KEHON TERVEYDENTILA TÄLLÄ HETKELLÄ (FERRITIINI, VITAMIINIEN & MINERAALIEN TASOT)

Oon käynyt ottamassa laajemmin verikokeet kerran tai kaksi vuodessa. Oon käyttänyt Puhdin palveluita jo useamman vuoden ajan sen helppokäyttöisyyden vuoksi. Mulla on ollut tapana ottaa Liikkujan terveystarkastus – paketti, joka sisältää liikkujille tärkeitä mittareita. Mukana on esimerkiksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä kuten raudan ja D-vitamiinin pitoisuudet, magnesium ja lisäksi B-vitamiineista B12 ja folaatti sekä nestetasapainoon liittyvä kalium. Näiden lisänä testataan mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toiminta.

Paketti ostetaan puhdin sivulta, jonka jälkeen varataan aika verikokeeseen. Seuraavana päivänä tulokset saapuvat selkeästi luettavana dokumenttina. Jokaisen mitatun tiedon alla näkyy viitearvot ja selitys mihin mitattu tulos vaikuttaa. Lisäksi tuloksessa saa näkyviin käyrän, joka näyttää kaikki aiemmat mittaustulokset samasta testistä.

Kuten kuvasta näkyy, mun vitamiinien ja mineraalien tasot ovat hyvällä mallilla, mutta ferritiini eli raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto on liian matala.Ferritiini on elimistön rautavarastojen mittari ja sen pieni pitoisuus on merkki raudanpuutteesta. Hemoglobiini oli 136, mutta ferritiini on taas tipahtanut noin alas.

Oon kirjoitellut tästä aiheesta ennenkin, sillä mulla on ollut aiemminkin matala ferritiini ja sain sitä nostettua aika hyviin lukemiin, mutta ilmeisesti raskaus on taas vienyt varastot nollille ja nyt alkaa uusi rautakuuri. Viimeksi sain ferritiinin hyvin nousuun Maltofer-valmisteella, joten sillä menen tälläkin kertaa. Otan tabletin yöllä (herään öisin joka tapauksessa) c-vitamiiniporeen kanssa.

LUE MYÖS: RAUDANPUUTE ILMAN ANEMIAA

Olin positiivisesti yllättynyt D-vitamiinin tasosta, sillä tuo on sellainen mikä monilla jää alle viitearvojen. Muistan lukeneeni jostain, että kun D-vitamiinin arvo on yli 85 nanomoolia, silloin rintamaidosta imeytyy riittävästi D-vitamiinia myös vauvalle. Olisihan se hieman hassua, että kaikki muu imeytyy rintamaitoon, mutta ei D-vitamiini. Koska niin moni kärsii kuitenkin D-vitamiinin vajeesta ja olisi muutenkin työlästä selvittää jokaisen imettävän D-vitamiinin arvot, on ihan loogista että vauvoille suositellaan annettavan D-vitamiinia ihan varmuudenkin vuoksi.

Hemoglobiini noussut, ferritiini laskenut.

Tässä on vaan muutaman testin tulos, sain nimittäin viisi sivua erilaisia testejä ja lukuja. Suurin osa oli viitearvojen sisällä, muutamassa arvossa jäi hieman petrattavaa ja nyt kun ne ovat tiedossa, voin korjata asiat käytännön tasolla esim. ruokavaliossa! Mulla alkaa pian taas työt, jolloin liikuntamäärät nousee huomattavasti ja senkin vuoksi haluan, että terveydentila on parhaassa mahdollisessa kunnossa jaksamisen ja palautumisen vuoksi.

Viime aikoina en ole käyttänyt hirveän paljon vitamiinilisiä, ainakaan kovin säännöllisesti. Iltaisin otan magnesiumia ja aamulla omega-3 rasvahapppoja ja joskus monivitamiinia sekä D-vitamiinia.Näiden tulosten perusteella teen tosiaan pieniä muutoksia ja aloitan esimerkiksi rautakuurin. Muutaman kuukauden päästä ottamaan uudet, toivottavasti paremmat arvot ferritiinin osilta!

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


One Response to “KEHON TERVEYDENTILA TÄLLÄ HETKELLÄ (FERRITIINI, VITAMIINIEN & MINERAALIEN TASOT)”

  1. Eeva sanoo:

    Itselläni myös korkea hemoglobiini mutta ferritiini matalahko. Olen miettinyt että onko rautavalmistetta ihan turvallista syödä huolimatta korkeasta hemoglobiinists? Eli että rautalisä ei paksunna verta ja näin aiheuta veritulpan riskiä?

Kommentoi