”AEROBINEN LIIKUNTA LIHOTTAA”

Vaikka tiedän omaavani melko vahvan tietotaitopohjan kaikkeen ravitsemukseen ja liikuntaan liittyen, koen silti ajoittain itsekin hämmentyväni kaikesta tietotulvasta mitä sosiaalinen media ja media ylipäätään tarjoaa. Jostain syystä nettiin kirjoitettu asia kuulostaa jotenkin vakuuttavammalta, kuin esimerkiksi kaverin sanomana. Kuitenkin, suurin osa netissäkin neuvoa jakavista ihmisistä on ihan tavallisia tallaajia. Toki monet ovat koulutettu esimerkiksi liikunnan tai ravitsemuksen osalta ja tällöin voi varmasti myös oppia paljon hyödyllistä tietoa. Kun itse olin teini/nuori, ei netistä löytynyt järkevää infoa ja osiltaan senkin vuoksi olen kokenut monet hyvinvointiin liittyvät asiat kuuluisan kantapään kautta. Samalla olen kuitenkin myös kokenut paljon erilaisia treenitapoja ja ruokailuun liittyviä mokia. 😀

Nettiä tai somea selatessa kannattaakin aina pitää tietynlainen suodatin päällä. Kaikkea ei tarvitse uskoa, eikä varsinkaan ottaa liian kirjaimellisesti. Yksi hyvä esimerkki on voimaharjoittelu vs. aerobinen harjoittelu. Ei ole yksi tai kaksikaan kertaa kun olen lukenut tyyliin ”aerobinen liikunta lihottaa”. Sitten hommaa perustellaan todella yksipuolisesta kulmasta tarkastellen. Mitä treeniin tulee, on asioilla usein monia puolia. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Paljon riippuu tavoitteesta myös. Haluatko parantaa jotain tiettyä ominaisuutta tai kentien muokata kehoa. Samaan aikaan jokin treenityyli tepsii molempiin, mutta toisella tavalla voit maksimoida vain toisen kehittymisen. Asiat eivät aina sulje toisiaan pois ja itseasiassa esimerkiksi hyvällä hapenottokyvyllä on paljon positiivisia vaikutuksia myös voimaharjoittelussa, jaksaa tehdä esimerkiksi pitempiä sarjoja ja liikkeitä jotka vaativat muutakin kuin pelkkää voimaa.

Toinen hyvä esimerkki on myös treenipainojen käyttö. Joku sanoo, että niin paljon rautaa kuin vaan lähtee ja toinen painottaa tekniikkaa ja tuntumaa. Sitten se joka lukee ohjeet, ottaa asian aivan liian kirjaimellisesti ja seuraavalla treenikerralla lyö sellaiset painot ettei enää itsekään tiedä katkeeko verisuoni vai mikä lihas sitä liikettä liikuttaa, jos mikään. Tässä tulee hyvin ilmi esimerkiksi henkilökohtaisen valmentamisen vs. online valmentamisen yksi isoista eroista. Kun henkilö on fyysisesti vieressä, pystytään antamaan juuri yksilöllistä ohjausta ja yksilölle sopiva treenitapa. Vaikka olen itsekin kokenut treenaaja, on se aina ihan eri kun ulkopuolinen korjaa tai ohjeistaa liikkeessä.

Terveellinen ruokavalio tai terveellisyys yleensäkin on aika monipiippuinen juttu. Mikä on kenellekkin terveellistä tai epäterveellistä on myös yksilöllistä. Vaikka jokin ruoka tituleerattaisiin terveelliseksi, se ei silti esimerkiksi tarkoita etteikö se esimerkiksi lihottaisi liikaa syötynä. Gluteeniton maidoton, sokeriton tai vegaaninen ei itsessään tarkoita samaa kuin terveellinen. Jollekin tuo kuvassa näkyvä mutakakku on terveellistä, mutta toiselle siinä on liikaa sokeria (taateleista). Vaikka suklaa olisi sokeritonta, on siinä silti paljon kaloreita suuren rasvamäärän vuoksi. Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon.

