PELITTÄÄKÖ AINEENVAIHDUNTASI? TARKISTA NÄMÄ KOHDAT!

Aineenvaihdunta eli metabolia on prosessi, jossa ravintoaineita muokataan jotta saataisiin aikaiseksi energiaa ja rakennusaineita kropan käyttöön. Keho siis kuluttaa energiaa, eli kaloreita jatkuvasti, myös nukkuessa. Elintoiminnot itsessään jo vaativat energiaa toimiakseen. Normaalin ihmisen päivittäisestä energiankulutuksesta jopa 60-70 prosenttia on perusaineenvaihduntaa. Liikunnalla ja esimerkiksi arkiaktiiviisuudella pystytään nostamaan kulutusta korkeammaksi. Aineenvaihdunnan nopeus on kiinni aika monesta tekijästä, esimerkiksi sukupuoli, ikä, geenit, hormonit ja lihasmassan määrä vaikuttavat kulutukseen. Siihen voi kuitenkin vaikuttaa myös itse omilla päivittäisillä valinnoillaan. Nykyään erilaiset aineenvaihdunnalliset ongelmat ovat melko yleisiä, tai sitten niistä vain puhutaan enemmän! 

Riskiryhmässä ovat useimmiten vähäkalorisia/vähähiilihydraattisia ruokavalioita noudattavat (jotka treenaavat kovaa), fitnesslajien kisaajat ja muuten vaan jojoilevat ikuisuuslaihduttat. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun on saanut lukea tyypillisen tarinan: ensin osallistutaan fitnesskisoihin, ensimmäinen dieetti sujuu luonnollisesti erittäin hyvin, jonka jälkeen nälkä kasvaa ja halutaan kilpailla lisää, lisää ja lisää. Vuoden tai kahden päästä dieetti ei enää sujukaan yhtä sujuvasti, mutta ei anneta periksi vaan lisätään treenimääriä ja pudotetaan kaloreita. Lopputulosta tuskin tarvitsee kertoa.

Tämän saman voi yhdistää myös tavanomaiseen laihduttajaan. Helppo painonpudotus saa ajattelemaan, että sen voi tehdä uudelleen vaikka vähän repsahtaakin, sitten jojoillaan edes ja takas, kunnes entiseen painoon ei enää pääse, vaikka tekisi mitä. Lisääntyneen informaation ansiosta on onneksi alettu panostaa myös kilpailijoiden dieetin jälkeiseen aikaan ja palautumiseen enemmän! 

Elimistön tärkein tehtävä on pitää keho hengissä ja jos ajaudutaan tilanteeseen, jossa elimistö kokee, ettei energiaa riitä kaikille elintoiminnoille, pitää se kiinni kaikista mahdollisista energioista, jotta tärkeimmät elintoiminnot pysyisivät toiminnassa. Vähemmän tärkeät toiminnot lakkaavatkin (tai hidastuvat) usein toimimasta, mikäli energiaa saadaan liian vähän, liian pitkiä aikoja (mm.ääreisverenkierto, hiuksien, kynsien ja ihon hyvinvointi, aineenvaihdunta). 

Hidastuneen aineenvaihdunnan oireet muistuttavat paljon kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ja usein aletaankin epäillä ensimmäisenä tätä sairautta. Kyseessä voi kuitenkin olla liian kovatehoinen treeni yhdistettynä liian vähäiseen energiansaantiin liian pitkän aikaa, joka johtaa siihen ettei aineenvaihdunta pelitä enää samoilla tehoilla.

Tässä oireita, jotka viestivät aineenvaihdunnan hidastumisesta:

jatkuva väsymys & alhaiset energiatasot

heikentynyt stressinsietokyky, haluttomuus liikkua/olla aktiivinen (keho yrittää minimoida kaiken kulutksen)

vaikeus polttaa rasvaa tai kasvattaa lihasta treenistä/dieetistä huolimatta, paino saattaa jopa nousta, vaikka syödään vähän

palelu, kylmät raajat

muistin heikkeneminen, unohtelu, hajamielisyys 

hikoilun väheneminen/loppuminen treenissä

mieliteot, makeanhimo ja annoskokojen hallinta voi olla hankalaa (hormonaliset muutokset johtaa tähän)

Sivusin magnesiumia koskevassa kirjoituksessa jo sitä, miten tärkeää on saada riittävästi ravintoaineita, jotta keho voi toimia optimaalisesti. Liikaa juututaan kaloreiden pyörittämiseen ja unohdetaan, että keho tarvitsee myös ravintoaineita toimiakseen. Matalilla kaloreilla eläminen johtaakin helpommin siihen, että ravinteiden saanti jää minimiin ja erilaisia ongelmia alkaa syntyä. Aineenvaihdunnan pystyy elvyttämään kuntoon, mutta se vaatii aikaa ja malttia. Peruspalikat, kuten riittävä energiansaanti (voi valitettavasti alussa johtaa siihen että paino nousee), riittävä uni ja järkevästi suunniteltu harjoitusohjelma auttavat kehoa palautumaan jojoiluista tai liian rankasta diettaamisesta.

