RUOKA JA RAHA

Elämä on aika kallista nykyään. Sanotaan, että euro on saman arvoinen, kuin markka aikoinaan, mikä tarkoittaa että maksamme kuusinkertaista hintaa samoista asioista kuin 13-vuotta sitten. Toki se kuuluu asiaan, että palvelut kallistuu kun kulut lisääntyy jne, mutta onhan tuo meidän kaupoissa myytävä ruoka silti aika tyyristä. Monesti harmitellaan pienellä budjetilla terveellisesti syömistä, onko se edes mahdollista? Sanoisin, että kaikki on mahdollista, mutta vaatii toki enemmän suunnittelutyötä kuin valmisruuan ostaminen. Kun rahasta on pulaa, on helpompi ostaa halvempaa roskaruokaa, mikä voi kuitenkin kostautua myöhemmin esimerkiksi suurina lääkekuluina. En toki tarkoita, etteikö pienellä budjetilla saisi myös terveellistä ruokaa, sillä pienilläkin jutuilla voi säästää pitkän pennin halutessaan. Monesti kuitenkin karsitaan ruuan laadusta, ja ostetaan sitten kuitenkin leivoksia, limpparia tai alkoholia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuten tiedätte, satsaan aika paljon ruokaan ja yleensä tapana on ostaa sitä mitä tarvitsen/haluan, hinnasta huolimatta. Ruokaa kuluu paljon, joten käyn kaupassa melko uein. Pyrin suunnittelemaan ostoksia etukäteen, mutta aina jotain loppuu ja sitten täytyy käydä hakemassa täydennystä. Etenkin vihannekset ja salaatit ovat sellaisia, jotka ovat aina lopussa. Otin esimerkiksi yhden viikon (ma-su) ja laskin, paljonko mulla meni rahaa ruokaan. Jokainen viikko on vähän erilainen, eli summat voi vaihdella, mutta hämmästyin kyllä itsekin lopputulosta…

 • Pelkästään ruokakauppoihin meni 300 €
 • Ekosoppiin 60 €
 • Lifeen 101 €
 • Fitnesstukkuun 33 €

= 494 €

Täytyy myöntää, että tuo viikko oli juuri sellainen että täytin noita vitamiinivarastoja aika reilulla kädellä, eli en käy joka viikko ostamassa samaa satsia Lifestä. Enkä tosin tiedä lasketaanko lisäravinteita ruokakuluihin, mutta pistin ne mukaan kuitenkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En oikeen tiedä mitä ajatella, sillä haluan edelleen ostaa laadukasta ruokaa, mutta onhan tuo kuitenkin aika paljon rahaa, etenkin jos ajattelee kuukausi- tai vuositasolla :D. Toisaalta, en syö ulkona juuri koskaan, enkä harrasta shoppailuakaan kovin aktiivisesti. Meidän perheeseenhän kuuluu vain kaksi henkilöä sekä koira. Minä tapaan hoitaa ruokaostokset, tosin poikaystävä hakee joskus vaan itselleen ne mitä tarvitsee, meillä kun ei aina mene yhteen nuo ruokailutottumukset.

Vaikka ostan ruokaa melko avokätesisesti, olen silti tosi tarkka sen suhteen, että ruokaa menisi hukkaan. Mielestäni on todella suurta tuhlausta heittää ruokaa pois ja sen vuoksi pyrin suunnittelemaan aika tarkkaan, mitä syön ja milloin.

Päivän kysymys kuuluukin, onko teidän mielestä ok laittaa ruokaan paljon rahaa? Mistä asioista säästätte, jotta kaupassa saisi valita sitä mitä itse tahtoo?


73 Responses to “RUOKA JA RAHA”

 1. Avatar katsku sanoo:

  Heippa! Hyvä ajankohtainen aihe, nimittäin eilen käytiin poikaystävän kanssa ruokakaupassa ostamasa jättiostokset kun saatiin auto lainaan, ostettiin siis kaikki kaapit täyteen ruokaa ettei taas vähään aikaan tarvitsis käydä kaupassa. Meni siinä sitten pelkkiin ruokiin about 160 euroa ja mietin vaan että mitä h*lvettiä kun ruokaan menee paljon rahaa. Se on ihan älytöntä! Mutta oon sitä mieltä, että ruoka on yks sellasista asioista mihin täytyy panostaa. Ainakin omalla kohdalla kun treenaan paljon ja olen muutenkin aktiivinen, ruuan täytyy olla ravitsevaa ja täyttävää, siitä ei voi tinkiä. En käy usein baareissa tai osta muutenkaan alkoholia/roskaruokaa niin siinä sitten säästää vähän.

  Onhan se totta, että pienelläkin budjetilla voi syödä suhteellisen terveellisesti – ehkä ei ole varaa niihin lempparisalaatteihin useita kertoja viikossa, mutta esimerkiksi täysjyväpasta ja jauheliha (mikäli lihaa syö) on aika perusruokia, eikä maksa paljoa. Myös erilaisia keittoja voi tehdä aika edullisesti. Eri asia on sitten jos haluaa suosia Luomua (mikä olisi tietysti suotavaa), se tulee sitten kalliimmaksi. Me mennään kyllä vielä sillä linjalla että aika harvoin Luomua ostetaan, kun ruokakulut on jo muutenkin ihan tarpeeksi isot!

  Tulipa romaani, mutta mä tosiaan ajattelen että ruoka on tosiaan asia johon täytyy panostaa – muussa voikin sitten säästää :) Ja hei, sulla on tosi hyvä blogi, mielenkiintoisia aiheita!

