PITÄÄKÖ LEPOPÄIVÄNÄ SYÖDÄ VÄHEMMÄN?

Treenin kuluttamista kaloreista elää joskus hieman vääristyneitä mielikuvia. On totta, että runsas treeni nostaa toki kulutusta, mutta kalorimäärät eivät ole mitään älyttömän suuria, etenkään jos kyseessä on tunnin harjoittelu kerran päivässä. Kulutus riippuu paljon treenin laadusta, mutta ei paneuduta nyt siihen, vaan lepopäivään ja ajatusmalliin, että lepopäivänä pitäisi syödä vähemmän.

Tässäkin asiassa oma tavoite on se mikä määrittää ne syömiset, mutta kuten olen useasti maininnut, kaloreita kuluu myös muissa puuhissa kuin treenissä. Perusaineenvaihdunta vie jo itsessään suuren siivun ja siihen summataan sitten kaikki puuhastelut mitä päivän aikana tapahtuu. Jos verrataan mun treenipäivää versus lepopäivää, on eroa noin 800-1000 kcal. Mun treenipäivät koostuvat siis usein yli kahden tunnin melko kovatehoisista treeneistä. Treenipäivän kulutus on pyörinyt 3000 kalorin paikkeilla, kun taas eilisen lepopäivän kulutus oli 2200. Päivä sisälsi aika paljon kotona oleskelua, yhden parin kilsan kävelylenkin koiran kanssa ja hieman lumitöitä pihassa.

Monesti myös ajatellaan että ne kalorit ja kulutus jotenkin nollaantuu päivien välillä, mutta kuten olen monesti maininnut kyseessä on jatkuva energiatasapaino. Jos esimerkiksi trenaa 4 krt vkossa, jolloin treenipäivien kokonaiskulutus on 2800 kcal ja pitää sitten 3 lepopäivää, jolloin kulutus on 2000 kcal, voi helposti laskea päivittäisen keskiarvo kulutuksen = 2460 kcal per päivä.

Lisäksi kannattaa muistaa, että lepopäivänä keho pääsee palautumaan, jolloin on jopa hyvä pitää energiansaanti hieman koholla, jolloin keholla on sitä energiaa korjata vaurioita ja täyttää lihaksien glykogeenivarastoja. Silloin kun olen noudattanut tarkempaa ruokavaliota, olen suunnannut tankkaukset juuri lepopäiville, jotta palautuminen maksimoituisi!

Jos keho toimii normaalisti, pitää se myös jo itsessään huolen siitä, että energiaa tulee sopivasti. Useimmilla ruokahalukin tippuu päivinä jolloin aktiivisuus on vähäisempää ja tulee automaattisesti syötyä kevyemmin. Mielestäni on siis turhaa stressata yksittäisistä asioista tai miettiä liikaa yhden päivän sisällä tapahtuvia asioita. Lepopäivänä ei siis tarvitse tietoisesti minimoida sylmistä tai stressata että heti jos ei liiku niin paino lähtisi nousuun!

Jos viikonloppuna lähti vähän keulimaan ja tuli syötyä liikaa herkkuja, kaikista järkevintä on palata vain takaisin normaaliin ruokavalioon ja unohtaa liian kurinalaiset toimenpiteet. Muutamassa päivässä homma tasaantuu kyllä. Jos miettii herkuttelun positiivisia puoilia, ainakin on energiaa treenata kovaa ja tehokkaasti. Tällöin kannattaakin ottaa kaikki ilo irti hyvistä energiatasoista, kokeilla vähän omia rajoja ja lähteä tekemään kovaa, haastavaa treeniä! Boom!

Energistä viikonalkua kamut!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


Kommentoi