RUOKAPÄIVÄKIRJAT 2010, 2012, 2015 JA NYT

Tein vuonna 2015 postauksen, jossa vertailin miten ruokafilosofiani on muuttunut vuosien myötä. Nyt kun tuostakin alkaa olla jo kolme vuotta niin voisin tarkastella hieman, miten homma ovat muuttuneet vuosien aikana. Dataa ruokahommista löytyy vuodesta 2010 saakka, jolloin aloitin blogin kirjoittamisen. Ravintoasiat ovat aina olleet iso osa tätä blogia, mutta viime aikoina oon kirjotellut ehkä hieman vähemmän safkahommista, koska välillä tulee sellainen olo, että sitä vaan toistaa itseään ja sanottuja asioita sekä reseptejä. Munkin arki on kuitenkin suht samanlaista, eikä tässä köökissä valmistu kuin perus aterioita, jotka menevät pitkälti samalla kaavalla.

Tutkitaan hieman historiaa, eli mitä sitä tuli laitettua suusta alas vuonna 2010 sekä 2012:

Päivän ruokasaldo 2010

  • aamulla: puuroa, raejuustoa, vähäkalorista mehukeittoa
  • päivällä: kasvissosekeitto (kaupan valmis, eli kasvispitoisuus varmaan todella korkea :D) + 2 näkkäriä, kevytlevite, kevyt juusto jne.
  • välipala: maitorahkaa + mehukeitto tai hedelmä
  • illalla: 2 ruisleipää, kevyt levite, kevyt juusto ja kinkku + munakasta ja kalkkunanakkeja

Ajatuksia: Linja oli selkeästi vähärasvainen ja noudatti pitkälti tuohon aikaan ”terveelliseksi” miellettyä kaavaa. Paljon kevyttuotteita, maitorahkaa, mehukeittoa jne. Energiansaanti ollut varmasti liian matala kulutukseen nähden, mikä johtikin hervottomaan herkkupäivään (tai päiviin) viikonloppuisin. Sanotaanko, että makuunin karkkilaatikot tulivat tutuksi viikonloppuisin. 😀

nykyään!

Päivän ruokasaldo 2012

  • aamulla: puuroa, raejuustoa, bonnen hedelmäsosetta+ maapähkinävoita
  • päivällä: pakastevihanneksia&kanaa + avocadoa
  • välipala: kermarahkaa + hedelmä
  • iltapala: 2 ruisleipää, voita, juustoa,graavilohta ja suolakurkkua

Ajatuksia: Vähärasvaisuus muuttunut vähähiilihydraattisempaan suuntaan ja muistan hyvin kun aloin tietoisesti lisäämään rasvoja ruokavaliooni ja kuinka se vaikutti positiivisesti. Edelleen hippasen liian vähän ruokaa, nuo välipala-ruuat voisi hyvin vaihtaa tuhdimpiin aterioihin.

Ruokafilosofia 2015 ja nyt

2015: Paljon vihanneksia ja marjoja, runsaasti hiilareita & sopivasti proteiinia treenien ympärillä, reippaasti kuitua ja riittävästi rasvaa hyvistä lähteistä. Kohtuudella köyhempää ravintoa ja nautinnolla terveellisiä herkkuja. Ei kaloreita, vaan ravinteita ja hyvää tekevää sapuskaa.

Ajatuksia ja nykytilanne: Edelleen samoilla linjoilla, mutta ehkä hieman rennommalla kädellä. Tuolloin olin hyvin tarkka ravinnon puhtaudesta ja menin nuo ravinteet edellä. En laskenut kaloreita, en punninnut ruokia kuin vasta 2016 vuodesta lähtien. Tuolloin keho toimi todella optimaalisesti, söin riittävästi, mutta kehoa kuunnellen. Muutosta on tapahtunut siltä osin, että tuolloin kaikki ”köyhä” ravinto oli todella no no, kun taas nykyään ajattelen ehkä enemmän makrot edellä.

Nykyään myös sitä köyhempää energiaa mahtuu mukaan, kunhan kokonaisuus on kunnossa. Tällä hetkellä lasken kaloreita ja punnitsen ruokia, mutta koska alan olla tavoitteessa tämän dietin osilta (kerrankin liian aikaisin :D) niin tarkoituksena on pikkuhiljaa lopettaa laskeminen ja mennä enemmän fiiliksellä. 2015 vuonna en periaatteessa syönyt koskaan mitään ”tavanomaisia herkkuja”, nykyään niitä tulee syötyä silloin tällöin. En pidä mitään tiettyä herkkupäivää, vaan meen tässäkin enemmän fiilis edellä. En koe että tällaisia päiviä pitäisi erikseen miettiä ja päättää milloin syö mitäkin.

Syön edelleen runsaasti vihanneksia ja muita terveellisiä ruoka-aineita, mutta en ole niin tarkka sokerittoman, gluteenittoman sekä maidottoman ruokavalion osilta. Tosin nyt kun mietin niin en ole tainnut käyttää mitään näistä useampaan viikkoon, heraa lukuunottamatta.

Ajatuksen ja omat tavat muuttuvat ajan myötä ja mun mielestä se on täysin ok sekä luonnollista. Näin bloggaajana sitä välillä törmää näihin että kun oot kerran sanonut noin niin et voi olla tuota mieltä nyt – syytöksiin. Mulla on ainakin muuttunut mielipiteet ja ajatukset paljonkin vuosien aikana ja se on täysin ok. Kokemuksien kautta oppii ja kehittyy! 🙂

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


3 Responses to “RUOKAPÄIVÄKIRJAT 2010, 2012, 2015 JA NYT”

  1. Laura sanoo:

    Heippa,

    Olen muuttamassa kesäksi Vaasaan ja kartoitan ulkotreenimahdollisuuksia. Löytyykö Vaasasta ulkokuntosalia?

  2. Eve sanoo:

    Upea toi sun uus banneri!

  3. s sanoo:

    Heippa! Olen alkanut liikkumaan enemmän kun aloin käyttää polkupyörää. Tuntunu hyvältä mut tosi raskaalta. En ole varma syönkö tarpeeksi, johtuuko muutoksen alkuvaiheesta tai jostain muusta. Painoni nousee herkästi ja siksi en oikein uskalla syödäkään enempää. Olen tottunut syömään säännöllisesti ja kohtuudella. Jos tuntuu ettei riitä energia, onko se hiilihydraatti se suositeltava mitä lisätä?

Kommentoi