 2. Avatar Satu sanoo:

  Mulla on kaksi urheilevaa lasta sekä mies joka tekee fyysisesti rankkaa työtä. Meillä siis terveellinen ja ravitseva ruoka on ihan päivänselvä juttu.
  Etenkin nuorempaa harmittaa kun ei joka päivä saa suklaavanukkaita ja täytyy syödä täysjyväriisiä ym. mutta vanhempi jo ymmärtää miten tärkeää tää on treenaamisen ja muutenkin jaksamisen kannalta.
  En voisi enää edes kuvitella vaihtavani lihoja sekä riisiä ja pastaa huonompilaatuiseen. Lisäksi meillä syödään paljon hedelmiä ja kasviksia. Olemme ihan tavallisia töissäkäyviä ihmisiä, ja silti rahaa riittää hyvään ruokaan. Elämä on valintoja, ja mielummin kasvatan lapseni terveellisellä ruoalla ja vaikka ostan itselleni vähän vähemmän kenkiä tai vaatteita ;) Tottakai meillä myös herkutellaan, tilataan välillä pitsaa ja ostetaan ällöjä kaupan hamppareita ;)
  Usein ihmiset valittaa kun kauppaan taas meni paljon rahaa eivätkä mieti paljonko ne pari tupakka-askia muutama sidukka siinä maksoi.
  Etenkin kun on tehnyt lapsia pitäisi ajatella niin että on vastuussa heidän terveydestään, ja huonon ravinnon syöttäminen lisää apaattisuutta, jaksamattomuutta ja haluttomuutta. Joskus tämä täyttää jo heitteillejätön kriteerit. Sori kauhea paasaus mutta tää on yksi mun lempi aiheista pauhata siitä mitä kuraa vanhemmat lapsilleen syöttää :D

 3. Avatar Anni sanoo:

  No hui, pari tonnia kuussa! Mulla jää toi sama 500e kuussa rahaa palkasta käytettäväksi, kun vähentää vuokran, laskut, kuntosalijäsenyyden ym kuukausittaiset menot, ja silti koen syöväni aika hyvin, esim ostan luomupähkinöitä ja superfoodeja (joskin luomupiirin kautta, josta se tulee paaljon halvemmaksi kuin kaupasta ostettuna), enkä käytä kauheasti lisäravinteita. Mutta silti. Ootko tehnyt aiemmin jotain ruokapöiväkirjaa? En oikein ymmärrä, mistä tuollaisen summan voi saada kasaan, kun oma kauppalista koostuu lähinnä kaurahiutaleista, raejuustosta, kasviksista ja kuukausittain täydennettävistä pähkinävarastoista. Vai syönköhän sitten ihan liian vähän. Jotenkin tragikoomista, että elämä käy sitä kalliimmaksi, mitä enemmän kuntoilee, kun on pakko myös syödä enemmän ja mahdollisesti paremmin! :D

  • Avatar HenriikkaV sanoo:

   Löytyy blogista ruokapäiväkirjat :) Veikkaan että Ainon ruokalaskussa näkyy suurena tekijänä tuoreet vihannekset. Lehtikaali-superfoodi-inkivääri-mehut ja smoothiet on aika kalliita, ainakin kun vertaa että mulla menee ehkä kuukaudessa toi 300e ruokaan :D Mutta mä elänkin puurolla, naudan jauhelihalla riisillä ja pakastekasviksilla. Ja toki Ainon taloudessa on myös kaksi muuta ruokittavaa suuta :)

   • Avatar Anni sanoo:

    Mäkin kyllä juon smoothieta ja tuorepuristettuja lehtikaali
    -inkivääri-vihannes-hedelmämehuja sekä syön esim chiansiemenvanukkaita ja käytän luomupähkinöitä, mutta silti kuukaudeksi riittää noin 500e ja siitäkin jää säästöön. :) Mulla on myös iso koira, joka syö raakaa lihaa, eikä siis marketin halvinta nappulaa ;). Työpaikkalounas mulla tietty on suhteessa paljon halvempi kuin et tekis jonkun superfoodlounaan ite, koska oon ravintolassa töissä = ruoka siellä lähes ilmaista..

   • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

    Jep, vihannekset ja kasvikset ovat aika hintavia ja niitä menee todella paljon. Lisäksi luomuliha on myös hintavaa!

    • Avatar Anni sanoo:

     Luomuliha on kyllä kallista, ja säästän ns vahingossa siinä, koska olen kasvissyöjä, ja onhan linssit ym nyt paljon halvempia kuin liha.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Oon tosiaan tehnyt ruokapäiväkirjoja aiemmin ja mainitsin tuolla myös sen, että ostelen paljon myös ns. varastoon esim. pakasteita ja tuotteita jotka säilyy pidempään. Mulle on erittäin tärkeetä että kaapissa on aina paljon kaikkea ja just sitä mitä tarvin jos haluan alkaa leipomaan tai tekemään jotain erikoisempaa ruokaa. :) Paljon pystyis siis säästää halutessaan!

 4. Avatar Elli sanoo:

  Oon ihan samaa mieltä sun kanssa, ruokaan satsaaminen ei tunnu rahan tuhlaamiselta. Itekin kyllä välillä laskeskellut ja miettinyt, että meneehän siihen ruokaan paljon rahaa näin opiskelijabudjetista. En silti voisi elää millään riisillä ja makaroonilla :D Joten säästän kanssa sitten muista menoista ja shoppailusta yms. :)

 5. Avatar Emilia sanoo:

  Meillä on kotona tällainen motto: kallis ruoka mutta halpa elämänvakuutus ;) meidän perheessä ruokaan ollaan aina satsattu ja olen sen myös ottanut mukaan muutettuani opiskelemaan. Vaikka tämä opiskelijan budgeetti tosiaan on mitä on niin priorisoin AINA hyvää, laadukasta (ja kalliimpaa) ruokaa ja jätän sit mielummin esim sitsit ja muut kalliit opiskelijahommat pois :) oon muutenkin aika kranttu just ku tulee ruoan laatuun, jos meen ulos syömään mietin aina tarkkaan mitä ruokaa ravintola tarjoaa :)

 6. Avatar Myy sanoo:

  Mä en katso kaupassa hintalappua, en käytä lisäravinteita, mutta meillä (kaksi ihmistä, kissa ja koira) syödään mahdollisimman puhdasta, kotimaista ja luomua. Itse en syö lihaa, mies metsästää kalkkunaa lukuun ottamatta kaiken syömänsä lihan. Teen miehelle ruuat, mutta itse syön hyvin usein yhden aterian päivässä ulkona. Me ei matkustella, en ostele mitään ylimääräistä (paitsi kissalle ja koiralle ;-) ) ja muutenkin ostetaan vain se mitä todella tarvitaan. Liikuntaan mulla ei mene rahaa ollenkaan (jos ei auton tankkausta lasketa), koska treenaan kotona ja lenkkeilen koiran kanssa. Me ei ostella lahjoja tms. eikä sisustella eikä paljon muutakaan mitä suurin osa ikäisistämme ihmisistä nykyisin tuntuu tekevän. Meille tää sopii ja ollaan oikein tyytyväisiä. :) Niin ja itse en käytä alkoholia ollenkaan eikä kumpikaan meistä tupakoi.

