10 SUORAA KYSYMYSTÄ RAHASTA

Raha on mun mielestä todella mielenkiintoinen aihe. En ole koskaan kokenut rahasta puhumista vaikeaksi ja osaltaan joskus ihmetellytkin sitä miksi siitä vaietaan. Olen viime aikoina kiinnostunut erityisesti säästämisestä sekä sijoittamisesta ja tavoitteena olisikin saada tämä asia omassa taloudessa kuntoon.

Itse sain hirmuisesti inspiraatioita muiden bloggaajien kirjoituksista, joten päätin itsekin ottaa osaa tähän haasteeseen, jonka aloittaja taisi olla Sara Vanninen. 

Mistä tulosi koostuvat?

Tämä onkin melkoinen palapeli! Mulla ei ole päivätyössäni kuukausipalkkaa, vaan tuloni koostuvat sen mukaan miten paljon painan hommia. Tuloni koostuvat ryhmäliikunnan ohjauksesta, ryhmäliikuntavastaavan työstä, nettikauppani (valmennukset) tuloista sekä sosiaalisen median, eli blogin ja instagramin tuomista tuloista. Teen työtä siis palkallisena että myös yrittäjänä.

Mihin käytät eniten rahaa asumisen ja auton lisäksi? 

Ehdottomasti ruokaan. Ruokaan menee mielestäni jopa liikaa rahaa ja olen pyrkinyt viime aikoina siihen, että olen alkanut katsoa mitä ostan ja mikä on oikeasti tarpeellista. Tästäkin huolimatta tulee käytyä liian usein kaupassa hakemassa jotain ja usein samalla reissulla kauppakassiin päätyy paljon muutakin kuin pelkästään se mitä oli tullut hakemaan! Haluan panostaa ruokaan ja ostaa pääosin haluamiani juttuja, mutta uskon että pienillä valinnoilla voisin silti säästää ison siivun.

Voisitko tehdä työtä jota inhoat pelkästään hyvän palkan takia?

Hmmm. Hankala kysymys, sillä raha on mulle kuitenkin aika suuri motivaattori. En usko, että siltikään tekisin vihaamaani työtä vain rahan takia, etenkään silloin jos olisi vaihtoehto tehdä jotain mielekkäämpää. Uskon, että on paljon ihmisiä jotka eivät nauti työstään ja tekevät sitä vain koska on pakko ja ei ole välttämättä muita mahdollisuuksia. Olen todella kiitollinen, että saan tehdä työtä joka on mielekästä.

Paljonko tienasit viime vuonna? 

Tienasin noin 60 000. Yritykseni ensimmäisen vuoden liikevaihto oli rapiat 30 000.

Harrastatko sijoittamista? Miten säästät?

Mulla on yhdistelmärahasto, jonne menee tietty summa kuukausittain. Olen vasta viime aikoina herännyt tähän maailmaan ja ottanut tavoitteeksi kerätä puskurirahaston, joka kattaisi 3-6 kk tulot. Harmittaa näin jälkikäteen, etten ole ymmärtänyt säästämisestä paljonkaan aikaisemmin. Olen elänyt vaiheita jolloin menot olivat hyvin pienet ja tulot taas suuret, jolloin olisi ollu erittäin hyvä sauma kerätä hyvät säästöt kasaan. Parempi kuitenkin näin myöhään kuin ei milloinkaan!

Mulla on kuitenkin rahaa kiinni myös kiinteistöissä. Mulla on yksi omistusasunto, yhdestä asunnosta 50 % ja sen lisäksi omistan 1/4 vapaa-ajan asunnosta.

Paljonko tienaat liikunnanohjaajana, jos blogin ja sometyön tuloja ei lasketa mukaan?

Kuten mainitsin, ovat tuloni melkoisen palapelin lopputulos. Jos liikunnanohjauksella tarkoitetaan ainoastaan ryhmäliikunnan ohjaamista niin tällä jumppamäärällä tienaisin noin 1000-1500 € / kk. Minulla on provisio palkkaus, joka tarkoittaa että tunnista saatava summa määräytyy sen mukaan, montako osallistujaa siellä on. Tämä on siis oma valintani, sillä provisiopalkka on mulle kannattavampaa.

Paljonko on perus jumppaohjaajan palkka?

Sellaista ei taida olla, sillä tämä ala on melkoinen viidakko palkkauksen osalta. Ryhmäliikunnan palkkaus voi olla hyvin erilaista eri salien välillä, joten tämä on siinä mielessä todella hankala kysymys. Useimmiten ohjauksista saa joko kiinteän palkan (sama palkka oli tunnilla kuinka monta ihmistä tahansa) tai provisiopalkan, joka määräytyy osallistujien mukaan. Osa ohjaajista laskuttaa yrityksen kautta ja silloin heillä on yleensä oma hinnasto.

Oma palkkani per ohjattu tunti on 25-45 €.

Paljonko sulla menee rahaa viikossa ruokaan, entä ulkona syömiseen?

Ruokaan menee viikossa noin 200 €, ulkona syömiseen ehkä 15 €/vko. Käyn harvoin ulkona syömässä ja usein on viikkoja kun ulkona syömiseen ei mene yhtään rahaa. Sen sijaan, ruokakauppaan uppoaa euro jos toinenkin.

Onko sinulla koskaan ollut pulaa rahasta?

On! Kuten mainitsin, säästäminen ei ole ollut mun vahvimpia puolia ja jossain vaiheessa muutamia vuosia takaperin yksinkertaisesti elin yli varojeni, sillä olin tottunut pienempiin kuluihin ja nopeasti muuttunut elämäntilanne pistikin asiat uusiksi. Sain asian onneksi raiteilleen suhteellisen nopeasti.

Pelottaako sometyön taloudellinen epävakaus? Ei jumppiakaan varmaan kovin vanhalle iälle jaksa vetää?

Kyllä ja ei. Ajoittain mietin etenkin vaikuttaja työn jatkuvuutta, mutta sitten toisaalta, olen tehnyt tätä jo yhdeksän vuoden ajan ja luotan siihen, ettei tämä ala ole lähdössä minnekään, vaikka asiat muuttaakin muotoaan siitä mitä tämä alussa oli. Mulla on vankka kokemus ja uskon, että töitä riittää kun uskaltaa olla avoin uusille jutuille.

Liikuntapuolella taas en ole ajatellut asiaa niin pitkälle. Mulla on kuitenkin niin paljon osaamista sillä alueella, että jos en itse ohjaa jumppia, voisin kouluttaa muita tai tehdä enemmän henkilökohtaisia valmennuksia. Tällä hetkellä pyöritän yritystäni ”vain toisella kädellä” (tarkoitan siis ajan käytön kannalta, en laadullisesti) ja olen tietoisesti vähentänyt töitä vuoden alussa. Mulla on kuitenkin paljon ideoita, jotka odottaa vaan toteutusta.

Oli ala mikä tahansa, uskon että omalla asenteella ja uskaltamisella on aivan mielettömän suuri rooli. Täytyy vaan uskaltaa yrittää!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


One Response to “10 SUORAA KYSYMYSTÄ RAHASTA”

  1. Avatar Tuike sanoo:

    Hei huikee postaus! Rahasta ei ehkä yleensä puhuta naapurikateuden takia, mutta mun mielestä tämmönen avoimuus on vaan hienoa. Varsinkin yrittäjillä ja muutenkin aloilla, joissa ei välttämättä ole työehtosopimusta johon nojata. Ja ihan mielettömän hienoa, että pystyt elättämään (ja vähän ylikin!) itsesi tekemällä just sitä, mistä itse tykkäät.

Kommentoi