TEIDÄN VUORO AUTTAA MUA! PYSTYTKÖ SAMAISTUMAAN?

Hiio hoi ystävät! Tänään kaipaisin hieman teidän apua! Tiedän, että siellä ruudun takana on paljon treenaavia tyyppejä ja haluaisin ottaa esiin asian, jota olen pohtinut jo hetken itsekseni. Mulla on todettu hyvin matala leposyke, matalimmillaan se oli vain 30 (mitattiin sairaalassa) ja kuten olen täälläkin kertonut, erilaisten tutkimuksien jälkeen mun sydämestä ei ole löydetty mitään vikaa ja lääkärin diagnoosi oli ainoastaan huippu kunto. Mun leposyke on aina ollut suht matala, mutta nyt se on vetänyt ihan pohjat.

 

Olen alkanut seurata sykettäni ihan vuorokauden ympäri, myös treeneissä. Olen käyttänyt sykemittaria ennenkin jaksoittain, mutta viime vuosien aikana todella harvoin. Nyt oon tosiaan viime aikoina mitannut myös treenien aikaista sykettä ja huomannut, että myös treenin aikaiset sykkeet ovat treenin tehoon nähden melko matalia. Mun spinning-tunti on tunnetusti todella tehokas ja maanantaina kokeilin oikeasti pistää kaiken peliin. Poljin ihan raivolla, mutta korkein syke mitä sain oli 169. Tuo onkin koko viikon korkein lukema eri jumpista, joita olen ohjannut. Edes Bodyattackissa ei nouse kovimmissakaan sykepiikeissä paljoa 160 yli.

Ohjaajana tuohan on siinä mielessä positiivista, että jumpat eivät rasita kroppaa ihan niin paljon, jos keskisyke menee sellaiselle alueelle, että treenin voi laskea peruskuntotreeniksi. Oma teoriani on, että olen tehnyt tällaista treenityyliä niin paljon, että mun keho on jotenkin adaptoitunut tuollaiseen kuormitukseen, eikä koe sitä enää niin rasittavana. Tässä on kuitenkin jo 12 vuotta jumppauraa alla ja viikkomäärät eivät ole kahteentoista vuoteen alittaneet 10 tuntia / vko.

Olen myös huomannut, että mun syke laskee todella nopeasti ihan neljäänkymmeneen, kun vaikka istahdan hetkeksi tai vain seisoskelen paikalla. Syke laskee myös treeneissä ihan vauhdilla alas, heti jos homma kevenee hetkeksi. Tämähän on hyvä asia ja kertonee nopeasta palautumiskyvystä.

Se, miksi kirjoitan asiasta on puhdas mielenkiinto aihetta kohtaan! Onko muita matalasykkeisiä tyyppejä? Oletteko aina olleet samanlaisia vai onko syke muuttunut jotenkin elämäntapojen myötä? Onko jotain teorioita tai tutkimuksia mistä alentunut syke voisi johtua (muu kuin ylirasitus)? Nyt kaikki ajatukset ja tieto kommenttiboksiin!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


16 Responses to “TEIDÄN VUORO AUTTAA MUA! PYSTYTKÖ SAMAISTUMAAN?”

  1. Anu sanoo:

    Täällä toinen, jolla perussyke kevyessä työssä noin 36, aina ollut huippumatala. Matalat verenpaineet, matala ferritiini myös. Kova kunto lääkärien mukaan, ja palautuminen aika nopeaa. Välillä kyllä väsyttää ja uuvuttaa, ja silloin tietää, että ollaan lähellä 30. Siksipä olo on treenatessa paras minulla, veri kiertää, kun syke kohoaa inhimilliselle tasolle edes tilapäisesti.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kommentoinkin tuolla toisellekin että sama mulla, olo on paras liikkuessa ja sen jälkeen. Ehkä siksikin on ajatunut tällaiseksi himotreenaajaksi 😀 Mullahan oli nuo ferrit alhaalla myös, mutta verenpaine tietääkseni aina ollut aika ihanteellinen. Täytyykin mitata tänään samalla sekin. 🙂

  2. Tiina sanoo:

    Täällä kans yks matalasykkeinen! Toki leposyke ei ihan noin matala ole, mulla se on 45. En saa sykettä ylös kovassakaan treenissä, maksimissaan sykemittari on näyttänyt 169, sillon tuntu että nyt vedetään äärirajoilla.. Syke myös laskee nopeasti! Aikanaan kun omat elämäntavat ei ollu kunnossa leposyke oli noin 60, joten kunnolla selkeä vaikutus siihen. Mun liikunta määrät on noin 6-7h viikossa. Mitään syytä mataluudelle ei ole. Meillä suvussa aktiivisesti liikkujilla on kaikilla matalat sykkeet, joten ehkäpä perinnöllistä??