 7. Avatar Jaana sanoo:

  Mä olen viime kuukausina pohdiskellut juuri ruokaan kuluttamaani rahaa ja mulla menee 400-500 e KUUKAUDESSA rahaa ruokaan, jota olen pitänyt hirvittävänä summana, vaikka haluankin tehdä terveellisiä valintoja, jolloin tietysti täytyy uhrata enemmän rahaakin. Olen pitänyt kuitenkin sitä jopa liiankin suurena summana kuluttaa yhden henkilön ruokaan kuukaudessa, mutta .. tähän verrattuna käytän aika vähän, joskin omaan palkkaan suhteutettuna omakin kulutus on aikamoista :D

  Mä olen sitä mieltä, että ruokaan kannattaa satsata, mutta sitten taas olen aika tarkka rahankäyttäjä nykyään. Olen siis itselleni budjetoinut joka viikoksi 100 e käyttörahaa päivittäisostoksiin enkä mielelläni ylitä sitä vaan pyrin tekemään ostokset sen puitteissa, että ks. hinnalla saan itselleni hyvää ja terveellistä ruokaa koko viikoksi.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kaikki on tosiaan suhteellista! Mä olen aina ollut huono rahankäyttäjä, siis siinä mielessä että käytän sitä liian huolettomasti. Pitäis varmaan alkaa vähän katsoon tarkemmin niin jäis säästöönki enemmän!

 8. Avatar sara sanoo:

  Huh, eipä mulla itellä meekkään näköjään paljo rahaa ruokaan , jos vertaa sun ostoksiin!! ;D Toki sulla tuossa on nuo lisäravinteet ja vitamiinit. Itse saan vitamiinit ja ravintolisiä lähes aina ilmaiseksi, kun farmasian alalla satun olemaan töissä.. :D Ois kyllä kiva kuulla mitä kaikkee tohon hintaan oikeen sisältyy? :D

  Mä itse en syö niin paljon kylläkään kuin sinä, koska en urheilekkaan niin paljoa, joten pärjään vähemmällä ruualla. Syön joka päivä kasviksia (kasvissosekeitto on halpaa :D ) ja erilaisia kiusauksia, esim. lohta/soijarouhetta/jauhelihaa ,perunaa,sipulia ja kasviksia. Se on suht. halpaa kans. Lisäksi leivon itse aina sämpylät enkä koskaan osta todellakaan mitään vaaleaa leipää kaupasta. En syö riisikakkujakaan , muutakuin joskus. Ruisleivän ostan kaupasta. Puuroa menee yks annos päivässä ja lisäksi jogurttia. Kananmunatkin on mielestäni aika halpoja! Juusto on yleensä kallein mihin mulla menee rahat.. :D Marjat on kaikki ilmaiseksi saatuja ihan luonnosta!!! :D Paitsi mansikat, joten niihinkään ei mee rahaa. Niihin kyllä sais kulumaan rahaa, jos joutuis ostamaan.. Mulla menee ehkä n.30-50 e/viikossa ruokaan ja se on kyllä maximi opiskelijabudjetilla. :D Säästän kyllä paljon, kun en syö lihoja. Paitsi naudan jauhelihaa joskus. En käytä alkoholia enkä tupakkaa enkä osta karkkia yms. herkkuja juuri koskaan , joten niissä säästän kans ihan älyttömästi.. Moni ei huomaakkaan minkälaisen määrän ruokaa saisi pelkällä karkkipussin/sipsipussin ja limsapullon hinnalla!!! Puhumattakaan alkoholista. :D En myöskään käy ulkona syömässä, paitsi ulkomailla. Siinä säästää myös tooodella paljon. :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mäkin saan kyllä paljon kaikenmoista blogin kautta, mutta silti välillä kaikki loppuu ja sit menee taas hirvee kasa rahaa purkkeihin. Omapahan on valinta :D

 9. Avatar alexandra sanoo:

  Apua mitä summia! Mä kulutan mielelläni rahaa terveelliseen ruokaan, mutta vaikka mieheni syö paljon ja meillä on 2 lasta niin kulutan huomattavasti vähemmän rahaa ruokaan viikkotasolla. Sanotaanko 1000€/kk on kyllä meidän perheelle maksimi jos on perusarki kyseessä. Katon kyllä hintojen perään ja meillä syödään paljon juureksia, kasviksia, riisiä ja kanaa. Ymmärrän kyllä että jos ostaa kaiken luomuna niin rahaa uppoaa enemmän!

  Kiitos muuten kivasta blogista, sulla on aina tosi mielenkiintoisia ja ajankohtaisia postauksia!

 10. Avatar Sanni sanoo:

  Hehe – hauska sattuma kun meillä tuli postaukset peräjälkeen samasta aiheesta :D

  On vähän budjeteissa eroa… hihhih… Mun koko kuukauden ruokabudjetti ei riittäisi sulla viikkoon..! Ilmeisesti aikamoinen laatuero ;) Vaikka minäkin syön mielestäni tosi paljon kasviksia. Ja ostan kalliita soija- ja pähkinämaitoja.

  Mielenkiintoista…! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Nojoo, katoin kans julkaisun jälkeen että olit kirjottanu samasta aiheesta!

