SOPIVA LIIKEMÄÄRÄ PER TREENI? MILLOIN VITAMIINIT KANNATTAA OTTAA?

Teiltä saa mielettömän kiinnostavia kysymyksiä ja ideoita teksteihin! Kiitos siitä! Instan ja blogin kautta napsahtelee pohdintoja, jotka ihan varmasti kiinnostavat myös muita, joten näitä saa tulevaisuudessakin lähetellä tulemaan. Olen täällä ruudun takana raapustamassa teitä auttaakseni, joten mennään muutamaan kiperään kysymykseen saman tien.

Mikä olisi sopiva liikemäärä treenissä (salitreeni)?

Ihan ensimmäisenä tulisi mun mielestä ymmärtää se, että salitreenin perimmäinen idea on väsyttää lihasta, tavoitteen laadusta riippuen. Periaatteessa liikemäärällä ei ole väliä niin kauan kun treeni menee perille sinne minne halutaan. Lihaksethan eivät tiedä mitä liikettä ne tekevät, vaan tärkeämpää on saada kohdelihas tehokkaasti töihin. Hyvä jalkatreeni voi siis siltää vain muutaman liikkeen tai vaikka kuusi erilaista.

Treenaamaan mennessä unohtaisin tietynlaisen suorittamisen; eli että menee vain liikkeestä toiseen jonkun paperin mukaan, miettimättä miten tekee. Laatu korvaa tunnetusti määrän ja näin on etenkin salitreeneissä. Jos täytyisi sanoa joku luku niin ohjenuorana 4-6 liikettä per treeni toimii hyvin, silloin jos sarjamäärät ovat 3-4 luokkaa.

Tämä kysymys nousi itseasiassa IG-storyssa, jossa jaoin kuvan että tein ”vain” kolmen liikkeen treenin. Liikkeet olivat takakyykky, maastaveto ja penkkipunnerus. Kyykysarjoja tuli taottua jopa seitsemän (+ lämmittelysarjat) mavea nostin todella raskaalla painolla 3 x 8,  sama penkissä. Mun tavoite on saada lisää voimaa jalkoihin (ja ylläpitää ylävartalon voimatasoja), jolloin tällainen systeemi toimii hyvin, kun illalla on vielä ohjauksia tiedossa. Seitsemän sarjaa tiukkoja kyykkyjä on muuten hyvinkin riittävä määrä väsyttämään jalkoja. Näin varmistan myös se, että pystyn treenata uudelleen alavartaloa tällä viikolla.

Kehottaisin siis ajattelemaan mielummin mitä tekee ja miten, kuin sitä että kuinka paljon! Sen tuntee kyllä lihaksissa kun on treenannut niitä riittävästi. Treenin tulee olla tehokasta ja tuntua, mutta lihaksia ei tarvitse hakata ihan finaaliin joka kerta, sillä tällöin palautuminen kestää paljon pidempään.

Mitä syöt aamiaiseksi, kuinka pian heräämisen jälkeen ja mitä ravinnelisiä otat aamuisin?

Aamupala saattaa hieman vaihdella päivien mukaan, mutta useimmiten juon aamulla smoothien, jossa on marjoja, avocadoa, viherjauhetta/vihreitä vihanneksia ja heraproteiinia. Mun aamurutiinit menee niin, että herättyäni keitän ensin kahvit, juon suuren lasillisen vettä ja pari isoa kuppia kahvia. Tämän jälkeen hörpin smoothiet, otan monivitamiinin, d-vitamiinin, magnesiumit ja omegat. Otan magnesiumia aamulla ja illalla, koska päivällä otan rautalisän (magnesium hidastaa raudan imeytymistä.)

Milloin otat C-vitamiinilisän, en nyt muista koska sen imeytyvyys olikaan hyvä?

Itse otan C-vitamiinin ensimmäisen treenin (treenaan useimmiten kl 11)  jälkeen yhdessä rautavalmisteen kanssa, koska c-vitamiini edistää raudan imeytymistä ja auttaa alentamaan kortisolitasoja treenin jälkeen. C-vitamiini voi olla lievästi piristävä, eli siinä mielessä se kannattaa nauttia aamulla/aamupäivällä. 🙂

Joskus leivon itse kauraleipää aamiaiseksi. Tämä on niin hyvää! Resepti löytyy mun IG-feediltä. 🙂

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


2 Responses to “SOPIVA LIIKEMÄÄRÄ PER TREENI? MILLOIN VITAMIINIT KANNATTAA OTTAA?”

  1. Hertta sanoo:

    Kiitos tästä! Selvensi paljon. Välillä ajattelen että kehtaanko kysyä koko ajan sun stooreista mutta hyvä jos ei haittaa :’D

    • ainorouhiainen sanoo:

      Eipä tuo haittaa! saa hyviä ideoita näistä kysymyksistä! 🙂

Kommentoi