KOLME MUUTOSTA JOILLA PARANNAT HYVINVOINTIA KERTAHEITOLLA!

Kävin kolme vuotta sitten verkkovalmennuksen, jossa opeteltiin parempaa nukkumista. Kuulostaa hauskalta, tiedän, mutta kyseessä ei siis ollut pelkästään riittävä unen määrä, vaan kurssilla paneuduttiin myös unen laatuun ja oikeaan ajankohtaan. Kaivelin äsken arkistoista postauksia tuolta ajalta ja motivoiduin taas aiheesta.

Nyt kun ollaan jo lokakuun puolella alkaa pian olla haasteita jaksamisen ja vireystason suhteen. Valon määrä vähenee ja se vaikuttaa automaattisesti energiatasoihin, mielialaan sekä jaksamiseen. Mulla ei ole koskaan ollut sen kummemmin mitään ongelmia kaamosajan kanssa, uskon tämän johtuvan säännöllisestä liikunnasta, joka tuo energiaa päiviin. Mulla on myös mahdollisuus oleskella ulkona siihen aikaan kun on vielä valoisaa.

Ne jotka työskentelevät sisätiloissa 8-16, jäävät usein paitsi luonnon valosta ja tämä tietysti alkaa jossain vaiheessa painaa, kun jatkuvasti on vain pimeää. Mun ehdoton vinkkini onkin olla mahdollisimman paljon ulkona siihen aikaan kun on valoisaa. Nythän aurinko laskee vasta 19 pintaan, joten ei pitäisi olla edes haastavaa! 🙂

Silmiini osui oma kirjoitukseni unen ajankohdasta ja tämä asia muistuikin taas mieleeni…

”Tiesittekö, että ei ole täysin yhdentekevää milloin nukumme. Arvokkain ja palauttavin vaihe on  klo 22-02 välillä nukuttu uni. Noiden neljän tunnin aikana kehomme erittää eniten kasvuhormonia ja melatoniinia. Palautuminen tapahtuu tuona aikana kaikista parhaiten ja tuota arvokasta aikaa ei voi saada enää esim. aamuyöstä. Joskus voi olla väsynyt olo, vaikka olisi nukkunut määrällisesti riittävän monta tuntia, mutta unen aika on osunut väärään kohtaan, eli ollaan valvottu myöhään ja nukuttu myöhään. Kasvuhormonia kutsutaan myös nuoruuden eliksiiriksi, sillä sillä on uudistava vaikutus ja tehostaahan se myös rasvan palamista. Jos siis haaveilee esimerkiksi kiinteemmästä kropasta, lihaskasvusta tai paremmasta kehityksestä omassa lajissaan, suosittelen lämpimästi panostamaan tähän asiaan, sillä se tuottaa takuuvarmasti tulosta!”

Minulla ei ole linkata mitään tutkimuksia tästä aiheesta, sillä nuo tiedot olivat kyseiseltä unikurssilta jolla olin tuolloin, eikä mulla ole enää jäljellä kurssin matskuja. Sen verran muistan kuitenkin, että kun käänsin oman rytmini niin, että menin sänkyyn 21.00 ja nukahdin 22, niin oma vireystila koki kyllä suuren muutoksen positiiviseen.

Koen muutenkin olevani suhteellisen energinen ja jaksan hyvin, mutta kun heräät kl. 6-7, ilman herätyskelloa ja vielä täysin virkeänä, saat niin paljon enemmän aikaiseksi heti aamusta. Mun pitää yleensä olla fyysisesti jossain vasta kl. 11 tienoilla, joten neljän tunnin aikana saa tehtyä paljon sellaista, mikä jäisi tekemättä nukkuessa. Koen lisäksi olevani tuotteliain heti aamusta. Parhaat blogitekstit ja uudet ajatukset syntyvät hyvien unien jälkeen, kun on aikaa panostaa.

Rytmin muuttamiseen meni jonkun aikaa, mutta tuolloin aloitin niin, että pistin kaikki älylaitteet pois kl 21:00 mennessä ja painelin sen jälkeen sänkyyn lukemaan tai makoilemaan. Jossain vaiheessa rytmi alkoi kääntyä itsestään ja olin tyytyväisesti untenmailla kl. 22 aikaan. Yleensähän tuo valveillaoloaika menee iltaisin TV:n katseluun ja puhelimen räpläämiseen. Ei siis välttämättä menetä mitään, että menee nukkumaan ja tekeekin niitä järkeviä asioita aamulla!

Ajattelinkin nyt tästä innostuneena aloittaa rytmin muuttamisen parempaan ja kysymys kuuluu, lähteekö joku teistä mukaan?

Lokakuun haasteen säännöt olisivat kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraavanlaiset:

Päivittäin ulkoilua, kuten kävelylenkki valoisaan aikaan ulkona / luonnossa

Tietokone ja puhelin älä häiritse – tilaan kl. 21:00

Sänkyyn 21:30 mennessä, jossa lueskelua tai muuta rentoutumista (esim. piikkimatto)

Olen melko varma, että näin pienilläkin jutuilla pystyy parantamaan omaa hyvinvointia jo rutkasti. Aina toitotetaan ravinnon ja liikunnan merkitystä, mutta unohdetaan se kaikkein tärkein. Laadukas, riittävä uni kun on kaiken hyvinvoinnin pohja ja jos pohja puuttuu, on vaikea rakentaa siihen päälle mitään tukevaa. Laadukkaiden unien jälkeen kaikki on helpompaa ja tulee varmasti tehtyä parempi valintoja niin ravinnon kuin liikunnankin osalta.

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


4 Responses to “KOLME MUUTOSTA JOILLA PARANNAT HYVINVOINTIA KERTAHEITOLLA!”

  1. Tiina sanoo:

    Mä lähden! Hyvä ”haaste” koska tätä oon miettinyt monta kertaa että sama mennä ajoissa nukkumaan ja lopettaa se puhelimen räpläily koska ei mitään järkevää saa kumminkaan aikaan!

  2. Jenni N sanoo:

    Jos kun työt alkaa vaikka 7:30 tai vasta 08 niin kannattaa ottaa kaikki irti ajasta ja kävellä työmatkat, ainakin niin mä oon tehnyt ja fiilis on mitä parhain kun ehtii saada kauemmin aikaa raitista ilmaa kuin pyöräillessä, on super ihanaa saada varsinkin lonkankoukistajat auki heti aamusta vaikka kävely-seisomatyö onkin 🙂

  3. Elina sanoo:

    Mukana! Päivittäisen ulkoilun vaihdan omassa haasteessa 3-4 ulkoiluun/vko. Voisinkin koittaa tuota työmatkan kävelyä aamuisin.

    Mutta nyt lokakuussa aion laittaa puhelimen pois klo 21 ja keskittyä sen jälkeen rentoutumiseen. Ärsyttää oikein miten paljon illalla roikkuu siinä puhelimessa kiinni…

  4. Sanna sanoo:

    Kesällä menin aina 21 aikaan nukkumaan silloin kun olin seuraavana aamuna menossa töihin ja herätys 6. Jaksoi muuten tosi hyvin eikä aamuisin ollut väsynyt olo! Nyt olen vähän lipsahtanut rytmistä ja nyt aion saada sen takaisin!

Kommentoi