   Mainitsin tuolla jollekin toisellekin, että varmasti mä pystyisin kutistamaan ruokalaskua ja syömään edelleen samalla tavalla, mutta mitä ruokaan tulee, taidan olla vähän tällanen törsääjä! :D

 11. Avatar opiskelija sanoo:

  Toki jos on käytettävissä paljon rahaa, niin onhan se fiksumpaa satsata kunnolliseen ruokaa esim. herkkujen sijaan. Kuitenkin kun rahaa jää vuokran jälkeen 200e/kk (tästä vielä maksetaan laskut yms), niin kyllä se on vähän pakko ostaa puolet halvempaa vehnämakaroonia, rasvaista sika-nautajauhelihaa tai pakasteseitiä ja tarjousporkkanoita. Hienoista salaateista saa vain haaveilla, jos ei satu tarjouksessa olemaan. Lainarahalla en nimittäin halua ostaan yhtään mitään mitä ei ole aivan pakko.

  No, onneksi tämä opiskelu ei kestä ikuisesti ja sitten on toivottavasti varaa vähän laadukkaampaan ravintoon.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Vaikka budjetti on pieni, pystyy kuitenkin syömään terveellisesti halutessaan. Tietysti on vähän tylsää syödä aina samaa seitä ja pakastevihanneksia..kaikkea aikansa :)

 12. Avatar Milla Rantanen sanoo:

  Juuri eilen vähän laskeskelin meidän kahden hengen ruokamenoja (+kissan) ja järkytyin vähän kun kuukauden summa pyörii 700-1000 eurossa. Olin kuvitellu että meillä menis se 600e kuukaudessa. En sitten tiedä mikä on ns. normaali summa, kai sitä halvemmallakin pääsisi.. Syödään hyvin ja terveellisesti ja ostetaan juurikin mitä halutaan. Ei siis makaronikalapuikko-meiningillä. Ei ruoan laadusta oo kiva tinkiä, sen verran suuri ilo se kuitenki on. Kai sekin vaikuttaa ettei oo mahdollista päästä asioimaan isommissa ruokakaupoissa, kuten Prismassa. Olis kiva et jäis enemmän rahaa käteen ja toi ruoka on varmaan ainut mistä pystyy ees säästämään tällä hetkellä, mutten oikein tiedä mitä siitäkään tinkis kun ei kuitenkaan ihan älyttömiä osta :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kyllä siihen ruokaan kuitenkin aika iso siivo tuloista lohkeaa, mutta minkäs teet kun ilmankaan ei pärjää :)

 13. Avatar Anniina sanoo:

  Ohoh, aika paljon sulla kuluu rahaa ruokaan! :o mä saan kulumaan vain noin satasen viikossa, vaikka just bb-haasteen myötä tuntu et rahaa alko menemään enemmän ruokaan. Ite olen aina ajatellut, että ruoka on asia, johon haluan panostaa, enkä ole paljon hintoja tiiraillut ruokaostoksilla. Tosin olen huomannut, että myös vaatteissa todella kannattaa panostaa laatuun ja ostaa vaikka vähän kalliimmalla, yleensä niitä vähän hintavampia kamoja tulee enemmän käytettyäkin kun ne on sit varmasti mieluisia. :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kyllä se vähän niin on että laadukas tulee lopulta kuitenkin halvemmaksi, just esim. monet halvemmat vaatteet eivät kestä kovin kauaa. Poikkeuksia tosin löytyy molempiin suuntiin. :)

 14. Avatar Kisumau sanoo:

  No huh, tuo summa on kyllä omasta mielestäni aika jäätävä! Olis kiva tietää mitä kaikkea se pitää sisällään, mihin saat menemään noin paljon rahaa.

  Itse olen melkoinen kulinaristi ja rakastan ruokaa, syön tosi terveellisesti (harrastan myös tavoitteellista liikuntaa) ja teen aina ruuan alusta loppuu itse, mutta silti normaali viikkobudjettini ruokaan on about 50e ja siinä on ollut helppo pysyä. En syö herkkuja (karkkia, jätskiä, limuja, alkoholia jne.) ja pyrin ostamaan laadukkaita tuotteita (kotimaista, luomua silloin tällöin).

  Myönnetään silti, että olen ruuan suhteen pihi, mutta mielestäni osaan aika hyvin pihistellä oikeissa paikoissa, terveellisyys, monipuolisuus ja laatu edellä. Mutta toisaalta olen kyllä myös esimerkiksi sitä mieletä että suurinosa ravintoaineista pitäisi saada monipuolisesta ruuasta, ei lisäravinteista tai ”superfoodeista”.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Täytyy varmaan jakaa uudelleen jonkun päivän ostokset. Kävin muuten eilen kaupassa hakemassa unohtuneet banaanit ja samalla nappasin mukaan pinaattia, harjan ja pellavansiemenrouheita, lopputulos 27 €…En käsitä miten kaikki on niin kallista :D

 15. Avatar caroline sanoo:

  Itse teen aina kaikki ostokset lidlissä, koska yksinasuvalla tää on halvin (koska vaikka saan h-etua skaupoista niin pitäis ostaa yli 600€ kuussa että hyötyisi bonuksista) ja mulla menee n. 50€ ruokaan viikossa. Lisäksi sitten lisäravinteet on noin 35€ joka toinen viikko, vitamiinit ehkä 10-15€/kk.
  Ja mä syön lohta joka päiviä, vihanneksia,kalaa ja kanaa – mutta nyt ku kirjoitan aina etukäteen listan että paljoko tarvin tasan tarkkaan valmistaakseni viikon safkat niin koen että olen säästänyt ruokakuluissa tosipaljon. Tervellinen ruoka ei oo mun mielestä kallis jos miettii sitä mitä siitä hyötyy. En oo ollut kipeä melkeen vuoden ajan ja uskon vahvasti että hyvä ruokailu on auttanut tässä asiassa paljon :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Toi on hyvä systeemi että kirjottaa listan etukäteen. Mäkin kyllä suunnittelen aina monta päivää eteenpäin, mutta tarkemman listan kanssa säästyis varmaan turhilta ostoksilta :)

