RASVANPOLTTO VS. PAINONPUDOTUS

Think fatloss not weightloss. Kyseinen lause kiteyttää aika hyvin otsikon sanoman. Kummassakaan tyylissä ei sinänsä ole mitään väärää, mutta mikäli toiveena on muokata kehonkoostumusta, pitäisi osata katsoa puntaria pidemmälle, eikä kytätä pelkkiä numeroita. Mikäli kyseessä on ylipaino, on tietysti hyvä saada paino terveellisille lukemille ihan ensimmäisenä. On siis hyvä sisäistää mikä on oma tavoite? Haluanko mahdollisimman pienen painon vai haluanko muokata kehoa ja polttaa rasvaa lihaksien päältä?

Mikäli toiveena on jälkimmäinen, eli kehonkoostumuksen muokkaus ja esimerkiksi lihaserottuvuuden parantaminen, täytyy ensimmäisenä ymmärtää, että tämä vie enemmän aikaa kuin pelkkä painon pudottaminen. Painoa on aika helppo pienentää syömällä mahdollisimman vähän (eikä oikeastaan väliä mitä syö) ja liikkumalla paljon. Kun paino putoaa nopeasti, lähtee kehosta myös lihasmassaa (+ nesteet) mukana ja lopputulos voi olla kevyt, mutta löysä ja ”muodoton” sekä paineeton keho. Riippuu toki kuinka paljon painoa pudotetaan ja millainen on lähtötilanne.

Rasvanpoltossa taas oleellista on tehdä homma maltilla ja järkevästi. Ravintopuolen täytyy olla kunnossa ja treenit tukevat kokonaisuutta. Maltillinen miinusvaje, lihaskuntoharjoittelu ja oikeanlainen makrojakauma auttavat tässä tavoitteessa. Palautuminen, uni ja stressittömyys vaikuttavat myös, sillä hormonitasapaino on aika oleellisessa roolissa juuri rasvanpolton kannalta!

Kehon muokkaaminen on hieman hitaampaa ja vaatii myös ymmärrystä, että kaikki ei tapahdu heti. Pelkkä vaa’alla ramppaaminen ja luvuista stressaaminen on turhaa, sillä mikäli suunnitelma on kunnossa, niin tulosta luultavasti tulee vaikka se ei näkyisi vaa’an luvuissa lainkaan. Toki luvut pienenevät myös siellä puntarilla, mutta hitaammin. Lihaskuntoharjoittelua tehtäessä, kannattaa muistaa, että rankat treenit nostavat aina painoa hetkellisesti jopa muutamalla kilolla. Jos projektina on rasvanpoltto, kannattaakin vaa’alla käydä kerran viikossa, ellei tarvita eksaktimpaa tietoa esimerkiksi ruokavalion toimivuudesta. Itse harrastan tätä tarkempaa painon seurailua joskus valmennettavien kanssa, jos haluan tietää tarkemmat painon heittelyt, jotta voin reagoida ruokavalion makroihin/kaloreihin tarvittaessa! Painoa seuratessa kannattaa aina muistaa, että se tulee tekemään siksakkia välillä ylös ja välillä alas. Hommassa tulee katsoa kokonaisuutta ja sitä että suunta on kuitenkin pääosin oikea!

Lue myös: 7 SYYTÄ MIKSI PAINO NOUSEE (ILMAN LIHOMISTA)

Painonpudottamisessa ratkaisee lähinnä syödyn ja kulutetun energian suhde. Mikäli haluaa painoa mahdollisimman nopeasti (mitä en kylläkään suosittele) alas, kannattaa suosia kevyitä ruokia ja kuluttavia liikuntalajeja, kuten juoksua, ryhmäliikuntaa yms. aerobista harjoittelua! Näillä lajeilla on toki myös paikkansa myös rasvanpoltossa, mutta tällöin ne kannattaa yhdistää voimaharjoittelun kaveriksi. Kirjotin aiheesta tarkemmin: PARAS TREENI RASVANPOLTTOON.

