EIKÖ PAINO PUTOA? TSEKKAA TEETKÖ NÄITÄ VIRHEITÄ!

Laihdutus ja painon pudotus on periaatteessa yksinkertaista matematiikkaa. Täytyy syödä vähemmän kuin kuluttaa ja silloin painon pitäisi pudota tasaisesti. Ihmisen keho ei kuitenkaan ole robotti joka toimii aina näiden lakien mukaan. Sekä omien kokemuksien, että asiakkaideni kokemuksien perusteella voin sanoa, että on aika yksilöllistä miten homma toimii. Asiaan vaikuttaa muutkin asiat kuin vain syöty ruoka ja kulutus. Jos mukaan ei lasketa sairauksia, löytyy vastaus useimmiten akselilta ruokavalio / treeni – palautuminen. Liika treeni voi vetää kropan tilaan, jossa kroppa on jatkuvassa ”pummpitilassa” ja olo pöhöttynyt ja nesteinen. Oon todistanut monesti, että kun ottaa pidemmän palautusajanjakson, kroppa päästää irti nesteistä ja paino laskee sekä kroppa tiivistyy.

Mitä ruokavalioon tulee, on mun mielestä aika tärkeää, että on jonkinlainen suunnitelma. Ihmisen keho on sellainen että se pyrkii automaattisesti tasaamaan kalorivajeen ennemmin tai myöhemmin ja vaikka yhtenä tai kahtena päivänä söisi selkeästi alle kulutuksen, tasaus tulee luultavasti jossain vaiheessa kuitenkin. En väitä, etteikö mutu-tuntumalla pystyisi laihduttamaan, mutta useimmille se voi olla vaikeaa, etenkin silloin kun ollaan jo normaalipainossa tai sen lähellä. Joskus pienistä asioista voikin koostua suurempi kokonaisuus, mitä ei välttämättä tule edes ajateltua. Moni ajattelee että kaloreita on vain ruuassa ja lasketaan esimerkiksi pääaterioiden kalorit. Alla olevat jutut saattavat kuulostaa hullulta tai liialta nipotukselta, mutta joskus jos mennään esimerkiksi muutenkin vain 500 kalorin vajeella, voi nämä jutut olla juuri se mikä johtaa siihen ettei painoa putoa.

Tässä muutama juttu mitä voi lähteä miettimään omalla kohdalla, mikäli paino jumittaa:

Kahvimaito – Tuleeko juotua useampia kuppeja päivässä ja kahviin lorahtaa aina maitoa tai muita lisiä? Nykyään suosiossa olevat kasvipohjaiset maidonkorvikkeet kahviin sisältävät vielä enemmän kaloreita kuin tavallinen kevyt maito, joten tällaiset lisät voivat tuoda päivittäiseen kalorimäärään 200-300 kcal lisää.

Ketsuppi, sinappi, mausteet – Ketsuppi on monen suosikki ruokaan kuin ruokaan. Etenkin normaalit sokeroidut ketsupit voivat olla todellisia kaloripommeja. Ketsuppi ei tosiaan ole pelkkää tomaattia ja alla oleva kuva on siitä hyvä esimerkki. Lorautus sinne tänne voi nostaa kalorimäärää 200-300 kalorilla per päivä. Suosin itse sokeroimatonta ketsuppia (50 kcal / 100 g, näissäkin eroja!) ja ruokavaliota noudattaessa punnitsen tämänkin, koska omalla kohdalla ketsuppia kuluu muuten ihan hulluja määriä. 😀 Mausteisiinkin lisätään nykyään sokeria, joten maustesekoituksia käyttäessä, kannattaa kurkata purkin taakse mistä seos koostuu.

Pullollisessa ketsuppia on ”pari” sokeripalaa.

Proteiinipatukat, proteiinilisät, palautusjuomat – Proteiinipatukoissa on hyvin paljon eroja ja useat patukat saattavat sisältää kaloreita saman verran kuin lautasellinen kunnon ruokaa. Lisäksi näissä voi olla sokeria saman verran kuin suklaapatukassa. Suosittelen aina tarkistamaan patukan energiasisällön ja sokerimäärän. Välipalapatukan sopiva energiamäärä on 200-250 kcalin paikkeilla. Proteiinijauhot ja palautusjuomat sisältävät myös energiaa ja niitä hörppimällä ei välttämättä saa vatsaan täytettä, mutta energiaa kylläkin. Jos näitä haluaa käyttää painon pudotuksen yhteydessä, ne kannattaa laskea mukaan päivittäiseen energiansaantiin. 30 grammaa (kauhallinen) palautusjuomajauhetta voi nostaa päivittäistä energiansaantia 200-400 kalorilla. Myös BCAA juomissa, introissa ja boostereissa on eroja, joten kannattaa aina tarkistaa mitä suusta laittaa alas ja kuinka paljon!

Hedelmät – Sitä voisi ajatella että hedelmät kun ovat terveellisiä, niitä voi syödä huoletta. Yksi banaani sielä, omena täälä ja mandariineja työpöydän ääressä voi nostaa sekä energian että sokerinsaantia useilla sadoilla kaloreilla. En sano, etteikö hedelmiä saisi syödä, mutta nekin kannattaa laskea mukaan energiansaantiin. Olen myös huomannut, että pakastevihannekset voivat sisältää nykyään öljyä ja/tai sokeria, joten myös näissä on eroja. Itse käytän aina valmistetta missä on vain vihanneksia. 

Jos ajatellaan, että käytössä olisi nuo kaikki yllä mainitut asiat ja niitä ei olisi laskettu mukaan päivittäiseen energiansaantiin, tällöin saldo lähentelisi jo 1000 kaloria, jolloin oletetuista miinuskaloreista huolimatta paino ei laskisi. Kuten mainitsin alussa, voi jumitus johtua muistakin asioita, kuten stressistä tai liian vähäisestä unensaannista. Ihminen on kokonaisuus ja aina kannattaa miettiä kokonaiskuvaa ensimmäisenä ja sen jälkeen paneutua yksityiskohtiin!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.

 


One Response to “EIKÖ PAINO PUTOA? TSEKKAA TEETKÖ NÄITÄ VIRHEITÄ!”

  1. Jenni sanoo:

    Muutta kyllähän sitten esim vegaanina saa ja kuuluukin käyttää ruokavaliossa hedelmiä jos ruokavalioon ei muuten kuulu mitään muuta ylimääräistä ekstraa (lisätyt sokerit, rasvat, öljyt) ja syö normaalistikin puhtaasti 🙂

Kommentoi