RUOKAKULUT PIENEMMIKSI

Yksi tämän vuoden tavoitteistani on järkeistää omaa rahankäyttöä. Tämä on ollut mun heikkous melkeinpä aina, sillä oon aika kova tuhlaamaan. Se mitä tulee, se usein samantien menee! Ei oo hillosta kiinni ja niin edelleen.. 😀 Raha ei sinänsä ole koskaan ollut mulle kovin big deal, tärkeintä on ollut että voin elää kuten tahdon, ilman että tarvii laskea jokaista penniä. Tämän vuoksi valitsin mm. oppisopimuskoulutuksen, jolloin pystyin tehdä samalla töitä, eikä tarvinut elää tukien varassa. Oon myös tehnyt aina kovasti töitä oman elämäntyylini mahdollistamiseksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eniten rahaa mulla taitaa kuitenkin mennä ruokaan sekä vitamiineihin/lisäravinteisiin. Summat ovat välillä olleet niin suuria, että päätin alkaa hieman miettiä tätä, kuitenkaan laadusta liikaa tinkimättä. Ruoka on kuitenkin myös sellainen asia, johon haluan panostaa ja mielummin ostan laadukasta safkaa, kuin vaikka vaatteita ja meikkejä. Täytyy kyllä myöntää, että syksyllä mulla lähti vähän hanskasta myös nettishoppailut ja nyt oon vetänyt luukut kiinni senkin osilta. Pyrin pysymään pois verkkokaupoista, ettei ala himottamaan vaatteet, joita en oikeasti edes tarvitse – mulla on nimittäin kaapit täynnä kuteita, joista osaa en ole edes ehtinyt käyttää vielä! Kirppis-hankkeelle olisi todellakin tilausta, jos vaan jaksaisi tehdä asian eteen jotain. 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä muutamia juttuja, joiden avulla olen saanut ruokakuluja alas aika suurellakin kädellä:

  • Mulla on kaksi tiliä, joista toista käytän ostoksiin ja siellä on vain tietty summa rahaa kuukaudessa. Pyrin siihen, etten siirrä tilille enempää rahaa, vaan selviän tietyllä summalla ruokaostoksien suhteen. Tämä ikään kuin pakottaa katsomaan, mitä sinne koriin heittää ja kuinka paljon.
  • Noudatan tiettyä ruokavaliota, joten en osta mitään ylimääräistä – ainoastaan ne ruuat mitä syön. Tässä säästää oikeasti todella paljon, sillä ruokaa tulee tehtyä vain se määrä mitä syö, eikä ylijäämiä synny lainkaan. En halua heittää ruokaa pois ja viime aikoina tätä ei ole käynyt kertaakaan. Tätä helpottaa tietysti myös se, että asun yksin ja ostan ruuat vain itselleni. 🙂 Ruokavalion vuoksi, ostan vain ns. normaaleja ruokatarvikkeita (vihanneksia, pastaa, proteiinia) ja kaikki erikoisemmat jutut ja esimerkiksi herkut jäävät sinne kaupan hyllylle, eikä tule outoja hutiostoksia, jotka jäävät yhteen kokeilukertaan.
  • Teen kaiken ruokani itse, eli en käy ulkona syömässä, enkä juurikaan kahvittele kahviloissa. Jos käy päivittäin lounaalla/kahvilla, saa tähän kulumaan kuukausittain aika suuriakin summia.
  • Ostan vihannekset pakkasesta. Näin talviaikaan pakasteen valmisteet ovat jopa parempi vaihtoehto kuin tuore, sillä niissä säilyy vitamiinit ja ravinteet paremmin pakastamisen vuoksi. Tuorevihanneksia yleensä kuskaillaan ja säilötään pitkään ennen kuin ne päätyvät lautaselle toisin kuin pakasteversiot, jolloin vihannekset ollaan kypsennetty nopeasti ennen pakastamista jolloin ravinto-aineet säilyvät paremmin. Parsakaalia saa todella hyvään hintaan suuria määriä ja tuota vihannesta mulla kuluu hurjia määriä.
  • Tuoreena ostan tällä hetkellä oikeastaan vain keräkaalin ja ison kaalin saakin tosi halpaan hintaan ja siitä riittää moneksi päiväksi tuomaan ruokaisuutta ja terveellisyyttä lautaselle. Satunnaisesti tulee ostettua tomaattia, tammenlehtisalaattia tai babypinaattia. Tuoreita lehtivihreitä mulla menee yleensä smoothien sekaan. Mielummin panostan tumman vihreisiin vihanneksiin kuin esimerkiksi kurkkuun tai jäävuorisalaattiin, jotka ovat pääosin vettä.
  • Hiilarinlähteenä syön paljon tattaripastaa, riisinuudeleita ja kaurahiutaleita, jotka eivät nekään kuihduta kukkaron sisältöä juurikaan, vaikka ovatkin gluteenittomia vaihtoehtoja. Näitä kaikkia löytyy mun lähikaupasta, jolloin hinnatkin ovat aika paljon alhaisemmat kuin terveyskauppojen luomuversiot gluteenittomista tuotteista. Myös esim Urtekramin gluteenittomat kaurahiutaleet ovat ainakin edullisimmasta päästä.
  • Se mihin panostan on proteiininlähteet, kahvi ja kotimaiset marjat (usein mustikat). Ostan mieluiten laadukasta lihaa/kanaa/kalaa/kasvisprotskua sekä käytän vain luomulaatuista kahvia. Marjat ostan aina kotimaisina, sillä käytän niitä kuumentamatta smoothiessa. Näiden lisäksi hieman suurempi investointi menee valkuaiseen, jota käytän puurossa ja pannarissa.
  • Lisäravinteiden (protskulisät, aminot, vitamiinit, superfoodit) suhteen mulla on siinä mielessä hyvä tilanne, että kaapeissa on sen verran tavaraa, ettei hetkeen tarvitse mitään ostella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onko teillä mitään hyviä säästövinkkejä?

