”Ylikunnosta”

Heippa! Eilinen päivähän hujahti ohi tosi nopeesti vaikka ei oikeestaan tullu tehtyä mitään ihmeempiä. Tänään oon jo oikeestaan terve mutta päätin vetää varman päälle ja levätä vielä yhden päivän, vaikka olis tosi kova jo huvittanut palata töihin.

Viime viikon lopulla huomasin tuttuja oireita mitä on ollut ennenkin. Kun alan oleen hieman ylikuormituksen rajoilla en enää esim. hikoile urheillessa, en hengästy ja mulla on tosi kylmä kokoajan & on ollut vaikee saada unta iltasin. Noh, tää on siis ollut osasyy lepoiluun. Kurkkukipu pelkästään ei olis ehkä pitänyt mua levossa koska se ei ollut mitään yyber vakavaa, mutta nää kaks ”oiretta” yhdessä oli tarpeeksi että päätin antaa kropan palautua kunnolla :) Huomenna kuitenkin oon 100% back in bussines.
Luulen että tää ylikuormittuminen alkoi sillon BA-maratonin jälkeen. Kyseinen päivä oli aika rankka ei pelkästään fyysisesti vaan myös psyykkisesti, sen lisäks että suoritus jo itsessään oli aika kova niin piti muistaa kaikki biisit ja koreot ja jaksaa tsempata muita :) Mulla oli lisäksi 2 tuntia aamulla ja koko viikko oli itsessään sisältänyt paljon kaikkee. Olisi pitänyt levätä maratonpäivän jälkeen mutta menin sitten tuuraamaan stepin ja siitä jatkui heti toinen kokonainen viikko ilman lepoa.

Paljon puhuttu ylikunto ei pamahda päälle yhtäkkii tosta noin ilman oireita. Ortostaattisen sykkeen mittaaminen on yksi tapa mitata kehon rasitustilaa.
Yleisempi vaiva on ns. akuutti ylikunto joka voi tulla juurikin muutaman kovan treenipäivän/viikon jälkeen ja silloin sitä voisi sanoa enemmän ylirasitustilaksi. Tähän vaivaan auttaakin useimmiten muutamien päivien lepääminen. Eli jos ortostaattinen syke näyttäisi ylikuntotilaa, kannattaa ensin antaa itselleen muutama lepopäivä ja mitata sitten uudelleen.
Krooninen ylikunto onkin jo hankalampi homma ja voi kestää useita kuukausia. Yleensä ylikuntoon joutuminen vaatii jo pitkää ylirasitustilaa, usein myös liian niukkaa energian saantia. Myös psyykkinen väsyminen voi ajaa ylikuntotilaan.

Muistakaahan siis että myös ne lepopäivät on tärkeitä ja jos tiedossa on psyykkeelle rankkoja juttuja vaikkapa töiden/koulun tienoilta voi fyysisen rasituksen vähentäminen olla ihan hyvä idea.

Ylikunnon tyypillisiä oireita
 • korkea leposyke ja/tai korkea palautumissyke
 • yleinen väsymys ja liikkuminen ei innosta
 • väsyy treeneissä entistä nopeammin
 • voimatasot alkavat laskea
 • koordinaatio heikkenee
 • unensaanti heikkenee tai yliuneliaisuus
 • ruokahalu heikko tai valtava, ei normaali – oudot mielihalut ovat tavallisia
 • voimakas jano tai janottomuus
 • psyykkisesti ylikierroksilla tai masentuneisuutta, flegmaattisuutta
 • useat flunssat tai jatkuvaa kuumeilua

No Responses to “”Ylikunnosta””

 1. Eve sanoo:

  Mulla kanssa tais mennä pieneen ylirasitustilaan kroppa sen lauantain 3h tempomisen jälkeen, vaikka pidin sitten lepoa sen jälkeen. Olis pitänyt kuitenkin ehkä pitää enemmän tai aloitella sitten kevyemmin perään, kun tuntui koko ajan treenit tossa parin viikon aikana niin raskaalta ja kroppa väsyi paljon nopeemmin. Välillä sydänkin hakkas ihan hulluna tosi helposti. Onneksi nyt sairastuin viikoksi ja oli pakko levätä, nyt kroppa on kyllä kun uusi. Pitää vissiin kantapään kautta taas oppia tuo levon merkitys, kun ei mitkään kellot soi vaikka suorituskyky on laskenu. No jospa sitä jatkossa osaisi tulkita kroppaansa ajoissa paremmin ja ottaa sen pidemmän tauon ennen kuin on liika rasittunut :)

 2. Janna sanoo:

  Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! Hienoa että sait pidettyä pääsi ja maltoit levätä vielä tämän päivän, varmasti pääsee sit uusilla voimilla taas jatkamaan. Varmasti tuolla lepopäivättömällä viikolla on ollut oma osuutensa, mutta onneksi ei mitään kovempaa ylirasitustilaa oo tullut!

 3. Katri sanoo:

  Kiitos postauksesta:) Arvelinkin että muitakin sun lukijoita varmaan kiinnostaa näin tärkeä aihe.Ei muuta kun lepoa ja sit yrittää uudelleen:) täytyy myöntää etten tänään viä kyenny oleen poissa salilta ku oli pakko kokeilla uusien ohjaajien steppiä:) Varsinkin kun viikonloppuna tulee joka tapauksessa oleen pitkä tauko hikiliikunnasta kun lähden ”lomaileen” porukoille (pystynkö oleen torstain stepistä pois.. hmm..). Nyt otin stepin toki kevyesti, vaikka vaikeeta oli ku olin niin fiiliksissä ku oon jo yrittäny pitää vähän taukoa (=lepoa/kevyempää liikuntaa). Niin siistiä että saatiin lisää ohjaajia:)

 4. Hanne sanoo:

  Tässä meinaa flussa tulla koko ajan. Kun yhden nuhan sain voitettua, meinaa kurkussa taas olla tunnetta. Mullakin on nyt ens lauantaina BA-maraton edessä eikä todellakaan olisi varaa sairastaa! :-O Lepoa sinulle Ainoa. Kiva että kirjoitat tästäkin aiheesta. Moni vaan tykittää ylikunnon rajamailla…

 5. […] Sykejuttuja olen kirjoittanut myös: täällä , ylikunnosta täällä. […]

Kommentoi