EHDINKÖ PALAUTUA KAIKESTA TREENISTÄ? FIRST BEAT – ANALYYSIN TULOKSET!

Mainitsin viime viikolla, että tulen tekemään First Beat – hyvinvointianalyysin ja sellainen on nyt tehty. Mistä on siis kyse?

Firstbeat Hyvinvointianalyysi kuvaa palautumisesi riittävyyttä ja auttaa tunnistamaan stressaavat tekijät työssä ja vapaa-ajalla. Pienilläkin muutoksilla voit parantaa hyvinvointiasi merkittävästi. Hyvinvointianalyysi arvioi unen laatua ja riittävyyttä sekä auttaa löytämään ratkaisun paremman palautumisen saavuttamiseksi. Hyvinvointianalyysi kertoo, oletko riittävän aktiivinen ja onko harjoittelusi riittävän tehokasta saadakseen aikaan positiivisia terveysvaikutuksia ja kohottaakseen kuntoasi.

Kolmen vuorokauden ajan rintaan kiinnitettävä laite mittaa sykevälivaihteluja 24/7 ja samaan aikaan täytetään päiväkirjaa liikunnoista, ruokailuista ja muista aktiviteeteistä päivän aikana. Näiden avulla pystytään lukemaan tuloksia paremmin ja antaa ohjeita käytännön juttuihin, joilla parantaa omaa hyvinvointia. Kolmen vuorokauden sisällä olisi hyvä olla mukana vapaapäivä ja arkipäivä, jolloin näkee miten keho reagoi eri tilanteissa. Itse löin laitteen kiinni sunnuntaina, joka on mun lepopäivä treeneistä sekä vapaapäivä töistä. Sunnuntain lisäksi sain mukaan kovimman treenipäiväni, eli maanantain ja muutaman normaalimman päivän treenien osalta.

Mulla on ollut pitkää hyvä olo kehossa, tuntuu että jaksan hyvin ja palaudun todella nopeasti, mikä tuntuu välillä jopa hieman hullulta siihen nähden miten paljon liikun. Tiedän, että mun elämäntyyli herättää jonkin verran jopa paheksuntaa ja saan välillä siitä kommenttiakin. Tunnen itseni ja kehoni kuitenkin todella hyvin ja tiedän miten se toimii ja milloin täytyy jarruttaa (jos täytyy 😉 ). Oli siis supermielenkiintoista tehdä tämä analyysi ja saada siitä ihan kunnon dataa paperilla.

Lyhyesti summattuna treeniviikkoni sisältää noin 13 ohjattua ryhmäliikuntatuntia, 4 salitreeniä ja paljon hyötyliikuntaa kävelyn ja pyöräilyn muodossa.

Kun menin kuuntelemaan analyysin tuloksia, sanoi analyysin tekijäni Markku, ettei ole nähnyt vastaavia kenelläkään aiemmin. Tämä siis hyvässä mielessä. Tulokseni olivat älyttömän hyvät ja kertoivat että palaudun täydellisesti kaikesta kovasta menosta huolimatta. Tähän väliin täytyy mainita se, että elämäntapani tukee tätä tyyliä vahvasti ja mulla on käytössä toimintatapoja, joiden avulla edesautan palautumista. Lisäksi koen, että ravinnolla on älyttömän suuri rooli myös tässä asiassa. Katsotaan hieman tuloksia..

Maanantai:

  • 4 kpl Ryhmäliikunta ohjausta (RPV, core, bodyattack, kovatehoinen spinning)
  • oma salitreeni ylävartalolle
  • 12 km työmatkapyöräilyä
  • Koiran ulkoiluttamista rennosti kävellen
  • Näiden lisäksi normaali työpäivä, eli koneella istumista suurimmaksi osaksi.

Näiden mukaan siis kaikki on erinomaisia. Vaikka kuormitusta tulee paljon, ehdin palautua niistä jopa niin että treeni on kehittävää ja superkompensaatio toteutuu.

Kävin läpi tarkemmin päivien sisällä tapahtuvia stressireaktioita ja huomasin, että suurin piikki on yleensä aina ennen treeniä tai jumppaa. Johtuu luultavasti jonkinlaisesta psyykkisestä stressistä ja pienestä jännityksestä ennen ohjausta, mitä ei kuitenkaan itse välttämättä huomaa. Kaikki päiväni näyttivät suunnilleen yllä olevan kuvan kaltaisilta, ainoastaan sunnuntaina liikunnan terveysvaikutukset jäivät liian pieneksi, sillä aktiivisuuteni oli aika kevyttä tuolloin. Päivässä ei liiemmin ollut stressireaktioitakaan. Analyysin mukana tulee siis kaavio missä näkyy koko vuorokauden stressireaktiot, palautumiset ja liikunnat.

