Ammattina Personal Training

Luvassa kolmas ammattipostaus, joka käsittelee siis Personal Trainerin työtä ja työnkuvaa. Nykyään todella suuressa suosiossa oleva ammatti mahdollistaa asiakkaille laajan valikoiman erilaisia valmentajia, mutta valitettavasti myös laatu on kärsinyt, sillä nykyään ihan kuka tahansa voi kutsua itseänsä personal raineriksi. Koulutuksia kun järjestetään jatkuvasti ja niiden jälkeen ollaan opittu asioista vasta pieni pintaraapaisu. Mun mielestä olisi suotavaa omata urheilutausta sekä tietoa ravinnosta ja liikunnasta jo ennen koulutukseen osallistumista. Omaan koulutukseeni ei päässyt suoraan, vaan sinne tuli hakea ja juurikin omata jonkinlainen tausta etukäteen. Kun nyt miettii taaksepäin, oli tietoni ja taitoni vielä aika lapsenkengissä koulutuksen jälkeen, vaikka olin entinen kilpa-urheilija ja opiskellut aiheesta itsenäisesti ihan lapsesta saakka. Pelkkä hyvä tietotaso ei riitä, vaan täytyy myös osata valmentaa erilaisia ihmistyyppejä eri tavoin. Jostainhan on aina aloitettava ja ammatti on kuitenkin hyvin opettavaista, jokaisesta asiakkaasta oppii aina jotain lisää. Mulle haastavia asioita on ollut ”astuminen erilaisten ihmisten kenkiin”, eli ymmärtää että kaikki ei oikeasti ole niin helppoa ja yksinkertaista, kuin minulle vaikka on. Olen myös oppinut, että asiat täytyy aina selittää hyvin selkeästi, eikä olettaa että ”kyllähän sä nää tiedät”. 🙂 Jos en kiellä alkoholin juontia, joku voi sitä juoda, koska missään ei lukenut että ei saa jne..

_MG_8898

Kävin Trainer Labin PT-koulutuksen vuonna 2011 Helsingissä. Koulutus kesti reilut 6 kk ja muodostui siis viikonloppujaksoista, joissa opiskelimme perjantaista sunnuntaihin. Koulutukseen kuului myös paljon itseopiskelua pikaisen aikataulun vuoksi. Koulutus päättyi lopputenttiin, joka oli todella haastava. Olisi kiva tehdä sama tentti uudelleen nyt ja katsoa miten osaisi vastata kysymyksiin tällä hetkellä. 🙂

Itse teen PT:n töitä osa-aikaisena, sillä kuten olen kertonut työni koostuu monesta eri osa-alueesta. Itse en haluaisi tehdä PT:n hommia kokopäiväisesti. Tuntuu, että pystyn antaa itsestäni enemmän kun asiakkaita on hieman vähemmän. Hommasta tulee ehkä enemmän henkilökohtaista, kuin silloin jos asiakkaita tulisi liukuhihnalta peräkkäin monta putkeen. Tämä on tietysti makuasia, joillekin sopii hyvin tehdä hommaa 8 tuntia päivässä. Henkilökohtainen valmennus sekä ryhmäliikunnan ohjaaminen on aika ”raskasta” hommaa psyykkisesti, sillä ohjaajan täytyy antaa itsestään paljon ja olla jatkuvasti läsnä. Jossain vaiheessa tein liikaa peeteetä ja olin iltaisin todella loppu. Ei huvittanut enää puhua saati ajatella mitään, kun oli ensin ohjannut viisi PT-asiakasta ja päälle 2-3 jumppaa. Nyt olen löytänyt tasapainon näiden välissä niin, että itsekin jaksan.

