MEDIASEKSIKÄS EI OLE YHTÄ KUIN PÄTEVÄ

Aihe josta oon halunnut pitkään kirjoittaa ja joka tuli mieleeni kun luin erästä keskustelua liittyen Personal Trainingiin sekä nettivalmennuksiin. Kyseisessä keskustelussa pohdittiin juurikin mediaseksikkyyttä ja kuinka se yhdistetään monissa mielikuvissa myös pätevyyteen. En tiedä olenko ihan väärässä jos sanon, että nettivalmennukset ovat jopa syrjäyttämässä henkilökohtaisia valmennus-suhteita, etenkin kuntoilijoiden keskuudessa.

Nettivalmennuksia saa nykyään hyvinkin edullisesti ja tarjonta on todella laajaa. Olen sitä mieltä, että nettivalmennukset voivat olla todella laadukkaita, mutta yhtä lailla ne voivat olla täyttä kuraa. Ongelma on tällä alalla se, että kuka tahansa voi kutsua itseään valmentajaksi tai Personal Traineriksi, vaikka mitään koulutustaustaa ei olisi alla. Taso ja valmentajien kirjo on todella laaja, eikä koulutuskaan aina takaa laatua. Koska tarjonta on laajaa, usein valinnassa ratkaisee henkilön suosio. Nykyään se suosio mitataan sosaalisessa mediassa.

Nettivalmennuksien tarjonta on noussut ihan hurjasti viime vuosina, sillä silloin kun avasin oman nettikauppani, ei ”kilpailijoita” ollut juuri lainkaan. Nykyään taas jokaisella bloggaajalla tai sometähdellä on vähintään yksi oma valmennus tai treeniohjelma. Yleensä tässäkin pätee kysynnän ja tarjonnan laki, eli jos seuraajat jatkuvasti kysyvät ja toivovat ravinto- ja treeniohjeita niin miksi ei tekisi siitä bisnestä?

Asian laajentumiessa on paljon hyvää, sillä kuten mainitsin, nykyään on todella helppoa ja edullista hankkia itselleen vaikka se treeniohjelma, joka taas auttaa saavuttamaan niitä tuloksia joita tahtoo. Halvalla voi saada myös hyvän, omia tarpeita vastaavan tuotteen! Erilaisia valmennuksia hankkiessa tuliskin kuitenkin aina ensin tiedostaa mikä on se oma tavoite ja miettiä voiko massavalmennus antaa riittävät eväät siihen. Kukaan tuskin ostaisi fitness kisavalmennusta massavalmennuksena, mutta viiden kilon laihdutus taas on sellainen asia, johon usein riittää vain tavoitetta ohjaava ruokavalio.

Toinen ongelma on tämä mediaseksikkyys. Mielestäni etenkin nuorempien tulisi ymmärtää se, että vaikka joku on ihailtu, kaunis tai hyväkroppainen, se ei aina tarkoita, että kyseinen henkilö osaisi suunnitella turvallisia ja toimivia ohjelmia muille. Tämä sama asia pätee melkein missä tahansa bisneksessä. Vaatteet näyttävät usein hyvältä hyväkroppaisien ihmisien päällä, jonka vuoksi tällaisia käytetään mainonnassa. Joskus sitä itsekin unohtaa, että vaikka joku mekko näyttää mielettömän hyvältä Fashion Novan ”baben” päällä, (jolla vyötärö on 50 cm ja lantio 100 cm :D) niin sama rätti on päälläni lähes naurettavan näköinen. :D Meille kun yritetään myydä niitä unelmia mielikuvien avulla ja sosiaalinen media on erittäin tehokas keino aivopestä meitä uskomaan melkein mitä tahansa.

Olen huomannut joidenkin yrityksien sekä yksityishenkilöiden markkinoivan tuotteitaan ja palveluitaan ostos teeveen tavoin, eli ns. tyrkytetään tuotetta niin kauan että sitä luulee kohta tarvitsevansa tuotteen. :D Pisteet kuitenkin kaikille niille, jotka ovat tehneet omasta brändistä tai tuotteesta bisneksen, sillä helppoa se ei ole, oli kuinka kaunis tahansa! Nykyään tämä ala vaatii itsensä likoon laittamista ja sitä tietynlaista itsevarmuutta, että tietää mitä tekee ja uskoo omaan juttuunsa.