    • ainorouhiainen sanoo:

      Pitää varmaan vaan alkaa luottaa siihen olotilaan, kun tietää olevansa äärirajoilla. Itsehän olen pitkään mennytkin ilman mittaria ja nyt vasta kun näin luvut, niin aloin asiaa miettimään. 😀 Täytyy kysellä vanhemmilta, olisiko suvussa samanlaista tiedossa!

  3. Taija sanoo:

    Jouduin kans piuhoihin kiinni lääkäriin kun syke oli 39. Ei löytynyt mitään vikaa. Yöllä tunnen kun sydän lyö harvakseltaan ja todella tehokkaasti, tuntuu, että koko rintakehä nytkähtää. Treenannut aina melko lujaa. Ei kai siinä muuta ongelmaa kuin aina kylmä jos ei treenaa.Ja verenpaineet alhaalla, siihen välillä pötkö Lakritsalia…:D

    • ainorouhiainen sanoo:

      Mullakin on usein kylmä ja paras olo on yleensä treenin aikana ja sen jälkeen kun kroppa on kunnolla käynnissä! 🙂 Kävin aikoinaan kehon skannauksessa ja sen mukaan mun elintoiminnot ja kroppa oli parhaimmillaan juuri treenin jälkeen kun normaalisti se olisi toisinpäin. Ehkä tämä selventää hieman sitäkin asiaa!

  4. Minna K. sanoo:

    Täällä myös matalasykkeinen! Mulla leposyke 35-40 välillä ja matalat verenpaineet. Leposyke on jonkin verran matalampi nyt, kun syön terveellisemmin ja painan n. 10 kg vähemmän. Aiemmin ollut n. 45 eli sekin aika matala. Treenitunnit olleet aika samanlaiset jo pitkän aikaa, vaihdellen 4-8h/vko.

    Treeneissä en saa sykettä juurikaan ylemmäs, mulla taitaa olla maksimi spinningissä tai kovissa porrastreeneissä juurikin n. 170. Sykkeet myös laskee nopeasti ja mielestäni myös palaudun nopeasti treeneistä.

    Olen myös aikanaan käynyt sydämen ultrassa, kun mua aika ajoin pyörrytti usein. Nyt pyörrytyskohtaukset ovat todella harvinaisia, en tiedä mistä silloin johtuivat. Ultrassa ei löydetty mitään vikaa. Välillä kyllä tuo sykkeen mataluus pelottaakin, että missä vaiheessa se sydän päättää jättää kokonaan lyömättä! Kiva kuulla, että on muita samanlaisia!

    Ps. Kommentoin ekaa kertaa sun blogiin, vaikka olen lukenut sitä aktiivisesti pari vuotta ja sitä ennen satunnaisesti. Better late than never. 😉 Ja kiitos hyvästä blogista!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Sama täällä! Välillä kun lyö oikeen hitaasti, iskee jopa sellainen outo olo että nytkö se pysäthyy kokonaan. No, ehkä se on sitten vaan positiivista että sydän pääsee helpommalla kun kun kunto on niin hyvä.

