5 x RYHMÄLIIKUNTATUNNILLA ÄRSYTTÄVÄT ASIAT

Ohjaajana saan kuulla melko paljon asioita, mitkä ärsyttävät jumppaajia toisten treenaajien toimesta. Fakta on, että aina kun on paljon ihmisiä samassa tilassa, aiheuttaa toisten tekemiset joissakin ihmisissä närää. Henkilökohtaisesti en ärsyynny juurikaan mistään, mutta muutamat käytöstapojen unohtumiset ottaa joskus päähän. Mielestäni on hyvin ärsyttävää jos tunti on jo alkanut ja edelleen höpötetään kaverin kanssa mun puheen päälle. Toinen asia mikä ärsyttää on jatkuva myöhästyminen tunnilta. Ymmärän, että kaikki myöhästelevät joskus, mutta jos tunnille tullaan aina vähintään 5 minuuttia myöhässä, on se enemmänkin epäkunnioittavaa kuin sattumaa. Mielestäni niin kuntosalilla kuin jumpissakin tulisi muistaa kunnioittaa muita treenaajia, eikä aiheuttaa omalla käytöksellä harmia. Haastattelin muutamia aktiivisia ryhmäliikkujia ja lähes kaikkien suusta nousi samat ärsytyksen aiheet.

Ennen kuin mennään ärystyksen aiheuttajiin, niin täytyy kertoa yhdestä jutusta, jonka oon havainnut uutena asiana ryhmäliikunnassa viime aikoina. Tämä juttu on siis kännykän mukaan ottaminen jumppaan. Eikä siinä vielä kaikki, vaan saattaa olla että kesken tunnin aletaan ottaa selfieitä. 😀 Tiedän, että jotkut joutuvat pitää puhelinta mukana esim. päivystäessä tms, mutta se, ettei voi olla yhtä tuntia ilman somettamista, alkaa olla mielestäni jo aika huvittavaa. 😀

  1. Yksi asia mistä kaikki haastateltavat olivat samaa mieltä ja mikä aiheuttaa eniten ärsytystä on myöhästelijät. Eli tullaan tunnille myöhässä ja parhaimmassa tapauksessa parkkeerataan jonkun toisen paikalle/eteen ja häiristee näin ajoissa olleen treeniä. Hieman samaan kategoriaan menee se, että asetutaan liian lähelle niin, että treenatessa osuu vieressä olevaan kaveriin jatkuvasti käsillä tai jaloilla.
  2. Joillain saleilla on varaus-systeemi, eli paikka tunnille varataan etukäteen ja sitten on kuulemma niitä, jotka varailevat, mutta eivät saavu paikalle ja näin ollen vievät jonkun toisen paikan ja tämä ärsytti kovasti.
  3. Välineiden raahaaminen kesken tunnin ärsytti hyvin monia. Tämä tulee etenkin Bodypump-tunneilla ilmi. Jos siellä on joku joka on harrastanut tätä, kannattaa muistaa että on aika vaarallista jos painot putoavat esimerkiksi lattialla makaavan ihmisen päälle. Mikäli on niin kiire, ettei ehdi siivota jälkiään tunnin jälkeen, tulee tästä ilmoittaa ohjaajalle ennen tuntia, jolloin ohjaaja yleensä lupaa siivota välineet pois.
  4. Väärään rytmiin tekijät/väärään suuntaan liikkuvat ärsyttivät melko useita jumppaajia. Luultavasti siksi, että väärään suuntaan menevät tulevat tielle, jolloin syntyy törmäyksiä.
  5. Viimeisenä vielä tuo josta itsekin mainitsin harmistuvani, eli tunnin aikana keskustelu. Se häiritsee aika monia, etenkin jos keskustellaan kovaan ääneen, niin että se kuuluu ohjaajan äänen ja musiikin yli.

Loppujenlopuksi kyse on aika pitkälti ihan vaan käytöstavoista ja toisten huomioonottamisesta. Näillä pääsee aika pitkälle niin jumppatunnilla kuin elämässä yleensäkkin. 🙂

KUVA: Anna Riska / Annmarias

Mun ruoka- ja treenipainotteisia touhuja voi seurata myös instagramista: ainorouhiainen sekä snapchatista: ainopaino.