 16. Avatar Emmi sanoo:

  Nyt on kyllä pakko kommentoida, sillä juuri tästä aiheesta omaan blogiini kirjoittelin :) Olen siis siirtynyt tekemään perusostokset Lidliin ja siinä kyllä säästää huomattavasti! Pelkät omat ruuat viikoksi saatan saada hyvin 50 eurolla. Tuo 300 kuulostaa kyllä hirmuiselta, onko tosiaan vain viikon ajalta? Ymmärrän kyllä, että esimerkiksi luomuun menee rahaa, mutta että tosiaan noin paljon? :o

  Syön mielestäni aika samalla tavalla kuin sinäkin, mutta olen nyt viimeisten opiskelukuukausien takia joutunut tinkimään vähän luomusta ja esimerkiksi kalliimmista pähkinöistä ja superfoodeista. Vihanneksia ostan kuitenkin todella paljon! Ostan kaikki perusjutut Lidlistä ja sitten erikoisemmat Herkusta tai K-Marketista :) Lounaan syön yliopistolla, joten siinä kieltämättä säästää vähän, mutta silti 100 euroa viikossa ruokaan on ihan maksimi.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kommentoin jo aiemminkin, että Lidlissä tosiaan pääsee halvemmalla. Joskus sinne mennessä vain on niin paljon tyhjiä hyllyjä että lopulta on pitänyt lähtee kuitenkin toiseen kauppaan. Haluan kuitenkin ostaa sitä mitä tarvitsen :)

 17. Avatar Marianne sanoo:

  Mä en kyllä saa kulumaan perusterveellisen ravintoympyrän mukaiseen ruokaan ja apteekin D-vitamiineihin ja omegoihin noin paljon rahaa, vaikka meillä on 2 aikuista ja 4 lasta. Silti koen, että syömme hyvin. Kaikille jotka painivat samojen ongelmien kanssa niin suosittelen kotimaisia juureksia, ne on oikeasti hyviä ja edullisia. Ja paras tapa säästää on tehdä kuukauden ruokalistat etukäteen, näin voit hyödyntää myös hävikin. Meillä käytetään myös paljon sieniä ja marjoja jotka kerätään luonnosta ihan ilmaiseksi ja tulee muuten samalla hyvää hyötyliikuntaa ja lapsille metsä tutuksi. Jogurtteja syödään lähinnä tässä keväällä, kun marjat on vähissä. Muuten marjoista voi tehdä kiisseleitä (ainakin lapsiperheessä toimii). Niin ja puuroa. Salaattia meillä on joka aterialla lisäkkeenä, paitsi keittopäivänä. Ja leivätkin leivon itse. Hyvällä suunnittelulla säästää mielestäni paljon eikä tule kaupassa turhia ostoksia.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tiedän kyllä itsekin, että voisin säästää monessa asiassa. Tähän asti ei vain ole tullut tarvetta miettiä ruokaan meneviä kuluja sen kummemmin. Tietysti vähän kolahti kun laskin nuo summat, en ajatellut että ihan noin paljon laitan haisemaan pelkkään ruokaan :D

 18. Avatar Saara sanoo:

  Onpas lohdullista kuulla miten paljon sullakin menee ruokaan rahaa. Meidän perheessä on kaksi aikuista sekä 7 ja 9-vuotiaat lapset. Olen budjetoinut joka kuukausi ruokaan rahaa 800e mut ei se ikinä riitä. Okei riittää jos sen laittaa riittämään. Palkkapäivänä aina täydentelen hamppuproteiini, raakakaakaojauhe yms varastot mistä saapi smoothieita tehtyä. Loppukuusta tulee sitten syötyä aika paljon porkkanaa ja kananmunia. Ja lapset syö kaurapuuroa ja munakasta =)

  Meillä ei heitetä voisin sanoa yhtään ruokaa roskiin. Olen todella tarkka että kaikki jämät tulee johonkin käytettyä. Lapsille laitan lautaselle sen verran että syövät. Ja jos eivät syö niin loppulautanen jääkaappiin ja se syödään seuraavalla ruualla.

  Mie laitan ruokaan yleensä just niin paljon rahaa kuin mulla on. Mitä enemmän sitä on, sen enempi ostan myös tammenlehtisalaattia tms. Arjessa siitä on pakko tinkiä ja suosinkin porkkanaraastetta ja kesäkurpitsaa. Marjoista puolukat on edullisempia, niitä laitan smoothieen.

  Itse tingin mielummin vaatteista kuin ruuasta. Ei meillä onneks huono rahatilanne ole. Välillä otan sellaisia ”kitukuureja” jolloin yritän pärjätä vähemmällä ruokabudjetilla. Sitten taas rupee tökkimään ja ostan kaapit täyteen kaikkia ihania smoothieaineksia.

  Niin pitkään kuin on mahdollisuus ostaa laadukasta ruokaa niin ostan.

 19. Avatar Saara sanoo:

  Lisään vielä sen verran omaan kommenttiini että meidän perheessä on kaksi erittäin ruokarajoittunutta, minä ja toinen lapsi. Lapsella on gluteeniton ruokavalio + soija ja pähkinäallergioita. Mulla on viljaton ja maidoton. Oishan se todella halpaa jos kaikki vois syödä aamulla kaurapuuroa mutta miun kroppa ei sitä vedä eikä myöskään lapsella kovin usein.