_MG_8856

Töiden saaminen voi olla aluksi hankalaa, sillä kuten aiemmin mainitsin, Personal Trainereita löytyy nykyään joka kulman takaa. Jos on juuri valmistunut uusi valmentaja, voi olla vaikea saada asiakas vakuuttuneeksi, miksi juuri hänet pitäisi valita, jos vaihtoehtona on toinen, 10-vuotta kokemusta omaava ohjaaja. Helpoin tapa on varmasti hakea töihin kuntokeskuksen palkkalistoille, jolloin asiakkaita saa helpommin kuin yrittäjänä. Tällöin kuntokeskus maksaa palkan, mutta hyötyy tietysti myös tulojen muodossa. Personal Training alkaa näkyä kuntokeskuksien tarjonnassa yhä enenevin määrin, sillä nykyään on jo hyvin tavanomaista omistaa oma PT. Maksuja voi myös hoitaa osissa, jolloin suuret summat eivät tunnu ihan ylitsepääsemättömiltä. Itse en ole missään vaiheessa kärsinyt asiakaspulasta, päinvastoin. Olen ollut jo hyvin pitkään buukattu täyteen, johtuen toki myös siitä että asiakaskiintiöni on rajallinen. Olen saanut paljon asiakkaita jumppien kautta, eli tunneillani käyneet ovat tahtoneet henkilökohtaisempaa ohjausta. Myös blogin kautta on tullut ja tulee edelleen paljon yhteydenottoja. Valitettavasti en siis tällä hetkellä pysty ottaa enempää valmennettavia.

Jokainen asiakas saa paketin pituudesta riippuen, tietyn määrän yhteisiä treenikertoja, omiin tavoitteisiin tähtäävän ruokavalion, saliohjelmat sekä treenisuunnitelman. Paketteihin kuuluu myös yhteydenpito valmentajaan, jos heillä tulee kysyttävää tai ongelmia tapaamiskertojen välillä. Mä tapaan treenata jokaisen asiakkaan kanssa kerran viikossa, loput treenit he tekevät omatoimisesti. Joskus ohjelmia täytyy muokata välissä, jos jokin ei toimi tai tunnu hyvältä. Tavoitteena kun on löytää elämäntapa, jota voi noudattaa myös paketin loppumisen jälkeen. Sen vuoksi ohjelmat ”elävät mukana menossa.” Homma ei tosiaan ole pelkkää fyysistä suorittamista, vaan hyvin usein, isoin rooli on psyykkisellä puollella, täytyy päästä eroon niistä tavoista, joiden vuoksi on siinä kunnossa mistä tahtoo muuttua. Jokainen asiaakkani on tärkeä ja myös itse koen onnistumisen tunteen, jos he onnistuvat tai saavuttavat tavoitteensa. 🙂

_MG_8812

Yhteiset treenit vaihtelevat hyvin paljon asiakkaan tavoiteesta riippuen. Useimmissa tapauksissa ohjelmaan kuuluu kuntosalitreenit, mutta ei aina. Osa ihmisistä ei halua treenata kuntosalilla ja silloin ohjaajalla täytyy olla mielikuvitusta keksiä myös muunlaisia harjoituksia, joiden avulla hän kuitenkin voi saada haluamansa tulokset. Oma vahvuuteni on monipuolisuus, eli osaan tukea monia erilaisia tavoitteita ja oman pitkän urheilutaustan vuoksi, mulla on laaja liike- ja treenipankki päässä.

Omaa PT:tä hankkiessa kannattaakin miettiä myös ohjaajan taustaa. Jos haluat saada aikaan lihaskasvua ja satsata salitreeniin, tällöin PT, jolla on itsellä kokemusta asiasta on varmasti paras vaihtoehto. Jos taas haluat kohottaa hapenottokykyä ja saada timmin vartalon, ehkä joku PT joka itse harrastaa kestävyysurheilua sopii parhaiten? Jokseenkin karu fakta on myös PT:n oma ulkomuoto, jos ohjaaja itse ei ole hääppöisessä kunnossa, kuinka hyviä neuvoja häneltä lopulta saa? En tietenkään väitä, että ulkonäkö ja tietotaito olisi aina yhtä, mutta mielestäni ulkomuoto on kuitenkin käyntikortti siitä tyylistä mitä PT itse noudattaa.

