Heippa! Kaikilla meillä treenaajilla on ominaisuuksia joissa olemme hyviä ja sitten on niitä kehittämisen arvoisia juttuja. Teemu Selänteen sanoin ”kehitys loppuu tyytyväisyyteen”. Silloin, kun kokee olevansa jo niin hyvä ettei ole enää kehitettävää, ei myöskään kehitystä tapahdu. Joskus on ihan hyvä eritellä itselleen omia vahvuuksia ja heikkouksia, jolloin tulee ehkä paneuduttua niihin heikkouksiinkin enemmän.
Faktahan on se, että niitä ominaisuuksia joissa on jo valmiiksi hyvä on mukavampi harjoittaa ja sama toisinpäin. Notkeat tyypit tykkäävät venytellä ja hyväkuntoiset vetävät paljon kovatehoisia aerobisia treenejä. Kuitenkin, jos haluaa tulla paremmaksi, kannattaa panostaa heikompiin ominaisuuksiin, jolloin myös paremmat puolet kehittyvät entisestään. Esimerkiksi hyväkuntoinen kankea alkaa kehittää liikkuvuutta, jolloin hänen liikeradat parantuvat ja suoritukset paranevat entisestään.
Ajattelin jakaa teille hieman omia heikkoja puoliani ja sitten myös niitä vahvuuksia.
Heikkoudet:
- Yksipuolinen harjoittelu; paljon kovatehoista aerobista harjoittelua. Onneksi ohjaan paljon erilaisia tunteja, tulee edes hieman vaihtelua ja myös lihaskuntoa.
- Paikoittainen huono liikkuvuus. Kropassa on kohtia, jotka ovat tosi jumissa, esim. rintalihakset, alaselkä, lonkankoukistajat..
- Kehitystä ei pääse tapahtumaan kovinkaan paljoa, koska palautumista ei ehdi tapahtua
- Etureidet paljon vahvemmat kuin takareidet/pakarat
Vahvuudet:
- Hyvä kunto, jaksan ihan mitä vaan ja miten paljon tahansa (ainakin luulen jaksavani
)
- Monipuolisuus. Kropasta löytyy voimaa, nopeutta, räjähtävyyttä, kestävyyttä ja myös taitoa.
- Hyvä kehonhallinta ja kehon tuntemus.
- Nopea oppimiskyky uusissa jutuissa. Tarvitsee vain nähdä jokin liikerata tai juttu ja usein pystyn tekemään sen saman tien =)
Mitä heikkouksia ja vahvuuksia teiltä löytyy?
Mielenkiintoinen aihe.:) Musta toi oman liikkuvuuden arviointi ei tällaisena taviskuntoilijana ole helppo juttu. Ihan vaan jumpissa käymällä ja liikkumalla ei itse saa palautetta omasta liikkuvuudesta eikä synny ymmärrystä niistä rajoitteista, kun ei itse näe itseään ulkopuolisen silmin. Ja kuitenkin juuri liikkuvuus voi asettaa rajoja sille, miten tekee jotkut liikkeet ja siten myös tehokkuudelle ja kropan hallinnalle. Yleensä myös ei ole mitään, mihin verrata tai suhteuttaa omaa liikkuvuutta, sen arviointi on senkin vuoksi vaikeaa.
Mulla selkeimmät vahvuudet on tasapainoa vaativat liikkeet siten, että vaikka tasapainon löytäminen nyt ei ole absoluuttinen kyky niin tiedän, millä lihaksilla ja tuntumalla sitä lähdetään hakemaan. Siten kehonhallintakin on melko hyvä vaikkei täydellinen.
Joululahjaksi voisin ottaa lisää heittäytymiskykyä. Tämä korostuu enemmän uusien juttujen kokeiluissa ja koreografisilla tunneilla, kun varovainen jahkailija minusta astuu esiin, olisi parempi toimia vaan tekemällä miettimättä liikoja.:)
Lihaskunnossa ja aerobisessa kunnossa on aina kehittämisen paikkaa.:)
Hyvä pointti on tuo, että yleensä kai muuten ihmisellä on tapana tehdä sellaisia asioita, joissa hän on muutoinkin jo hyvä. Esimerkiksi mun joogatunneilla tuntuu käyvän aina ne entiset tanssijat, jotka on jo valmiiksi tosi notkeita. Kuitenkin joogasta hyötyisivät enitsen juuri ne jäykimmät tyypit. Itse sijoitun jonnekin noiden välimaastoon.
On ihan totta että perus jumpparina ei välttämättä huomaa liikkuvuuden tarvetta, mutta monissa lajeissa ja monilla tunneilla saa paljon paremmat tehot kun tekniikka on oikea. Oikeanlainen tekniikka vaatii tosiaan täydet liikeradat ja hyvän liikkuvuuden niin ylä- kuin alavartaloon
Sen kummempaa analysoimatta listaisin tasapainoa vaativat liikkeet, esim. Balance-tunneilla ja hyvän hapenottokyvyn (en hengästy kovin helpolla kovassakaan revityksessä) vahvuuksikseni. Sitävastoin askelsarjoissa mukana pysymättömyys ja huono liikkuvuus esim. juurikin ne lonkankoukistajat ovat selkeitä heikkouksiani. Jälkimmäistä olen paraikaa kehittämässä. Ensimmäistä en ehkä haluakaan kehittää.
Hienoo että oot ottanut asiaksesi tuon liikkuvuuden parantamisen, se tulee tuomaan sulle ihan uudenlaisia tehoja myös muissa treeneissä. Itselläkin projektina nuo lonkankoukistajat ja muut mainitut jumituksen kohteet
Mielenkiintoinen aihe, ja sai myös pohtimaan omia heikkouksiaan sekä vahvuuksiaan. Sitä kautta löytyy ne itselle parhaat tavat työskennellä ja toimia. Ja tosiaankin, myönnän itsekin että esimerkiksi lihaskuntoa, jossa itse olen huono, pitäisi treenata paljon useammin kuin nykyään. Usein sitä jämähtää sinne mukavuusalueelleen!
Mulle tuli muuten tästä postauksesta jotenkin ihan out of the box mieleen sellainen kysymys, että mitä sä olet opiskellut? Siis personal trainer-koulutuksen lisäksi
Olis mielenkiintoista kuulla esim. mihin päädyit lukion jälkeen ja jos sulla jotain muita opintoja on alla niin onko ne millään tavalla vaikuttaneet sun liikunta-ammatissa.
Aihe on tosiaan mielenkiintoinen ja sitä kannattaa pohtia aina välillä.
Tästä opiskelu-asiasta on kyselty tosi paljon ja oon ajatellut kirjoittaa aiheesta ihan postauksenkin
Mulla on kans samoja heikkouksia: liikkuvuus on joissakin osissa kroppaa huono (ja tää koulussa istuminen ei auta yhtään!) ja etureidet on vahvemmat kuin takareidet. Niin haluaisin pumpissa tehdä ass to grass kyykkyjä mutta en uskalla kun oon aivan varmas että lennän selälleni