8 SYYTÄ SYÖDÄ RIITTÄVÄSTI

Kyselin eilen Instagramissa postaustoiveita ja sain ison läjän uusia ideoita ja inspiraatiota teksteille, ihan mahtavaa! 🙂 Lyhyesti tiivistettynä voisi sanoa, että eniten toivottiin ravitsemukseen liittyviä juttuja ja niistä kirjoittelen kyllä todella mielellään.

Tänään aiheena on syöminen ja riittävä sellainen! Syömisen haastavuus liittyy yleensä siihen, ettei tiedetä mikä olisi sopiva määrä ruokaa tiettyyn tavoitteeseen nähden tai ihan yleisesti, silloin kun halutaan voida hyvin ilman sen kummempia tavoitteita. Mielestäni ihan liikaa juututaan pieniin yksityiskohtiin, kun oman kehon tuntemukset taas unohtuu liian helposti. Mietitään numeroita ja makroja, eikä ajatella että vastaus voisi olla suoraan nenän edessä, kun vain oppisi kuuntelemaan mitä keho tarvitsee. Keho on nimittäin fiksu kapine ja osaa kertoa ja viestiä mitä se tarvitsee ja miten paljon. Nälän tunne, jaksaminen, treeneistä palautuminen, kehon lämmönsäätely, mieliala, mieliteot ja uni ovat hyviä mittareita sille, miten ruokavalio toimii.

Riittävä syöminen vähentää itse ruuan miettimistä. Ruoka on hyvää ja yksi nautintoaine, mutta se ei saisi viedä liikaa tilaa ajatuksista ja eikä se saisi tuottaa ahdistusta. Kun näläntunne pysyy hallinnassa ja energiatasapaino balanssissa, ei ruoka aiheuta niin paljon tunteita. 

Se fiilis, kun jaksaa treenata kovaa ja tehokkaasti on ihan mieletöntä. Kun kehossa on riittävästi energiaa, on kaikella treenaamisella huomattavasti paremmat vaikutukset ja tuloksiakin tulee helpommin. Hapotus, väsymys ja jatkuvasti kipeät lihakset voivatkin olla kehon hätähuuto, että syö hyvä ihminen enemmän ravintoa! Kun palautuminen nopeutuu, myös kehittyminen tehostuu.

Riittävä energiansaanti vaikuttaa positiivisesti lämmönsäätelyyn. Keholla tulisi olla riittävästi energiaa pitää itsensä lämpimänä jolloin myös mm. treeneissä hiki virtaa kuten kuuluu. Kun energiaa saadaan pitkään liian vähän, lämmönsäätely on yksi ensimmäisiä elintoimintoja, josta keho alkaa pudottaa energiaa ja sen tuntee jatkuvana paleluna ja esimerkiksi hikoilu vähenee/loppuu urheillessa.

Kun kroppa saa energiaa ja ravintoaineita, sillä on mieletön vaikutus mielialaan. Iloinen, energinen ja ennen kaikkea positiivinen fiilis ei ole vain luonteenpiirre, vaan johtuu usein terveellisistä elämäntavoista. Ärsytys, masennus, pessimistisyys sekä ahdistus voivatkin johtua niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin liian vähäinen ravinto ja siitä johtuvasta ravintoaineiden puutoksesta. 

Uni on yksi parhaista mittareista kertomaan miten sulla oikeasti menee. Kun kroppa saa riittävästi sapuskaa ja pystyy toimimaan optimaalisesti, heijastuu se myös uneen. Laadukas ja riittävä uni taas vaikuttaa ihan kaikkeen. Pitkään energiavajeessa olleet tietävät, että yöunet lyhenevät ja yöheräily alkaa vaivata helpommin. Yöheräily ja liian lyhyet unet ovat merkki stressireaktiosta, jota liian vähäinen ravinto tai liiallinen urheilu saa aikaiseksi. 

Riittävä energiansaanti takaa tehokkaamman aineenvaihdunnan ja kulutuksen. Tehokas treeni ja riittävä terveellinen ravinto on mieletön ase tuottamaan tuloksellista treeniä. Lihas ei kasva ilman ärsykettä ja ravintoa, joten jos mielii muuttaa kehonkoostumusta, täytyy muistaa tämä asia! Vähäisillä energioilla pitkään oleminen vaikuttaa lepoenergiankulutukseen, joka heikkenee ja aineenvaihdunta hidastuu –> kulutus pienenee entisestään.

Säännöllinen ruokarytmi sekä riittävä ruoka takaavat, että mieliteot vähenevät ja loppuvat kokonaan. Mieliteot ovatkin usein kehon viesti siitä, että se haluaa energiaa ja usein muodossa josta tulee energiaa nopeasti –> sokeriset ja rasvaiset ruuat. Jos taistelet jatkuvasti makeanhimon kanssa, kokeile ensin syödä enemmän tavallista ruokaa ja varmista, että ateriavälit pysyvät 3-4 tunnin pituisina. 

