DIEETIT JOTKA EIVÄT (TODISTETUSTI) TOIMI

Tää postaus osui silmiini ja koska aihe on aika ajankohtainen juuri nyt niin ajattelin laittaa sen jakoon muistuttamaan, että pikakeinot eivät ole välttämättä paras idea! Mitä ruokavalioon tulee, mun tähänastisen elämän aikana on tullut kokeiltua vaikka ja mitä. Oon aina ollut tosi kiinnostunut kaikesta ”uudesta” ja useimmiten myös kokeillut uusia juttuja. En ole aina ollut yhtä tietoinen ravinnosta ja nuorempana ruokavalio- ja treenijutut eivät olleet edes näin big deal kuin nykyään. Monet asiat on tullut opittua kantapään kautta. Mulla oli tapana selailla netissä muutamia harvoja keskustelupalstoja, joissa näitä aiheita ruodittiin. Ei siis ollut treeniblogeja tai instagrameja, mistä olisi voinut hakea tietoa. Nyt kuulostaa kuin olisin elänyt joskus 70-luvulla eikö? 😀 No ei sentäs! Tiedän, että joku on voinut onnistua kyseisillä dieeteillä, mutta olen melko varma, että noin 95%:lle käy kuten minulle.

_MG_0044

  • VLCD = Very low calorie diet, eli vähäkalorinen dieetti. Tunnetaan myös nimellä pussikeittodieetti ja mitä kaikkia näitä nyt on. Enivei, kokeiltu on! Tosin, en tiennyt sille vielä näin hienoa nimeä tuolloin. Joskus 15- vuotiaana kehitin itselleni leipädieetin, jossa syötiin 4 palaa leipää ja yhden jugurtin päivässä. Paino putoaa tottakai, mutta niin lähtee myös lihakset. Jossain vaiheessa kun ei jaksa enää elää kitudieetillä, paino nousee ja yleensä läskin muodossa. Tulos = lihakset lähtee ja läskiä tulee lisää.

  • Atkins = Syödään pelkkää proteiinia ja paljon rasvaa, hiilarit vedetään ihan minimiin. Söin päivittäin pelkkiä kanamunia eri muodoissa, sekaan hieman kinkkua tai tonnikalaa. Toki tätäkin voisi noudattaa monipuolisemmilla ravinto-aineilla, mutta harvalla on sen verran hyvä ravintotietämys, että ruokavaliosta tulee tarpeeksi monipuolinen. Jaksoin tätä ehkä viikon tai kaksi ja paino ei edes tainnut tippua yhtään. 😀

  • Light-tuotteet = Kaikki mitä syödään on light, vähärasvainen tai muuta vastaavaa. Tätä noudatin monen muun tavoin hyvin pitkään. Paljon Fun Light – mehuja, vähäsokerista jugurttia, kevyt levitteitä jne. Olin ihan hyvässä kunnossa, mutta nyt kun tietää mitä kaikkea kuraa nämä tuotteet sisältävät niin hyi että! Lisäksi mulla oli kovia sokerihimoja ja vetelinkin viikonlopun karkkipäivänä aina ihan överit. Johtuu juuri näiden light-tuotteiden suuresta kulutuksesta.

  • Paasto = Ostin aikoinaan mehupaaston, jonka kesto oli 5 päivää. Paaston tarkoitusthan on puhdistaa ja keventää oloa, mutta mulla olikin hieman erilaiset suunnitelmat. Koulunpäättäjäiset tulevana lauantaina ja mahdollisimman nopeasti painoa alas. (Miten tyhmä voi ihminen olla!?) Siinä sitten imettiin porkkanamehua ja iltapalaksi vettä, johon liuetettiin jokin kasviskuutio. 5 päivää oli väsy, pää kipeä ja nälkä. Paino taisi pudota kilon tai kaksi ja nousi mässäämiseen johtaneen nälän vuoksi heti takaisin. Mun näkemys on, että ei todellakaan sen arvoista! Kaveri halus mennä pienemmällä budjetilla ja toteutti saman pelkällä vedellä. Jaksoi vissiin 2 päivää ja meni mäkkiin. 😀

  • Lentoemäntädieetti, kaalikeittodieetti yms = Kaikki erilaiset dieetit perustuvat siihen, että jotkin ruoka-aineet rajoitetaan, jolloin kalorien saanti on vähäisempää ja paino yleensä putoaa. Laihdutukseen ei tarvita näitä extreemejä juttuja, vaan ihan normaalilla ruokavaliolla onnistuu yleensä parhaiten. Miksi? Koska sitä normaalia ruokavaliota on helpompi jatkaa myös tavoitepainoon pääsyn jälkeen.

  • Karppaus = Vähähiilihydraattinen dieetti. Tästä täytyy sanoa sen verran, että se varmasti toimii monille, mutta paljon, siis todella paljon liikkuvalle ei juurikaan. Kroppa oli aina hieman jumissa ja olokin pöhöttynyt. Kun aloin lisätä hiilarien määrää, olo keveni ja rasva% lähti tippumaan sille tasolle, millä se näillä treenimäärillä ”kuuluu” olla. Kesälomalla, kun treenaan huomattavasti vähemmän, saatan syödä VHH-tyylillä, mutta normaalissa arjessa siitä ei ole hyötyä. Tässä taas hyvä huomio, että kaikkeen mikä on muotia ei tarvitse lähteä mukaan, koska kaikki muutkin. Ruokavalio tulisi aina suunnitella omien tarpeiden mukaan.

