RASVA%

Oon viime aikoina alkanut kyseenalaistaa entistä enemmän kaikkia rasva% mittauksia. Etenkin sähköisellä vaa’alla tehtävät bioimpedanssi mittaukset on alkanut mietityttään. Aikaisemmin oon mittaillut vain itseäni ja satunnaisia ladyn asiakkaita. Oma rasvan määrä on huidellut aika samoissa lukemissa viimeiset 5 vuotta oli kyseessä sitten pihtimittaus tai bioimpedanssi mittaus (muutaman prosentit heittoja suuntaan ja toiseen).

Tiedossa on että laitteet ja mittaukset ovat suuntaa antavia ja kuten oon monesti maininnut ne sopii paremmin seurantaan jos on vaikkapa laihdutustavoitteita. Mittauksen tulos voi myös vaihdella mm. kovien treenien, juodun nesteen ja kuukautiskierron takia.

PTasiakkaiden kanssa oon käyttänyt tuota kehonkoostumusmittausta (TANITA) sekä mittanauhaa. (joskus myös pihtimittausta)
Tanitassa on se hyvä puoli että siitä näkee painon ja rasvojen lisäksi muita hyödyllisiä tietoja koskien kehon koostumusta.

Mitä useampi asiakas mulla on ollut sitä enemmän on huvittanut heittää vaaka h*lvettiin ja käyttää pelkkää mittanauhaa. Mulla on sellanen fiilis että jos henkilö on painava (lihaksikas) antaa laite lähes aina ison tuloksen. Olen mitannut myös ns. laihoja ihmisiä jotka eivät aina ole kuitenkaan olleet rasvattomia, jolloin tulokset ovat olleet joskus reilusti alakanttiin.

Joillakin ihmisillä laite ns. ”toimii” eli kun paino putoo, rasvat putoo. Toisilla taas voi käydä niin että paino putoo, sentit katoaa ja rasvat pysyy. On tapauksia jolloin paino on lähtenyt lihasmassasta jos he eivät ole noudattaneet ohjelmia. Jos henkilö on esimerkisi syönyt vähemmän kuin kuuluisi paino on mitä luultavimmin pudonnut suurimmaksi osaksi lihasmassasta. On myös tapauksia joilla selkeesti huomaa että fättiä lähtee, lihaserottuvuus paranee, painot nousee salilla, mutta rasvat pysyy.

Harkitsen vakavasti TANITA vaa’an pois jättämistä ja alan seurata pelkkiä mittoja ja mahdollisesti pihtimittaus käyttöön.

Luin erittäin hyvän kirjoituksen asiaan liittyen, kannattaa lukaista etenkin jos olet saanut shokeeraavan tuloksen kyseisellä laitteella 😉

—> Rasvaprosenttijärkytys

Onko teillä positiivisia/negatiivisia kokemuksia erilaisista mittaustavoista??

Tuo DXA-mittaus olisi mielenkiintoinen tehdä (lukekaa ylläoleva linkki sieltä selviää mistä kyse)


9 Responses to “RASVA%”

  1. Heidi sanoo:

    Thanks tästä postauksesta. Mun mittauksen mukaan olisin läski, siis lähellä fetmaa. Vaikka lihasta on tullut lisää (näkyvästi!) vähän joka paikkaan viimeisen vuoden aikana eikä ruokavaliossakaan ole mitään moittimista. Itsekin meni luottamus kokonaan tanitaan. Onneks se ainakin kertoi, että melkein 50kg on vain täyttä lihasta!

    • Aino sanoo:

      Jep, ei kannata lannistua sen antamista tuloksista. Omat silmät kertoo kyllä totuuden–> peili + mittanauha! 🙂

  2. mea sanoo:

    Multa ei oo ikinä mitattu rasvaprosenttia millään laitteella 😀 kuulun kuitenkin siihen porukkaan jolla bmi näyttää melkein ylipainoa kun oon vaan aina ollut niin hemmetin painava! Joskus ois kuitenkin kiva jollain tapaa testata paljonko sitä nyt on, kun mulla ei sinäänsä ole niin paljoa mistä ottaa(löytyyhän sitä, muttei niin paljon että bmi:n mukaan oisin nornaalipainon alarajoilla). Koitin eilen käydä mielenkiinnosta nopeasti metsästämässä mittanauhaa, mutten löytänyt mistään 🙁

  3. Anonymous sanoo:

    mietin täs tohon edelliseen postaukseen liittyen, että jos nyt alkaa combat ohjaajaks, saaks mixata vanhoista ohjelmista, vai miten toi lisenssijuttu menee ? 🙂

  4. Anonymous sanoo:

    Opiskelen liikunta-alaa ja just koulussa käsitelttin tätä aihetta ja meidän opettaja oli ainakin täysin näitä vastaan ja se fiilis tuli itellekin, kun mitattiin sit koko luokan kesken rasvaprosentteja. Kaikille, joilla tosissaan on lihasmassaa tuli rasvaprosentiksi yli 25, vaikka silmilläkin näki, että rasvaa ei todellakaan ole noin paljoa.. Mittanauhat vaan käyttöön 🙂

  5. Aino sanoo:

    olen aika lailla samaa mieltä et toi tanita on vähä kumma. Mulla on siinä yleensä aika alhainen rasva% kuten taas kaverillani joka treenaa ja harjoittelee bodyfitnessiä on yli 10% korkeampi kuin minulla! Mulla on kyllä sellane teoria et se mittaa eniten jalkaläskejä ja ei pysty mittaamaan yläkropan rasvat oikein hyvin (ja nehän rasvat ovat ne ”Vaaralliset rasvat”. Mulla ei oo paljo mitään rasvaa jalois ja oon pallo yläkroppa, tai ainaki ”läskimpi yläkroppa” – tikkari muoto 🙂 kun taas fitnesskaverilla on hieman tukevammat jalat, mutta pieni vyötärö ja yläkroppa. Huomaa kyllä ihan hyvin ulospäin kellä meistä kahdella on alempi % ja se ei ole minä, kuiteski mä saan elempi procentin, nii mä uskon et se on siks et mul on vähemmä läskejä jalois 😀

  6. Liza sanoo:

    Negatiivisiä Tanita-puntarista ja positiivisimpiä noista pihdeistä. Mutta parhaat fiilikset ikinä (ja se voittaa kaikki rasvaprosenttimittaukset) lihaskuntotesteistä ennen ja jälkeen tyylin. :DOlisiko muuten mahdollista saada nähdä sun nykyinen (tai ainakin viime maanantain spinning-musa-listaa) Etsin aivan hulluna yhtä biisiä siletä mutta en taida kuulla mitä siellä lauletaan oikein. Enkä oikein näe että olisit julkaissut sen listan täällää missän.Kiitos etukäteen!

    • Aino sanoo:

      Lihaskuntotestit/kuntotestithän on kuitenkin ne tärkeimmät, jeeeh =)Mä laitan sen spinning listan tulemaan 🙂

  7. JooAnni sanoo:

    Mäkin lievästi masennuin kun olin vuoden kovan salitreenin jälkeen tollasessa kehonkoostumusmittauksessa ja sen mukaan lihasmassa oli tippunu/pysyny samana viime mittauksesta, vaikka peilistä ja kuvia vertaamalla näkee kyllä että kädet esim. on kasvanu nyt tosi paljon. Enkä jotenkin usko, että mun kaikki rasvakaan olisi näin yhtäkkiä alkanut sinne käsiin ja yläselkään kertyä…

Kommentoi