5 + 1 MYYTTIÄ LAIHDUTTAMISESTA

Laihduttamisesta, kiinteytymisestä ja diettaamisesta kulkee paljon erilaisia myyttejä ja tuntuu, että nykyään laihdutus on jo sanana hyvin negatiivinen. Jos esimerkiksi kirjottaisin laihduttavani, saisin varmasti paljon negatiivisia kommentteja, mutta jos kirjoitan että haluan kiinteytyä, tai ”polttaa rasvaa”, on se jollain tavoin hyväksytympää. Loppujen lopuksi kyseessä on kuitenkin sama asia.

Kehonkoostumuksen muuttaminen on toki eri asia kuin laihduttaminen ja se vie enemmän aikaa, koska lihasmassan hankkiminen voi olla pitkä prosessi. Vaikka oion myytit suoriksi, niin nämäkään asiat eivät ole täysin mustavalkoisia ja tähän aiheeseen liittyy paljon yksityiskohtia, jotka voivat vaikuttaa lopputulokseen. Siltikin välillä tuntuu, että tästä aiheesta tehdään ihan turhaan liian haastavaa ydinkemiaa.

Syö vähemmän kuin kulutat ja paino putoaa. Faktana tuo on helppo asia, mutta toteutus ei aina ole yhtä helppoa, sillä kulutuksesta tai ravinnon sisältämästä energiasta saattaa olla harhaluuloja, joka johtaa siihen ettei tulosta tule. Lisäksi nälän sietäminen voi olla haastavaa, joka johtaa ns. itsensä huijaamiseen ja sitten aletaankin keskittyä pieniin, turhiin yksityiskohtiin, kuten siihen, että oma aineenvaihdunta on mennyt pilalle, mihin kellonaikaan saa syödä tai laihduttaako kylmät ruuat enemmän kuin lämpimät. 😀

Laihduttaminen pilaa aineenvaihdunnan – Tarua ja osittain totta. On totta, että liian vähäisellä energiamäärällä liian pitkään eläminen voi tehdä hallaa terveydelle, mutta laihduttaminen ei itsessään pilaa aineenvaihduntaa. Tutkimuksien mukaan ei ole näyttöä edes siitä, että edes jojomainen painonvaihtelu vaurioittaisi pysyvästi aineenvaihduntaa, jonka takia menetetyt kilot alkaisivat palata helpommin. Vuosien jojoilu yhdistettynä liiallisiin treenimääriin ja stressaavaan elämään voi kuitenkin johtaa siihen että keho ei palaudu riittävästi, joka johtaa hormonitasapainon heittelyyn ja sitä kautta ongelmiin painonhallinnassa. Järkevästi suunnitellut painonpudotus/kiristely – kaudet eivät pilaa aineenvaihduntaa itsessään.

Olen ylipainoinen koska minulla on hidas aineenvaihdunta – Tarua. Tutkimukset osoittavat, että monissa tapauksissa lihavat saattavat olla jopa aineenvaihdunnallisesti terveempiä kuin normaalipainoiset. Suurempi kehonpaino kuluttaa aina enemmän. Toki erilaiset sairaudet ovat oma lukunsa, mutta on helppoa juuttua erinäisiin pikkuasioihin, kuin katsoa kokonaisutta. Usein kyse on kuitenkin siitä, että energiaa tulee syötyä liikaa kulutukseen nähden. Ihmisillä saattaa olla vääristyneitä käsityksiä ruokien todellisista kalorimääristä ja omasta kulutuksesta. 

Iltasyöminen lihottaa – Tarua. Painonpudotuksen kannalta ei ole väliä mihin aikaan energiaa tulee, vaan tärkeämpää on paljonko sitä tulee. Ruokailurytmillä on toki muita positiivisia vaikutuksia painonpudotukseen, kuten se, ettei suurta nälkää pääse syntymään, kun ruokailut tehdään säännöllisin väliajoin. Painonputoamisen kannalta ratkaisee kuitenkin kokonaisenergiansaanti.

