LAPSET & LIIKUNTA

Aiheesta tuli juteltua instagramin puolella aiemmin tällä viikolla, mutta halusin tehdä myös pidemmän kirjoituksen tästä, joten blogi long time no see! Nyt mennään pitkästä aikaa.

Lapset ja liikunta on ollut mulle tärkeä aihe jo ennen kun sain lapsen. Oon ohjannut ja valmentanut lapsiliikuntaa ja lisäksi miettinyt aihetta paljon. Nykyään kaikenlainen arki- ja hyötyliikunta jää kaikilla ihmisillä vähäiseksi, ellei siihen kiinnitä itse huomiota. Arjen askareet hoituvat nykyään evääkään liikuttamatta – jos niin haluaa! Koronavuodet lisäsivät kotoilua ja etäilyä entisestään. Sen lisäksi että kaiken saa tilattua kotiin, ei kotoa tarvitse poistua enää edes töihin/kouluun välttämättä. Nykyään on siis mahdollista istua/maata vuorokauden ympäriinsä, jos niin haluaa. Tämä jos joku on aika pelottavaa.

Oon aina sanonut, että aikuisen (arki)aktiivisuus on myös lapsen aktiivisuus. Kotona opitut tavat tulevat luultavasti vaikuttamaan lapsen liikkumiseen paljon. Lapsien kohdalla mietitään usein paljon harrastamista, mikä sekin on tärkeää, mutta liikkumisen kannalta, kaikista tärkeintä on arkiliikkuminen, eli se mitä tapahtuu heräämisen ja nukkumaanmenon välillä. Jos joka paikkaan liikutaan istuen ja meno on muutenkin passiivista, ei muutamat tunnin treenit viikossa riitä. 

Arkiliikunta on ilmaista, se tekee hyvää jokaiselle, ei pelkästään lapsille. Usein kun olen nostanut tätä aihetta esiin, saan paljon syitä miksi ei voida tehdä jotain tiettyä asiaa. 

Jos käytän esimerkkiä, että pyöräily töihin/kouluun on hyvää hyötyliikuntaa, saan syitä miksi tämä ei ole mahdollista. Sen sijaan, että mietitään heti syitä miksi ei voida jotain tehdä, kannattaisikin miettiä, että mitä voidaan tehdä sen sijaan, mikäli asia x ei ole mahdollista. Hyötyliikkuminen kun ei tosiaan ole pelkästään pyöräilyä/kävelyä paikkoihin, vaan kaikki liike ja liikunta on kotiinpäin. Jos päivän aikana ei ole mahdollista hyötyliikkua, silloin liikunta pitää hoitaa erikseen töiden jälkeen esimerkiksi kävelylenkeillä tai liikuntasuorituksina. 

Jos annat lapsellesi positiivisen mallin liikkumisesta, se tulee todennäköisesti näkymään hyvällä tavalla hänen terveydessään myöhemmin. Monesti nostetaan esiin, että nykyään on vaarallista laittaa lapsi vaikka pyörällä yksin kouluun/harrastukseen jne. No, sinne voi pyöräillä tai kävellä myös yhdessä lapsen kanssa. 

Tässä ei ole kyse siitä, että aina ja kaikki asiat pitäisi tehdä täydellisesti, mutta tätä aihetta on mielestäni hyvä nostaa esiin. Lapsien ylipaino on lisääntynyt hurjasti viime vuosien aikana ja luultavasti lisääntyy jatkuvasti, koska kaikenlainen liikkuminen vähenee. Leikkiminen alkaa tapahtua enemmän ja enemmän älylaitteiden parissa, joten aikuisen rooli lapsen liikkumisessa, terveydessä ja hyvinvoinnissa on jatkuvasti suurempi. Lapsista ja nuorista jotka ovat lihavia lapsena, yli puolet on lihavia myös aikuisena.

Ylipaino ei ole ainoastaan liikkumisen puutteesta johtuva asia, mutta koska lapsen laittaminen laihdutuskuurille ei ole suotavaa, on liikunta ja aktiivisuus asia, jolla tähän pystyy vaikuttaa parhaiten. Olen myös huomannut, että valloilla on kulttuuri, jossa kaikkeen aktiivisuuteen liittyy aina ruoka. Jos mennään ulkoilemaan, pitää olla eväät. Tai sitten pyöräillään jäätelölle johonkin. Jos mennään Hop Loppiin, siellä pitää saada sokerijäähilejuomia ja nugetteja.

Ruoka ja syöminen on mukava asia ja tietysti se kuuluu myös lapsen elämään, mutta itse näkisin että on tärkeää tehdä asioita missä opitaan, että voi olla kivaa myös ilman että siihen liittyy aina syöminen/herkuttelu. Lapset, joita on aina ilostettu ja lohdutettu ruoalla, ovat todennäköisemmin tunnesyöjiä myös myöhemmin.

Kun lapsi oppii kävelemään ja liikkumaan itse, ei häntä tarvitse viedä rattailla tai sylissä joka paikkaan. Se on välillä hidasta ja rasittavaa, kun kaikki etenee hitaasti ja lapsi haluaa mennä omia reittejä, mutta jos ihan pienestä pitäen oppii ja saa liikkua, uskon vahvasti että liikkuminen jatkuu myös myöhemmässä iässä. Nykyään näkee isojakin lapsia kärrättävän paikasta toiseen rattailla, sen jälkeen autolla jne..Pieni lapsi oppii rutiinit hyvin nopeasti, liikunta ja liikkuminen on yhtä lailla rutiinia kuin vaikka säännölliset ruokailuajat tai nukkuminen. Näytä mallia, kannusta ja ennen kaikkea kehu lasta kun hän liikkuu tai yrittää jotain uutta!

En halunnut tehdä tästä paasausta, enkä todellakaan aiheuttaa syyllisyyden tunteita kenellekkään, niitä meillä vanhemmilla on jo riittävästi. Tiedän kuitenkin, että tämä liikkumiseen liittyvä asia on sellainen, josta kaikki eivät tiedä, tai vaikka tietävät, eivät ehkä sisäistä sitä miten ne valinnat siirtyvät myös jälkikasvuun. Kyse ei ole aina siitä, että joku tietoisesti tekisi huonoja valintoja, joskus tarvitaan vain tietoa asiasta, että voi muuttaa tekemisiään.

Herättääkö aihe ajatuksia? 🙂


2 Responses to “LAPSET & LIIKUNTA”

  1. Vk sanoo:

    Herättää ajatuksia, nimenomaan ihmetystä tuosta että huomattavan vanhojakin lapsia jotka todellakin osaavat jo kävellä itse kuskataan rattaissa sen sijaan että kävelisivät itse. Asumme kaupungissa missä vaunuissa/rattaissa oleva lapsi ja aikuinen pääsevät liikkumaan ilmaiseksi busseilla mutta silti näyttää hieman surkuhupaisalta kun tyyliin 5-vuotiasta lasta istutetaan rattaissa 🙄 Mietityttää kävelevätkö kyseiset lapset bussista lähtiessään metriäkään kohteeseen jos saa kyydin mukavasti ilman että tarvii eväänsä letkauttaa. Samoin hieraisin silmiäni kauppakeskuksessa jossa vanhempi työnsi kärryissä about 10-vuotiasta lasta joka oli nenä kiinni kännykässä?! Uskomaton nykypäivä eikä niinkään hyvällä tavalla! 😅

  2. Anni sanoo:

    Siis niin totta! Todella hyvä postaus 🙂

Kommentoi