Heräsikö kysymyksiä aiheeseen liittyen?

Kuvat: Anna Snickars


8 Responses to “Ammattina Personal Training”

  1. armi sanoo:

    tää ei liity aiheeseen yhtään mitenkään ja on vähän hassu kysymys, mut mulla tuli mieleen et mitkä on sun lemppari ’aidot’ suomalaiset koti/perinneruoat ja herkut? meinaan just näitä esim. makaronilaatikkoa, karjalanpaistia, makkarakastiketta, karjalanpiirakoita, perunalepuskoita, joulutorttuja jne. ilman mitään hifistelyjä 😀

    • ainorouhiainen sanoo:

      Hmm..makaronilaatikko ja lasagne on mun lemppareita, myös karjalanpiirakat munavoilla on jotain ihan mahtavaa 😛 Joulutortut voittaa piparit mennentullen..nam, tuli nälkä! 😀

  2. Mi sanoo:

    Mua kiinnostaa että onko sulla tulevaisuuden suunnitelmia uran suhteen? Millaisia? Kauanko aiot jatkaa alalla vai aiotko vetää mummoille jumppaa vielä vanhainkodissakin? Useinhan jumppaohjaajat on suht nuoria tai en ainakaan muista ketään yli 50-vuotiasta, yli nelikymppisiä voi olla pari?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Mä elän aikalailla päivä kerrallaan ja katson mitä tulevaisuus tuo mukanaan 🙂 Liikunnan parissa olisi kyllä kiva tehdä jotain muutakin, en vaan ole keksinyt vielä mitä se voisi olla!

  3. Riina sanoo:

    Hyvä infoteksti! Oon samaa mieltä kanssasi siitä, että personal trainereilla soisi olevan liikunta/urheilutaustaa eikä niin, et yhtäkkiä keksitään kouluttautua muotiammattiin.

    Miten on käynyt palkkapuolen ko. ammatin yleistyessä? Paljonko on tällä hetkellä alan keskipalkka e/kk?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos! Nyt täytyy sanoa, että mä en yhtään tiedä yleisesti palkkapuolesta..itse työskentelen tuntipalkalla ja osa-aikaisesti. Oma palkkani koostuu kolmesta eri työtehtävästä. Mutta kyllä tuo tuntipalkka kelpo palkka on ja sillä saa hyvät tienestit jos jaksaa tehdä paljon töitä. 🙂

      Netistä löytyvän palkkavertailun mukaan Personal Trainerin keskipalkka Suomessa on 2 425 euroa. Sieltä löytyi myös Fustra Personal Trainereiden palkkoja joista korkein oli 16 500 / kk ..aika paljon on saanut myydä paketteja ja paiskia hommia jos tuo pitää paikkaansa 😀 Toinen fustra ohjaaja oli lisännyt 3500 € kuukausittaiseksi palkaksi.

  4. S sanoo:

    Sain viikko sitten uuden ruokaohjelman eri PT:ltä kuin mitä olen aiemmin käyttänyt. Hän laski antamieni tietojeni perusteella näin: Perusaineenvaihdunta n. 1450kcal/vrk, Kokonaiskulutus n. 2250kcal/vrk, keskikalorit 1600kcal / vrk / P: 150g, HH: 150g, R: 45g

    Kuulostaako tämä sinun mielestä järkevältä? Sitten kysyisin, miten paljon uskallan käydä salilla? Olen normaalisti käynyt 4-5 kertaa viikossa n tunnin ajan ja näiden lisäksi käyn päivittäin rauhallisella kävelyllä koirien kanssa. En kai käy liikaa salilla vai onko määrä sopiva?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Heippa! Paha lähteä sanomaan tuosta ruokavaliosta kun en tiedä tavoitteesta juurikaan mitään. 🙂
      Jatka vain samaan malliin, jos kaikki on mennyt hyvin ja jaksat painaa. 🙂

Kommentoi