ANTEEKSI ANTAMISEN VAIKEUS

Jokainen meistä on varmasti kokenut, tai tulee jossain vaiheessa elämää kokemaan pettymyksiä, vääryyttä ja asioita, jotka satuttaa. Näitä tapahtuu usein ihmissuhteissa, mutta joskus myös omat valinnat voivat aiheuttaa vihaa itseään kohtaan. Miksi ihmeessä menin tekemään niin? Pettymykset ja vääryydet aiheuttavatkin usein vihaa, joka estää nauttimasta elämästä täysillä. Usein vielä käy niin, että eniten kärsii se, joka ei pysty antaa anteeksi koettuja vääryyksiä ja ikäviä asioita.

Luin todella hyvän artikkelin tästä aiheesta ja halusin tuoda aiheen myös tänne blogiin, sillä hyvinvointi linkittyy vahvasti myös henkiseen hyvinvointiin. Jos elämässä on kaunoja, vihaa ja ahdistusta, on todella vaikeaa voida hyvin. Vaikka kuinka söisi parsakaalia ja treenaisi ahkerasti, aiheuttaa tällaiset tuntemukset stressiä, masennusta ja negatiivisen kierteen, josta voi olla vaikea päästä pois. Anteeksianto kuulostaa helpolta asialta, mutta kun se tapahtuu omalle kohdalle, se voi olla todella vaikeaa ja tuntua mahdottomalta. Miten muka pystyisi vaikuttamaan omiin tunteisiin tai hyväksyä epäreilut asiat?

Ongelma onkin usein siinä, että ihminen ei halua antaa anteeksi, koska hän uskoo että jos näin tekee, virheen tehnyt osapuoli vapautuu syyllisyydestä. Todellisuudessa on kuitenkin niin, että kaikkein eniten kärsii se, joka ei osaa antaa anteeksi. Ihan ensimmäisenä tulisi ymmärtää, että anteeksianto ei tarkoita seuraavia:

 • Toisen osapuolen vapauttaminen omista teoistaan
 • Periksi antaminen
 • Toisen posken tarjoaminen
 • Sen teeskentely, kuin mitään ei olisi tapahtunut
 • Sen myöntäminen, että vihasi ei ole oikeutettua
 • Itsesi pakottaminen tulemaan toimeen sellaisen ihmisen kanssa, jonka tunnet voivan satuttaa sinua uudestaan

Se ei ole luovuttamista, tai itsensä nöyryyttämistä vaan päinvastoin. Irti päästäminen antaa mielenrauhan ja mahdollistaa oman elämän hallitsemisen. Sinä päätät miten tunnet ja miten voit. Anteeksianto voi parhaimmillaan tarkoittaa:

 • Ikävien tunteiden tai katkeruuden vapauttaminen
 • Haavojen parantaminen, arvista eroon hankkiutuminen
 • Valinta olla paremmalla tuulella
 • Huomion kiinnittämiseksi myönteisiin puoliin
 • Itsellesi mahtavan tilaisuuden antaminen: aloita uudelleen puhtaalta pöydältä
 • Itsesi vapauttaminen: tämä on sinun valintasi, älä unohda omien tunteidesi olevan sinun hallinnassasi

Olen itse nähnyt omin silmin, miten viha ja katkeruus voivat imeä ihmisestä kaiken. Tarttuminen negatiivisiin tapahtumiin luo jatkumon, jossa lopulta kaikki tuntuu vain paskalta, eikä mikään kiinnosta. Ei huvita yrittää, koska päin mäntyä menee kuitenkin. On todella ihmeellistä, miten paljon oma asenne ja ennen kaikkea suhtautuminen vaikuttaa kaikkeen. Niin hyvässä kuin pahassa.

Tiedän itsekin, että siinä tilanteessa kun negatiiviset tunteet ottavat vallan, on todella vaikea muuttaa niitä tai päästää irti. Tilanteessa kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka kuinka vihaisit tai kiukuttelisit, aiheutat eniten hallaa itsellesi. Vaikka olisi kokenut ihan hirveitä vääryyksiä, tai aiheuttanut itselleen sellaisia, järkevin vaihtoehto on kuitenkin lopulta se, että kohtaa asiat, käy ne läpi ja päättää antaa anteeksi. Menneisyyteen ei voi vaikuttaa, eikä voita mitään, että siihen jää vellomaan. Kun viha tai katkeruus iskee päälle, täytyy vain yrittää muistaa oma päätös ja keskittyä siihen, että on päättänyt päästää asiasta irti. Ainoa asia mihin voi vaikuttaa, on nykyhetki ja tulevaisuus.

Onko teillä kokemuksia tästä aiheesta? Oletteko pystyneet antamaan anteeksi ja mitä se on tuonut elämään sen jälkeen?

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


One Response to “ANTEEKSI ANTAMISEN VAIKEUS”

 1. Veera sanoo:

  Niin tärkeetä!! Mä ainakin omalla kohdallani huomasin, että pystyin myös itse päästämääm irti tapahtuneesta ja elämä olis taas paljon ihanampaa ja kivempaa <3

Kommentoi