Ohjeista ja neuvoista on hyvä inspiroitua, mutta kannattaa muistaa, että jokin ohje tai viisaus ei välttämättä kumoa aiempaa tai sitä toista, vaan niitä voi molempia hyödyntää. Aerobinen liikunta ei lihota, mutta se lihottaa jos syö liian usein yli oman kulutuksensa. Voimaharjoittelu ei ole maailman lahja ja ainoa tapa voida hyvin. On erittäin positiivista, että nykyään voimaharjoittelun hyödyt ovat tulleet hyvin ilmi, mutta asia aiheuttaa varmasti myös ahdistusta niille, jotka eivät vaikka vain yksinkertaisesti tykkää treenata salilla. Liikkumisen mahdollisuudet ovat laajat ja itse ainakin painottaisin löytämään liikuntamuotoja, joista myös nauttii.

Mitä kehitykseen tulee, pelkät isot painot eivät ole avain onneen. Kuitenkin treenin tulee olla riittävän tehokasta, jotta kehitystä tapahtuu. Tehokas ei tarkoita aina sitä että oksennus lentää tai että konttaat salilta kotiin. Toimivia treenitapoja, tehokeinoja ja tekniikoita on paljon. Train hard, but smart. 🙂 Koko postauksen punainen lanka voisi olla, että asiat eivät aina ole mustavalkoisia ja ei kannata liikaa luottaa sokeasti siihen mitä jostain milloinkin lukee. Kuka tahansa voi kirjoittaa nettiin melkeinpä mitä tahansa.

Lopuksi haluaisin vielä painottaa yhtä asiaa mikä unohtuu todella usein. Luota itseesi ja omiin tuntemuksiin. Vaikka kuinka joku instagramin peppu-kuningatar kertoisi yhdestä ja ainoasta oikeasta keinosta treenata, se ei välttämättä ole sun juttu. Monesti meillä on itsellä tieto ja vastaus niihin omiin kysymyksiin, mutta jostain syystä sitä avainta onneen haetaan aina muualta tai muista ihmisistä.

Loppuun vielä uudelleen pieni sananen Inspiration Blog Awardseista! En ole hetkeen ollut ehdolla ja nyt ajattelin että tällaisen yleisöäänestyksen kautta olisi siistiä päästä mukaan. Kategorioita on kymmennen ja itse kokisin sopivani parhaiten tuohon ”energisin” – kategoriaan. Jos oot siis joskus saanut täältä energiaa tai motivaatiota terveellisiin elämäntapoihin, olisin superkiitollinen jos jaksaisit äänestää meikäläistä. 🙂 Voit halutessasi osallistua myös gaalalippujen arvontaan, nuo tapahtumat ovat aina olleet mukavia iltoja!

Äänestämään pääset täältä!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook: TÄÄLLÄ.


2 Responses to “”AEROBINEN LIIKUNTA LIHOTTAA””

  1. Petra sanoo:

    Musta unohdetaan tosi usein, että kaikki liikunta tai ruokavalio ei sovi kaikille, ja on myös ihan ok tehdä jotain muuta mitä ”muut”. Postauksen tärkeä pointti oli lauseessa: ”painottaisin löytämään liikuntalajeja joista myös nauttii”. On tosi hienoa ja ihailtavaa jos joku treenaa monta kertaa viikossa tai jopa päivässä ja oikeasti nauttii siitä! Musta hienous loppuu siihen kun tekee asioita ”koska joku sanoo”.
    Hyvää viikonloppua Aino!

  2. Hämmentynyt sanoo:

    Mä oon nyt vähän ymmälläni, millä tavalla aerobinen lihottais yhtään sen enempää kuin voima harjoittelu? Tai mikä tahansa liikunta. Just nimenomaa aerobisella liikunnalla onnistuin laihtumaan 8 kg vaikka söin ihan normaalisti ja vähän miten sattui, en siis kauheasti muuttanut mun ruokailu tapoja tai muutenkaan tarkkaillut (tosin en juonut tippaakaan alkoholia). Jos se aerobinen treeni on sellaista höntsäilyä ja joka toinen päivä syödään hamppari aterioita nii tottakai kiloja tulee lisää, mutta jos vetää esim kovaa intervalli treeniä ja syö normi määrissä terveellistä kotiruokaa, niin en mä ainakaan ole onnistunut lihomaan vaan päinvastoin ? 😀

Kommentoi