POPSI POPSI PÄHKINÄÄ!


Pähkinät ovat todella monikäyttöisiä, herkullisia ja vielä terveellisiä. Ravintoaineita täynnä olevat pähkinät vaikuttavat positiivisesti muun muassa aineenvaihduntaan ja vastustuskykyyn. Eri pähkinöillä on erilaisia terveysvaikutuksia ja sen vuoksi sekoituspussit ovat ihan loistava keksintö – Saat useamman pähkinän terveyshyödyt yhdestä pussista. Pähkinät ovat todella ravintorikkaita, mutta myös energiapitoisia, jonka vuoksi niitä ei kannata ihan mielin määrin vedellä. Ne täydentävät kuitenkin loistavasti aterioita ja esimerkiksi välipaloja. Esimerkiksi välipalalla 20-30 grammaa pähkinäsekoitusta täydentää muuta välipalaa ja sisältää alle 200 kaloria.

Itse pidän erityisesti suolapähkinöistä, mutta valitettavasti useat suolatut pähkinät on yleensä liotettu auringonkukkaöljyssä tai muussa kasviöljyssä ja silloin ne jää kyllä mun osalta syömättä. Onneksi Anyday Nutsin suolattuihin pähkinöihin ei ole lisätty öljyä. Pähkinöissähän on itsessään jo runsaasti hyvää rasvaa, joten miksi sitä ylipäätään pitäisi lisätä enää. Rasvan lisäksi pähkinöissä on myös kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Mun mielestä makean ja suolaisen combo on todella jees, esimerkiksi makea smoothie kulho höystettynä suolatuilla pähkinöillä on ihan törkeen hyvää, lisäksi pähkinät tuovat purtavuutta muuten pehmeään koostumukseen.

Anyday Nuts -pähkinät on kuivapaahdettu ilman öljyä parhaan maun ja rapeuden varmistamiseksi. Joissakin tuotteissa on ripaus suolaa, osa on kokonaan ilman. Rakastan noita suolattuja versioita eli Dry Roasted Nut Mixiä sekä Dry Roasted Almond Mixiä, mutta myös suolaamattomat uppoavat välillä liiankin hyvin. Kaikki tuotteet on siis paahdettu ilman öljyä. Näitä on kätevä kantaa laukussa mukana, jos tarvitsee pikaisesti energiaa. 

30 grammaa pähkinöitä on yksi suuri kourallinen tai pieni kahden käden kourallinen.

Tässä esimerkiksi Dry roasted nut selection – sekoituksen pähkinöiden terveyshyötyjä:

Cashewpähkinä sisältää runsaasti tärkeää magnesiumia, sinkkiä, rautaa ja kuparia. Magnesium on treenaavan tyypin ehkäpä tärkein mineraali, joka  osallistuu yli 300 elintoimintoon ja on tärkeä osa palautumista. Magnesiumia saattaa olla vaikeaa saada riittävästi ravinnosta, mutta cashewpähkinä on hyvä lähde tälle tärkeälle mineraalille. Sinkki parantaa vastustuskykyä kun kupari taas edesauttaa mm raudan imeytymiseen.

Mantelit sisältävät suuria määriä E-vitamiinia, joka on tärkeää ihon hyvinvoinnille. Manteleiden on myös huomattu parantavan vastustuskykyä sekä suojaavan kehoa hapettumisvaurioilta. E-vitamiinin lisäksi manteleista löytyy paljon aiemmin mainittua magnesiumia, foolihappoa, kalsiumia sekä terveellisiä rasvoja. Foolihappo on tärkeä ravintoaine raskautta suunnitteleville sekä raskaana oleville!

Pekaanipähkinä sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka ovat hyväksy sydämen terveydelle. Antioksidantit ovat enimmäkseen E-vitamiinin muodossa. Lisäksi uusimpien tutkimusten mukaan sen sisältämä beta-sitesteroli on hyödyllinen kolesterolin alentaja.

Lisäämällä pähkinäsekoitusta jugurtteihin, puuroihin, ruokiin, salaatteihin tai vaikka proteiinipatukan kaveriksi, pystyy täydentämään hyvin ruuan ravintoarvoja ja varmistaa että saa ravinnon kautta tärkeitä vitamiineja, mineraaleja ja rasvoja!

Mihin sä käytät pähkinöitä vai naposteletko mieluiten vain sellaisenaan? 🙂

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


3 Responses to “POPSI POPSI PÄHKINÄÄ!”

  1. Manette sanoo:

    Itse saan olla aina vähän varovainen pähkinöiden määrän kanssa, koska ne ovat niiiiiin hyviä, mutta kuten sanoit, niistä saa aika helposti kalorit kattoon jos vetelee kaksin käsin. Tykkään pähkinöistä salaatissa tai ihan vaan sellaisinaan. Suosikkeja ovat cashew-pähkinät (varsinkin Earth Controlin cashew-karpalosekoituksessa, se yhdistelmä on jotenkin aivan lyömätön), parapähkinät (kätevästi koko päivän seleenit!) ja pekaanipähkinät (niistä saa hyvää kakkua…). Pähkinäsekoitukset ovat sikäli joskus vähän ongelmallisia, että niissä on todella usein mantelia, jolle olen omituisesti allerginen.

  2. - sanoo:

    Itse tykkään laittaa manteleita puuroon ja maapähkinävoita riisikakun päälle 👍 Sanoit että kasviöljyt jää sun osalta syömättä, kiinnostaisi miksi? Mitä mieltä olet esim. kasvipohjasista margariineista? 😊

    • ainorouhiainen sanoo:

      Tervehdys! Tarkoitin lähinnä jos sipsit tai pähkinät on paistettu kasviöljyssä niin jätän syömättä (toki syön joskus näitäkin) mun mielestä on turhaa lisätä pähkinään lisää rasvaa kun niissä on sitä jo valmiiksi itsessäänkin. 🙂

      Margariineja en käytä, koska en pidä yhtään niiden mausta. Syön mielummin oikeaa voita (tai oivariinia.) 🙂 Joskusteen levitteen itse käyttäen voita ja oliiviöljyä + mausteita.

Kommentoi