Kaksi yhtä paljon painavaa henkilöä voivat näyttää täysin erilaisilta riippuen siitä mistä keho koostuu. Oon itsekin huomannut, että vuosien aikana mun paino on noussut pikkuhiljaa, vaikka vartalon koko ei olisi muuttunut hurjasti. Mulle menee esimerkiksi samat vaatteet kuin silloin kun painoin 5 kiloa vähemmän. Toki lihaksetkin vievät tilaa, mutta kropan malli on jopa parempi, yleinen vointi sekä jaksaminen parempaa kuin silloin kuin olin ”vain laiha” jos niin voi sanoa. 😀 😀 Tällä hetkellä noin 60 kg on mulle aika hyvä ihanne paino, jolloin rasvat ovat jopa suhteellisen alhaalla ja lihaserottuvuus hyvä. Aikaisemmin olisin kuollut jos olisin painanut yli 60 kg 😀 .. Alussa olikin vaikea hyväksyä, että enää se 55 kg ei ole mun ”ihannepaino”, vaan itseasiassa en edes tiedä olisko mun mahdollista päästä niin alhaiseen lukuun ilman, että menettäisin järkeni ja nälkiinnyttäisin itseni täysin!

Mun mielestä on siistiä, että nykyään on pinnalla sellainen terve suhtautuminen itseensä ja kehittyminen hyvillä fiiliksillä. Naisetkin uskaltavat treenata kovaa ja syödä riittävästi sekä ajattelevat muutakin kuin pelkkää laihuutta ja mahdollisimman pientä painoa.

Mikäli pudotettavaa on runsaammin, on toki hyvä tarkkailla, että paino tulee sopivalla tahdilla alaspäin. Jos ylipainoa on esimerkiksi 20 kg, on toki hyvä ensin pudottaa paino normaalilukemille (mikä se sitten kenelläkin on) ja keskittyä sen jälkeen tehokkaammin juuri kehonkoostumuksen parantamiseen!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


8 Responses to “RASVANPOLTTO VS. PAINONPUDOTUS”

  1. Mammanen sanoo:

    Hei, tosi hyvä kirjoitus. Itse juuri samaa aina hoen, että paino ei kerro aina sitä totuutta ja painoa ei kannata niin tiuhaan kytätä. Ainakin itsellä paino on vain noussut treenaamiseen myötä kuten sinullakin ja vaatekoko pysynyt silti samana.

    Mammanen/Äiti jumppaa-blogi

  2. Helzu sanoo:

    Hyvä ja asiallinen postaus. Hyviä näkökulmia ja moni saa tästä vasrmasti ajattelun aihetta. Nykyään laihdutus ei ole enää se juttu, vaan terveellinen ”rasvantiristys” kehosta ja lihaskunnon kehittäminen ja itse kuntoilu on nykypäivää.

  3. papu sanoo:

    Hyvä postaus ja oon niin samaa mieltä, että todella positiivinen trendi tämä, että naisiltakin löytyy ruokaa lautasilta runsaasti, jos esim. kehonmuokkaus kiinnostaa harrastuksena!

    Haha, pikku juttu, mutta pisti häiritsevästi silmään tuossa ensimmäisessä kuvituskuvassa, kun tissit muka kutistuvat vain ”weight loss” -kohdassa !! :DD

  4. Mariem sanoo:

    Hyvä kirjoitus ja aiheeseen liittyen näytät ihan superhyvältä, sopusuhtaiselta ja terveeltä ekassa kuvassa, todellakin ”ihannepainoiselta”. Viime kuukausina koko blogin tunnelma on mennyt jotenkin mukavaan suuntaan, yhä enemmän aina odotan sun kirjoituksia. Kivaa kevättä!

  5. Outi sanoo:

    Moikka!
    Mulla ois sulle kysymys, tai jos tästä sais vaikka postausideaa..:)
    Käyn itse viikottain ryhmäliikunnoissa, eniten spinningissä ja combatissa jotka ovat lemppareita. Tuumailin tossa että onko tällaisen tavistallaajan, omaksi ilokseen treenaajan kannattavaa rykiä tunneilla maksimisykkeille? Onko siitä hyötyä/haittaa jos tavoitteena on ihan peruskunnon ylläpito ja muutenkin yleinen hyvässä kunnnossa pysyminen. En vaan osaa himmailla tunneilla, itselle siitä on jopa tullut semmoinen ”tapa” että sykkeet on saatava aina hetkellisesti sinne maksimille, muuten tuntuu et on huono treeni jos ei saa nostettua. Teenköhän tällä tavalla vaan hallaa itselleni?

    • Minttu sanoo:

      Mäkin olisin kiinnostunu kuulemaan tästä aiheesta! Pohtinut samaa asiaa jo jonkin aikaa.

      • ainorouhiainen sanoo:

        vastailinkin tähän ihan postauksen muodossa, tai siis liitin kysymyksen mukaan eiliseen tekstiin! 🙂

  6. Hanna sanoo:

    Hei, mistä noi hienot housut on? Muutenkin voisit tehdä postauksen muotoja korostavista treenihousuista 🙂

Kommentoi