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


6 Responses to “PELITTÄÄKÖ AINEENVAIHDUNTASI? TARKISTA NÄMÄ KOHDAT!”

 1. Martta sanoo:

  Kylläpä kolahti tää postaus, valitettavasti. Erosin reipas vuosi sitte ja jo ennen eroa lakkasin syömästä ja elin monta kuukautta pelkällä kahvilla ja tupakilla. Näin paino putos yli 20kg. Arvatenkin painon putoaminen tyssäs sit jossain vaihees vaikka edelleen normaalipainoon on matkaa n. 30kg. Mulla ei ikinä oikeastaan oo ollu syöminen hallinnassa ja varsinki sen jälkeen kun kaverin avustuksella tutustuin karppaamiseen, niin vääristy ihan täysin ajatusmaailma ruoasta. Hiilarit on mulle ihan täysi mörkö ja en vaan voi uskoa että normaalilla ruoalla vois laihtua, mutta en jaksa myöskään keskittyä karppaamiseen vaan mielummin oon sit syömättä. En tunne ollenkaan normaalia nälkää koska mun keho on tottunu siihen et se ei välttämättä saa moneen päivään muuta ku kahvia ja jotain saatan napostella. Tiedän, että mun vain pitäis ruveta syömään säännöllisesti ja tiedän kaiken terveellisestä syömisestä, mut pää ei vaan kestä sitä ajatusta et pitäis syödä, koska tosiaan ylipainoa on. Onko sulla mitään neuvoa tähän, oon miettiny et pitäiskö mennä ihan ravintoterapeutin puheille vai voisko pt:stä olla apua? Haluaisin vain terveen suhtautumisen ruokaan ja samalla loputkin ylimääräiset kilot pois.
  Oon sun blogia vuosikaudet seurannu ja ennemminki tainnu kommentoida, mut taas haluan sanoa että kiitos hyvästä blogista! Vaikken käytännössä tällä hetkellä sun neuvojas noudatakkaa niin silti sun tekstit ja vinkit on ihan loistavia, niitä tykkää tällänen ei-aktiiviliikkujakin lukea

  • S sanoo:

   Mun mielestä sun ongelmat kuulostavat sen verran laaja-alaisilta, että ravitsemusterapia voisi olla todella paikallaan. Sun syöminen kuulostaa olevan valitettavan sekaisin. en usko että pelkkä pt voisi sua auttaa. RavitsemusTERAPIA on nimensä mukaisesti sitä, että syömiseen liittyviä vääristyneitä uskomuksia ja tapoja pyritään muuttamaan. Lääkäristä voisit aloittaa, sulla voi olla veriarvotkin sekaisin.

   • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

    Samaa mieltä. Ei kuulosta enää kovinkaan normaalilta, eli apu voisi olla paikallaan. :)

 2. Minna sanoo:

  Tärkeitä juttuja. Oikeastaan se mistä tulin kirjoittamaan, on se, että mua ärsyttää aika paljon otsikoiden kanssa kikkailu ja klikkien kalastaminen. Ymmärrän että uudet lukijat on tärkeitä ja se että blogi löytyy hakukoneista, mutta

  PELITTÄÄKÖ AINEENVAIHDUNTASI? TARKISTA NÄMÄ KOHDAT!
  5 ASIAA JOTKA ESTÄÄ SUN UNELMIA TOTEUTUMASTA
  6 X YLEINEN VAIVA JONKA RATKAISU ON TÄSSÄ!
  EIKÖ PAINO PUTOA? TSEKKAA TEETKÖ NÄITÄ VIRHEITÄ!

  Vaikka itse asia onkin tärkeää ja hyvin kirjoitettu niin itse lukijana kaipaan blogiin tavallisuutta enkä klikkiotsikoita. Tämä siis toki vain minun mielipiteeni, ja olen matkan varrella kyseisiin asioihin kiinnittänyt huomioita. Itse haen täältä toki vinkkejä ja inspiraatiota, mutta niistäkin huolimatta kiinnostaa ihan tavalliset asiat.

  Mukavaa viikonloppua :)!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tervehdys! Kiitos palautteesta, oon kyllä samoilla linjoilla liiallisen klikkiotsikoinnin suhteen, mutta toisaalta nämä eivät ole olleet harhaanjohtavia otsikointeja, vaan postauksen sisältö on kuitenkin vastannut otsikointia, vai mitä? Joskus otsikoiden keksiminen on hieman hankalaa, kun haluaa kuitenkin herättää lukijan mielenkiinnon. Käytän mielestäni kuitenkin myös aika tavallisia otsikoita, tässä on nyt viime aikoina ollut enemmän tällaisia sun mainitsemia. :)

 3. Aliisa sanoo:

  Hei,
  Nämä ovat tärkeitä aiheita, sillä yhä useampi paino-ongelmien kanssa kamppailevat saattaa todellakin syödä aivan liian vähän ja liian epäsäännöllisesti. Minulla olisi pieni aihetoive: Mistä tietää että aineenvaihdunta pelaa taas? Säästöliekin oireista kirjoitetaan paljon, mutta ei asioista jotka kertovat että mokoma on selätetty.

Kommentoi