  Kyllähän tietyillä ruokarajoitteilla ruokalasku kasvaa aika paljon. Proteiini pitää saada jostain muusta kuin maitotuotteista, samoin ylipäätänsä vitamiinit. Mut en valita. Tällä ruualla voin hyvin ja tosiaan niin kauan kuin rahaa on, käytän sen huoletta ruokaan.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mäkin oon ajatellut asian niin että tingin sitten muista jutuista jos tulee tilanne että täytyy alkaa tinkiä. Tällä hetkellä elätän kuitenkin lähinnä itseäni, joten voin satsata just siihen mihin tahdon. :)

 20. Avatar inna sanoo:

  Oikeesti terveellisesti voi syödä myös edullisesti! Ite oon ihan yllättynyt opiskelijana tästä. Syön terveellisemmin kuin ikinä ja koska treenaan paljon, niin sitö ruokaa myös kuluu. Tosin en yleisesti ottaen käytä luomua ja syön lihaa todella vähän. Kuitenkin juurekset, hedelmät ja aika suuri osa kasviksistakin on tosi edullisia. Kuten myös kikherneet, pavut, kananmunat, tonnikala ja jauhelihaa tulee ostettua aina tarjouksesta. Tän lisäks tulee jonkun verran syötyä myös superfoodeja, yks lemppari on chia-siemenet ja nekään ei oikeesti oo niin kalliita, kun miettii miten riittosa yksikin paketti on; pari ruokalusikallista siemeniähän riittää yhteen aamupalaan! Tietysti hyvään ruokaan kannattaa satsata, mutta ite syön edullisemmin ja terveellisemmin kuin moni muu opiskelijaystäväni :)

  • Avatar ninnu sanoo:

   Ihankuin olis minun kirjoittama tää kommentti, täysin sama tilanne täällä! :D Loppupeleissä kyse on valinnoista ja siitä, mihin satsaa ja mistä tinkii. Kaikki on mahdollista ja se, että ei ole varaa syödä terveellisesti on mielestäni potaskaa :)

   • Avatar Ilona sanoo:

    Haha mietin ihan samaa :Dd ja tässä nyt onkin tiivistettynä toi mun alempi kommentti. Näillä samoilla siis opiskelijana mennään.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kyllä, kuten moni muukin on todennut; pieni budjetti ei ole este syödä terveellisesti :)

 21. Avatar Aurora sanoo:

  mitä kaikkea tuohon summaan ihan konkreettisesti kuuluu? Kuulostaa hurjalta summalta. Just katoin jonkun videon bodyruoan kustannuksista ja siinä tuli päivän summaksi n.12e, sisälsi kuusi ateriaa.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mä oon joskus tehnyt postauksen kauppakassien sisällöstä, löytyy varmaan googlettamalla. Pääpaino on kuitenkin vihanneksissa ja kasviksissa sekä laadukkaassa lihassa/kalassa :)

 22. Avatar Lotta sanoo:

  Mä suosin myös itsetehtyjä ja terveellisiä, tuoreista raaka-aineista tehtyjä ruokia. Syödään poikaystävän kanssa kerran päivässä yhteinen ateria + aamupala + iltapala. Itse syön myös lounaan + välipaloja useimmiten kotona. Kulutan paljon pähkinöitä, marjoja, lehtivihreitä. Kotiruokailuun menee noin 60e/viikko. Tietysti mun ruokamäärät ei yhtä suuria kun esim. Ainon (koska en kuluta yhtä paljon energiaa). Suhteellisen alhaisen rahasumman syy on osin se, että emme syö paljon punaista lihaa ja se punainen liha joka syödään on itse metsästettyä. Muuten ostetaan kalaa ja kanaa tarjouksesta paljon ja pistetään pakkaseen. Näin ei myös aina tarvitse pähkäillä proteiininsaantia, kun niitä löytyy melkeen aina pakkasesta. Eli terveellisesti voi todellakin syödä myös pienellä budjetilla :) kunhan vaan tarkkailee mistä saa tuoretta mutta halpaa.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mä uskon, että voisin kans säästää jos katsoisin vähän tarkemmin vielä noita tarpeita. Ostan usein myös ns. varastoon varmuuden vuoksi. Joka kauppareissulla tarttuu pakastemarjoja, vaikka niitä olisi vielä pakkasessa, mutta eipähän pääse loppumaan. Mulla on myös aina kaapissa tarvikkeet esim. raakaleivonnaisiin jne. :)

 23. Avatar Riikka sanoo:

  Mun mielestä ruokaan satsaaminen on fiksua. Siinä säästää kummasti monissa muissa jutuissa kun syö kunnolla. Sä et ole tainnut olla kipeä pitkään aikaan? Ei ole mennyt rahaa lääkkeisiin ja lääkärissä ramppaamiseen. Mättöihinkin menee ihan älyttömästi rahaa, mulla meni ennen helposti 20 € yhden päivän mättöihin. Sitten kun sen toistaa monta kertaa viikossa/kuukaudessa niin syntyy kiva summa, joka näkyykin hienosti rasvakerroksen paksuuntumisena.
  Katsoin just s-bonuslaskelmasta, että meillä tapaa mennä 1200 € kuukaudessa ruokakauppaan, eli neljän hengen sapuskat. Siihen päälle vielä herat, quest barit ja muut systeemit niin kyllähän siitä aikamoinen summa syntyy En kuitenkaan lähtisi tinkimään. Ahdistaisi jos pitäisi miettiä, että pitää löytää kaupasta mahdollisimman halvalla jotain syötävää. Tajusin just, etten ole käynyt tänä vuonna kertaakaan ulkona syömässä enkä ole juonut tippaakaan alkoa, joten selvää säästöä ;).

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Oon samaa mieltä Riikka! En oo tosiaan milloinkaan kipeä, enkä usko että se olis ihan pelkkää sattumaakaan. Ja noihin mättöihin kyllä menee kans paljon rahaa. :D

 24. Avatar Tuija sanoo:

  Mut ruoka on oikeasti yllättävän kallista! Varsinkin jos yrittää syödä kunnon aterioita joka päivä niin opiskelijabudjetilla ei paljon ylimääräiseen jää. Mielummin kuitenkin panostan hyvään ruokaan kuin johonkin turhuuksiin ;-)

