4 X ELÄTKÖ MERKITYKSELLISTÄ ELÄMÄÄ?

Tuntuuko joskus, että omalla elämällä ei ole päämäärää? On vaikeaa löytää motivaatiota mihinkään ja fiilis saattaa olla jopa alakuloinen tai masentunut? Tuntuu, ettei mistään tekemästään saa irti mitään ja monia asioita tekeekin vain koska on pakko. 

Useasti me jahdataan myös tietynlaista onnellisuutta. Uskotaan, että onni tulee siitä, kun elämässä on kaikki asiat mitä kuuluu olla. Stressataan jos ei tiettyyn ikään mennessä ole saavuttanut sitä mitä normeihin kuuluu ja tehdään jopa ratkaisuja sen pohjalta, mitä sulta odotetaan, eikä sen pohjalta mitä haluaisit tehdä.

Mitä jos se onni ja onnellisuus ei tulekaan havittelemalla, vaan keskittymällä tekemään asoita, joilla on itselle merkitystä. Merkityksellisyys ja sen kokeminen johtaa nimittäin mielekkyyteen ja sitä kautta myös onnellisuuteen.

Mitä tämä sitten tarkoittaa?

Merkityksellisyys on hyvin henkilökohtaista, eikä kukaan muu voi kertoa sulle mikä on oikein tai väärin. Olet ehkä itsekin tuominnut ihmisiä, jotka pistävät kaiken aikansa ja voimavaransa johonkin asiaan, joka tuntuu sun mielestä aivan päättömältä. Silti huomaat, että yleensä nämä ihmiset vaikuttavat tyytyväisiltä ja onnellisilta ja sehän saatta sua jopa ärsyttää. Syy on siinä, että ne jotka tekevät itselleen merkityksellisiä asioita, eivätkä keskity liikaa muiden mielipiteisiin, ovat yleensä niitä jotka menestyvät elämässään ja ovat onnellisia.

Merkitystä omaan elämään luovat esimerkiksi:

Yhteenkuuluvuus, eli perhe, ystävät ja sosiaaliset suhteet – Kaikki haluavat olla osa jotain ja tuntea yhteenkuuluvuutta. Oli elämäntilanne mikä tahansa, kalenteriin kannattaa aina raivata aikaa läheisille ihmisille ja viettää aikaa ystävien kanssa. 

Elämän tarkoitus voi tarkoittaa, että tekee työkseen jotain mikä on mielekästä ja missä kokee tekevänsä tärkeitä asioita. Asioista tulee yleensä merkityksellisiä esimerkiksi työssä, jos ne palvelevat muitakin kuin itseään. Jos teet päivästä toiseen työtä, jolla ei ole sinulle merkitystä, et luultavasti nauti lainkaan, vaan homma on enemmän ikävää pakkopullaa. Esimerkiksi omassa työssäni olen saanut paljon vahvistusta ja merkityksellisyyttä siitä, että olen pystynyt vaikuttamaan muiden ihmisten terveyteen positiivisella tavalla.

Itsensä ylittäminen kasvattaa ja on yksi parhaista itsevarmuuden kehittäjistä. Vain silloin, jos uskaltaa tehdä ja kokea asioita oman mukavuusalueen ulkopuolelta, pystyy kokea uusia asioita ja myös käänteentekeviä kokemuksia. Tämä on kohta, joka monelta jää kokonaan käyttämättä epäonnistumisen pelon vuoksi. Pelätään, että nykyinen muuttuu huonommaksi ja siksi ei uskalleta tehdä mitään. 

Kasvamista tapahtuu usein eniten juuri ikävien asioiden seurauksensa. Sairaudet, epäonnistumiset tai vaikka ero voivat aiheuttaa elämänarvojen muutosta, joka johtaa henkiseen kasvuun ja asioiden laajempaan ymmärtämiseen. Se miten suhtautuu ikäviin asioihin, vaikuttaa oman elämän mielekkyyteen ja kokemuksiin. Surun hetkellä on vaikea ymmärtää, että asialla voi olla myös positiivisia vaikutuksia tai jokin suurempi tarkoitus, joka tulee ilmi vasta myöhemmin. 

Moni meistä elää päiviä, viikkoja ja vuosia läpi sumussa, ajatellen ettei ole muita vaihtoehtoja. Jos sullakin ensimmäinen ajatus tämän lukemisen jälkeen on, että kuulostaa ihan hyvältä, mutta tuntuu, ettet pääse irti siitä omasta puuduttavasta arjesta millään keinoin, niin silloin juuri on aika pysähtyä. Kaikkia osa-alueita, ei tarvitse hallita heti eikä edes joskus, mutta tietynlainen ajankäyttö asioihin, jotka on itselle tärkeitä luo jo oikeanlaisen suunnan.

Jos mietit vaikka tulevaa viikkoa ja asioita, joita täytyy tehdä. Onko siellä paljon sellaista, mitä ei välttämättä tarvisi tehdä, et saa asioista mitään irti, mutta silti kulutat niihin aikaa ja voimavaroja? Lähde vaikka karsimaan näistä ja oot jo oikealla polulla.

Onko asioita, joita haluaisit tehdä ja saavuttaa, mutta tuntuu ettet löydä niille tarpeeksi aikaa tai mahdollisuutta edistyä? Raivaa näille asioille suunnitellusti aikaa ja käytä se aika huolella. Nimittäin aina kun teet jotain ylpeydellä ja rakkaudella, teet merkityksellisiä asioita ja sitä kautta itselle palveluksen!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


4 Responses to “4 X ELÄTKÖ MERKITYKSELLISTÄ ELÄMÄÄ?”

  1. Jenni sanoo:

    Tää on niin tärkeä teksti!! Kiitos Aino. Jos ei haittaa, repostaan tästä palan mun ig-tarinaan sut tägäten. 🙂

  2. JJ sanoo:

    Tässä kirjoituksessa oli montakin hyvää ajatusta, joista olen samaa mieltä. Kiitos siitä, että teit tämän kirjoituksen lukijoitasi ajatellen, uskonkin että nimenomaan ne bloggaajat menestyy pitkällä tähtäimellä jotka _antaa_ lukijalle jotakin kirjoituksillaan, oli se sitten ajateltavaa, kannustusta tai vinkkejä. En voi enää sietää blogeja enkä jaksa lukea niitä, jotka pyörii bloggaajan itsensä ympärillä ”minäminä” tyyliin. Etenkin kun saa palkkaa teksteistään, niin pitää olla jotain annettavaa sisältöä lukijalle. Hyvää esimerkkiä näytät muille tästä.

Kommentoi