onnistunut löytämään 🙁

 50. Sofia sanoo:

  Joo vaatteiden ostaminen on ihan kamalaa, koska ne koot on aina niin outoja! 😀 Itse olen lyhyt (150.5 cm, joten sanomattakin on selvää, että housut on aina liian pitkiä. Lisäksi kun multa löytyy jonkin verran lihastakin esim. reisistä, niin aina kiristää sitten siitä…

 51. Kati sanoo:

  Mun synkkä teoriani on, että Indonesian yms. maiden lukutaidottomat lapset kiinnittelevät niitä kokolappuja miten parhaiten pissaamatta ja syömättä pystyyvätkään.
  Välillä S- koko on lähinnä XL ja sitten taas S onkin taas XXS. Pitäisi pystyy ostamaan kestävällä tavalla tehtyjä vaatteita, mutta ei tulotaso riitä….. 🙁

 52. Jussi Alatie sanoo:

  Eurooppalaiset vaateketjut eivät vastaa standardimitoiltaan tänne pohjoiseen aikojen saatossa muodostunutta standardimittaa. Ja nyt en puhu kokomitasta missä xs:n hiha on tietyn mittainen vaan siitä mitä sinne hihaan saa mahtumaan eli tilavuutta. Sama kuin kengän lestit eroavat suuresti niin hihan leveydet eroavat suuresti. Nettikauppojen myötä olemme saaneet vaatekokoihin suuremman vaihteluvälin.

 53. Doppwoman sanoo:

  Ihan asiaa kirjoitit, koska näin vaatealan ammattilaisena voin sanoa että se on juuri niin, että useilla tuotemerkeillä vaatekoot ovat suurentuneet. Tämä johtuu täysin siitä että ihmiset kasvavat. Varsinkin ns. Aikuisten vaatemerkeissä tämän huomaa selvästi.

 54. Minna sanoo:

  Mielestäni koot vaihtelee todella paljon eri vaatemerkkien välillä! Esimerkiksi Zarassa ja Mangossa on pienehköt koot, ja Ginatricotista löytyy 8-vuotiaille sopivia farkkuja. Toisaalta esim. Vilalla ja Vero Modalla koot ovat selvästi suurempia. Koothan vaihtelevat myös maittain, esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa tehdään pienempiä vaatteita.

 55. Tiia sanoo:

  Olen huomannut,että vaatekoot ovat ainakin useilla merkeillä suurentuneet. Etenkin housujen kohdalla yhä useammin lantion kohdalta aivan liian löysiä xs ja 34 koot. Toisaalta 32 on taas liian kireä, mikäli niitä löytyy. Urheilukaupoissa on D-malliston takkeja suuremmille ihmisille, mutta kas kun xs kokoa on aina vain yksi tullut, jos sitäkään. Takkeja on siis vaikea löytää ihan urheilutakeista siistimpiin takkeihin..

 56. amskui sanoo:

  Olen huomannut saman jo pidemmän aikaa sitten joidenkin merkkien, esim h&m:n halppisrytkyjen kanssa. Monesti L-koko on järkyttävä teltta ja kai se jotenkin kutkuttaa ottaa sitten m-kokoa, varmaan samaa hakevat kuin kaventavilla peileillä sovituskopeissa 😀 mutta sitten kun paita on leveämpi, niin se on myös ihmeellisen lyhyt muuten ja tullut ihmeellisiä teltta-napapaitoja välillä tilattua vahingossa. Esim. seppälällä taas vaatteet ysein kiristää jos ei muualta niin hihoista, tuntuu että ne ei suurene vaikka koko suurenisi muuten(?). Tuntuu vaihtelevan paljon eri merkkien kohdalla, ehkä enemmän kuin ennen.

 57. Dinosaurus sanoo:

  Näin ylipainoisena, eli lihavana, ihmisenä voin sanoa että ei, vaatekoot eivät ole suurentuneet. Suoraan sanottuna mistään muualta täältä pienestä kylästä ei löydy istuvia 38 koon housuja, paitsi Tokmannilta. Ostan useimmiten tämän takia kirpparilta…

 58. Tukka sanoo:

  Eri maissa ja eri merkeillä on erilaiset tavat määritellä kokoja, joten nykyään on ihan mahdotonta sanoa että jokin tietty ”oma koko” pelittäisi kaikissa vaateostoksissa. Se, että vaatekokoja suurennetaan (eli entinen M on nykyinen L) on tosiasia ja tämä venkoilu asiakkaiden mielihyvän lisäämiseksi on alkanut jo 50-luvulla! Asiakas, joka tyytyväisenä hykertelee vaatekaupassa mahduttuaan totuttua pienempään kokoon, on parempi asiakas kuin se, joka joutuu ostamaan tavanomaista suuremman koon. Ihminen on aika yksinkertainen olento ja kauppiaat tietävät tämän.

 59. Markka sanoo:

  Nyt en pahoimmoilleen tarkkaan muista, että missä ja milloin tulin lukeneeksi uutisen siitä, että vaatekoot ovat kuin ovatkin muuttuneet. Kenties pari vuotta sitten ylellä ja hesarilla ainakin olin seuranneeni uutisointia, että entinen koko 38 on nyt koko 36 ja sitä myöten kaikkien vaatekokojen mittoja muutetaan. Perustana muutokselle oli muistaakseni ihmisten ruumiinrakenteen muuttuminen viimeisen neljän tai viidenkymmenen vuoden aikana.

Kommentoi