 25. Avatar tomi sanoo:

  Menisikö itsellä jotain parisataa euroa kuukaudessa? Näin köyhänä, lihat -30% jos vaan tarjouksissa on ja ainahan niitä on sekä lidlistä pakestevihanneksia + marjoja halvalla. Kasvikset myös lidlistä tai tarjousten perusteella. Näillä menty jo vuosia mutta minkäs teet. Varmaankin menisi paljon enemmän jos olisi varaa panostaa. Olisi mukava tehdä joskus veriarvotestit joista näkisi mahdolliset puutostilat.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mulla menee aika pitkä penni just lihaan, ja etenkin luomulihaan. Noin varmaan säästää ihan hyvin, jos satsaa aina aletuotteisiin :)

 26. Avatar Piia sanoo:

  Täytyy kyllä nyt tähän väliin sanoa, että mulla on koko kuukaudelle varattuna se 500 euroa, kun siitä ei ole vielä vähennetty vuokraa! Mahtaiskohan sillä käteen jäävällä summalla saada tehtyä terveellistä ruokaa? :)

  • Avatar opiskelijatyttönen sanoo:

   Mun mielestä ainakin esim. valmisruuat on tosi kalliita! :D Ite mietin aina, että saan tehtyä kasvissosekeiton tai vaikka jauhelihakiusauksen sillä muutamalla eurolla, jonka se valmisruoka maksaisi… Perunasipulisekoitus maksaa alle 1 e. Kevyt jauheliha (Lidl) 2,69 ja kylkeen porkkanaa ja vaikka se kermapurkki (yht. alle 1 e). Ja siitä saan ite ainaki monen päivän ruuat!! Neljä annosta tulee helposti. Et musta taas ei oo kallista.. :D Paitsi erikoissalaatit ja pähkinät on melko kalliita kyllä opiskelijabudjettiin!! Silti ostan joskus pähkinäpussin ja syön sitten säästellen muutaman päivässä jogurtin seassa! ;) Ja lisäks on ärsyttävää, että esim. vehnämakaroni on halvempaa kuin täysjyvä/tummempi makaroni ?! Mitä järkeä? :D Ja sokerijogurttipurkin (1 litra) voi saada eurolla, kun taas joudun maustamattomasta maksamaan 1,69 (rainbow s-market), mutta en siltikään pystyisi koskaan ostamaan sitä sokerista.. :D Oon aatellu, et sit otan vaikka lainaa ja kulutan niistä terveelllisempään ruokaan jos jää siitä kiinni!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kyllä varmasti saa kun vaan jaksaa suunnitella hieman etukäteen :)

 27. Avatar Ilona sanoo:

  Itse olen hämmästynyt kuinka vähän rahaa mulla menee ruokaan. Varmaan ihan max 50e viikossa eli 200e kuussa. Varsinkin nyt kun olen minimoinut maitotuotteet niin rahaa menee entistä vähemmän. Mantelimaito korvaa maidon. Proteiineina perus kana, jauheliha, linssit, kikherneet, kananmunat. Hiilareina kaurahiutaleet, riisi, bataatti, riisikakut. Kasviksina tuore pinaatti sekä kurkku ja paljon pakastevihanneksia. Ja paljon hedelmiä ja puuroon marjapilttejä koska pakastemarjatkin ovat aika kalliita. Luksusjuttuja(opiskelijalle) kuten chiasiemeniä ja maapähkinävoita löytyy aina kaapista. Koen että saan kyllä käydä kaupassa aika vapaasti eikä hintoja tarvi paljoo kyttäillä ja silti saan terveellistä ja hyvää ruokaa..
  Toi sun kauppalasku on kyllä aika massiivinen mutta toki tarviit enemmän polttoainetta kuin useimmat.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Muistan kyllä, että yksin eläessä oli aika paljonkin halvempaa. Ehkä mun pitää alkaa syynätä, että paljonko toi mies oikeesti syö?! :D No ei vaiskaan, mutta totta puhut, halvallakin pääsee halutessaan! :)

 28. Avatar sipe sanoo:

  Meitä asuu taloudessa kaksi ja kaksi kissaa. Käydään lähes vain Lidlissä. Max 400e menee kuussa safkaan. Käydään joka toinen viikko kaupassa ja ostetään kahden viikon satsi. :) terveellisesti ja melko protskupitoisesti syödään.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Joskus Lidilissä shoppaillessa huomaa kyllä miten siellä on halvempaa! 50 € : llä saa jo ihan tosi paljon ruokaa. Pitäis käydä useemminkin. HArmi vaan kun siellä harvoin on mitään luomutuotteita (hedelmiä, vihanneksia)

   • Avatar Anni sanoo:

    Apua kirjotan tänne sata kommenttia.. Mut siis itse käyn noin kerran viikossa hakemassa Lidlistä hirveän määrän kasviksia ja hedelmiä ja paria muuta tuotetta (esim raejuustoa, täysjyväruisnäkkäriä), mutta kaikki muu pitää kyllä ostaa esim. K-supermarketista, koska ei Lidlissä oo kotimaisia pakastemarjoja, soija- tai kaurajugurttia, superfoodeja, siemeniä jne. Mutta oon huomannut, että jo toi kasvisostosten keskittäminen Lidliin tekee aika paljon säästöä. Siellä on jopa lehtikaalia aina välillä, ja luomusitruunoita, jotka tungen kokonaisina kuorineen mehulinkoon :)