      Kiitos että kommentoit! 🙂

  5. Oona sanoo:

    Hei Aino! Olin juuri koulutuksessa jossa kerrottiin, että maksimisyke on paljon kestävyysharjoittelua tehneellä ihmisellä usein 10-20 pykälää alhaisempi kuin mitä se olisi, jos sama henkilö olisi huonommassa kunnossa. Eli maksimisyke laskee harjoittelun myötä. Toisaalta pyöräilyn maksimisyke voi olla eri kuin mitä se on juostessa. Oma kokemukseni on, että pyöräillessä maksimi johon pääsen on ehkä noin 185, kun taas juosten syke saattaa nousta parhaimmillaan 196-198. Leposyke on itseänikin paljon mietityttänyt, sillä oma leposykkeeni on parissa vuodessa treenin ja painonpudotuksen ansiosta laskenut 70 noin 44:ään. Olen hyvässä kunnossa ja harrastan paljon kestävyysliikuntaa (triathlonlajit, ryhmäliikunta), mutta vuosien kestävyysliikuntataustaa ei vielä ole, joten jää nähtäväksi miten alhaiseksi syke harjoittelun myötä laskee. Ps. Olen vähän aikaa sitten aloittanut ryhmäliikunnan ohjaamisen ja täältä sun blogista saa inspiraatiota <3 mun puolesta jumppajutuista vois kirjottaa useamminkin 😀

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moi!Kiitos tästä, luulen että kyseessä on juuri se että maks.syke on laskenut vuosien myötä, sillä muistan joskus 2011 että ihan virallisella taso-testillä (pt-koulutuksessa) mun maks.syke oli 188!

      Kiitos että kommentoit! <3

  6. maikki sanoo:

    Ootko siis seurannut sykettä sykevyöllä vai rannesykemittauksella?
    Noissa rannesykemittauksissa on se ongelma, että ne ottaa sykkeen siitä ranteesta ja viiveellä, niillä ei saa mitattua niitä korkeimpia sykkeennousuja, etenkin jos tekee intervallityyppisesti.. Jos oot siis seuraillut sykkeitä nyt sillä polarin rannemittarilla, niin kokeiles katsoa sykevyön kanssa

    • ainorouhiainen sanoo:

      Nyt oon tosiaan tuolla uudella polarilla jossa pitäisi olla tarkka mittaus –>

      Polar Precision Prime™ -fuusiotekniikkaa hyödyntävällä sensorilla. Tässä uudessa sykkeenmittauksen innovaatiossa yhdistyvät optinen sykkeen mittaus ja ihokosketuksen mittaus, joten sykesignaalin häiriöt voidaan sulkea pois. Se seuraa sykettäsi tarkasti jopa vaativimmissa olosuhteissa ja treeneissä.

      Mutta tiedostan tuon että inetrvalleissa se ei aina nappaa korkeinta sykettä, silti ajattelisi että esim spinnissä missä syke pysyy suhteellisen pitkään korekana, se ehtisi mukaan. Täytyy kokeilla myös sykevyöllä! 🙂

  7. Jenni sanoo:

    Mulla matalin päiväsyke kellosta mitattuna rauhassa istuen ja jutellen oli 36. Normaalisti liikkuu siis 36-45. Noina matalina en oo tuntenut olossa mitään eroja, on vaan ehkä kylmempi olo silloin. Maksimisyke ei nouse helposti vaan sen eteen saa purra kyllä hampaita yhteen. 😀 juoksu-uran aikana oon myös huomannut että keskisyke juoksun aikana on laskenut pikkusen vuosien varrella mutta vaikka se pysyisikin siinä vähän korkeammalla niin en koe mitään hengästymistä tai voimattomuuden tunnetta, 165-174 välillä pystyy puhumaan aivan tavallisesti kuin vaikka istuisin nojatuolissa! Sitten kun pysähdyn kokonaan, teen mäkitreeniä, intervalleja jaloin tai pyöräillen syke pääsee ihan reilusti alas peruskuntosykealueelle. Et ole asian kanssa yksin Aino :-)♡

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos kun jaoit! Meitä on näköjään useampikin! 🙂 Mulla on tuo sama että vaikka ohjaan kovatehoistakin jumppaa niin en tunne itseäni hengästyneeksi 😀

  8. Anna sanoo:

    Mulla myös matalat sykkeet, leposyke alle 40. Ite oon aatellu sen siltä kannalta, että sitten myös se maksimisyke on alhasempi, ja noissa sykekelloissakin pystyy muuttamaan omaa maksimisykettä, jolloin sykealueet ainakin itselläni vastaa paljon enemmän sitä omaa oloa ja auttaa treenaamista! 😀

    • ainorouhiainen sanoo:

      Mäkin oon ite asentanu sykerajat mutta max syke taitaa olla tällä hetkellä luultua matalampi. Kyllähän sen tuntee kehossa kun aletaan lähestyä sitä kovinta sykehuippua 😅

Kommentoi