Tavoitteena on löytää tasapaino työn ja vapaa-ajan sekä kuormituksen ja levon välillä, sekä tunnistaa omat vahvuudet ja kehityskohteet. Olennaista ei ole täydellinen stressin puuttuminen, vaan riittävä palautuminen ja sopivan elämänrytmin löytäminen.

Tummennettu kohta onkin mielestäni hyvin olennainen pointti. Kaikki on aina suhteellista ja pitäisi osata suhteuttaa asiat omaan elämäntyyliin sopivaksi. Olen kärsinyt ylirasituksesta ja näin jälkiviisaana olen 100% varma, että se johtui psyykkisestä stressistä / burn outista. Mun elämässä tapahtui liian paljon, liian lyhyessä ajassa ja nyt kun mietin sitä aikaa niin en yhtään ihmettele, että tuli seinä vastaan. Mun tapauksessa (kovat treenimäärät + työ) oli helppo diagnosoida tämä fyysiseksi ylirasitukseksi, joka toki oli osa ongelmaa kaiken muun ohella.

Psyykkinen stressi ja vaikeat elämäntilanteet täytyisi siis osata huomioida kun mietitään hyvinvointia. Vaikka kuinka syöt parsakaalia ja treenaat, mutta jos pää ei ole kunnossa, et ole kunnossa. Hyvinvointi lähtee hyvinvoivasta olosta!

Tein tämän saman analyysin noin 2 vuotta sitten ja nämä uudet tulokset olivat paremmat ja kertoivat, että kuntotasoni on edelleen kehittynyt. Hyvä kuntoni onkin yksi syy nopeaan palautumiseen, sillä kovatehoisetkaan jumpat eivät ole mun keholle niin kuormittavia. Leposykkeeni huitelee lähempänä kolmeakymppiä ja on alhaisempi kuin koskaan aiemmin. Oon siis 33 vee ja paremmassa kunnossa kuin koskaan ennen! Aika siistiä jos en sanois. Tämä kuulostaa varmasti ylpeilyltä, mutta hitto vie oon ylpeä, että oon ollut aina oman tien kulkija ja kaikista epäilyistä ja varoituksista huolimatta tehnyt nämä asiat omalla tavallani itseeni luottaen. 🙂

Pakko lisätä vielä tähän palautumiseen ja hyvnvointiin liittyen eräs oleellisen tärkeä asia! Uskon, että mielekkyydellä on todella suuri rooli tässä kaikessa. Nautin suunnattomasti liikkumisesta ja ohjaamisesta. Rakastan työtäni ja tätä koko elämäntapaa, mikä tekee arjesta aika helppoa ja mielekästä. Jos tekisin tätä kaikkea väkipakolla, olisi tuloksetkin varmasti eri näköiset.

Haluaisitko sä tehdä First Beat hyvinvointianalyysin ja oppia itsestäsi lisää? Saada selkeitä työkaluja siihen miten parannat omaa palutumista, hyvinvointia ja treeneissä kehittymistä? Tämän mittauksen voi tehdä Wasa Sports Clubin kautta, vaikka et asuisi Vaasassa. Saat koodilla ”aino” -10% alennusta (norm. hinta 190 €). Laita sähköpostia osoitteeseen: markku.laakso@wsc.fi ja pääset aloittamaan!

Heräsikö kysymyksiä? Kommenttiboksi on auki!

Yhteistyö: Wasa Sports Club.

kuvat: Anna Riska / Annmarias

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


4 Responses to “EHDINKÖ PALAUTUA KAIKESTA TREENISTÄ? FIRST BEAT – ANALYYSIN TULOKSET!”

  1. Jenni N sanoo:

    Voiko tilata tän Uppsalaan? :))

  2. Abs sanoo:

    On ihan syytäkin olla ylpeä. Onnittelut hyvästä tuloksesta. Musta olis kiva saada oma postaus niistä asioista, joilla edistät palautumistasi. Jos vaikka itse oppisi jotain. Itsellä menee aina välillä överiksi, mutta tunnistan sen kyllä ja sit otetaan hetki kevyemmin. Onko sulla muuten lepoviikkoja lainkaan?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos paljon! Tuun tekemään postauksen vielä näistä palautumiskeinoista erikseen. Kokonaisia lepoviikkoja mulla ei ole, koska ohjaukset mutta kesällä otan aina viiden viikon iisimmän jakson kun olen lomalla. 🙂

Kommentoi