 29. Avatar Linda sanoo:

  Loistava postausaihe :) Itselläkin kuluu aika hurjia summia välillä ruokaostoksiln. Olen nyt hieman yrittänyt säästää menoista ja pyrkinyt valitsemaan isomman kaupan kalliin lähi k-kaupan sijaan, käymään kerran viikossa tekemässä isommat ruokaostokset monen pienemmän kaupassa käynti kerran sijaan, sekä vihanneksien ja hedelmien kanssa pyrkinyt nappaamaan tarjouksessa olevia lajeja – kivaa vaihtelua tulee samalla viikon hedelmiin :) mielestäni ruokaan on hyvä panostaa ja se näkyy kyllä hyvinvoinnissa mitä syö!! Mutta niin, nämä ovat valintoja, eikä niitä mielestäni kannata suhteuttaa vaikkapa siihen ostaako joku toinen olutta siinä missä minä luomu tomaatteja – kummallakin kuluu rahat, eikä toisen kulutus ole toiselle säästöä. Se on surullinen tosiasia, että laadukas ruoka on kalliimpaa, ihan jo kansanterveyttäkin ajatellen. Suht vähällä summalla kyllä kuitenkin saa jo ihan perus ok ruokaa, esimerkiksi puuro on halpaa ja hyvää, joten en näe pientä budjettia automaattisesti epäterveelliseen ruokavalioon johtavana, kun toisinaan tuntuu että monissa blogeissa ruokapostauksiin kommentoidaan, ettei vaikkapa opiskelijabudjetilla onnistuisi.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitti!Oot oikeessa, että ei ole kenenkään toisen ongelma se mitä kukin ostaa! Lähinnä joskus voi ärsyttää se, että valitetaan kuinka ei ole rahaa ruokaan, mutta sitten on kuitenkin varaa bilettää kolmesti viikossa. Pienelläkin budjetilla voi toki syödä terveellisestikin :)

 30. Avatar mamma sanoo:

  Älä huoli, Aino!
  Meillä miehen kanssa menee melkein yhtä paljon rahaa ruokaan.
  Molemmat kun treenaa ja haluaa elää terveellisesti, niin sille ei voi mitään.
  Sitäpaitsi miehen pitäminen tulee tosi kalliiksi

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hehe, miehen pitäminen tulee tosiaan kalliiksi!! :D

  • Avatar Anni sanoo:

   xD Mun uus lempilause to be! ”Miehen pitäminen tulee tosi kalliiksi.” Hihi! Kokemusta on ja oon samaa mieltä, onneksi nykyisessä suhteessa asutaan erillään ja kumpikin vastaa omista ruokakuluistaan, ainakin toistaiseksi. :D

   Joka tapaukses oon sitä mieltä et jos vaan saa rahaa meneen terveelliseen ruokaan niin se ei todellakaan oo huono juttu, voishan sen rahansa törsätä paljon huonomminkin.

 31. Avatar Janne sanoo:

  Onhan tuo rahamäärä _viikossa_ ruokaan melkoinen, mutta luomun suosimista en voi ymmärtää, etenkään paljon lihaskuntoharjoituksia tekevältä. Luomun muuttaminen tavanomaiseksi toisi noin 40-70 % säästön niissä tuotteissa, jotka ostetaan toistaiseksi luomuna.

  Perustelen tätä sillä, että kaikkien luotettavien meta-analyysien ja yksittäisten tutkimusten mukaan luomussa saattaa olla hiukan enemmän antioksidantteja, mutta näiden hyödyllisyydestä ei ole juuri mitään tieteellistä näyttöä, vaikka niistä innostuttiin jo 80-90-luvuilla. Onpa jopa päinvastaista näyttöä, eli syöpä käyttää antioksidantteja apuna, sillä antioksidantti vaikutti syöpään vähentämällä keskeisen syöpää hillitsevän säätelyproteiinin p53:n määrää. (Martin Bergö et al).

  Sen sijaan luomussa on lähes poikeuksetta vähemmän typpeä (lue:proteiini) sekä kuituja ja taas näiden terveysvaikutuksista meillä on hyvinkin paljon positiivista näyttöä, joten luomussa tämä jää saamatta.

  Jos pelkää torjunta-aineita, niin kahvikupillisessa (olipa luomua tahi ei) on paljon enemmän luonnon karsinogeenisiä torjunta-aineita kuin saat koko vuoden aikana tavanomaisesti tuotetuista elintarvikkeista (Bruce Ames et al).

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moro! Kiitoksia kattavasta kommentista ja näkökulmasta. Täytyypi perehtyä asiaan enemmän. Ostan toki myös tavallisia tuotteita ja luomuna pyrin hankkimaan pääasiassa kahvin, lihan ja vihannekset/hedelmät mahdollisuuden mukaan. (suosin aina kotimaista ensin)

 32. Avatar Jenna sanoo:

  Haha, sulla menee enemmän rahaa ruokaan viikossa, ku mitä itellä jää käteen kuukaudessa. :D
  Tottakai kannattaa laittaa laadukkaaseen ruokaan rahaa,jos vaan pystyy. :) Hyvä blogi sulla!

 33. Avatar Jenny sanoo:

  Jessus mikä määrä :D. Meillä kahden hengen taloudessa menee rahaa ruokaan keskimäärin 400-500 euroa kuussa ja mielestäni syödään terveellisesti ja monipuolisesti, suosimme kotimaista ja ollaan hyvin ravintotietoisia. Ja molemmat liikkutaan ja urheillaan aktiivisesti, joten ruokaa menee määrällisestikin varmaan keskivertoa enemmän.

  Ei osteta juurikaan luomutuotteita (paitsi kananmunat), ja jos rahaa olisi enemmän ruokaan käytettäväksi, ostaisin mielelläni enemmän esim. lihat kauppahallista ja mahdollisimman paljon luomua ja lähiruokaa.

  Ei terveellisesti syöminen tarkoita, että siihen tarvisi laittaa älyttömiä summia rahaa. Kannattaa satsata kauden kasviksiin ja vihanneksiin, ja tarkastella mikä sattuisi olemaan tarjouksessa ja miettiä päivän ja seuraavien päivien ruoka sen perusteella. Ostamme myös paljon tarjouksesta lihaa ja kalaa pakkaseen, siinä säästää pitkän pennin. Pakkaseen menee kesällä myös koko vuoden tarpeisiin marjoja, joita on metsät pullollaan, kunhan vaan viitsii käydä keräämässä.

  Jokainen saa mielestäni laittaa rahansa mihin haluaa, joku matkustelee, joku satsaa kalliimpiin ruoka-aineisiin, joku käy ulkona syömässä, joku shoppailee. Joten kyllä mun meilestä on ihan ok laittaa rahansa ruokakauppaan tai mihin ikinä kukakin laittaa, mutta terveellisesti syöminen ei missään nimessä tarkoita, että siihen pitäisi laittaa kamalia rahasummia.

Kommentoi