En siis todellakaan ole sitä mieltä, että esimerkiksi nettivalmennukset olisivat laadultaan huonoja, mutta toisaalta, siihen on kyllä syynsä miksi henkilökohtainen valmennus on kalliimpaa. Kouluttautuminen ei aina tarkoita pätevyyttä ja mun mielestä kokemus ja mielenkiinto asioita kohtaan on tällä alalla erittäin tärkeää. Se, että on itse superhyvässä tikissä, kertoo toki siitä että elää kuten opettaa, mutta mielestäni tällä alalla pitää ymmärtää todella monipuolisesti asioita ja yksilöiden eroja. Tietyt perusasiat toimivat suurimmalle osalle, mutta ei aina.

Nykyään on siinä mielessä aika raakaakin se, että mikäli et omaa suurta seuraajakuntaa tai osaa markkinoida itseäsi riittävän hyvin, on hyvin vaikeaa pärjätä millään alalla. Markkinointi on tietysti aina ollut iso osa myyntiä, mutta nykyään juuri sosiaalisen median vuoksi tämä erottaa suuret tekijät pienemmistä. Ne on nimittäin aika jäätäviä summia ja määriä mitä tällaiset suuremmat some-starat tekevät juuri näillä nettivalmennuksilla, joissa usein saman ohjelman ostaa x määrä ihmisiä edulliseen hintaan.

Herättääkö aihe ajatuksia? Ootko itse huomannut miten media vaikuttaa sun ostoskäyttäytymiseen?

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


3 Responses to “MEDIASEKSIKÄS EI OLE YHTÄ KUIN PÄTEVÄ”

 1. EG sanoo:

  Kokeilin erään kuuluisuuden nettivammennusohjelman loppukesästä ihan vain kokeiluksi minkälaista treeniä ja ruokailua siellä on, ja en ollut hirveän vakuuttunut. Mainostettiin Facebookryhmää jossa saat tukea muutokseen ja koko valmennuksen ajan, mutta ei siellä ollut juuri toimintaa. Kuuluisuus itse vastasi lyhyesti tyyliin ’kyllä’ tai ’ei’ kun kysyttiin nevoja, jos vastasi ollenkaan. Säälittävältä tuntui kun ihmiset kysyivät kuinka valmennus sopii kun on tämä ja tämä vamma tai tämä ja tämä sairaus josta kuuluisuus ei varmaan ollut hajuakaan. Onneksi nevottiin yleensä seuraamaan lääkärin ohjeita, mutta hämmästyttää kuinka ihmiset uskovat saavansa pätevää tietoa sellaisesta foorumista. Periaatteessa kuka tahansa joka nyt tietää edes jotain terveellisestä ruoasta ja on treenannut edes jonkun verran olisi voinut laatia sen ohjelman ja myydä hienosti paketoituna…

  Mutta kuten sanoit, tätä on kaikilla aloilla. Kunhan sinulla on kalliimpi kamera voit perustaa valokuvausstudion ja pariksi ja ns. markkinointikonsultiksi voit otta kaverisi joka kävi työväenopiston kirjoituskurssin viime keväänä.

 2. Jennikatja sanoo:

  Hyvä teksti! Olen mietiskellyt itse juuri näitä samoja asioita. Kirjoitit paljon asiaa. Itsekin olen alkanut tehdä nettivalmennuksia ja olen samalla tutustunut näihin julkkisten valmennuksiin. Minusta on käsittämätöntä, että ihminen, jolla ei ole minkäänlaista ravitsemus alan koulutusta antaa ravitsemusvalmennusta. Itse en näin uskaltaisi tehdä. Tokihan voi antaa vinkkejä hyvään oloon ja jakaa liikunnan ilosanomaa, motivoida ihmisiä yms mutta omat ravinto- ja muut ohjelmat tulisi perustua jonkinlaiseen tutkimustietoon kuin vain omaan kokemukseen asiasta.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Jep juuri näin, hyvin summattu. Kokemus on hyvä opettaja mutta mielestäni sen lisäksi pitäisi olla kyllä muutakin tietoa alla! :)

Kommentoi