Liian vähäisen syömisen vuoksi kehon täytyy ottaa energia jostain, jolloin myös lihasmassaa katoaa ja syömiseen liittyvät mieliteot kasvavat. Kun energiaa saa ravinnosta vain vähän, liikkuminenkaan ei huvita. 

Viime aikoina on tullut kirjoiteltua painonpudotuksesta ja diettaamisesta ja haluan muistuttaa vielä, että dieettien tulisi aina olla ajanjaksoja, eikä jatkuva elämäntapa. Yksi syy miksi olen aiheesta kirjoittanut, on myös se että niin moni elää jatkuvasti toivoen saavansa haluttuja tuloksia ja jojoilee jatkuvasti edes ja takaisin painon kanssa. Kun ymmärtää keskittyä olennaisimpaan asiaan, eli energiatasapainoon, pääsee helpommin/nopeammin tuloksiin ja pystyy myös nopeammin palata siihen ylläpitovaiheeseen, jota ihan tavalliseksi elämiseksi kutsutaan. On ihan ok haluta kiinteytyä, laihtua tai muokata kehoa, mutta kannattaa tehdä se alusta asti kunnolla, hyvällä suunnitelmalla ja säästyy näin ollen myös turhalta työltä, joka syö motivaatiota. Diettaaminen ei ole vaarallista tai tuhoa aineenvaihduntaa niin kauan kun se tehdään järkevästi ja se pysyy vain ajanjaksona.

Jos olet tilanteessa, että et pääse yksin haluamiisi tuloksiin, autan mielellään! Henkilökohtainen ruokavalio on ehkä vähän kalliimpi, kuin yleiset nettivalmennukset, mutta niin moni on oikeasti saanut apua ja oivalluksia sen avulla. Oli ongelma liiallinen syömien, liian vähäinen syöminen tai mitä tahansa, osaan auttaa sua niin kauan kun olet valmis ottamaan apua vastaan. Mä oon itse käynyt läpi erilaisia vaiheita ja myös syömiseen liittyviä ongelmia, jonka ansiosta ymmärän hyvin että se ei aina ole niin helppoa. 🙂

Kivaa päivää ystävät!


6 Responses to “8 SYYTÄ SYÖDÄ RIITTÄVÄSTI”

  1. Lukija sanoo:

    Kuinka paljon yli kulutuksen mielestäsi kannattaisi syödä, kun tavoite on juurikin kasvattaa ensisijaisesti lihasmassaa sekä myös voimatasoja? Itselläni on aktiivisuusranneke joka laskee kulutuksen, joten tiedän aina päivittäisen kulutukseni melko tarkasti. Salitreeniä teen 4-5x viikkoon ja päälle hyötyliikunnat, kehonhuollot ja 1 pk-lenkki 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Sanoisin 200-300 kcal plussalla riittää jo hyvin! Jos sulla on aktiivisuuskello, pystyt helposti laskea keskiarvon päivittäiselle kulutukselle viikkotaslolla ja lisäämään siihen plussakalorit niin ettei tarvi aina päivittäin laskea uudelleen! 🙂

  2. Laura sanoo:

    Omalla kohdallani huomasin, että diettiruokavalion aikana unen laatu laski ja ennen kaikkea nukahtaminen vaikeutui. Nyt reversen jälkeen kun ollaan takaisin perussyömisessä, nuo ongelmat ovat kadonneet. Dietin aikana tuntui, että nukkui sitten 6-9 tuntia niin lopputulos oli sama = väsynyt. Nyt vaikka yöunet jäisivätkin lyhyiksi jonakin yönä, niin aamulla on kuitenkin pirteä! 🙂

    -Laura
    http://www.progressio.fi

    • ainorouhiainen sanoo:

      Juurikin näin, monesti vähentynyt energiamäärä vaikuttaa uneen joka vaikuttaa sitten moniin muihin asioihin jaksamisen lisäksi! 🙂

  3. Marine sanoo:

    Hei!
    Haluaisin ostaa miehelleni ruokavalion, onnistuisikohan sinun kautta?
    Ongelmana on ihan liian vähäinen syöminen. Saada energiaa kehoon ei niinkään laihduttaa.
    Syömme hyvin normaalia kotiruokaa, karjalanpaistia, nakkikastiketta, uunilohta. Onnistuisiko näiden pohjalta?
    Mieheni on sairastunut ja omat rahkeet ei riitä ruokavalion parannukseen mutta luulen että siitä olisi apua. Kerron mielelläni lisää yksityisesti jos onnistuu :).

    • ainorouhiainen sanoo:

      Hei! Ruokavalio on mahdollista rakentaa juuri niistä ruuista mitä jo valmiiksi syödään, mutta laskea vain määrät tukemaan omaa tavoitetta. Eli tällainen kyllä onnistuu. 🙂

Kommentoi