Kokonaisenergiansaanti ei tarkoita päivittäistä energiansaantia, vaan kyse on jatkuvasta energiatasapainosta. Kalorit eivät nollaannu päivän alussa, vaan kyseessä on siis jatkuva tila, joka useimmilla pysyy tasaisena niin, että toisena päivänä energiaa saattaa tulla enemmän ja toisina vähemmän. Painonpudotuksen kannalta on kuitenkin tärkeää saada tasapaino miinukselle, pitämällä energiansaanti miinuksella pidemmän ajanjakson ajan. Yksi painokilo on 7000 kaloria ja jotta energiatasapaino saadaan sen verran miinukselle, vie se aikaa yleensä 2 viikon ajan. (jos syödään – 500 kcal per pvä)

Laihduttaessa musta tulee laihaläski – Totta ja tarua. ”En halua laihtua vaan haluan kiinteytyä” on lause jota kuulee paljon. Loppupeleissä kyseessä on kuitenkin laihtuminen, sillä kun energiaa tulee vähemmän kuin sitä kuluu, keho alkaa käyttää omia energiavarastoja eli rasvaa/lihaskudosta energiaksi = laihtuu. Omilla liikunta- ja ruokailutottumuksilla voi vaikuttaa siihen onko pudonnut paino suurimmaksi osaksi rasvaa vai lihaskudosta, mutta aina kun painoa putoaa, on suuri todennäköisyys menettää myös hieman lihasmassaa.

Laihduttaminen ei automaattisesti tarkoita laihaläski – lopputulosta. Jos kyseessä on henkilö, joka omaa heikosti lihasmassaa, ei kannata lähteä syömään miinuksilla, vaan nostaa kalorit kulutuksen kanssa samalle tasolle ja alkaa tehdä voimaharjoittelua, jolloin saadaan kehoon muotoa lihasmassan kautta –> kiinteämmän lopputuloksen. Jos lihasmassaa on jo hyvin, voi ihan puhtaasti laihduttamalla saada kiinteämmän ja kireämmän lopputuloksen, kun rasva palaa lihaksen päältä.

Terveellisiä ruokia voi syödä lihomatta – Tarua. On totta, että terveellisiä ja kevyitä ruoka-aineita voi syödä runsaammin, mutta loppupeleissä kyseessä on jälleen energiaa sisään – energiaa ulos tapahtuma ja vaikka energia tulisi ”hyvästä lähteestä”, kertyy se vyötärölle, mikäli energiaa tulee enemmän kuin kuluttaa. Periaatteessa voi siis laihtua vaikka vain karkkia syömällä, mikäli energiansaanti jää miinukselle. Se, miten keho voi tällaisen kuurin jälkeen onkin sitten asia erikseen.

Jos paino ei putoa, en ole saanut tuloksia – Tarua. Joskus pelkkä vaa’alla ramppaaminen johtaa harhaan, sillä rasvan palamista voi tapahtua myös niin ettei se näy heti numeroissa. Tätä tapahtuu etenkin silloin, kun tehdään voimaharjoittelua samaan aikaan kun kiristellään ruokavalion kanssa. Voi siis olla, että rasvaa lähtee, mutta lihakset turpoavat treenin johdosta, joka johtaa siihen ettei painon putoaminen näy vaa’alla niin suurena lukuna kuin toivoisi. Kun tavoitteena on kehonkoostumuksen muuttaminen, kannattaakin luottaa peiliin, vaatteisiin ja mittanauhaan vaa’an sijaan!

Mun sivustolla olisi nyt aiemmin mainostamani uusi ruokavalio ostettavissa —>

Haluaisitko keventää oloasi ja ne kuuluisat viimeiset kilot on aina haastavinta saada lähtemään? Tämän ruokavalion avulla onnistut pudottamaan painoasi viiden kilon verran 6-8 viikon aikana.