Mun ruoka- ja treenipainotteisia touhuja voi seurata myös instagramista: ainorouhiainen sekä snapchatista: ainopaino.

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


14 Responses to “RUOKAKULUT PIENEMMIKSI”

  1. Ra sanoo:

    Hyviä säästövinkkejä! Olen kanssa huomannut, että pakasteen vihannesten kilohinnat on huomattavasti halvempia tähän vuoden aikaan, joten niitä alkanut ostella. Toki tuoreena saa usein parempaa, mutta esim. kasvissosekeittoon pakasteen kukkakaalipussi menee kätevästi. Perus säästöä mulle tulee myös siitä, että ostan satokauden tuotteita, juoksen tarjousten perässä ja vertailen kaupoissa hintoja. Pakasteet ostan myös usein isommassa pussissa: kotimaisia marjoja saa halvimmillaan vajaa viiden euron kilohintaan, kun ostaa ison säkin kerralla. Muutenkin kilohintoja tuijottamalla saa säästöjä aikaan. 🙂

  2. Sanna sanoo:

    Mulla on hyvä vinkki ens vuonna saat tulla mukaan mustikka- ja puolukkamettään. Täälä talossa on kerätty kesällä niin paljon marjoja että oma pakkanen on täynnä ja äitin pakkanen on täynnä. Riittää ihan ens kesää asi. Kaupassa marjat maksaa aika paljon.

  3. Jemina sanoo:

    Hyviä vinkkejä! Osaa itsekin tultu tehtyä. Itse oon myös sitä mieltä että mielummin mä käytän rahaa vähän enemmän ruokaan kun esimerkiksi vaatteisiin, nämä on taas niitä arvo kysymyksiä. Mun mielestä on vähän naivia sanoa että terveelliset ruoka-aineet olis jotenkin kalliimpia.. tai ehkä ne on mutta mun mielestä se on juuri se arvo kysymys, mihin itse haluaa oman rahan käyttää ja mihin haluaa panostaa. Kuitenkin on olemassa niin paljon erilaisia ja eri hintaisia vaihtoehtoja, että jos haluaa syödä terveellistä ja laadukasta ruokaa niin eiköhän siihen jokaiselle jokin vaihtoehto myös rahankäytön näkökulmasta löydy! 🙂

    Mun blogissa kans uutta postausta mun fiiliksistä tällähetkellä! <3 ihanaa loppuviikkoa aino!

    http://woundedlaughh.blogspot.fi/

  4. Silja sanoo:

    Moi! Oon miettinyt tässä gluteenittomuusjuttuja ja mietin jos sinä tietäisit tästä jotain. Eli minulla ei ole keliakiaa vaan eräs toinen autoimmuunisairaus, jonka hoitomuodoksi on suositeltu gluteenitonta ruokavaliota (liittyy ns.vuotavan suolen oireyhtymä, jos se on sulle tuttu). Oma sairauteni ei liity suoraan suolistoon eikä gluteeni aiheuta minulle vatsaongelmia, joiden kautta ongelmani olisi ehkä tunnistettavissa. Olen nyt noin puoli vuotta syönyt gluteenittomasti, mutta minua mietityttää nuo kaurahiutaleet. Kun kaura on luonnollisesti gluteeniton, olen vaihtanut juurikin rahasyistä normaaleihin kaurahiutaleisiin. Olen miettinyt asian siltä kantilta, että enhän osta riisiäkään ”gluteeniton” merkinnällä, koska keliakiaa minulla ei ole. Tiedätkö onko normaaleissa kaurahiutaleissa kuitenkin gluteiinia lähes poikkeuksetta? Vai miksi esim. sinä syöt kaurahiutaleet erikseen gluteenittomina? Jos asiasta on mielipidettä niin kiitos vastauksesta 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Usein normaalit kaurahiutaleet käsitellään samassa tilassa muiden viljojen kanssa, jonka takia ne voivat sisältää hieman gluteenia. Pystyn kyllä syödä ihan normi eloveenaakin sillä en ole niin herkkä gluteenille, tää on ehkä enemmänkin vain tapa. 😀