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


8 Responses to “5 x RYHMÄLIIKUNTATUNNILLA ÄRSYTTÄVÄT ASIAT”

  1. Jonna sanoo:

    Kiinnostava aihe! Haluaisin olla henkilökohtaisesti ärsyyntymättä mistään, koska ihmisiä ollaan kaikki ja tapansa kullakin. Kuitenkin olen samaa mieltä, että muut tulisi ottaa huomioon ja itseäni kirjaimellisesti ärsyttää näistä asioista yksi ylitse muiden ja se on tuo painojen vieminen kesken tunnin ainakin Bodypumpissa ja muilla ”tankotunneilla”. Mikä siinä onkin, kun ohjaaja siitä vielä erikseen huomauttaa (ja sanoo, että jos on kiire niin hän vie painot) niin silti niitä on pakko lähteä roudaamaan jopa salin toisesta päästä paikoilleen. Omalla salilla tässä vielä hämmentää kaikista eniten se, että pahimpia painonpalauttelijoita ovat ihmiset, jotka ovat käyneet samoissa jumpissa jo vuosikaudet. Eräs nainenkin siivoaa kesken venyttelyn. Se on hienoo se, kun ite makaat siinä lattialla ja toinen kävelee ylitse vitosen kiekot ja lauta käsissä samalla kun itse koitat rentoutua ja nauttia venyttelystä. Eräs mies aloittaa kamojen siivoamisen jo selkäbiisin jälkeen ja siitä sitten pikkuhiljaa tunnin edetessä vie aina lisää painoja takaisin. Eikä tunnu olevan merkitystä paljonko tunnilla on porukkaa. Tästä pitäisi oikeesti olla joku sakko, että ihmiset tajuaisivat millaista harmia muille voi tästä koitua 😀 Ei siitä ole kuin kolmisen viikkoa, kun eräs nainen osui mua tangolla suoraan päähän viedessään painoja takaisin?

    Kännykkä mulla on aina jumppasalissa mukana, mutta en kyllä kaiva sitä kesken tunnin esiin, vaan käytän sitä ainoastaan tuntien välissä tai alussa.

    Myöhästelynkin ymmärrän ajoittain ja joskus myöhästynyt itsekin, mutta jos se on toistuvaa niin pitäisi olla selvää, että jotain on omassa elämässä korjattavaa. Riippuu mielestäni myös tunnista, että voiko kesken mennä sisään. Johonkin attackiin on vielä suhteellisen helppo sujahtaa mukaan ja jos tietää, että ohjaaja on sillai, että jee mukaan vaan niin uskaltaa helposti mennäkin, mutta esimerkiksi välineitä vaativalle tunnille en edes kehtaisi mennä myöhässä ja jos tulee myöhässä niin mieluummin sitten biisien välissä kuin kesken kappaleen ja tosiaan pitää katsoa sellainen paikka, ettet häiritse muita.

    Siitä en vaan voi ärsyyntyä, jos joku tekee väärin. Onhan se joskus vähän huvittavaa, jos joku on kirjaimellisesti ihan pihalla, mutta ei siitä ärsyyntyä voi. Tiedän myös ihmisiä, jotka ärsyyntyvät toisten tekniikoista. Onhan se minustakin hämmentävää, jos ihminen on vuosikaudet käynyt tunneilla ja tekee ihan päin peetä (ja joissakin tapauksissa jopa haitallistakin), mutta harva tässä ihan täydellinen on ja jokaisella oma tyyli, lisäksi päiviä on erilaisia niin aina ei vaan voi tehdä täysillä/kirjan mukaan. Tavallaanhan se ”ärsyttää”, että eikö tuo tajua miten tää liike tehdään ja vuosikaudet käynyt, mutta minkäs siinäkään sitten teet.

    Keskustelun kanssa pitää olla varovainen. Olen itsekin pahimmillani aikamoinen suupaltti ja joskus tulee biisien välissä keskusteltua. Onneksi kuitenkin yleensä tajuan, jos aiheutan toiminnallani närää ja pyrin ainakin olemaan häiritsemättä tunnin kulkua 😀 Mielestäni onnistun aika hyvin ja tajuan olevani häiriöksi, jos joku esim. mulkaisee vihaisesti ja muutenkin sen helposti huomaa, jos oma volyymi nousee liian kovaksi. Palautetta toivoisin, jos joku asia häiritsee mun käytöksessä.

    Onneks meillä on aika hyvä ryhmähenki jumpilla ja vitsiäkin väännetään monista asioista. En olis ikinä uskonut, että täällä Helsingissäkin voi oma sali tuntua noin kodinomaiselta 😀

  2. Annukka sanoo:

    Eniten ärsyttää se suulas tyyppi, joka kommentoi ties mitä irrelevanttia kovaan ääneen aina kesken tunnin. Aika usein kommentointi liittyy siihen, miten hänellä on paikat jumissa. Erityisesti otti päähän rauhallisessa joogassa tämä hänen ääneen kiroilu omasta jäykkyydestä, keskity siinä sitten.