Ohjelma sopii 60-80 kiloa painaville normaalipainon/ylipainon sisällä oleville henkilöille. Valmennus sisältää ruokavalion, jossa mukana päivän kokonaismakrojakauma, jonka avulla voit tehdä omia vaihtoja ruoka-aineisiin halutessasi. Tavoitteen saavuttamiseksi, ruokavalioon suositellaan yhdistettäväksi 3-5 harjoitusta per vko. Ruokavalio koostuu hiilihydraattien syklittelystä ja sisältää kaksi erilaista ruokavaliota, joita vaihdellaan päivittäin. Mukana maidoton & gluteeniton vaihtoehto.

Ruokavaliossa on myös takuu, eli jos olet noudattanut ruokavaliota täysin, mutta jostain syystä kahden viikon kuluttua paino ei ole lähtenyt alaspäin, voit pyytää minulta henkilökohtaisia ohjeita / muutoksia veloituksetta.

MIINUS VIISI KILOA TÄÄLTÄ!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


5 Responses to “5 + 1 MYYTTIÄ LAIHDUTTAMISESTA”

  1. Mimmu sanoo:

    Nyt tulee ihan asian vierestä, mutta muistan sun suositelleen Boombodyn trikoita joskus, niin pesetkö trikoot pesuohjeen mukaisesti käsin? Tilasin itselleni samaiset trikoot vähän aikaa sitten ja ovat ihan huippu hyvät päällä! Harmittaa vaan tuo pesuohje, paljon treenaavana en jaksaisi olla jatkuvasti pesemässä trikoita käsin. Toisaalta en uskalla koneeseenkaan laittaa, jos menevät konepesussa pilalle. Mutta jos sä oot uskaltanu pestä esim 30 asteessa (tai koneen käsinpesuohjelmalla) meinaan itsekin kokeilla 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Mä pesen ne kyllä koneessa. Alussa pesin käsin mutta koska kulutus on aika kovaa niin en myöskään jaksanut pestä kauaa niin. 30 asteessa ja Bio Luvilin Sport pesuaineella mun omat ainakin edelleen kuosissa. 🙂

  2. Piya sanoo:

    Heips!! Miinus viisi kiloa -ohjelma on kuin tilausesta, mutta onnistuuko se kohdallani, kun painan 55kg ja tavoite on 50kg kohdalla..? Tuolloin oloni on ollut aiemmin kevyt ja energinen. 🙂

  3. Hanna sanoo:

    Moikka Aino! Hankin tuon sun Miinus 5 kiloa -ohjelman, jotta saisin vähän motivaatiota laittaa omaa ruokailua kuosiin 🙂 Voisitko jakaa vinkit siitä, miten itse punnitset ruoat kuivina/raakoina? Mä oon tottunut tekemään ison satsin kerralla (oli kyse sitten riisistä, lihasta tai vihanneksista tms.) ja punnitsemaan ruoat vasta valmistuksen jälkeen. Mittailetko esim. 4 x 350g vihanneksia tai 4 x 40g riisiä ensin raakoina ja sitten valmistuksen jälkeen jaat satsin neljään osaan…?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Mä teen itse niin että valmistan annokset aina erikseen, tapaan tehdä useamman annoksen valmiiksi esim aamulla tai vaikka vloppuna. Kutsutaan myös nimellä ”meal prepping”. Eli punnitsen ja valmistan ateriat astioihin, jolloin helpottaa arkea ja rutiineja. Eli kannattaa ”uhrata” vaikka sunnuntaisin ja keskiviikkoisin pari tuntia päivästä ja valmistaa ainakin pääateriat valmiiksi. Tästä tulee rutiinia aika nopeasti. 🙂

      Voit toki tehdä myös noin eli mitata isomman määrän vaikka juuri 4 x 40 ja jakaa ne osiin kypsennyksen jälkeen! 🙂

Kommentoi