  5. Kirsi sanoo:

    Kun smootheita tekee paljon sun tapaan kuten itsekin kaksi vuotta sitten opettelin ja vielä lisäksi puuron kanssa saa marjoja niin iso ja suuri säästö on kerätä marjat jo kesällä pakastimeen. Vaikka sadonkorjuu aikaan vähän ärsyttävin kykkiä marjapuskissa ja metsässä niin kyllä se sitten palkitsee talvella kun ei tarvi kalliita marjoja kaupasta kannella ja saa omia sekoituksia. Ystävän kanssa ensimmäisenä kesänä kun istuimme pussissa niin todettiin että näemme silmissä eurot mitkä säästetään. Taatusti luomua ja tuoreena pakastettua ja edullist Ja jos ei itse jaksa metsässä ja puskissa istua niin marja-aikaan edullisesti saa myös lähiringistä tai tutuntuttu poimii edullisesti kun vähän huutelee. Säästää kun ei osta pussia kerralla talvella :).

  6. Ekonomimmi sanoo:

    Seurailen sun blogia ja kirjottelen säästämisestä omaa. Ruokakuluissa säästämisestä omalta osaltani täällä: http://ekonomimmin.blogspot.fi/2016/10/kuinka-saastin-vahintaan-100.html

    Kiinnostaisi lukea jos uskallat avata ihan euromääräisesti paljon sulla meni ennen ja nyt budjetilla?

    • ainorouhiainen sanoo:

      En osaa heittää nyt mitään tarkempia summia, mutta seurailen tilannetta hetken. Kyseessä on kuitenkin ihan useiden satojen eurojen ero kuukauden sisällä. 😀 Ennen mulla meni tyliin 300 € viikossa ruokiin, nyt ehkä 70-100 €. 🙂

  7. Riikka sanoo:

    Hyviä vinkkejä 🙂 Mä ostan usein kausituotteita ja vähän sen mukaan, mitä on saatavilla. En esimerkiksi osta väkisin bataattia sillon, kun ei ole sen satokausi, mutta nyt kun se on jopa alle euron kilo tarjouksessa, käytän sitten koko vuoden edestä! Ja toinen on se, että pakastan paljon ruokaa, jos se meinaa jäädä käyttämättä. Lisäksi edellisen kommentoijan tapaan kykin marjapuskissa ja metsässä loppukesästä ja alkusyksystä, edullista ja terveellistä!

  8. Anna sanoo:

    Ellei marjamettään jaksa lähteä, kannattaa marjat ostaa syksyisin ja loppukesästä vaikkapa rekoringistä, torilta tai kauppojen edustalla myyviltä ja täyttää pakastimet. Myös eaimerkiksi tori.fi:ssä on joka vuosi paljon marjamyyjiä jotka myyvät edullisesti. Kilohinta tulee huomattavan paljon halvemmaksi.

  9. Eeva sanoo:

    Kiitos vinkeistä ja ideoiden jakamisesta, näitä on toivottu ennenkin. 🙂 Itse ostan myös paljon satokausituotteita tai muuten tarjouksissa olevia hedelmiä ja vihanneksia (ja myös aletuotteita, joita voi pakastaa). On myös totta, että mitä enemmän tekee alusta asti itse, sitä enemmän säästää. Olen myös alkanut korvata aamuisen laktoosittoman (kalliin) raejuuston kananmunan valkuiaisilla, mikä on pieni, mutta jokapäiväisessä säästössä lopulta iso summa.

    Toisaalta myös ruuanalaittoon kuluvan sähkön kanssa voi jossain määrin säästellä. Esimerkiksi kun lämmittää uunin, kannattaa samalla tehdä isompi määrä ruokaa tai leipasta vaikka kaurasämpylät lisäksi. Muutenkin käytän ”jälkilämpöä” esim kananmunien kanssa – pari minuuttia kiehumista ja levyn voi oikeasti sammuttaa.

  10. Tuulia sanoo:

    Kauden kotimaisia kasviksia (punajuuri, porkkana, lanttu, sipuli) saa tarjouspäivinä 0,5-0,8 e/kg. Siinä on todella kilpailukykyinen hinta kasviksille, ei ole kuljetettu pitkiä matkoja, ja juuresten ja sipulien kuoret auttavat kasvista säilymään vitamiineineen. 🙂

    Ja jos ei ole keliakiaa, niin yleensä normaalit kauratuotteet on reilusti halvempia kuin nuo jotka taataan vapaaksi vihoviimeisestäkin gluteiinihitusesta.

    Silakat on välillä kalatiskillä tosi edullisia. Ja tietysti kalojen ja lihojen ostaminen -30% päiväysalesta ja pakastaminen on taloudellisesta ja ekologisesta näkökulmasta (ruokahävikin vähentäminen) järkevää, tosin laadussa tämä ei tietysti pärjää tuoreelle priimalle.

Kommentoi