_MG_0019

On totta, että erilaisia dieettejä on helpompi noudattaa, sillä kun on jokin tietty lista mitä saa syödä, ei tule syötyä sen ohi. Yleensä vain dieettien ajan elellään nälässä ja odotetaan sitä maagista tavoitetta, jonka jälkeen palataan taas takaisin vanhaan. Jos ei opettele uutta elämäntapaa, ei voi olettaa että sen yhtäkkiä osaa.”Mä vedän nyt tämän pussikeittokuurin ja sen jälkeen aloitan terveelliset elämäntavat” …Kuulostaa varmaan melko tutulta, mutta käytännössä ei toimi juuri koskaan. 😀

Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että oikotietä onneen ei ole, mikään pilleri ei tuo niitä tuloksia, vaikka niihin olisikin kivaa uskoa. Uskon, että nykyään tietämys ravinnosta ja näistä jutuista on jo sen verran korkealla, että hyvin harva enää tukeutuu yllä olevan kaltaisiin hömpötyksiin? On niin paljon erilaisia tapoja laihtua ja ”päästä elämänsä kuntoon”, mutta silti on niin paljon ylipainoisia ihmisiä. Mä uskon että maagisen keinon odottaminen johtaa just siihen ettei koskaan pääse tuloksiin. Toivotaan että jokin ihmejuttu auttaisi pääsemään kiloista eroon, sillä ei jakseta tehdä oikeasti asian eteen mitään, mikä veisi hieman kauemmin kuin muutaman viikon.

Mun ruoka- ja treenipainotteisia touhuja voi seurata myös instagramista: ainorouhiainen sekä snapchatista: ainopaino.

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.

kuvat: Anna Riska / Annmarias


10 Responses to “DIEETIT JOTKA EIVÄT (TODISTETUSTI) TOIMI”

  1. Ilona3 sanoo:

    Hyvä postaus! Minkä ikäisenä aloitit treenaamisen? 🙂

  2. Aino sanoo:

    Hyvä ja kiinnostava postaus 🙂 Itse en ole ikinä lähtenyt mihinkään dieettiin mukaan, enkä kyllä aiokaan. Elinikäiset terveet elämäntavat ovat enemmän mun juttu!

  3. Reetta sanoo:

    Hyvä postaus! Itse olen tullut siihen tulokseen, että kohtuudella kaikkea ja taikoja ei tosiaan ole olemmassakaan tälläisissä asioissa. Itse pyrin pitämään ruokarytmin aika tarkkana. Yritän syödä 3-4h välein ja se toimii mulla. Syön ihan tavallista ruokaa ja juuri sen verran kun tekee mieli. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Mulla ainakin energiantarve vaihtelee päivästä riippuen. Tälläisellä systeemillä olen itse löytänyt balanssin. Ainut mitä pyrin välttämään jonkun verran on vehnä ja lähinnä leivän muodossa. Tämän lisäksi tietenkin liikuntaa sopivasti. Mutta pääasia on mun mielestä että jokainen löytäisi itselleen hyvän tavan syödä ja liikkua. Nälkäisenä ei mun mielestä mistään tule mitään.

  4. himpsis sanoo:

    Ei suoraan liity tän postauksen aiheeseen, mutta tiedustelisin, mitä blenderiä sä käytät mieluiten.Eli mikä sun mielestä on paras? Esim. Vitamixin hinta hirvittää mua äkkiseltään ajateltuna, mutta kaverilla se pelitti yli 12 vuotta, joten siihen nähden ei todellakaan paha. Itse joutunut noin vuoden välein ostamaan aina uuden halvemman version (n. 100 €), joten…

    Raakakakkuja, smoothieita yms. pitäisi saada vaivatta väännettyä.

    • Jenni sanoo:

      Itse oon käyttänyt kolme vuotta Wilfan konetta, alussa 1200W ja nyt 1400W-tehoinen käytössä. Ihan mieletön ja parhain mitä tiedän, soseuttaa aivan kaiken!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Mulla on itsellä Sage:n The Boss Blender ja on kyllä ihan paras laatuaan. 🙂

  5. Suvi sanoo:

    No Atkins on yksi VHH-dieteeistä, miksi ihmeessä se on jotenkin huonompi kuin VHH ylipäätään? Siinä ei syödä pelkkää proteiinia, vaan ihan normimäärä riittää. Ylläpitovaiheessakin henkilöstä riippuen hiilareita saa tulla paljon enemmän, kuin aloitusvaiheessa.

  6. Anitta sanoo:

    Mikä on kiinteyttäjän ruokavalio?

  7. elli sanoo:

    Siis sairasta. Oon sanaton. Mihin normaalipainoinen ihminen tarvitsee tuollaisia kidutusdiettejä.

  8. Veera sanoo:

    Mielenkiintoista luettavaa. Niinhän se yleensä on, että eipä nuo tommoset pika fiksaukset toimi ja kaikki sen taitaa tietääkin, silti sitä tulee kuitenkin kaikkeen ryhdyttyä… 😀

    Aloitin itse viime vuoden lopulla blogin, jossa muun muassa seurataan meikäläisen painonpudotusta ja elämäntapamuutosta, tervetuloa seurailemaan!

Kommentoi