  3. Ässä sanoo:

    Hei, tässä hauska Puutalobabyn kirjotus Zumba-tunnin vertailusta Suomen ja Espanjan välillä http://www.puutalobaby.fi/5-1-eroa-zumbassa-suomi-vs-espanja/ kannattaa lukea 😀 tulee hyvin esiin kulttuuriset erot myös näillä jumppatunneilla. 😀

  4. Sanni sanoo:

    Oon kans huomannu et ihmisiä ärsyttää se jos joku tekee väärin:D Vähän se sinänsä harmittaa, kun ite oon vasta just alkanut käymään ryhmäliikunnassa niin en uskalla mennä paljon koordinaatiota vaativille tunneille Mut kai se siitä alkais sujumaa harjottelemalla

  5. Katja sanoo:

    Tuo selfieitä kesken tunnin oli aika yllättävä! Itse saavun monesti jumppaan vähän viime tipassa ja yleensä aina edessä on tilaa. Tuntuu nololta tulla minuutti ennen alkua ja parkkeerata eturiviin, mutta siinä on tyhjää. Tuntuu väärältä niille, jotka ovat 10min odotelleet tuntia ja toinen pomppaa eteen..

    Katja
    http://optimismiajaenergiaa.bellablogit.fi

  6. bzzz sanoo:

    Oi kyllä! Ryhmäliikunnassa mua ärsyttää kaikkein eniten ne tyypit, jotka rynnii pukkariin ja väkisellä työntyy vaatteita vaihtavien ohitse, tai häseltää muuten vaan muka kiireessä niin että omat tai toisten kamat lentelee! Ja sitten ne jotka pölisee kaverin kanssa kovaan ääneen omia juttujaan pukkarissa.

    Tuota en ymmärrä, että hermostutaan jos joku ei pysy tahdissa, tai menee väärään suuntaan? Siis kaikkihan ovat joskus olleet aloittelijoita, että sille vaan ei voi mitään!

    Mutta itse ainakin kuskailen pumpin aikana painoja edes takas, enkä lajia vuodesta 2000 harrastaneena ole vielä kertaakaan tiputtanut mitään enkä osunut kehenkään tangolla, laudalla, painoilla enkä edes sillä kirotulla haisevalla matolla! Useimmilla saleilla vaan on niin tiukkaan aikataulutetut tunnit, ettei kamoja ehdi laittaa takaisin ”kaikessa rauhassa” tunnin jälkeen!

    Mutta ryhmäliikuntatunnit on silti parhaita! 🙂

    • Jonna sanoo:

      Ollaan puhuttu tästä monen ihmisen/ohjaajan kanssa paljon ja painojen vieminen kesken tunnin (sen lisäksi, että on turvallisuusriski)
      1. Häiritsee muita asiakkaita
      2. Häiritsee ohjaajaa

      En ymmärrä miten sen ärsyttävyys/itsekkyys eroaa siitä tosta mainitsemastasi esimerkistä, jossa joku porhaltaa kiireessä pukkariin ja kamat lentelee. Molemmissahan on kyse samasta asiasta, jossa ihmisillä on muka niin kiire, ettei ehditä tekemään asioita rauhassa.

      Joskus sitä tosiaan onkin kiire ja täytyy tehdä poikkeuksia. Se kaikille sallittakoon. Jos aina on niin kiire niin pakko sitä itsekin pysähtyä miettimään, että miksiiiii 😀 Mutta sekin on jo paljon, että viitsii mennä painotelineen viereen, jotta mahdollisimman vähän häiritsisi tunnin kulkua.

      Ja kyllä, ryhmäliikuntatunnit on silti ihan parhaita 🙂

      Ps. Mun mielestä pukkaripölinät on hauskaa kuunneltavaa ja itsekin teen sitä. Ei se mua ärsytä, jos ei ihan överiks mee ja häiritse muita.

  7. Mariie sanoo:

    Haha mä ajattelin kun luin tän postauksen aiemmin, että onpa ”meidän” salilla helppoja ihmisiä ryhmäliikuntatunneilla kun mikään ei ärsytä :’D Mutta sitten… Eilen spinnissä yks tyyppi kääntyili vähän väliä juttelemaan takana (mun vieressä) polkevalle kaverilleen ni kyllä muuten häiritsi keskittymistä! Ja tajusin siinä samassa, että sekin ärsyttää jos joku tulee viime tipassa tunnille ja iskee itsensä sitten siihen sun eteen, etenkin combatissa tää ottaa kupoliin koska keskittyminen menee siihen ettei potkaise toista 😀 Pumpissa voin itse myöntää olevani niitä painojen takaisin laittajia, mutta pyrin aina siihen et saan treenipaikan heti niiden painojen ”vierestä” etten pompi kenenkään yli. Muuten painot saa jäädä paikoilleen, niin hyvin jäänyt mieleen yhden ohjaajan käskyt painojen paikalleen jättämisestä 😀

Kommentoi